Blue prism Interview Questions

1. What is RPA? Explain the importance of RPA?
Ans: Blue prism Interview questions RPA stands for Robotic Process Automation and it is an automation technology for the business process. It functions on the concept of AI (Artificial Intelligence) or robot software. (blue prism interview questions)

RPA uses machine learning language for handling repeatable and high-volume tasks usually performed by the human race in past such as calculations, maintaining records or transactions, and queries.

2. Why does Blue Prism need?
Ans:
Blue Prism is highly beneficial to consider the following operations:

Designing an Automation Process within IT Governance
It supports Encryption/Decryption Keys both internal and external ones.
Enables Audit Logs
High-level Robustness using the NET customized code within the automation process.

3. What are wildcards in blue prism?
Ans:
Wildcards allow you toconsider a fuzzy match on text. Microsoft Word* will match “Microsoft Word – Document1” and any other similar name. Numeric Comparisons – you might be looking for a dialog window which is 300 pixels or fewer in width.Non-Equality – you might want to match a dialog window which does not have the window title “Error”. Dynamic Matches – a match based on a value which may change all the time.These Blue Prism Interview Question will help you to improve your knowledge.

4. Is there any coding in blue prism?
Ans: it is one of the best blue prism interview questions that can be answered as follow. No, blue prism does not have any coding and it can automate any software, because blue prism has developed its digital workforce in such a way that it can be owned, built, and managed by customers or users, along with that, it is adhering to robotic operating model, spanning technology, and operations.

So, the digital workforce is implemented in any department where administrative work, as well as clerical task, is performed in any organization.

5. What are Credentials in Blue Prism?
Ans:
 Use Blue Prism’s “Credentials” feature to control access to a file.

6. What is active queue configuration in Blue Prism?
Ans:
Instead of creating sessions separate in the Control Room and then move to the queue management page to see the results, active queues allows you to set a target number of resources which should be working the queue, Blue Prism uses the active queue configuration to determine how to reach that target.

7. Distinguish Between Blue Prism And Uipath?
Ans:
 UiPath and Blue Prism are the tools which are having their respective software/Studio and they are very good. UI and BP are both have visual process designers for developing the solutions.

8. Is Credentials are the set of user name and password used by the blue prism process and object to access target application?

Ans: These credentials are created in the system manager area. when they are processed against a credential key in order to encrypt the account information, then it being utilized by a process or object.

9. Explain Status in Blue Prism?
Ans
: Each Work Queue item has a status. The status will be used as a method of recording that what work has been done so far on a Work Queue item. Select the Update Status action.

10. What is the role Keep Locked input parameter in Blue Prism?
Ans:
 The Keep Locked input parameter works in the conjunction with Retry input. When the Keep Locked is True, new cloned item will become instantly locked. This provides the opportunity to carry on working on the new item. When the Keep Locked False, any new item is created as freely available as the “next” item.

11. Distinguish Between Thin Client And Thick Client?
Ans:
 Thin client is an application which we cannot get the attribute properties while spying using any RPA tools. For eg , Citrix or any virtual environment. and thick client is an application that which we have pretty handful of attribute properties using RPA tools eg calculator, Internet explorer.

12. Name the types of security in Blue Prism?
Ans: There are three types of security in the Blue Prism.

User: We can assign new user information
Credentials: store the secret information
Options: there are rules for setting passwords
Often it happens that the freshers get stuck in even simple questions in the interview. with this weakness, we came up with this set of latest blue prism interview questions having answers for the aspiring candidates.

13. What is the Process Studio in Blue Prism?
Ans: A diagram visualization in Blue Prism Process is quite similar to the common business flow diagram. It resembles a traditional AflowAchart. In Blue Prism area where the processes are created is called Process Studio. And it looks like as other process modeling applications as MS Visio. Also, it uses standard flow diagram notion and symbols.

14. How to start delivering process through Blue Prism?
Ans: Blue Prism endorses a type of phased approach which starts as Operational Agility Framework and it is remarkably scalable. Initially, it is needed to target configuration of between 1 to 10 processes.

