63 Best Project Management Questions And Answers Pdf

1. What do you believe more in, a Leader or a Manager and why ?

Answer:
This question is also more from agile mind-set where rather than managers, leaders are required and the team is self-organizing.
It’s important to answer this question as honestly as possible because both the qualities are required for multiple scenarios. Leadership is required for Project Management as without that a manager can’t become a great mentor and role model for the team. At the same time, the manager is required to manage project efficiently and has to take some tough decisions during the course of the project.
Management

Project Management Questions And Answers Pdf

2. How do you deal with under performing project team members ?

Answer:
If you are an experienced professional, you might have worked with a demotivated or underperforming colleague. The critical point for the project manager is, he or she has to motivate all project resources to produce the most out of their capacity. Project manager must motivate underperforming resources in a project.

This project manager interview question assesses your people management skills. This question will show how you motivate your underperforming resources.

Following is a sample answer for this question.

When I see an underperforming resource, first, I observe him whether it is a one-time issue or occurring frequently. Because, depending on the daily life, each person can have fluctuating motivation level. If the project team member is underperforming for a couple of weeks, I invite him to a coffee break. First, I ask him how does he feel about the project, whether he is happy to work in the project. Then, I ask him whether there is anything demotivating him about the project, work or company. If there is a problem with the project, work or company, I will try to find the root cause of the problem and then I try to resolve the issue that is causing demotivation. In some cases, demotivation can be because of the problems in daily life of the project team members. In that case, if the team member tells about the problem, I will do my best to help him.

A software developer in my banking project was performing very well. All of a sudden, I noticed a decent drop in his performance. After one week passed, I talked to him. I was thinking that he was demotivated because of recent promotion and bonus announcements in the company. However, I learned that, he just broke up with his long lasting girlfriend. It was a personal issue, however, I tried my best to motivate him. I organized a couple of team lunches that all project team attends to change his mood. After two or three weeks, he was performing well again.

Project manager candidate describes how he approaches to a demotivated project team member step-by-step. Then, he gives an example from his project, which makes his experience stronger in this project manager interview question.

3. What is Work Breakdown Structure (WBD) and how does it affect the work estimates of tasks/activities ?

Answer:
WBD is the process of decomposition of a project into deliverable-oriented components. This helps the project manager to oversee the project more effectively.

4. What are the techniques for doing “activity time” estimates ?

Answer:
The techniques are parametric estimates, three point estimates and analogous estimates.

These are some of the popular questions that are asked in project management interviews. Always be prepared to answer all types of questions — technical skills, interpersonal, leadership or methodology. If you are someone who has recently started your career in project management, you can always get certified to understand the industry-related terminology, skills and methodologies.

5. Can you describe some of the projects that you handled in your previous job ?

Answer:
They don’t want the entire list. Pick some examples based on the following criteria:

How recently have you worked on it? (Don’t talk about a project that happened years ago)

Has it been successful? (Don’t talk about the one in which failed. For obvious reasons, it doesn’t help)

6. Describe all the steps involved from the time of project initiation to project completion ?

Answer:
The best answer for this question would be scenario-based. Sometimes, the interviewers themselves give a hypothetical project and ask you how you would handle it.
For each stage phase the project follows, briefly mention the following:
The main objective of that phase
The key people involved
Your role in each of those phases

7. Did your colleagues or your manager ever challenge your decisions ?

Answer:
Many people think that it’s better to say ‘no’ to this question and move on to the next. But, disagreements in projects are quite common. So, it is extremely unlikely nobody disagreed with your decisions (Especially, if you are a senior project manager). So, it’s better to say yes and go on to describe how you handled the situation. Show that you are a person who can take feedback constructively and can take everybody along with you in a collaborative manner.

8. What is a decision support system (DSS) ?

Answer:
A DSS is used vastly in enterprise applications, mainly MIS & ERP based systems. It provides automation and stability in the decision making process of the organization. There are two types of DSS, structured and unstructured. DSS connects many flow charts in the organizational process. It can be formulated and built statistically or stochastically.

