Comptia Interview Questions and Answers

1. What is a Personal computer?
Ans: A personal computer is derived as a system of components Which work together, A PC is computer hardware . it is not an operating system or application. (Comptia Interview Questions)

The components that make up a PC:

1. Motherboard
2. Processor (CPU)
3. Memory (RAM)
4. Storage (Hard drive)
5. Power supply
6. Mouse and keyboard
7. Video card
8. Network card
9. Cooling fan

2. What is a Gateway?
Ans: Gateway is a hardware device which is connected to two or more networks. It may be defined as a router, firewall, server, or any other similar device, and it having capable of regulating traffic in the network.

3. What About a Time When You Had to Solve an Issue for an End User by Thinking on the Spot, and How Was it Resolved?
Ans: Important as your ability to communicate is your ability to think better on your feet, with as much creativity as the occasion calls for, when you are not sure how to resolve an issue. Problem-solving is a paramount for an A+ certified computer technician and the interviewers know this. Bring up a time when your problem-solving skills saved the day, such as when you googled the issue and found an appropriate solution from a (hopefully reputable) source online.

4. Is there any difference between a gateway and a router?
Ans: A gateway sends the data between two different networks, while a router sends the data between two similar networks.

5 .What are the functions of an Operating System?
Ans: Operating System is the software which provides the determine to run computer applications. It
1. Connects you to devices on your computer.
2. Manages RAM.
3. Prioritizes applications/processes.
4. Connects to networks.
5. Manages files and folders.
6. Provides a graphical interface.
7. Secures computer data.
Applications must be compatible with operating systems. Examples of operating system: windows XP,Vista, MAC, Linux, windows server.

6. What is TELNET?
Ans: TELNET is a client-service protocol on the Internet or local area network, allowing a user to log on to a remote device and have an access to it. Technically, it is a bidirectional interactive text-oriented communication facility, which uses a virtual terminal connection.

You probably now have a good idea of the type of questions that can be asked in a hardware and networking interview. Still, you need to be prepared to answer other types of questions that will test your interpersonal, business or methodology skills.

If you are someone who has recently started your career in networking, you can think of enhancing your skills and getting a stamp for it via a professional certification course in hardware and networking. Naukri Learning offers a comprehensive range of such courses to help you get certified for various techniques and skills needed to be an expert in the field.

7. What is OSPF?
Ans: OSPF is an abbreviation to Open Shortest Path First. It is a routing protocol which uses a link-state routing (LSR) algorithm to find out the best possible path for data exchange.

You probably now have a good idea about the type of networking interview questions can be asked in a hardware and networking interview. Still, you need to be prepared to answer other types of interview questions that can be test your interpersonal, business or methodology skills.

If you are one of the who has recently started your career in networking, you can think of improving your skills and getting a stamp for it via a professional hardware and networking course.

8. Explanation of DRAM?
Ans: If RAM is random-access memory, DRAM is Dynamic random-access memory. What does that mean? It means that it consists every BIT of a data from the PC in one circuit. DRAM transfers between two states, being charged or discharged so its value is either 0 or 1.

9. What is full duplex?
Ans: This is also a mode of convresation between two devices and the data flow is bi-directional too, but the flow is simultaneously. Example: telephone.

10. What Is a Motherboard?
Ans: You will surely face some questions that may seem basic for A+ positions, but there is a reason for questions like this. They let the interviewers better see if you are at the competency level to excel at the position. Yes, a motherboard is a principle component to a PC and you should answer back that it is the main board of a PC. Throw in a bit about your experience level particularly, such as “I am very confident around motherboards and have installed out many in my previous position(s)”.

11. What Is Storage Device?
Ans: Storage device is the place where the computer data or information is stored when it is not in use.

12. What are routers?
Ans: Routers connect two or more network segments. These intelligent network segments store data in its routing table such as paths, hops are having ability to the most accurate data transfer paths and operate in Open Systems Interconnection (OSI) Network Layer.

13. Differentiate between ‘attenuation’, ‘distortion’, and ‘noise’?
Ans: When a signal travels through a medium, it loses some of its energy because of the resistance of the medium. This loss of energy is called attenuation.

When a signal travels through a medium from one point to another, it can change the form or shape of the signal. This is known as distortion.

Noise is unwanted electrical or electromagnetic energy which degrades the quality of signals and information.

14. What are Nodes and Links?
Ans: Nodes: Devices or data points on a larger network are known as nodes. They are individual parts of a larger data structure and contain data. They also link other nodes.