15. How Can you set the priority to work with Queue items in Blue Prism?
Ans: we can set the priority to work with Queue items in Blue Prism. The first item is added to the queue with the help of Add to Queue action. And to work with the Queue item, the priority setting process is started. Once the priority of an item is added to the queue, it can’t be changed.

16. What are Start-up parameters?
Ans:
Inputs are also be applied to the Process itself, enabling a Process to accept external values when it starts to run. Process inputs are known as Start-up parameters. Only “published” Processes are visible in Control Room.

17. What is Wait Stage in BP?
Ans: By default if we drag the wait stage we will get wait and time out and upon double clicking on wait stage default timeout should be 5 seconds.

18. What Support Do I Need From Blue Prism Professional Services?
Ans: It truly relies upon the abilities you as of now have in the house and the manner in which you wish to work. Blue Prism can give a full scope of administrations from fundamental preparing, support and coaching so as to rapidly getting your group freely conveying progressing computerization, directly through to a full turnkey bundle where we will assume liability for conveying business advantage inside concurred administration levels.

19. Does Blue Prism come under RPA Tool? Do you know about any other RPA tool?
Ans: Yes, Blue Prism come under RPA tool. Some other RPA tools are UiPath, WorkFusion, OpenConnect, NICE, Automation Anywhere, Contextor, KOFAX, G1ANT, and KRYON. It is one of the most common blue prism interview questions that you may come across. Interviewer may ask this question to check if you have some knowledge about the other RPA tools.

20. Explain about exception handling in blue prism?
Ans:
Most exception handling should be done at process level. Business objects contain exception handling but in general they should be kept as simple, reusable pieces of logic.

21. What are business objects in blue prism?
Ans:
 Business objects usually contain very little or not any exception handling. Exception handling and retrying tends to be done on layers above the object layer.The top main page generally an exception block to cover the layers beneath it.

22. Is require coding skills to use the Blue Prism tool?
Ans: Well, this is one of the most common questions asked in interviews. The answer to this question is NO. Blue Prism does not require any prior programming knowledge as it has developed its digital workforce in a way that it can be built, and managed by the users. Apart from this, Blue Prism has also made sure that its digital workforce adheres to the spanning technologies, operations and the robotic operational model, to make sure that it can be implemented in any department of an enterprise. Also, to the matter of fact, all the RPA Tools require no or less programming knowledge as all their platforms are built in such a way that a user does not sit and writes code.

23. What is Retrying in blue prism?
Ans:
Retrying means simply to recover an exception and then steer the flow back into the main part of the diagram in the hope that the problem will be alleviated by another attempt.

The decision is to whether to retry normally governed by the exception details and the number of retries that have been attempted. To avoid retrying too many times the data items are often used to monitor the number of iterations around the exception handling loop.

24. determine the use of Resume function in Blue Prism?
Ans:
 A work queue can be temporarily paused so that it will not release items at all times . The Resume function reactivates a paused queue.

25. What are Tag searches in blue prism?
Ans:
 Tag searches support two wildcards. An asterisk character is used to search for ‘any other characters’, and a question mark character can be used to search for ‘any single character’.

26. What is the Internal exception in blue prism?
Ans:
 ‘Internal’ is the type of exception. It does not generated by an exception stage, and we have already seen an example in the previous exercise where we first attempted to attach to Notepad. In simple way, the internal exception is used by Blue Prism to say ‘there is a problem and I can’t do this part’.

27. What is Blue Prism work queue?
Ans:
  Blue Prism work queue is set up to enable an exception item to be reworked. It does this by creating a clone of the item and injecting it into the queue at the same position as the original.

28. What is the role of a Business Object in blue prism?
Ans:
 The intension of a Business Object is to provide an interface to one application

A Business Object is not exposed to Control Room and it is never used on its own – it is always used by a Process.

29. Write the use of Global Mouse Click and Global Send Keys?
Ans:
 Global Mouse Click and Global Send Keys are the examples of operations that need an active application. If the application is not at the front, these operations will click or type on to whatever window is active, even it is a different application or just the empty desktop.

