Best 48 Cognos Report Studio Interview Questions And Answers

1. What is Report item ? (Cognos Report Studio Interview Questions)

Answer:
Report item is defined as a query item which can be dragged and dropped into a work area.

Cognos Report Studio Interview Questions

2. What is a Transformer ?

Answer:
Transformer is used for making the Cubes which is for the Multidimensional structure on OLAP processing.

3. What is defined as catalog and types of catalogs in Cognos ?

Answer:
A catalog is defined as a file which contains information on Database tables and Impromptu users can create reports.
Following are the types of catalog used:

Personal
Distributed
Shared
Secured

4. What Is The Difference Between Filter And Condition ?

Answer:
A Filter is a restriction that reduces the amount of data displayed in the report.
The report filters are non-reusable and specific to the report.
Filters are

before aggregation: non-aggregated records are filtered(details record)
after aggregation: summary records are filtered

5. What is main difference mapplets and mapping ?

Answer:
Reuse the transformation in several mappings, where as mapping not like that.

If any changes made in mapplets it automatically inherited in all other instance mapplets.

6. What is called materialized view ?

Answer:
A materialized view is a view which is physically stored in a database. This view is used to increase query performance by calculating costly operations.

7. Define dimensions ?

Answer:
It defines the structure of a cube. Any dimension must have at least one key attribute and other attributes so that it may define hierarchies.

8. How a project does looks in framework manager ?

Answer:
A project in the framework manager looks as a folder that contains a project file (.cpf) and the specific XML files that define the project.

Cognos Report Studio Interview Questions

9. What is the way to generate cube in framework manager ?

Answer:
After creating the IQD file from the framework manager that IQD file will be used by the transformer to generate the cube.

10. What are shortcuts? Where it can be used? What are the advantages ?

Answer:
There are 2 shortcuts(Local and global) Local used in local repository and global used in global repository. The advantage is reuse an object without creating multiple objects. Say for example a source definition want to use in 10 mappings in 10 different folder without creating 10 multiple source you create 10 shotcuts.

2018 Latest Dot Net Interview Questions And Answers Pdf

11. How do you define a cube ?

Answer:
Its a multidimensional view of dimension and measures. It is used to analyze the data in various aspects, which is called slicing and dicing. GBIt depends on ur project requirements.

12. Where You Can Save The Report Net Documentation In Our Local System ?

Answer:
Whenever we Install Cognos Server we get it documentation alone otherwise we can store it in Deployment Folder of Cognos.

13. What is defined as Query studio ?

Answer:
Query studio is one of the studios in Cognos which is used to perform Adhoc queries.

14. What is called Cognos Reporting tool ?

Answer:
Cognos is an IBM reporting tool which is used for reporting and analysis of various data from different datawarehouse.

15. Define drill through ?

Answer:
It permits one to move from data at the bottom level in a cube to the data in the operational systems from which the cube was derived.

16. What is cognos configuration ?

Answer:
Cognos Configuration is the Cognos 8 BI administrative tool that is used to define the behavior of a Cognos 8 BI installation. It is used to manage configuration parameters.
In cognos configuration we can start and stop the entire cognos services. We can deploy content from one content store to another.

Cognos Report Studio Interview Questions

17. What Is Cognos Powerhouse And What Is It Used For ?

Answer:
Cognos Powerhouse is High-Productivity Application Development Solutions equips you with high-productivity development environments for creating your data-driven business solutions faster,whether for Web-based, client/server, or traditional terminal-based access. PowerHouse has gained a worldwide reputation for productivity, reliability, performance, and flexibility.

18. How Can I Change Reports To Another Package ?

Answer:
Open that report and save as that reportSelect public folder and then select package in which package you want to save then save it.

19. What Is Meant By Junk Dimension ?

Answer:
The junk dimension is simply a structure that provides a convenient place to store the junk attributes.

20. What are Fact Tables ?

Answer:
It is a table that contains summarized numerical (facts) and historical data. It has a foreign key – primary key relation with a dimension table.

21. At what time default data source query subject will be created ?

Answer:
At the initial metadata import operation, a default data source query subject is created for those each object you have select.

22. Name the responsibilities of Cognos Administrator ?

Answer:
Creating the Repository
Performing the task of backup and recovery of the Meta Data.
Tuning the servers.
Installations and configurations in distributed network environment
Developing the user Administration
Deployment
Interested in taking the Cognos training? Well, we have the comprehensive industry-designed training course.

23. What is a dimension ?

Answer:
Dimension is defined as structure of a cube. A dimension should have at least one key attribute and hierarchies can be defined by the remaining attribute.

Cognos Report Studio Interview Questions

24. Mention the difference between ‘macros’ and ‘prompt’ ?

Answer:
Macro is used to run set of instructions to execute the report but prompt provide a way to change the report dynamically.

25. What is a Cube ?

Answer:
Cube is set to be multi-dimensional view of dimension and measures and it is used to analyze the data in various forms like Slicing and Dicing.

