Cognos Framework Manager Interview Questions

1. What is the advantage of using shortcuts?
Answer: There are two shortcuts – Local and Global. Local is used for the local repository and Global for the global repository. The advantage is to reuse an object instead of creating multiple objects.

2. What is called a slice?
Answer: The slice is used to operate one dimension of a cube and it results in a sub-cube.

3. Define query items?
Answer: It’s mainly used in Reporting and for BI Authors it is the most essential object from the framework manager. These have a lot of properties associated with them and are present in query subjects. They are similar to subsets of query subjects.

4. Name the types of hierarchies?
Answer:

There are two types of hierarchies in Analysis Services:
A) One is Attribute hierarchies
B) Second is User-defined hierarchies.

5. What a project contains?
Answer:

  • Models
  • Namespace
  • Data source
  • Parameter Map
  • Packages
  • Folder
  • Query Subject
  • Query Item
  • Relationship

6. What Can You Do for Us That Other Candidates Can’t? What makes you unique?
Answer: This will take an assessment of your experiences, skills, and traits. Summarize: “I have a unique combination of strong technical skills, and the ability to build strong customer relationships. This allows me to use my knowledge and break down information to be more user-friendly. (company)

7. What are the different uses of a repository manager?
Answer: Repository manager used to create a repository that contains metadata the Informatica uses to transform data from source to target. And also it uses to create Informatica users and folders and copy, backup and restore the repository.

8. What Is Meant By Alternate Drill Down With Ex?
Answer: Alternate drill down a path means there will be two paths to opt. For example- We will have time dimension now the client requirement is they want two types of year -one is the calendar year(Jan-Dec) and another is the fiscal year(Apr-Mar).

9. What is the Bitmap Index?
Answer: A bitmap for each key-value replaces a list of rowids. Bitmap index more efficient for data warehousing because of low cardinality, low updates, very efficient for where class. (online training institute)

10. What is the difference between the Informatica power mart and the power center?
Answer: Using power center we can create a global repository Power mart used to create local repository Global repository configure multiple servers to balance session load Local repository configure only.

11. What Is The Importance Of Dimension In The Cognos?
Answer: Without Dimension and Fact cannot make a relation between tables it could not be used for joins and retrieve the data as a form of reports in Cognos. Dimension is a major subject area through which we can analyze our business.

12. What Is the Difference Between Drill Through And Drill Down?
Answer: drill through allows you to navigate from summary to detailed information.

drill down also similar kind of thing, for example, will do drill down on year if we drill down on this the next level will come means year contains quarters, it contains

months,
months contains weeks,
week contains days.
so, we can view all the levels through drill down.

13. Explain Informatica Architecture?
Answer: Informatica consists of clients and servers. Client tools such as the Repository Manager, Designer, Server manager. Repository database contains metadata it read by Informatica server used to read data from the source, transforming and loading into the target.

14. How Can I Test Reports In Cognos?
Answer: In the Cognos report net by the validate report option a report can be tested. If there will be any error, it will specify the error, unless it will give a message -‘report specification is valid’.

After creating the report we will connect to the oracle and we will write the sql query and we will compare these 2 reports.

15. How Many Numbers Of Cubes Can We Create On A Single Model? How Can We Navigate Between Those Cubes?
Answer: Using a single Model, we can create as many numbers of cubes u want. By using the dimension views…etc. Regarding the navigation, when we save cubes, these act as separator multidimensional databases. There won’t is any relations. Navigate means opening the cubes separately.

16. What Are The Limitations Of the Cognos Report?
Answer:
In CRN we can’t view multi-dimensionally,

we cant’ see a report in excel,
we can’t format a report in CRN
Report net does not support drill through and also bursting of reports is no possible in report net. Also, it does not support dimensional analysis.

17. What Is Loop In Framework Manager?
Answer: Loop is a very dangerous exception in framework manager we can resolve the loop create alias table. loop Display wrong results in the reported net. A Loop is a Closed Path Circuit.

Avoid loops: using shortcuts. We have ambiguous relationship types: Hierarchical relationships Recursive relationships Multi-valid relationships. To avoid these relationships using shortcuts. 