30. What is Priority Input Parameter in Blue Prism?
Ans: Priority Input Parameter should be set with the Add To Queue Action in Blue prism. Firstly, the items start functioning in order to the lowest priority number. The item which is set with 1st priority will be functioned before the items which are set on the priority 2.

Suppose, the Priority input parameter is still not set, by the default value of 0 which have the highest priority it will be used. The item which is going to function next tends to return in order of priority, and now the date will be loaded to the queue where the oldest will come first.

31. How Will you include collection field in an expression?
Ans:
 To include a Collection field in an expression, we use dot notation what we known. All this means is to both the Collection name and the field name must be included in the expression, and to do this you simply together using a full stop, for example [My Orders.Quantity].

32. How Much Does Robotic Automation Cost?
Ans:
 A “fully loaded” office robot is approximately a 1/3rd cost of globally sourced agents. The flexibility and ease of deployment means this variation is easy to maintain and judge the next approach to a given tasks.

33. What is the importance of Blue Prism?
Ans:
 Robotic Process Automation with Blue Prism is designed in IT Governance. It supports both external as well as internal decryption or encryption keys.

Audit Logs enabling is provided by the blue prism. In the process of automation customized code .NET is used to a high level of robustness is needed.

You should know the importance of the platform you are using. So,it is the most common blue prism interview questions that you may come across in any role.

34. What is Web service in Blue Prism?
Ans:
 Web service is an application component or client-server application for communication, a Software system used in an interoperable mission to mission communication, a communication method between two devices over a network, and a collection of protocols or standards for exchanging information between two applications or devices.

35. What do you know about PDI?
Ans: If you are at a blue prism architect role, you may need this type of blue prism interview questions. So, just read this answer and get prepared for the interview.

PDI stands for a Process Design Instruction. PDI is a blueprint so that it develops a process where information with low level can be included in PDI after excluding it from SDD that makes the process clear.

36.  A wait with no condition is commonly referred to as what in Blue Prism?
Ans:
 Wait with no condition is commonly referred as Throttle in Blue Prism.

37. What is Wildcard match type in Blue Prism?
Ans:
 Wildcard match type is use to the value of an attribute from the diagram rather than one in Application Modeller.

38. What are Multiple-Part Processes?
Ans:
 Multiple-Part Processes: it is a case needs to be worked in multiple parts at different times

Parent/Child Relationships: it is where individual Work Queue items must be linked to a single request is know as Parent/Child Relationships

Using Workflow Systems: it is where work is driven from an external system rather than from a Blue Prism work queue called as Using Workflow SystemsA

Real-time work requests: it is where requested are added throughout the day and must be worked in a short SLA period.

39. What the use of deferred in Blue Prism?
Ans:
 New items can be deferred to prevent them from being worked too soon. If a deferral date is specified when items are created, the queue will hold on to them until that date. Effectively the items are temporarily frozen.

40. Why do we provide empty fields in Blue Prism?
Ans
: Providing an empty fields (like Narrative) when the itema is created it could provide storage for data collected while the item is being worked.

41. Write the use of deferring as a method for a multi-part process in blue prism?
Ans:
Using deferring is the method for a multi-part process is best suited to.

Processes where the separation period (minutes rather than days) or
the Processes where not every item needs to be deferr.

42. Explain left unchecked?
Ans:
 Remember that if left unchecked, an exception will bubble upwards and towards. the main page of the parent process is ultimately bringing the process to a stop.

43. What is a block in blue prism?
Ans:
 A Block is a mechanism for isolating exception handling to a specific area and it is a good way to prevent an infinite loop.

44. What is the current exception in blue prism?
Ans:
 The current exception is released by when the ‘Preserve…’ checkbox is ticked. A new exception is generated when will the ‘Preserve…’ checkbox is not ticked.

45. What is standard Blue Prism Performance Report?
Ans:
 The standard Blue Prism Performance Report requires that all the exception items are tagged as either ‘System Exception’ or ‘Business Exception’.

46. What are the disadvantages of surface automation?
Ans:
 It uses screen coordinates to click on objects. So accuracy will be very low.
If the target application is not active, there is a possibility of global send keys passing through the values to the wrong application.

