Cloud Computing Interview Questions And Answers – 2019 Updated

1. What are the benefits of cloud computing?
Answer: The main benefits of cloud computing are that it is cost-effective in nature, it increases productivity by about 50%, and reduces IT support to 40%. It also saves time to about 30%, the required power is less, and also takes up lesser space.

New in the world of cloud computing? Let’s start with this introduction to cloud computing and know the reason behind its growing importance.

Certifications play an important role in one’s career. We at Whizlabs understand the importance of certifications and thus bring AWS Certified Security Specialty Practice Tests and Certificate of Cloud Security Knowledge (CCSK) Practice Tests for you.

2. What is cloud computing?
Answer: Cloud computing is a new age computer technology that is internet-based. It is the next-generation technology that utilizes the web-based clouds to provide the services whenever and wherever the users need it.

3. Explain the full form and the usage of ‘Eucalyptus’ in Cloud Computing?
Answer: The full form of ‘Eucalyptus’ is ‘Elastic Utility Computing Architecture for Linking Your Programs to Useful Systems’.

Eucalyptus is an open-source software infrastructure in Cloud Computing, which enables us to implement clusters in the Cloud Computing platform. It is mainly used to build public, hybrid, and private clouds. It has capabilities to convert our own data center into a private cloud and provides its functionalities for various other organizations.

4. Explain how you can vertically scale an Amazon instance?
Answer: This is one of the essential features of AWS and cloud virtualization. We spin up a newly developed large instance where we pause that instance and detach the root EBS volume from the server and discard. Later, we stop our live instance and detach its root volume connected. here, we note down the unique device ID and attach the same root volume to the new server, and we restart it again. This results in a vertically scaled Amazon instance.

5. List down the basic characteristics of cloud computing?
Answer:

  • Elasticity and Scalability
  • Self-service provisioning and automatic de-provisioning
  • Standardized interfaces
  • Billing self-service based usage model

6. How can you best secure data for transportation to the cloud?
Answer: First of all make sure that your data cannot be blocked as it moves into the cloud storage by making sure that there are absolutely no data leaks —malevolent or not, from its cloud storage. This can be easily accomplished by using a secure key.

7. What is the difference between cloud computing and mobile computing?
Answer: Mobile computing and cloud computing are slightly the same in concept. Mobile computing uses the concept of cloud computing. Cloud computing provides users the data which they required while in mobile computing, applications run on the remote server and give the user access for storage and manage.

8. What are Hybrid Clouds?
Answer: Hybrid clouds are nothing but a combination of public clouds as well as private clouds. It is usually preferred over both the clouds because it applies the most healthy approach to implementation of the cloud architecture. It includes the functionalities as well as the features of both the worlds at the same time. It allows the organizations to design their own cloud and permit them to give control over to someone else as well.

9. Name some basic characteristics of cloud computing?
Answer:
Below are some of the essential characteristic of cloud computing:

  • On-demand self-service with a provision of storage, computing, etc.
  • Broad network access can be used in the thin or thick client platform
  • Support rapid elasticity so that it can grow and shrink as per requirement
  • Measured Services with pay as you go pricing model.

10. What is a Public cloud?
Answer: The public cloud is used among many people and it can be used for deployment. The major focus of the public cloud is the application, infrastructure, and providing platforms to various markets.

11. What is the difference in cloud computing and Mobile Cloud computing?
Answer: Mobile cloud computing and cloud computing has the same concept. Cloud computing becomes active when switched from the mobile. Moreover, most of the tasks can be performed with the help of mobile. These applications run on the mobile server and provide rights to the user to access and manage storage.

12. Name the foremost refined and restrictive service model?
Answer: The most refined and restrictive service model is PaaS. Once the service requires the consumer to use an entire hardware/software/application stack, it is using the foremost refined and restrictive service model.

13. What Are The Basic Characteristics Of Cloud Computing?
Answer:

The four basic characteristics of cloud computing are given as follows:

  • Elasticity and scalability.
  • Self-service provisioning and automatic de-provisioning.
  • Standardized interfaces.
  • Billing self-service based usage model.

14. Explain Hybrid And Community Cloud.
Answer: The hybrid cloud consists of multiple service providers. This model integrates various cloud services for Hybrid Web hosting. It is basically a combination of private and public cloud features. It is used by the company when a company has requirements for both the private and public clouds. Consider an example when an organization wants to implement the SaaS (Software as a Service) application throughout the company. The implementation requires security that can be provided by the private cloud used inside the firewall. The additional security can be provided by the VPN on the requirement. Now, the organization has both private and public cloud features.