26. Explain How To Create Powerplay Reports ?

Answer:
To create a powerplay report

You have to create a IQD file from impromptu by saving IMR report as IQD.
Use Frame Work manager model and externalise the query subject you want to use inpowerplay transformer and powerplay.
When you have the IQD file published to a location such as UNC.
Go to powerplay transformer model and select new.

27. What Is Iqd? What Is Contained In Iqd ?

Answer:
IQD stands for Impromptu query definition. It is report save extension with .iqd it is use for creating a cube in power play transformer.

IQD is Impromptu Query Definition. It contains the SQL query to display the data from the database and SQL query is automatically created based on the columns selected from database.

28. How You Create Iqd In Reportnet Framework ?

Answer:
Open framework manager click on any query subject and go Open the properties dialogue box and you can observe the EXTERNALIZE METHOD you change the iqd.

29. How To Create Users And Permissions In Cognos ?

Answer:
Users and Permissions can be given in Access manager – Administration.
Individual users can be created using their names or their Ids (if any) in Access manager and then be given permissions.
This tool is loaded when you install Cognos 7.x in your machine.
In content manager–we have one component called cognos process manager, using process manager we can integrate with third party tools like LDAP or NTLM. we cannot create users in reportnet directly, in real time we can use LDAP.

30. What is the way to generate IQD file from framework managers?

Answer:
Create a Query Subject
Using properties pane select externalize.
We have four options in that select IQD

Cognos Report Studio Interview Questions (BEST 36 Cognos Framework Manager Interview Questions)

31. What are the steps to import the two data sources in framework manager ?

Answer:
It can be done in the Run Metadata Wizard.
First of all Go to Run Metadata Wizard–>Select another database ( ex. suppose SQL Server is choose in prior attempt, then you can choose Oracle as new data source). At the last import it.

32. What is Drill Through ?

Answer:
Drill-through reporting allows you to link from one report to another. You can drill through in a number of ways. A Drill Through id developed with two reports.

1. Parent Report

2. Child Report. company

33. Where the Determinants are used in Cognos framework manager ?

Answer:
A query subject that behaves as a dimension has multiple levels of granularity and it will be joined on the different sets of keys to fact data.

34. How Can I Schedule Reports In Cognos ?

Answer:
By using Cognos Schedular, one can schedule the running reports in Impromptu to execute and save it in desired format.

By using Cognos MACRO script language the reports can be executed and distributed to recipients by using mail applications.

Compiled Cognos MACROs can be scheduled using Cognos Schedular.

35. What is set to be Cognos configuration ?

Answer:
Cognos Configuration is a BI administrative tool which is used to define the behavior of Cognos 8 version. This will manage configuration parameters.

36. What are all the types of gateway used in Cognos ?

Answer:
Following is the list of gateway used in Cognos:

Common Gateway Interface (CGI)
Internet Service Application Interface (ISAPI)
Tomcat Server

37. What is difference between primary key and unique key constraints ?

Answer:
Primary key maintains uniqueness and not null values Where as unique constrains maintain unique values and null values.

38. Define Parameter Map ?

Answer:
It is a key value pair used in creation of conditional Query Subjects. It sub situates the values at the query at runtime.

Cognos Report Studio Interview Questions

39. What is a Folder ?

Answer:
A folder consists of repository objects like sources, targets, transformation and mapping that help to organize data warehouse.
cognos training

40. Define Cognos Reporting tool ?

Answer:
It’s a reporting tool of IBM which help us in reporting and analysis of different data from a data warehouse.Read this blog to find out why Business Intelligence tools are critical to today’s enterprises.

41. What are query items ?

Answer:
Query items are the most important object in framework manager and it has a lot of properties associated with it. This is mainly used for reporting and business intelligence.

42. What is a Datastore in Cognos ?

Answer:
A data store is nothing but a query database or a relational database or files that can be accessed through IBM Cognos.

Cognos Report Studio Interview Questions

43. How to create reports ?

Answer:
Use Report Studio to create more advanced business report
Using Query Studio: We create adhoc reports.
Using Report Studio: We create advanced Business Reports
Using Analysis Studio: We create reports from Cube as source or by using dimensional modelled relational package for analysis purpose.

44. What are the differences between Reporter report and Explorer report ?

Answer:
In a Cube, you can either modify or explore. Reporter is used to modify where as explorer is used to explore the cube.

45. What Is The Difference Between Macros And Prompt ?

Answer:
Macro is set of instructions to run report.
Prompt is just like a dialog box which will ask user to select/enter the information what he needs.

46. What is framework manager ?

Answer:
Frame manager is a development tool to create the end-user layer used by authors to build their BI objects.
Framwork manager is the metadatamodel tool where we can create namespaces,query subjects and relations among the query subjects.used to create packages and published to cognos connection.

47. How to join multiple db in catalog ?

Answer:
Mutiple database could not be connected in a single catalog. So that we use hotfile for thispurpose.

48. What Is The Difference Between List Report And Crosstab Report ?

Answer:
List report show data in rows and columns versus a cross tab report show data in grids with dimension in rows and columns and measures in cells or in the intersection points.

List Report and Cross tab report both contains rows and columns but difference is list report is a detail report for analysis whereas cross tab report is the intersection of data or summarized data for analysis.