Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers

Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers

1. What is Digital Marketing?

Answer:

Digital marketing is an umbrella term for the marketing of products or services using digital technologies to convert the lead into consumers. The key objective is to build a brand, build preferences, increase sales through various digital marketing techniques.(Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

2. How Can You Categorize The Digital Marketing?

Answer :

The digital marketing/communication is categorized into two segments

Inbound Marketing: This techniques takes the help of social media, digital content in e-books, webinars or e-newsletter to increase the number of clicks on links and learn more about a company and its services.

Outbound Marketing: This segment includes placing ads, cold-calls, e-mails or reach out potential customers through digital mediums.

3. How Should We Be Using Facebook For Marketing?

Answer :

Facebook is the social media platform of choice for over a billion people worldwide. Use it to connect and interact with your audience, and to share your content in a way that encourages your fans to share it as well.

4.What Is Content Marketing Exactly?

Answer :

Content marketing turns traditional marketing on its head. Instead of focusing on a company and its products or services, it focuses on the consumer’s needs first. The goal of content marketing is to provide valuable, genuinely helpful information to consumers for free, in order to create a relationship with them based on trust, which eventually leads them to make a purchase.

5. Do I Need To Send An Email Newsletter?

Answer :

For some businesses, a newsletter is the way to go. For others, a different approach works better. Newsletters usually feature several different pieces of content, such as recent blog posts and current specials. But it’s also perfectly fine to send an email featuring only one piece of content, or an individual marketing message. Tailor your email structure to your unique audience, and see what works best through experimentation

6. Which are the most useful online marketing tools?

Answer:
The most useful online marketing tools are:

  •  Google Analytics
  • Digital point keyword tracker
  • Crazy egg heat maps
  • Keyword discovery
  • StumbleUpon
  • XML Sitemap Generator
  • Favicon generator
  • SubmitExpress Link Popularity

7. Define SEO?

Answer:

SEO-Search engine optimization is the process used to increase the number of visitors to a website. It will improve the way the content is ranked by the search engine which includes Google, Yahoo, Bing etc.

8. What is Concept of Display Advertising?

Answer:

Display advertising refers to the act of communicating the advertising message using visually rich media. The main objective of display advertising is to build brand image. The first step in building brand image is to create awareness. Display advertising is very powerful in creating awareness as it is a push medium, and hence can be shown on websites with huge traffic to reach maximum users. (Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

9. What are the Display Media Plan Aspects?

Answer:

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Marketers should prepare a display media plan which must include the following aspects:

  • Website
  • Section
  • Ad Size
  • Impressions
  • Rate
  • Cost

10. What is your Previous work experience?

Answer:

Till now I have worked on more than 100 SEO and SEM projects. I have helped small, medium as well as big businesses to grow their online presence, brand exposure and profit. I have worked on various domains based on education, insurance, health, retail both for domestic and international clients. Now I am handling various projects for US, Uk, Australia, Singapore clients.

11. What are the reasons we hire you?

Answer:
I can help your company to increase brand exposure and online presence. I can do the content marketing to generate leads by attracting visitors to company blog and convert them into customers. I can manage Adwords campaign including search engine ads and ppc ads. I can increase the sales and profit to 60%.(Digital Marketing Training Online)

12. How do you create a Facebook ad?

Answer:

  • Planning, idea, conceptualization, design, editing, execution: these are the process of an ad creation.
  • The ad should attract convert and delight. Execution is the mechanical part which anybody can do by following some steps.
  • We have to design the ad in such a way that it can impress the users’ psychology by making them fun or emotion.

13. How will your contribution benefit our Digital Marketing business?

Answer:

Being a fresher you can only put forward your fresh unique ideas and creative suggestions that can make employer’s business more productive. You can talk about your unique abilities and skills that make you different from other applicants. Try your best to emphasize what value you will contribute to their organization after getting associated with them.

