BEST 36 Cognos Framework Manager Interview Questions

1. What is the advantage of using shortcuts? (Cognos Framework Manager Interview Questions)

Answer:

There are two shortcuts – Local and Global. Local is used for the local repository and Global for global repository. Advantage is to reuse an object instead of creating multiple objects.

Cognos Framework Manager Interview Questions

2. What is called a slice ?

Answer:

The slice is used to perform the operation on one dimension of a cube and it is results in a sub-cube.

3. Define query items ?

Answer:

It’s mainly used in Reporting and for BI Authors it is the most essential object from the framework manager. These have lot of properties associated with them and are present in query subjects. They are similar to subsets of query subjects.

4. Name the types of hierarchies ?

Answer:

There are two types of hierarchies in Analysis Services:
A) One is Attribute hierarchies
B) Second is User defined hierarchies.

5. What actually a project contains ?

Answer:

Models
Namespace
Data source
Parameter Map
Packages
Folder
Query Subject
Query Item
Relationship

6. What Can You Do for Us That Other Candidates Can’t? What makes you unique ?

Answer:

This will take an assessment of your experiences, skills and traits. Summarize concisely: “I have a unique combination of strong technical skills, and the ability to build strong customer relationships. This allows me to use my knowledge and break down information to be more user-friendly.company

7. What are the different uses of a repository manager ?

Answer:

Repository manager used to create repository which contains metadata the informatica uses to transform data from source to target. And also it use to create informatica user’s and folders and copy, backup and restore the repository.

8. What Is Meant By Alternate Drill Down With Ex ?

Answer:

Alternate drill down path means there will be two path to opt. For example- We will have time dimension now the client requirement is they want two type of year -one is calender year(Jan-Dec) and another is fiscal year(Apr-Mar).

Cognos Framework Manager Interview Questions

9. What is Bitmap Index ?

Answer

A bitmap for each key value replaces a list of rowids. Bitmap index more efficient for data warehousing because low cardinality, low updates, very efficient for where class.

10. What is difference between Informatica power mart and power center ?

Answer:

Using power center we can create global repository Power mart used to create local repository Global repository configure multiple server to balance session load Local repository configure only.

2018 Latest Dot Net Interview Questions And Answers Pdf

11. What Is The Importance Of Dimension In The Cognos ?

Answer:

Without Dimension and Fact cannot make a relation between tables it could not be use for joins and retrieve the data as a form of reports in cognos. Dimension is a major subject area through which we can analysis our business.

12. What Is Difference Between Drill Through And Drill Down ?

Answer:

drill through allows you to navigate from summary to detailed information.

drill down also similar kind of thing,for example will do drill down on year if we drill down on this the next level will come means year contains quaters, it contains

months,
months contains weeks,
week contains days.
so,we can view all the levels through drill down.

13. Explain Informatica Architecture ?

Answer:

Informatica consist of client and server. Client tools such as Repository manager, Designer, Server manager. Repository data base contains metadata it read by informatica server used read data from source, transforming and loading into target.

14. How Can I Test Reports In Cagnos ?

Answer:

In cognos report net by the validate report option a report can be tested. If there will be any error, it will specify the error, unless it will give message -‘report specification is valid’.

After creating the report we will connect to the oracle and we will write the sql query and we will compare this 2 reports .

15. How Many Numbers Of Cubes Can We Create On A Single Model? How Can We Navigate Between Those Cubes ?

Answer:

Using a single Model, we can create as many number of cubes u want. By using the dimension views…etc. Regarding the navigation, when we save cubes, these act as separator multidimensional databases. There wont be any relations. Navigate means opening the cubes separately.

Cognos Framework Manager Interview Questions

16. What Are The Limitations Of Cognos Reportnet ?

Answer:

In CRN we can’t view multi dimensionally,

we cant’ see a report in excel,
we can’t format a report in CRN
Report net does not support drill through and also bursting of reports is no possible in report net. Also it does not support dimensional analysis.

17. What Is Loop In Framework Manager ?

Answer:

Loop is an very dangerous exception in framework manager we can resolve the loop create alias table. loop Display wrong results in the reportnet. A Loop is a Closed Path Circuit.