Project Management Questions And Answers Pdf

9. How do you keep your team members motivated ?

Answer:
One of the important roles of a leader is to keep the morale of the team members high. Show the interviewer that you are team player and work collaboratively. Tell the interviewer that you would like your team members to look up to you for advice. Also, they should feel free to share their ideas and suggestions with you. Instead of imposing decisions, you allow the team members to contribute and make it a collective effort.

10. Do you think integrity is an essential quality of a project manager ?

Answer:
Of course, you have to say ‘yes’. Go on to describe why it is so. Any company wants an employee who shares the values and principles of the company. If you are in a responsible position such as a project manager, you are expected to show the way for others to follow. Earning the respect of your team members and the trust of your bosses can only happen when you are ethically upright.

11. What is a Fish bone diagram and when to use it ?

Answer:
Fishbone Diagram or Ishikawa Diagram is a visualisation tool to understand potential causes of a problem to identify its root causes. It is used usually in brainstorming sessions so that the team’s conversation is focussed on the actual problem and not stray away towards only the symptoms.

12. Can you tell me an example of how you communicated a failure to your team, manager and customer ?

Answer:
This project manager interview question will assess your risk management and communication management experience together. Bear in your mind that, failures, emergencies or critical points about a project must be communicated face to face. If face-to-face communication is not possible, then, you should choose teleconference meeting or phone call.

Project Manager Interview
Following can be a good sample answer for this project manager interview question.

We were working on an online learning portal project of an oil company. Deadline of the project was Feb 15, 2016. Although we completed our development tasks and internal tasks on time, customer could not complete their acceptance test on time.

Executive management of the customer was pushing to deliver the project on time. However, since customer could not complete their acceptance tests, it was risky.

First, I called my manager. I wish we could have spoken face-to-face but she was in a business trip at that time. I told her the situation. She agreed with me to speak about the risk of the situation with the customer.

Then, I organized a meeting with the project team. I told the team that they did all they have to do. I added in the meeting that, we, as project team, met our deadlines and objectives. However, customer could not complete their acceptance tests on time. Therefore, we will be postponing the project launch for one month. This made some of the project team members upset because we were working hard to complete the project on time but the project was postponed because of a customer-sourced delay.

Finally, I organized a meeting with executive management of the customer. During the meeting, I told to the project sponsor and executive managers of the customer that, customer acceptance tests are not complete yet. In addition, if we launch the project, we might face critical problems on live environment and this can cause dissatisfaction and lose of reputation. At the end of the meeting, executive managers were agreed to wait till customer acceptance tests completion.

This answer shows that the project manager approaches to the failure communication in a systematic way. First, he reports to his manager. If his manager would not accept the situation or propose alternative ways with the project team and customer, he could have changed the approach to the team and customer respectively.

After getting the approval of the manager, he speaks with the team first and then communicates to the customer respectively.

13. What is a project goal? What is its significance ?

Answer:
Every project when it needs to be accomplished is generally divided into small phases or modules. Now each of these modules can be considered as a goal. Accomplishing a goal means a specific module which can be related to the development of a project has been completed. Thus a number of goals need to be accomplished to meet the final outcome of a project.

14. All leaders have to deal with conflict situations. Describe a recent disagreement you personally had to handle ?

Answer:
Leadership interview questions that explore how you handle conflict are looking at your ability to understand and respect different views. Demonstrate your ability to settle disputes by focusing on solving the problem taking into consideration the personalities involved. Show how you evaluate the viability of the different dispute resolution mechanisms available and are able to provide support and expertise to other people. Demonstrate how you are able to negotiate a compromise.

2018 Latest 53 Project Management Interview Questions

15. What do you mean by Work Breakdown structure ?

Answer:
It is nothing but an approach in which a project is breakdown into the smaller modules. The primary aim is to pay equal attention to every aspect of a project. The team efforts can simply be enhanced with this and error-free outcomes can always be assured. It also makes sure of timely deliverables.