14. What are the types of Digital Marketing?

Answer:

Digital Marketing is all about reaching your prospective customers through online marketing campaigns and digital channels like mobile, web and social media. Different types of digital marketing include:

1) SEO (Search Engine Optimization)

2) Social Media Optimization(SMO)

3) Social Media Marketing(SMM)

4) Content Marketing

5) Search engine Marketing(SEM)

6) Pay-per-click (PPC)

7) Email-Marketing

8) Affiliate Marketing

15. Where do you see yourself in next five years in the Digital Marketing Sector?

Answer:

Employers prefer to interact and employ highly ambitious and focused people who will be a valuable asset for their organization. However, with this question, they test how much you have thought about your career. It is essential to show your passion for your chosen profession in an interview. (Digital Marketing Training) In fact, I would counsel you to think about the position you are being interviewed for. Further, you must state all your future set targets for your professional growth within the same organization.(Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

16. How should you use LinkedIn for marketing?

Answer:

The LinkedIn has over 467 million users. It is an excellent place to share our credentials with the world. It’s the ideal place to communicate with your audience online. In LinkedIn Groups, you can answer the questions and participate in discussions to show your industry thought leadership as well as your readiness to help others liberally.

17. What type of skills are imperative if you want to work in digital marketing?

Answer:

Ability to communicate effectively, technical prowess, proficiency in managing large amounts of data and extract meaningful information from it, knowledge of SEO best practices and good content management are top of the list.

18. How Much Time Should Social Media Marketing Take Each Week?

Answer :

Timing is everything in social media marketing. The good news is, by using social media you have the opportunity to reach your specific audience in real-time. But even though there are many tools you can use to schedule and automate posts to save some time, you’ll also want to keep track of the activity on your social media accounts throughout the day, so that you can provide timely responses to audience questions and comments. Between strategizing, creating and posting content and images, responding to your audience, and checking analytics, social media done right can be a full-time job. (SVR Technologies)

19. What Qualifies As Content?

Answer :

When most people think of content marketing, they think of a blog. And blogs are certainly one of the easiest and most effective means of content marketing available. But they aren’t the only forms of content that can be employed in a content marketing strategy. Any valuable information, conveyed via any medium, can be considered content. Videos, infographics, slideshares, PDFs, blogs, articles, podcasts, white papers, ebooks, webinars – the list goes on and on.(Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

20. What Are Some Common Content Marketing Mistakes?

Answer :

The most common content marketing mistake is to fall back into the old habits of traditional marketing. Writing blog posts that are overly salesy, or that promote the company and its products excessively, is a big no-no. Content should be valuable to consumers, and sales pitches are not only not valuable – they’re off-putting. There’s a time and a place for sales, and it’s not in your content.

21. How Should I Get Started With Content Marketing?

Answer :

Though it can be tempting to jump right in and start writing a blog without much forethought, the only way to ensure that your content marketing will be effective is to take the time to create a strategy first. Without a clear plan in place, all the time you put into developing content is wasted.

22. How Can I Incorporate Big Content Into My Content Marketing Plan?

Answer :

Big content, such as that contained in white papers and ebooks, is an important part of any content marketing strategy. Not only does it demonstrate to your audience that you are enough of an expert in your field to be able to write an entire ebook or white paper about a subject, as opposed to writing only short and simple blog posts, but it also gives you a tool for attracting email subscribers. By offering a piece of big content as an incentive to join your email list, you ensure that you have access to an audience interested in your content…and your company.(New 51 Machine Learning lnterview questions)

23. Can Social Media Marketing Really Help My Business?

Answer :

Most definitely! It’s been proven again and again by business after business. In fact, not utilizing social media marketing can actually harm your business, since having an online presence on social media is simply expected of any reputable firm these days.

24. How Do I Write A Great Call To Action?

Answer :

Your call to action should be very clear, and very simple. It should be somewhere towards the top of your email for those who won’t finish reading the whole email, and then repeated again at the end for those who do read all the way through. It should spell out exactly what you want subscribers to do, such as, “Click here to download our report.” (Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

25. What is keyword in digital marketing? What is its importance for SEO?

Answer:

In digital marketing, keyword is a word that a user enters into search engine to find specific information. Keywords are very important for SEO and better page ranking. Where and how you place the keywords is directly reflected on your page ranking.

26. We believe you know about SEO, can you tell us a bit about it?

Answer:

SEO which is search engine optimisation basically involves enhancing the content structure of your responsive website as well as its composition. This is to increase the online visibility of your website through means of proper indexing by search engines. SEO extends into any promotional effort to improve your rank among search engines. One of the most effective SEO techniques is link building, where other websites link to your website.