Links: A link is the physical and logical network component for interconnecting hosts or nodes in a network. It is a physical communication medium such as coaxial cable or optical fiber.

15. What is the difference between Communication and Transmission?
Ans: Transmission: A process of sending and receiving information between source and destination, in only one way. It is mentioned as the physical movement of data.

Communication: A process of sending and receiving information between source and destination, in both ways.

16. What are IP addresses?
Ans: An IP address is your personal data identifier. All computers that are on the web, communicate through IP addresses as to faster. it regards the specified and wanted computer and then transfer information to it. IP addresses are vital for one network to the function. Picture it as a spider’s web with all the little dots in-between the web. Those dots are the IP address, the unique identifiers on every location, and on every computer on the web we can be seen.

17. How Comfortable Are You With End-User Communication?
Ans: One of the most important functions of an A+ certified computer technician have conversation with end users to solve their day-to-day computer and other work-related technology problems. Common issues to expect may be replacing a computer mouse, fixing an office shared printer and, if you have administrator rights, even changing a user’s network ID password. All these tasks should be expected from your position, so you should indeed be quite comfortable with this.

18. What is VPN?
Ans: VPN stands for Virtual Private Network. This is a connecting method for adding security and privacy to private and public networks, such as Wi-Fi Hotspots and Internet. VPNs helps in forming a secure dial-up connection to a remote server.

19. What are the types of errors?
Ans: There are two categories of errors:

Single-bit error: One-bit error per data unit
Burst error: it consists two or more bits errors per data unit.

20. How will you recover information from a Virus-infected system?
Ans: We will install an OS and updated anti-virus in a system.this is free of any viruses, and then after connect the hard drive to the infected system as a secondary drive. Hard drive will then be scanned and cleaned. Data can now be copied into the system.

21. What is backbone network?
Ans:
 It refers to a centralized infrastructure for distributing various routes and information to different networks. Backbone networks connect LANs and WANs.

22. Why do hard-drive partitions?
Ans: It will optimize your PC and help you maintain your information is best. containing all the data on only one partition can be of great risk if for example your Windows crashes for good. these are always separate the back-up files and all the other things on.
various partitions. this try to put a boot-up OS version on one partition. It will help largely.

23. When was the last time it worked?
Are you the only user experiencing this issue?
Ans: Then follow this up with your following steps, such as research, testing the solution and then we get ultimately resolution.

24. Distinguish between a Domain and a Workgroup?
Ans: The main variance is that where do the computer networks belong to. If it is a home network then the computers will be a part of a workgroup, and if it’s a workplace network then the computers will be a part of a domain.

25. What Are Some Different CPU Technologies Used Today?
Ans: There are different CPU technologies in use today and they have different uses. Some examples include multicore, hyperthreading, overclocking and throttling. Make sure to convey that you are knowledgeable in this area and that you know when the different technologies are used.

26. Explain NOS.
Ans: Short form for Network Operating System. A specialized software, that provides connectivity to a computer such that it can communicate with other computers and devices on a network.

27. What is anonymous FTP?
Ans: With the help of an anonymous FTP, the users can be granted an access to files in public servers. Users can log in as anonymous guests,which the name.

28. Name the basic hardware parts that you need to get a PC working?
Ans: The principle parts of a PC are a computer case, a monitor, keyboard, mouse and the power cord. Each of these parts consists their own value and an important role to get a PC working. Make sure you specified them and explain briefly what they’re function is.

28. What has been the Most Difficult and Advanced Task You Have to Perform  From a Computer Technician Perspective?
Ans: Simply put, organizations want to hire somebody who is knowledgeable, confident and will be trusted with even the most difficult technician situation if it pops up. To this end, think back on your experience and be truthful here – no one wants to hire somebody who says they can do something that they cannot. Aim high, gives detail and the interviewer is going to be impressed.

29. What is a LAN?
Ans: LAN defined as for Local Area Network and it refers to the connection between computers and other network devices, located in proximity to each other.

29. What is the asynchronous transmission?
Ans: It is a serial mode of transmission. It is the process of information transmission where every character is a self-contained unit. Each character in asynchronous transmission and has its own start and stop bits, along with an uneven interval between them.

30. Explain ‘hidden shares’?
Ans: A hidden or an administrative share is a network share that is not to visible when viewing another computer’s shares.

31. What is ipconfig?
Ans: An acronym for Internet Protocol Configuration, Ipconfig is used on Microsoft Windows to see and configure the network interface. It displays all TCP/IP network summary information, which can available on a network, and helps to modify the DHCP protocol and DNS settings.