47. How match index is unique?
Ans: Match Index makes a automation spy unique and as it makes the modeler to spy the same kind of blocks unique.

48. What is version Control in BP and how versioning will happen in blue prism?
Ans: In BP When u are saving the Process or object it can be ask you to Provide Edit Summary.This will be appeared in the Studio.This will mange the Version Control or Version History.

49. What is exposure of data items?
Ans: Three types.

static: when we set the data item exposure as static, then the data item is used for reporting purpose.

environment: It is the data item used as a environment variable

session: It is the data item can be used as a session variable.

50. Is Robotic Automation Platform of Blue Prism auditable and secured or not?
Ans: In Blue Prism robotic automation platform, Auditability and Security are in built at many levels. The runtime environment is quite different from the editing process environment.

for every authorized individual, permissions to create, run, edit, and design the process, as well as business objects, are specific.
For any process, a full audit trail changes are saved. Before and after the effect of changes, the comparison is provided.
For each process, at runtime, the log is created. And it provides every action’s time-stamped and detailed history as well as the decision made in an automated process.

51. What is the Object Studio in Blue Prism and how it is different from Process Studio?
Ans: An Object studio is defined as where Visual Business Object can be created. It is also called VBO which is developed to interact with many other applications. Sometimes we find it similar to Process Studio but there are some differences between them can be seen.

52. What is the Object Studio in Blue Prism and how it is different from Process Studio?
Ans: An Object studio is defined as where Visual Business Object can be created. It is also called VBO which is developed to interact with many other applications. Sometimes we find it similar to Process Studio but there are some differences between them can be seen.

53. What are the benefits to Developing Visual Business Object (VBO)?
Ans: There are many kinds of benefits to developing Visual Business Object (VBO), some of them are given below.

Scalability as well as consistency.
For the subsequent process, there is less time for Bot creation.
System changes are only needed to be updated in one location, not in each process. It makes Bot maintain smooth and easy.

54. Distinguish between the defined and undefined collection?
Ans: In the Defined collection, the fields inside the collection are set prior to the run whereas in the undefined collection there is no field is set prior to the run. The fields are populated in runtime.

55. What do you understand by Visual Business Object?
Ans: The Visual Business Objects are used to provide an interface to an application. This application interface is not configured in the Process Studio but is configured in a separate environment called an Object Studio environment. So, a Business Object is not exposed to the Control Room but is always used by a Process.

56. What do you understand by Attach?
Ans: Input value is needed to attach and Input value helps to identify the application. These input values are like Process Name or Window Title. It’s a simple but one of the top blue prism interview questions asked in the interview. so don’t miss this.

57. How many components are there in Blue Prism?
Ans: This is one of the frequently asked blue prism interview questions that can be answered in a direct way, and Blue Prism provides a set of tools, libraries, and runtime environments to RPA. There are mainly two components or main parts of Blue Prism. These are –

Process Studio
Object Studio
blue prism architecture.

58. key elements in RPA?
Ans:
RPA software executes tasks and activities performed by humans seamlessly across various applications & Systems.

RPA software is appeared in the cloud or dedicated servers within the organization. it can automate tasks on machines remotely.

59. What is a Control Room in Blue Prism?
Ans:
 In Control Room an or pending item will be identified with three blue dots. Locked items are marked with a padlock. Completed items are marked with a green check mark. Exception items are marked with a purple flag.

60.What is Environmental variable in Blue Prism?
Ans:
 Environmental vairables are useful to keep the value of that variable dynamic and also it can be used when ever wewanted.

Note: Browse latest Blue Prism Interview Questions and Blue Prism Tutorial Videos. Here you can check RPA Training details and Blue Prism Training Videos for self learning. Contact +91 988 502 2027 for more information.

All Blue prism Interview Questions

Instructor Led Training

Duration: 20-25 Hours
18,000
  • Experienced Faculty
  • Real time Scenarios
  • Free Bundle Life time Access
  • 100% Hands-on Classes
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Instructor Led Live Online Classes
  • Instant Doubt Clarification