16. Is it necessary for tasks to be completed in a logical sequence ?

Answer:
This actually eliminates any form of confusion and at the same time, it makes sure of error elimination. It is actually not always necessary to accomplish them in a logical sequence. The tasks which are daunting can be first accomplished so that their impact on other tasks becomes clear. However, completing them in a sequence always make sure of favorable results.

Project Management Questions And Answers Pdf

17. What was the biggest or most challenging project you managed ?

Answer:
You have to be prepared for this project manager interview question. Because, your answer to this question will show your limits about your experience. Note that, this question might come with additional questions asking about how many people there were in the team, who you were reporting to, and how many projects in total you were managing at the same time.

Before sitting in your project manager interview session, go through your experience. Choose the most challenging project that you were involved.

Project Manager Interview
Following can be a good answer to this project manager interview question.

The most challenging project I was involved was Golden Gate Bridge Construction Program. I was managing the project of construction of the towers that will carry the bridge. There were three architects, six civil engineers and 47 construction workers in my team. In total, I managed 56 project team members during this project. The most challenging part of the project was meeting the deadlines. Because, several other projects were dependent on my project. Any delay in my project was causing delays on the rest of the project. For instance, a one-day delay in my project was causing 200 hundred construction workers to wait for our work to be completed. And the cost of one-day delay was around $80,000. This was causing a big pressure in executive management of the company and therefore it was a big challenge for me as well.

First highlighted part in this answer shows the size of the project team that this project manager managed. Second highlighted part stresses the challenge of the project financially. Provide numbers, budgets and statistics if you have any. These will make your answers stronger.

18. What values do you think a project manager should have ?

Answer:
Everybody has their own idea of values. However, it should focus on the job profile and associated with project management.

19. What was the biggest challenge that you faced while working on a project ?

Answer:
‘I didn’t have the right team’. ‘I don’t deal well with changes’. ‘My boss wasn’t very supportive’. These would be bad answers to give your future employer. As a project manager, you are expected to manage people and handle risks. So, don’t tell your interviewer that you fall short in those two areas. Give an example of a situation in which the challenge was due to the external factors. It can be about when the project was abruptly shelved or when the funding for it has been stopped. Don’t forget to mention how you handled the situation and what you learned from it.

20. What is most challenging aspect about being a project manager ?

Answer:
While you can answer this question based on your understanding and past experiences, make sure that while answering this question you do not demonstrate your inability to deal with some of the most critical aspect of project management. Challenges can be empowering, so try to structure your answer around this.

21. What would you say is the most important skill of a Project Manager and why ?

Answer:
A Project Manager is responsible for planning and executing projects. Whilst they may not be working directly on the specific activities that create the end-result, they work alongside the team to ensure that everything runs smoothly, on-time and the pre-agreed deliverables are met. They are also the first point of contact for any issues. This means that a Project Manager needs to master certain key skills, such as communication, teamwork and organisation.

When preparing for upcoming project management interview questions, consider what you think is the most important skill and how you have demonstrated it in your career. You could also think about what the business you’re applying for is looking towards. Did they give any clues in the job description perhaps? Circle back to the original job ad if you have to.

22. How do you monitor and review the delegated responsibilities ?

Answer:
This is an extension of the question on how you ensure that your team members meet deadlines. Talk about clearly defining the responsibilities, arranging regular meetings, empowering the team members to approach if there is any concern and constant updates on the progress of the work.

23. What is your work style?

Answer:
It is another question to check if you fit in with the company’s culture. It also indicates whether you are self-aware to communicate your work style. Though it sounds vague, this question provides an opportunity to show how you can be an asset to the company. You could talk about your emphasis on speed and efficiency, how you like to work collaboratively, your way of communication etc. Further, you can mention about how you organize your day and how many hours you work.

24. How do you improve your knowledge regarding project management ?

Answer:
Companies want their employees to be fully invested in the jobs that they are applying for. There are many software tools coming up and many processes being invented regularly in the project management landscape. Hence, project managers need to continually upgrade their skills to be relevant. Basically, tell your interviewer about what you are doing to grow in your field. It could be certification courses you are taking or workshops/courses you are attending. Also, you can talk about your interactions with project managers and people in the field to stay up-to-date with the latest.