32. During a Boot Process, Where Do you Systems First Count Memory From?
Ans: it is one of the most difficult question, because it will require you to think a few levels deep to where a system first processes memory. The answer is that memory is the first counted from the system board before anywhere else.

33. What is Project 802?
Ans: 802 is a project started by IEEE to set standards to enable inter conversation between equipment from a variety of manufacturers.

34. What is half-duplex?
Ans: It is the mode of coonversation between two devices. Here the data flows bi-directional but simultaneously. A suitable example of a half-duplex is a walkie-talkie.

35. Write about System Files?
Ans: 1. System files are the Registry data files.
2. INI: INI stands for allows you to choose the OS or the OS with different boot options.
3. NTLDR: it is the boot loader, not in vista, located in the root of the active disk partition, reads the boot.ini, if XP is selected, it runs ntdetect.com, then it runs ntoskrnl.exe and hal.dll,so reads the registry and loads device drivers.
4. COM: it is use to get information about hardware run by ntldr.
5. SYS: it is used to boot windows from SCSI disk devices.

36. Can DRAM speed up your PC?
Ans: Yes, DRAM is a valuable thing to upgrade when thinking about boosting your system performance. The fact is, it does not upgrade your CPU infaster responsess, , it reduces the time the CPU waits for information from the hard-drive.

37. What is the purpose of Active Directory?
Ans: Active Directory is a Windows directory that works with complex network resources and responds in only one universal way.

38. What Are Some Examples of Common System Files?
Ans: some examples were asked for, make sure to inject a bit of your knowledge about when they are used which is basically in the background and for various boot tasks for computers. Some examples include SYS, Registry Data Files, INI, NTLDR and others. Also make sure to include a little about what they do. For example, INI files prefers you to choose boot options as well as which OS to use if more than one is installed.

39. Speaking of Boot Operations, What Does BIOS Mean?
Ans: BIOS is an important part of computing and it can be thought of as the most primitive level to interface with a computer on. The acronym BIOS stands for Basic Input Output System, and it is where you will change boot order and perform other basic, yet vital, system tasks.

40. Distinguish between static IP addressing and dynamic IP addressing.
Ans: In static IP addressing, a computer or another device is configured to always use the same IP address, whereas in dynamic IP addressing, the IP address will change periodically and is managed by a centralised network service.

41. What is Brouter?
Ans: Brouter is a device that functions both a bridge and a router. It forwards information within the networks and also routes data to individual systems in a network.

42. What is FMEA?
Ans: Failure Mode Effect and Analysis or FMEA is a qualitative and systematic tool to mention potential failure modes in a system, the reasons, and their effects.

43. What is RIP?
Ans: It is the abbreviation for Routing information Protocol. It is a simple protocol that exchanges data between the routers.

44. What is the semantic gap?
Ans: A semantic gap is the variation between high-level programming sets in various computer languages and the simple computing instructions used by microprocessors.

45. What does GUI mean?
Ans: The GUI or the graphical-user-interface is based simply so users can manipulate the files and programs on the monitor with a mouse, drag and click on objects instead of putting in a command with text. The GUI interface is used and it was launched together with the most popular system – Microsoft. then, not allot of GUI changes have been made, even this operation is basic.

46. What is DHCP?
Ans: DHCP is a Dynamical Host Configuration Protocol. It is used to quickly allows a specific IP address and attach it to a PC so it can become recognized on the World Web. Starts up automatically when booting system.

47. What is circular logging?
Ans: This type of logging keeps the transactional logging process in the windows directory from expanding and enlarging. It overwrites (circulates) the first log file so that it would not take up space on the hard disk.

48.  Name Some Different Methods of Installing Operating Systems?
Ans: What this question comes down to this essentially how you would deliver this installation. There are multiple methods available, such as installation from boot media such as a CD, alternative boot media including USB flash drives, imaging and network installation. As long as you give examples here, you should have all your bases covered.

49. What are proxy servers and how do they protect from computer networks?
Ans: Proxy servers prevent external users tospecify the IP addresses of an internal network. They make a network virtually not visible to external users, who cannot identify the physical location of a network without knowledge of the correct IP address.

50. What is netstat?
Ans: It is a command line utility program that gives information about the current Transmission Control Protocol /Internet protocol (TCP/IP) settings of a connection.

Note: Browse latest comptia  interview questions and comptia tutorial. Here you can check  comptia  Training details and Comptia  training videos for self learning. Contact +91 988 502 2027 for more information.