27. Where should you use your keywords to optimize your site ranking?

Answer:

It is very important to place your keywords on appropriate area for better page ranking. These areas are:

  • Keyword in Website URL
  • Keyword in Website Title
  • Keyword in Meta tag
  • Keyword in Web page content
  • Keyword density in body text
  • Keywords in Headlines

28. Good, so how is keyword targeting connected to your SEO?

Answer:

Search engine optimisation is inseparably tied to keyword targeting. These keywords are the strings of words a user inserts into a search engine query when sourcing distinct information. Your content as a website must be built strategically around these keywords for admirable ranking by search engines. These keywords can still be connected as links with content containing them woven together in interconnected links.

29. What is Inbound Marketing?

Answer:

Inbound marketing uses social media, webinars or e-letters and digital content in an e-book to increase the number of clicks on links.

30. How Cookie Works?

Answer:

Whenever someone opens a website for the first time, a cookie is stored in the browser of the device they are using, From then on, no matter how many ever times they open the website during a period from the same browser and device, they will not be counted as a new unique user. (Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

However, if they use a different browser on the same device or if they use a different device altogether, again a cookie will be stored in the new browser of the device and they will be counted as unique visitors.

31. What are Unique Users?

Answer:

Unique users are distinct individual users who have visited a particular website. The number is tracked based on either the cookie ID of the browser or the IP Adress of the device from which a user browses the website.

32. What is P-O-E-M Framework?

Answer:

The P-O-E-M framework is a good framework that helps you organize your digital marketing strategy is Paid, Owned and Earned Media.

Paid media includes sponsored advertisements in different channels of digital marketing such as search engines, websites, facebook, linkedIn, and Twitter.

Owned Media is an asset to the company i.e, the company has the ownership of these media. It includes company’s official website, microsite, and social media pages such as Facebook Page, LinkedIn Page, YouTube channel and Twitter Handle.

Earned Media is organic and unpaid. It includes publicity that generated through recommendations and word of mouth. It also includes social media engagement such a likes, shares, comments, replies, retweets, favorites, etc.

33. What are the Types of Targeting in Display Advertising?

Answer:

Reaching to the right audience is extremely important for the success of the display advertising campaign. Following are the 8 types of targeting in display advertising:

  • Contextual Targeting
  • Placement Targeting
  • Remarketing
  • Interest Categories
  • Geographic and language Tagging
  • Demographics
  • Mobile
  • Ad Scheduling & Frequency Capping

34. What are the roles and responsibilities do you have?

I am in a team of 12 members. Now we are handling various projects based on domains like education, manufacturing, retail, insurance for both domestic and international clients like USA, Uk, Canada, Singapore. My role as a digital marketing executive is to handle and manage various SEO, SEM, social media campaigns, planning and setting the weekly goals. I meet the clients and discuss about the projects details. (Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

35. How do you increase Facebook followers and page likes?

Answer:

There are various methods to increase the Facebook followers and page likes.

Commenting posts, By joining groups, sharing others post, liking posts, offering free webinars, ebooks, paid ads etc. Sharing micro blogs, images on trending topics also work well. If you post regularly valuable information then definitely followers increase day by day. But you can’t neglect paid campaigns.

36. What is the most effective way to increase the traffic to your website?

Answer:
Various ways to increase the traffic to your website –

  • Advertise. This one is so obvious, we’re going to look at it first. …
  • Get Social. …
  • Mix It Up. …
  • Write Irresistible Headlines. …
  • Pay Attention to On-Page SEO. …
  • Target Long-Tail Keywords. …
  • Site should be responsive. …
  • Invite Others to Guest Blog on Your Site
  • Link internally
  • Make yourself heard in comment section
  • Get active on social media

37. Is Social Media Marketing suitable for B2C Or B2B businesses?

Answer:

Yes. Social Media Marketing is important for both. But in different approaches. While B2C businesses can concentrate on more light-hearted and fun social media posts, B2B businesses require using social media to share valuable industry content. As a tool for connecting a business with its customers, however, social media is essential to B2B or B2C.

38. What is the role of SEO (Search Engine Optimization) in digital marketing?

Answer:

SEO is one of the main activities in digital marketing. SEO is mainly used to drive traffic to your website. It helps in increasing the visibility of blog, site or pages in bing, Google, and Yahoo. In a nutshell, it gets your ranking on the first pages of search results. SEO has emerged as a heart and soul of digital marketing. Anyone, who wants to effectively market on the digital platform, essentially has to take the help of SEO practices.