Project Management Questions And Answers Pdf

25. What is Effort Management in a project ?

Answer:
All the activities related to work in a project are measured by the efforts. It can also be defined as the proper allocation of time for resources to accomplish any task assigned to them. Communication, focus, motivation as well as self-discipline are the important factors to pay attention to. At the same time, it is necessary to record activities and pay attention to scheduling.

26. Did you face any problems with your co-workers in your previous company ?

Answer:
You might or you might not have faced issues with your former colleagues. But, if you mention that you did, don’t be too negative. You can discuss the problem. However, put your emphasis on what you did to resolve the problem. Give it a happy ending. You can also talk about what has been the learning and how you would handle similar kind of people in the future. It shows your leadership skills.

27. How good are your communication skills ?

Answer:
Project managers need to have good communication skills. So, don’t be too honest and say that communication skills are your weakest area. The answer has to either ‘good’ or ‘excellent’. But, don’t sound overconfident while saying so. If they ask for examples, be ready with two or three examples in different settings to justify your point.

28. What could be the key challenges that can declare their presence while managing a project ?

Answer:
Project Management is a vast duty and needs a lot of experience to closely monitor things and to pay attention to the same. A single error in the development can lead to the failure of an entire project. This can even impose a strict upper limit on all its functionality. In addition to this, some projects require integration of core languages which creates a lot of issues. Next big factor is the need of advanced skills to manage their sub-modules. Also, project management includes the use of right skills at the right time.

29. What is Lean Management ?

Answer:
It aims to impose a limit on the wastage of time and efforts during a project development. It makes sure that the development doesn’t face any issue due to any factor such as unavailability of resources, server downtime and so on.

30. Do you have any questions ?

Answer:
Most of the applicants will say ‘no’ to this answer. But, by asking questions you can stand out from the crowd. It also shows your interest in the company. Your questions can indicate that you want to know a little more about the job you applied for. Or, you can ask them some questions about the organization itself.

A project management interview need not be dreaded. The above sample project management interview questions and answers should help you face the interviewer confidently. However, there can’t be a single right answer for any of the questions. Use the answers as guiding tools but make sure you take into consideration your own experiences, background, strengths, and weaknesses while answering the PM interview questions. Good luck with your job hunt.

31. What is CMMI ?

Answer:
CMMI stands for Capability Maturity Model Integration. It is a process improvement approach that provides organizations with the essential elements for effective process improvement.

32. What is Six Sigma and how is it important in project management ?

Answer:
Six Sigma is a measure of quality that strives for near perfection. It is data-driven approach and methodology for eliminating defects. In order to achieve Six Sigma, a process must not produce more than 3.4 defects per million opportunities. If applied effectively, six sigma can approach can help finish a project on time, be reducing the risk of effects/failure.

Project Management Questions And Answers Pdf

33. Can you name the different modules of a project ?

Answer:
The very first one is the blueprint or deciding the design/features aspect of a project. Once finalized, it goes to the development phase where a team of developers lead by a technical lead pays special attention to its core development. Once deigns it is tested to check if there is an issue with it or not. Actually, this assures its functionality. Once tested, it might be used in beta version and finally the full version is handed over to the concerned department.

34. How you will define project management ?

Answer:
It is actually the discipline or the conjunction of planning, initiating, controlling, as well as executing a team-work so that most desired outcomes can be achieved. As every project is different from the previous on handled by any organization in most of the cases, there is always a need to pay special attention to the concerned activities to make the project unique and best in every aspect.

35. How do you deal with changes to your project ?

Answer:
Changes and modifications are a part and parcel of most projects. An employer wants a project manager who is flexible and adaptable to changes. The best answer can be about how you actually put in place a change management process even before the changes occur. At the same time, showcase that you are not a person shy to say ‘no’ when you feel that a certain change is not suitable for the project.