The community cloud provides a number of benefits, such as privacy and security. This model, which is quite expensive, is used when the organizations having common goals and requirements are ready to share the benefits of the cloud service.

15. Mention the basic Components of a Server Computer in cloud computing?
Answer: The components used in less expensive client computers matches with the hardware components of a server computer in cloud computing. Although server computers are usually built from higher-grade components than client computers. Basic components include Motherboard, Memory, Processor, Network connection, Hard drives, Video, Power supply, etc.

16. What are the unmistakable data creates used in disseminated registering?
Answer: There are unmistakable data creates in disseminated registering like messages, contacts, pictures, web diaries et cetera. As we understand that data is extending well ordered so it is relied upon to new data creates to store these new data. For a model, if you have to store video then you require another data create.

17. What is on-ask for handiness? How is it given in circulated figuring?
Answer: Dispersed figuring gives an on-ask for access to the virtualized IT resources. It might be used by the endorser. It uses a shared pool to give configurable resources. The shared pool contains frameworks, servers, accumulating, applications and organizations.

18. What are Hybrid fogs?
Answer: Mutt fogs are the mix of open fogs and private fogs. It is supported over both the fogs since it applies the most solid approach to manage complete cloud structure. It fuses the functionalities and features of both the universes. It empowers relationship to make their own cloud and empower them to give control over to someone else as well.

19. What do you mean by VPN? What does it contain?
Answer: VPN stays for Virtual Private Network. VPN is a private cloud that arrangement with the security of the data in the midst of the correspondence in the cloud condition. With VPN, you can make an open framework as a private framework.

20. What are the factors to move to the Cloud?
Answer: First need to check what kind of business it is, then should very careful about backup the data, fast accessing of the server, etc.

21. How is the payment model for a Google Cloud platform?
Answer: Google cloud platform provides the first 12 months is the free service up to certain data limit thereafter need to pay the amount as per the data uses plans. But the prices are very reasonable.

22. What is elasticity?
Answer: Elasticity is being one of the characteristics provide the concept of commissioning and decommissioning of a large amount of resource capacity dynamically. It is measured by the speed by which the resources are coming on demand and the usage of the resources.

23. Explain the importance of platform as a service?
Answer: Platform as a Service is an important layer in cloud architecture. It is built on the infrastructure model, which provides resources like computers, storage, and network. This layer includes organizing and operate the resources provided by the below layer. It is also responsible to provide complete virtualization of the infrastructure layer to make it look like a single server and keep it hidden from the outside world.

24. Tell me what are the characteristics on which a Cloud Computing Model should be selected for implementing and managing the workload?
Answer: Scalability is a characteristic of cloud computing through which increasing workload can be handled by increasing in proportion the amount of resource capacity. It allows the architecture to provide on-demand resources if the requirement is being raised by the traffic. Whereas, elasticity is being one of the characteristic provide the concept of commissioning and decommissioning of a large amount of resource capacity dynamically. It is measured by the speed by which the resources are coming on demand and the usage of the resources.

25. What is scalability?
Answer: Scalability is a characteristic of cloud computing through which increasing workload can be handled by increasing in proportion the amount of resource capacity. It allows the architecture to provide on-demand resources if the requirement is being raised by the traffic.

26. What do you know about Google Cloud platform?
Answer: Google cloud platform is very simple and robust scalable platform to use in different ways like data analysis etc.

27. What are the most crucial things that must be sought after before going for the appropriated figuring stage?

Answer:

  • Consistence
  • Loss of data
  • Data storing
  • Business congruity
  • Uptime
  • Data uprightness in circulated registering

28. What is the difference between cloud and ordinary datacenters?
Answer: The cost of the traditional datacenter is higher than cloud because, in standard databases, there is overheating issues and some item and hardware issue.

29. What is an open cloud?
Answer: General society fogs are accessible to the all-inclusive community for use and sending. For example Google and Amazon et cetera. General society fogs base on two or three layers like cloud application, establishment giving and giving stage markets.

30. What do you mean by programming as an organization?
Answer: Programming As a Service (SaaS) is a basic layer of disseminated processing. It gives cloud applications like Google is doing. It urges customers to save their record on the cloud and make too.