18. What are the materialized views?
Answer: A view that is physically stored in a database. Materialized views allow query performance to be enhanced by pre calculating costly operations. (Cognos training)

19. What is the folder?
Answer: Folder contains repository objects such as sources, targets, mappings, a transformation that helps logically organize our data warehouse.

20. What is the pivot?
Answer: The pivot (or rotate) operation rotates the axes of a cube to provide an alternative presentation of the data.

21. What is the Cognos Reporting tool?
Answer: Cognos is a reporting tool from IBM which helps in reporting and analysis of various data from a data warehouse.

22. What is the metrics designer?
Answer: Metrics Designer is a development tool used to model and deploy scorecards and related data loading procedures.

23. Define data mining?
Answer: A data mining dimension provides support for dimensions that result from data mining models.

24. What Are Slowly Changing Dimensions? Why We Are Used Scd?
Answer:
Slowly Changing Dimensions are those whose data are not fixed.

SCD types:
SCD type 1: Whose data is not fixed.
Historical data are not saved. Data keeps on changing.-> Current Data

SCD type 2: Whose data is fixed and also save historical data.

SCD type 3: Like SCD type 2 only but save historical data in another table. In one table data will update and in another table, historical data will be there.

25. What is Cognos 8 BI?
Answer: Cognos 8BI is a powerful suite of products that focuses on transforming raw data into powerful information for business decisions. Cognos 8 BI can be used across all levels in an organization, from users looking for pre-defined reports to analysts with complex data requirements.

26. What is the package folders?
Answer: This folder is similar to a Standard Folder, but internally it contains pre-defined business rules and metadata related to sources of information. It is used by the Studios to create new queries, reports, analyses, etc. A dark blue icon specifics Package folders.

27. What is the metrics studio?
Answer: Metrics Studio is a powerful scorecard tool that allows for the creation and monitoring of goals through an organization.

28. What are the types of the studio?
Answer:

There are five types of the studio are:

  • Query Studio
  • Metrics Studio
  • Analysis Studio
  • Report Studio
  • Event Studio

29. What is meant by drill through?
Answer: The drill–through operation allows one to move from data at the bottom level in a cube to data in the operational systems from which the cube was derived.
Drill-through allows the user to navigate from summarized information to detailed information.
For example Year Data item. The year contains Quarter Quarter contains Month Month contains weeks and so on.

30. What are the dimensions?
Answer: Dimensions define the structure of a cube. A dimension must have at least one key attribute and other attributes that may define hierarchies.

31. What are the types of framework manager?
Answer:
There are two types of framework manager are:
Presentation layer
Physical layer

32. What is schema?
Answer:
A schema is composed of a set of dimensions and a set of fact relationships.
A schema is a collection of database objects which includes tables, views, procedures, synonyms, etc.

Schema is the user’s object. It can be a table, view, synonym, etc.,

33. What are the packages?
Answer: The package is a subset of query subjects defined in a project. packages are published to report authors and query users. the package is stored in the content store.

The package is a collection of all objects like namespaces, related query subjects with query items. Which is published to Cognos connection on top of it BI Author can prepare the reports.

34. What is Cubes?
Answer: A cube consists of a set of ordered dimensions and measures. A cube may have one or several dimensions.

Cube is an N-dimensional array entity. It is mainly used for Adhoc reporting. We can also build report studio reports from Cube using MDX functions.

35. What is the query items?
Answer: Query items are mainly used in Reporting and for BI Authors it is the most essential object from the framework manager. These have a lot of properties associated with them and are present in query subjects. Query items are similar to subsets of query subjects.

36. What Are The Different Ways Of Adding Data In Transformer?
Answer: In the transformer, you import metadata from an architect or catalog to create a cube. We just import metadata. we don’t add data to it.

Note: Browse latest  Cognos interview questions and Cognos tutorial. Here you can check  Cognos Training details and Cognos training videos for self learning. Contact +91 988 502 2027 for more information.

All Cognos Interview Questions

Instructor Led Training

Duration: 25+ hours
18,000
  • Experienced Faculty
  • Real time Scenarios
  • Free Bundle Life time Access
  • 100% Hands-on Classes
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Instructor Led Live Online Classes
  • Instant Doubt Clarification
Scroll to Top