36. What is a project scope statement ?

Answer:
It defines the scope of a project along with other useful information at the same time. It is basically developed when a project is in its initial phase. One the primary aim is to make the other modules simpler and clear. A strong scope statement can also encourage the development and other teams engaged in a project to accomplish their assigned tasks in the best possible manner.

37. What are the factors that you will pay attention to about the resources while selecting your team ?

Answer:
Everyone in the team should be disciplined and co-ordinate with each other. Next factor is the right skills required for the timely development of a project. The experience of the team members plays a significant role in it. Selecting the team members that has specialization in that particular field can always lead to most favorable results for sure. Therefore paying attention to it would be good.

38. Why do you want to work with this company ?

Answer:
You need to go prepared for this interview question. If their working style suits yours, you can discuss it. If the job you are applying for is the next logical step for your current job, tell them that. Or, even something like you being attracted to their work culture or vision, can be a good response. Better yet, you can say how the job and the company align with your personal growth. This shows that you are looking for a long-term collaboration with the company.

39. What defines the role of a good project manager ?

Answer:
The very first thing is obviously the Leadership quality following by right attitude. A Project Manager is responsible for handling all the activities and modules related to a project. The manager should have advanced skills to help the team to avoid any problem, conflicts, and other issues. In addition to this, a project manager always motivates the team to get the best out of them.

40. Can you name a few modules of Planning in a Project Management ?

Answer:
The very first thing is to get the formal approval to start the task. Next is to pay attention on the budget development. After this the next module could be developing the schedule followed by paying attention to the quality assurances. It is also necessary to estimate the number of resources required and if there is a need to have some special resources. Finally, emphasis is to be made on Risk Planning.

provide a lot of useful information for the next project to b developed.

Project Management Questions And Answers Pdf

41. What are the objectives of monitoring and controlling ?

Answer:
1. Keeping a close eye on all the activities related to a project
2. Keeping a close eye on the project variables
3. Risk Management and addressing the efforts that went wrong due to any reason.

42. What are “Severity Levels” in a project ?

Answer:
In any project, problems can be of different levels and it is not always necessary that they can be addressed with similar efforts. There is always a need to understand the right strategies to eliminate them. For this purpose, they are assigned different levels based on their complexity and the efforts required for solving them. These levels are:

1. High
2. Medium
3. Low
4. Trivial

43. Do you believe in team development? Can you share instances where you did that for your teams ?

Answer:
Team development and team management skill along with mentoring and leadership for the success of project is very important for good project management. This question is to understand if you believe in that.
In this answer, you need to express the people management skills you have developed with few examples. You need to showcase your leadership, mentoring, conflict management as well team grooming skills.

44. What do you understand by the Pareto (also known as 80/20 rule) principle/analysis?

Answer:
It is a decision-making technique through which by doing 20% of the work you produce 80% of the desired result.

45. What is RAID in project management and why is it necessary to create a RAID log ?

Answer:
RAID is an acronym for Risk, Assumptions, Issues and Dependencies. A RAID log is important for a project manager to track anything that would impact a project now or in the future.

46. Name the ten key knowledge areas as mentioned in the PMBOK guide ?

Answer:
. Integration Management, Scope Management, Time Management, Cost Management, Quality Management, Human Resource Management, Communications Management, Risk Management, Procurement Management, and Stakeholder Management.

47. Do you have international project team management experience ?

Answer:
If the company you applied for is a multinational company, international project team management will be a critical evaluation factor. You might not have this experience. In this case, say no honestly.

This question might be followed by additional questions asking about how the experience was and whether you have any strange story about your international project team management experience.

Following can be a good answer for this project manager interview question.

I have managed a team of 15 project team members from five different nations. We were working in a natural gas implementation project in Brazil. There were natural gas engineers, environmental engineers and civil engineers in the project team. Five members were from Brazil, three members were from UK, three members were from Spain, two members were from India and two members were from Qatar. It was a great experience to learn from different cultures when working with them.