31. Comment on the security of cloud computing?
Answer: It is a sub-domain of networks, computers and information security in a larger aspect. Cloud computing security is referred to as cloud computing. It is designed in such a way that it acts to safeguard the policies and technologies of organizations. Controls are deployed to protect applications, the company’s data and the framework of security protocols. (interview questions and answers)

32. How User Will Gain From Utility Computing?
Answer: Utility computing allow the user to pay per use means whatever they are using only for that they have to pay. It is a plugin that needs to be managed by the organizations on deciding what type of services has to be deployed from the cloud. Utility computing allows the user to think and implement the services according to them. Most organizations go for a hybrid strategy that combines internally delivered services that are hosted or outsourced services.

33. Explain different layers which define cloud architecture
Answer: Cloud computing architecture consists of many layers which help it to be more organized and can be managed from one place.

The layers are as follows:

Cloud controller or CLC is the topmost

level in the hierarchy which is used to manage the virtualized resources like servers, network, and storage with the user APIs.
Walrus is used for storage and act as a storage controller to manage the demands of the users. It maintains a scalable approach to control virtual machine images and user data.
Cluster Controller or CC is used to control all the virtual machines for executions the virtual machines are stored on the nodes and manages the virtual networking between Virtual machines and external users.
Storage Controller or SC provides a storage area in block form that is dynamically attached by Virtual machines.
Node Controller or NC is at the lowest level and provides the functionality of a hypervisor that controls the VMs activities, which includes execution, management, and termination of many instances.

34. Explain hybrid and community cloud?
Answer: The hybrid cloud consists of multiple service providers. This model integrates various cloud services for Hybrid Web hosting. It is basically a combination of private and public cloud features. It is used by the company when a company has requirements for both the private and public clouds. Consider an example when an organization wants to implement the SaaS (Software as a Service) application throughout the company. The implementation requires security that can be provided by the private cloud used inside the firewall. The additional security can be provided by the VPN on the requirement. Now, the organization has both private and public cloud features.

The community cloud provides a number of benefits, such as privacy and security. This model, which is quite expensive, is used when the organizations having common goals and requirements are ready to share the benefits of the cloud service.

35. How Important Is Platform As A Service?
Answer: Platform as a Service is an important layer in cloud architecture. It is built on the infrastructure model, which provides resources like computers, storage, and network. This layer includes organizing and operate the resources provided by the below layer. It is also responsible to provide complete virtualization of the infrastructure layer to make it look like a single server and keep it hidden from the outside world.

36. What Is The Use Of Apis In Cloud Services?
Answer: API stands for Application programming interface is very useful in cloud platforms as it allows easy implementation of it on the system. It removes the need to write full-fledged programs. It provides the instructions to make the communication between one or more applications. It also allows easy to create an application with ease and link the cloud services with other systems.

37. What is the security aspects provided with cloud?
Answer: Security is one of the major aspects which come with any application and service used by the user. Companies or organizations remain much more concerned with the security provided with the cloud.

There are many levels of security which have to be provided within a cloud environment such as:

  • Identity management: it authorizes the application service or hardware component to be used by authorized users.
  • Access control: permissions have to be provided to the users so that they can control the access of other users who are entering in the cloud environment.
  • Authorization and authentication: provision should be made to allow the authorized and authenticated people only to access and change the applications and data.

38. How cloud services are measured?
Answer: Cloud computing provides the services to the organizations so they can run their applications and install them on the cloud. Virtualization is used to deploy the cloud computing models as it provides a hidden layer between the user and the physical layer of the system. The cloud services are measured in terms of use. Pay as much as you use that can be on the basis of hours or months or years. Cloud services allow users to pay for only what they use and according to the demand, the charges or the prices gets increased. AWS Training Online​

39. What are the optimizing strategies used in the cloud?
Answer: To optimize the cost and other resources there is a concept of three-data-center which provides backups in cases of disaster recovery and allows you to keep all the data intact in the case of any failure within the system. System management can be done more efficiently by carrying out pre-emptive tasks on the services and the processes which are running for the job. Security can be more advanced to allow only limited users to access the services.

40. What are the basic traits of cloud computing? -OR- When do you call a service, cloud computing?
Answer: The cloud computing vendor should provide the following basic features that are essential for the service to be called cloud computing service. The service should be scalable. That is, when required, the cloud service provider should able to increase the resources and when the demand reduces, the cloud service provider should be able to release the resources for other customers so that the user is not overcharged. Other features are a real-time backup, high uptime, and security. Logs are also essential, but they are presented on-demand only. These logs contain who accessed what service at what time etc. information.