Avoid loops: using shortcuts.We have ambiguous relationships types:Hierarchical relationships Recursive relationships Multi-valid relationships. To avoid these relationships using shortcuts. (Top 46 Cognos Interview Questions And Answers Pdf)

18. What are materialized view ?

Answer:

A view which is physically stored in a database. Materialized views allow query performance to be enhanced by pre calculating costly operations. cognos traning

19. What is folder ?

Answer:
Folder contains repository objects such as sources, targets, mappings, transformation which are helps logically organize our data warehouse.

20. What is pivot ?

Answer:

The pivot (or rotate) operation rotates the axes of a cube to provide an alternative presentation of the data.

21. What is Cognos Reporting tool ?

Answer:

Cognos is a reporting tool from IBM which helps in reporting and analysis of various data from a data warehouse.

22. What is metrics designer ?

Answer:

Metrics Designer is a development tool used to model and deploy scorecards and related data loading procedures.

23. Define data mining ?

Answer:

A data mining dimension provides support for dimensions that result from data mining models.

Cognos Framework Manager Interview Questions

24. What Are Slowly Changing Dimensions? Why We Are Used Scd ?

Answer:

Slowly Changing Dimensions are those whose data are not fixed.

SCD types:
SCD type 1: Whose data is not fixed.
Historical data are not saved. Data keeps on changing.-> Current Data

SCD type 2: Whose data is fixed and also save historical data.

SCD type 3: Like SCD type 2 only but save historical data in another table. In one table data will updated and in another table historical data will be there.

25. What is cognos 8 BI ?

Answer:
Cognos 8BI is a powerful suite of products that focuses on transforming raw data into powerful information for business decisions. Cognos 8 BI can be used across all levels in an organization, from users looking for pre-defined reports to analysts with complex data requirements.

26. What is package folders ?

Answer:
This folder is similar to a Standard Folder, but internally it contains pre-defined business rules and metadata related to sources of information. It is used by the Studios to create new queries, reports, analyses, etc. A dark blue icon specifics Package folders.

27. What is metrics studio ?

Answer:

Metrics Studio is a powerful scorecard tool that allows for the creation and monitoring of goals through an organization.

28. What are the types of studio ?

Answer:

There are five types of studio are :
Query Studio
Metrics Studio
Analysis Studio
Report Studio
Event Studio

29. What is meant by drill through ?

Answer:

The drill–through operation allows one to move from data at the bottom level in a cube to data in the operational systems from which the cube was derived.
Drill-through allows user to navigate from summarized information to detailed information.
For example: Year Data item. Year contains Quarter Quarter contains Month Month contains weeks and so on.

30. What is dimensions ?

Answer:

Dimensions define the structure of a cube. A dimension must have at least one key attribute and other attributes that may define hierarchies.

Cognos Framework Manager Interview Questions

31. What are the types of framework manager ?

Answer:

There are two types of framework manager are :
Presentation layer
Physical layer

32. What is schema ?

Answer:

A schema is composed of a set of dimensions and a set of fact relationships.
A schema is a collection of database objects which includes tables, views, procedures, synonyms etc.

Schema is user’s object. It can be table, view, synonum etc.,

33. What are packages ?

Answer:

Package is a subset of query subject defined in a project. packages are published to report authors and query users. package is a stored in content store.

Package is a collection of all objects like namespaces,related query subjects with query items. Which is published to cognos connection on top of it BI Author can prepare the reports.

34. What is Cubes ?

Answer:

A cube consists of a set of ordered dimensions and measures. A cube may have one or several dimensions.

Cube is an N diemnsional array entity. It is mainly used for adhoc reporting.We can also build report studio reports from Cube using MDX functions.

35. What is query items ?

Answer:

Query items are mainly used in Reporting and for BI Authors it is the most essential object from the framework manager. These have lot of properties associated with them and are present in query subjects. Query items are similar to subsets of query subjects.

36. What Are The Different Ways Of Adding Data In Transformer ?

Answer:

In transformer you import metadata from architect or catalog to create a cube. We just import metadata. we don’t add data to it.