It was the first time for me to work with project resources coming from a Muslim country, Qatar. While most of the project team members were having Monday syndrome, engineers from Qatar were performing better than other project team members on Mondays! After some time, I asked these engineers why they are more willing to work on Mondays. I learnt that, their official weekends are on Friday and Saturday. Therefore, Sunday is their first weekday. Therefore, they were performing better on Mondays in our project since it is 2nd day of their workweek. It was a strange experience for me to see people better motivated on Mondays.

Project manager candidate answers the question with numbers through a real project he managed. Besides, he gives a strange experience he faced with his international project team management experience.

48. Describe one of the most challenging projects you’ve managed and explain what you learnt from the experience ?

Answer:
When it comes to challenging project management interview questions, make sure you prepare for this interview question. Don’t simply pick the first example that comes to mind. Take some time to consider a few of the most challenging projects you’ve worked on and which ones you learnt the most from. An interviewer is interested mostly in seeing how you dealt with a situation and how you turned a negative into a positive, and ensured the project ended as a success.

These are just some project management interview questions that you could be asked at your next job interview. While this isn’t an exhaustive list of questions, it’s certainly a good starting point for your interview preparation.

Project Management Questions And Answers Pdf

49. How would you describe your communication style ?

Answer:
One of the most important skills of a Project Manager is communication. In your role, you’ll need to be able to communicate with lots of different stakeholders, such as your customers, team members and business managers. Being a strong communicator can be the difference between a project being a complete success, or it missing its deadlines and deliverables.

Take some time to think about how you communicate. Ask your friends or colleagues if you’re unsure. For example, do you get straight to the point to avoid wasting time, do you have an “open door” policy, or are you assertive in your communications? Share some real-world examples of where you used this communication style and how it worked well for you, in that particular situation.

50. What is project delivery ?

Answer:
When the project is completed, it is simply transferred to the organization for the clients it is built for. The time of delivery of different projects is different and varies depending on a lot of features.

51. Why did you choose PMP Certification ?

Answer:
It demonstrates your knowledge and dedication to constantly and successfully be a project manager. It’s worth probing the skills of applicants. Find out the last project they handled with creative thinking.

52. What do you mean by project documentation ?

Answer:
It is actually a detailed report prepared before the execution of anything else or in the initial stage of development process.

53. What are some of the projects that you handled in the previous job ?

Answer:
As an experienced professional, you are bound to have a portfolio, and this is the right time to share such a portfolio with the interviewer. Make sure that the portfolio you share is authentic as your previous portfolio will decide whether the interviewer will be interested in you or not.

54. What can be the objective of project according to you ?

Answer:
It’s nothing but to come with an outcome which best meets the expectation of one and all and is unique in its own ways. It must reflect the objectives of the client for which it is developed for.

55. What factors project management objectives can affect and how ?

Answer:
The biggest impact can be on the budget. It is quite true that the budget can be enhanced up to a great extent of the objectives are not paid attention on properly. Optimizing and allocating are the prime factors to consider at the same time as they can also be impacted by the project management objectives. In addition to this, the biggest factor that project management objectives can affect is decision making.

Project Management Questions And Answers Pdf

56. What kinds of projects interest you the most? Why ?

Answer:
The one word that you need to focus on for this pm interview question is ‘relevance’. Do your research about the company and the role you are applying for. Your answer for this should be about the kind of projects that the company can offer.

57. What is your current salary and compensation package ?

Answer:
Be honest when you are responding to this question. Note that, human resources departments of companies are very well aware of industry salary benchmarks. Therefore, they will be able to estimate your salary and compensation package.

If you say a salary that is too much above the benchmark, you can even lose the job opportunity. Because, there will be a limit of what the company can pay for this position.

Briefly, tell what you earn and compensation package, when this question is asked in your project manager interview.

58. What is your salary expectation ?

Answer:
This is one of the last questions that you will be asked in your project manager interview session. There is not a concrete answer for this question. However, the common practice is, aim to increase your salary at least 20% in your next job.

Considering your current salary and compensation package, you should tell your expectations. You should not say a salary and compensation expectation that is too much above your current package.