41. What are the three types of roles in Microsoft Azure? -OR- What are Roles in Microsoft Azure?

Answer: There are three types of roles in Microsoft Azure. These roles are Web Role, Worker Role, and VM Role. Web Roles help in deploying websites. It is good for running web applications. Worker Role assists Web Role. It runs background processes to support Web Role. The VM Role lets the users customize the servers on which the Web Role and Worker Roles are running.

42. Why should you use cloud computing?
Answer: The main advantages of using cloud computing can be listed below in the following points:

  • It increases productivity
  • It is cost-effective and saves time
  • It is an easy and secure data storage
  • It is useful for data backup
  • It has powerful servers
  • It also has sandboxing capabilities

43. What are the platforms for using large-scale cloud computing?
Answer: The platforms for large-scale cloud computing are: Apache Hadoop and Map Reduce.

Apache Hadoop – It is an open source platform written in Java. It creates a pool of computer with each file system. Then the data elements are clustered and similar hash algorithms are applied. Then copies of the existing files are created.

Map Reduce – It is a software built by Google in order to support distributed computing. It uses a large set of data and various cloud resources and then distributes the data to several other computers known as clusters. Map Reduce can deal with both structured and unstructured data.

44. Can you differentiate between computing for mobiles and cloud computing?
Answer: Although, both of these use the same concept, yet they differ in some instances. In the case of cloud computing, it is activated via the internet instead of the individual device. This facilitates the user to retrieve data on demand. On the other hand, the mobile runs applications on the remote server and therefore lets the user access the storage and manage accordingly.

45. What is cloud architecture?
Answer: It is the main question in the case of network security interview questions and answers. Cloud architecture is the combination of both components along with the subcomponents that are required for cloud computing.
Both the front end and back end platforms are there which include the clients, mobile device, server, and storage in all. Other than these, a network and a cloud-based delivery are also there.

46. How does it provide automation and transparency in performance?
Answer: There are various tools available for this purpose. Cloud architecture allows the management and also prepares reports of the work after proper monitoring of the same. It also allows the sharing of the applications. Alongside, automation is the vital component and thus it makes up for the improvement of the quality of services.

47.. What are the applications of cloud computing?
Answer: Cloud computing is a very speedy application process. Since you do not need to sell or buy anything in it; you can use the software in a convenient manner. The process of application building through this is 5 times faster and the applications can be deployed at anytime and anywhere. Additionally, it also instantly makes the applications mobile in nature. This is a common question that lies in the list of cloud computing interview questions as well as in the cloud security interview questions.

48. What are hybrid and community clouds?
Answer: Hybrid cloud, as the name suggests; it is composed of both public and private clouds. Therefore a hybrid has multiple service providers. For instance, a company might want to implement SaaS application throughout; therefore the required security will be provided by the firewall (private cloud) and the additional security will be provided by VPN.

On the other hand, a community cloud service is used by different companies together when they are ready to share the benefits of the cloud. As the cloud provides benefits of both privacy and security, companies having the same requirements often agree on sharing the same.

49. What can be done using Cloud Computing?
Answer: As Google is a cloud computing platform, Google Cloud interview questions are comprised of the general cloud computing questions. So, while going for a Google cloud interview, you need to prepare yourself with the basic cloud computing knowledge.

The potential of what all can be done using cloud computing is far greater than what most people might assume. The fact that the technology is super speedy, added with the fact that the consumer can just start using it without the need to purchase anything, itself are solid factors which point towards a bright future.

For example, the medical and healthcare industry now uses cloud computing on a regular basis to reach and be in touch with their patients at all times. Thus it can be confidently said that the future holds a plethora of opportunities for cloud computing and its patrons.

50. Describe Cloud Computing As Concisely And Simply As Possible In Layman Language?
Answer: The purest form of cloud computing is pay-as-you-go Info Tech, online and on-demand as per needed. The Info Technology capabilities provided as a service to businesses includes single software applications and the software suites.

All Cloud Computing Interview Questions

Instructor Led Training

Duration: 20-25 Hours
18,000
  • Experienced Faculty
  • Real time Scenarios
  • Free Bundle Life time Access
  • 100% Hands-on Classes
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Instructor Led Live Online Classes
  • Instant Doubt Clarification

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 offer banner
close-link
Scroll to Top