39. Is social media marketing better for B2C or B2B businesses?

Answer:

It’s important for both, but in different ways. While B2C businesses can focus on more light-hearted, fun social media posts, B2B businesses need to use social media to share valuable industry content. As a tool for connecting a business with its customers, however, social media is vital to both.

40. What Are The Steps To Developing A Content Marketing Strategy?

Answer:

First, determine who your target audience is. Develop a customer persona to whom your content should speak. Then, based on that persona and your company’s brand image, decide on your company’s voice, and the type of content you will be creating. Your content needs to be informative and valuable, as well as interesting and engaging, to your target demographic. And once you start producing content, constant tweaking of your strategy is in order, based on how successful each post is.

41. How Can I Create Content That Converts?

Answer:

It’s important to remember that content marketing is just one step in the conversion funnel. It’s only through a combination of SEO, content marketing, social media marketing, outreach, email marketing, and website design that prospective customers are led to convert. That said, content marketing is vital in the conversion process, since each page of your website and each informative blog post or white paper plays a distinct and definite role in convincing visitors to buy. Craft different content with each step of the conversion funnel in mind, and don’t forget to include a solid call to action. (Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers)

42. What Are The Benefits Of Social Media Marketing For My Company?

Answer:

Whether your business is taking advantage of it or not, social media has forever changed the way that consumers communicate with businesses, and vice versa. Being accessible to your customers – and your prospective clients – via social media is a vital means of developing relationships with them and helping them through the sales funnel.

43. Name some digital marketing channels?

Answer:
Digital marketing is facilitated by multiple channels. There are some multiple online marketing channels:

  • Affiliated Marketing
  • Display Marketing
  • Email Marketing
  • Search Marketing
  • Social Marketing
  • Social Media
  • Social Networking
  • Online PR
  • Video Advertising

44. what is Google Quality Score?

Answer:

Google’s quality score determines how beneficial and relevant your ad is to the user, based primarily on your ad’s CTR, quality of your landing page and keyword relevance. Higher quality score keywords will save your money and earn better ad ranking.

45. what can be the ways to increase traffic to a website through Digital Marketing?

Answer:

There are lot many ways to boost traffic on any website. One of the most successful ways is to use SEO as a traffic booster. Also posting content on Social platforms on daily basis could bring good quality traffic.

46. What should be the approach for effective Pay Per Click campaigns?

Answer :

For effective Pay Per Click campaign, you need to do following things:

Add more PPC keywords: By adding more keywords that are relevant to your business, you can expand the reach of your pay per click

Split Ad groups: By splitting up your ad groups into smaller and more relevant ad groups, you can improve click-through-rate (CTR)

47. How Much Does Social Media Marketing Cost? What’s The Roi?

Answer :

One thing is for certain – social media marketing is never free. Whether you’re spending your own valuable time on it, asking an employee to add it to their workload, hiring a social media employee, or outsourcing to a marketing firm, there is always a cost. The key is to get the maximum ROI out of the time or money you put into it. It’s important to remember, however, that ROI doesn’t have to mean revenue. It can, but it can also mean meeting other objectives, such as getting new leads, increasing email subscriptions, or even boosting customer satisfaction. The ROI you end up with is the direct result of how focused your social media marketing strategy is.

48. Does My Company Really Need A Blog For Social Media Marketing?

Answer:

Yes! A blog is one of those non-negotiables. Apart from all of the benefits it provides on its own, such as increasing your credibility as an industry expert, and providing fresh, keyword-rich content on a regular basis to please the search engines, a blog is a vital component of social media marketing.

One of the most effective types of content to post on social media is a link to a blog post. Without fresh blog posts being shared on a regular basis, you won’t have nearly as much to talk about with your fans, and you won’t be driving as much traffic to your site, either.

49. How Important Are Keywords In Content Marketing?

Answer:

Keywords are an essential for content marketing. Without keyword, content marketing is not possible. Keywords play a vital role in SEO and Content marketing. In content marketing, without keywords how to make proper content and how to get the ranking and traffic. Furthermore, if you do not use the right keywords in your content, your target clients will never be able to make it to your web page.

50. What most attracted you to this digital marketing vacancy?

Answer:

You liked the variety of roles offered and you were keen to work for a well-known, well-respected brand, and under one of the most respected employer in the area and the opportunity sounded perfect in terms of taking the next step in your career.

Top 50 Digital Marketing Interview Questions And Answers was last modified: September 17th, 2018 by Raghu ram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.