59. When did you run into a serious conflict and how you dealt it ?

Answer:
This gives an idea of how well you do your job. Having a strong focus and finding a solution to each problem means a great leader. Project manager does this all the time, so make good relation with people and don’t rule them before knowing anything about them.

60. How do you resolve conflicts in your projects ?

Answer:
Conflicts are inevitable in a project. A good project manager must be able to resolve conflicts without hampering the motivation and relationship in the project team. By its nature, conflicts seem to be resolved in favor of one side over another. However, with good communication and conflict resolution skills, you can resolve the conflicts in a win-win situation.

This project manager interview question assesses your conflict resolution and communication management skills.

Following can be a good sample answer for this question.

I experienced several conflicts arising in my projects during my career. First thing to look when a conflict arises is the source of conflict. Conflicts can be between two project team members, between the team member and his lead, between two stakeholders etc. After knowing the source of conflict, I look at the alternative solutions to resolve the conflict. The best option to resolve a conflict is collaborating where all parties are happy. Of course, I try to find a win-win situation first. If this is not possible, then, I try to analyze the pros and cons of different alternatives for resolving the conflict. I try to demonstrate the pros and cons of each resolution alternative analytically because numbers, figures, statistics and mathematical approach is the best way to convince people for a solution. After showing the alternative solutions, I guide people to rethink about the conflict. I expect them to reach a consensus. If this is not possible again, I try to solve the conflict with democracy. For instance, if the cause of the conflict is a how to solve a technical issue in a software project, I show the options to the project team and expect the software developers to vote for the best option to resolve the conflict.

Project manager candidate approaches to solve the conflict in a win-win situation. Then, he approaches to demonstrate different alternatives in a mathematical approach. This is great. Because, if you can describe a solution mathematically with statistics, numbers, figures etc. you will eliminate most of the arguments about the topic. Then, he opens the conflict to voting. By this way, he ensures that the majority will decide what will be the solution. He is not forcing or directing on what needs to be done in the project.

61. What are the three words that describes you best ?

Answer:
This is actually a cliché interview question generally asked by human resources personnel. This shows hints about your personality and how your colleagues think about you in work environment.

When answering this project manager interview question, try to remember your positive attitudes and what your colleagues say about your work behavior.

Project Manager Interview
Following can be a good sample answer for this interview question.

The best three words that would describe me can be discipline, result-driven and analytical thinker.

My colleagues call me German. I am not a German you know it J. They tell that I am working in a very well discipline, record every detail and approach in a systematic way to the problems in the project.

62. When I am working on a project or task, I always keep in mind that “what is the expected result?” ?

Answer:
Sometimes, if you forget what you are trying to achieve, you can deviate from your targets. Therefore, keeping in mind the expected results help me to focus on what needs to be done during the project.

I try to rationalize status, progress and alternative solutions to a problem. I do this by approaching analytically to a problem. For instance, I create dashboards for waiting issues, waiting time, assignee etc in a project to monitor how well the project team is resolving issues. Similarly, I record the number of codes each developer produces a day to forecast remaining activities in the project.

Project manager candidate answers the three words that describe him best first. Then, he gives examples and justifications for each word.

63. Which one skill does a project manager need to succeed ?

Answer:
This question forces the candidates to decide one of the scores of skills needed of a project manager. This explains the experience and focus towards a project manager. Your greatest strength as a project manager should be your answer to this question.


 
Boost your career skills
Faculty: 10+ years Experience   ---   Duration: 30 - 35 Hours
​100% Hands on Classes   ---   Real Time Scenarios   ---   Free Recordings
I AM INTERESTED
close-link

                  Self-Learning Courses
   
    > Amazon Web Services
    > Salesforce (dev/admin)
    > Mulesoft (dev/admin)
    > WebSphere Admin
    > Weblogic (dev/admin)
    > Jboss (Red Hat JBoss)
    > IBM Courses
    > Java Courses
    > SAP FI CO
    > SAP HANA
    > Tibco
GET SAMPLE VIDEOS
close-link
Learn DevOps with 30+ Real Time Scenarios - ₹ 9000 ₹5999
Make an Enquiry ! ask your queries.
Send
Send