Self Learning Videos       Live Training Courses        +91 988 502 2027

Tibco Ems Scenario Based Interview Questions New 49

Tibco Ems Scenario Based Interview Questions

1. What are TIBCO EMS bridges and why bridges are used?(Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

Answer:

Bridges are used to connect multiple destinations so that same message can be sent to multiple destinations. When a bridge exists between two queues, the message is delivered to both queues. (Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

2. Where do you use a bridge in real time?

Answer:

we use in scenarios like publishing message from Topic to Queue, Store message in EMS for retrieval in case if there is any problem while moving data from one process to another.

When ever you are decided to use message selectors on BW, use bridges and use message selector on bridges, which is more powerful than using message selectors on BW

3. What is the difference between soap event source and service palette?

Answer:

Soap event source is used for single operation, single end. Service palette is used for multiple operations, multiple end bindings like http, jms.

4. What are the different modes of service invocation?

Answer:

Services can be invoked in several ways.

A one-way operation is executed once and does not wait for a response.

A request-response operation is executed once and waits for one response. In a request-response service, communication flows in both directions. The complete interaction consists of two point-to-point messages—a request and a response. The interaction is only considered complete after the response has arrived.

Publication (notification) means an operation sends information on an as-needed basis, potentially multiple times.

Subscription means incoming information is processed on an as-needed basis, potentially multiple times.

5. What are the archive files in .ear?

Answer:

Enterprise Archive(.ear) file contains combination .par, .sar and .aar files i.e process archive file, shared archive files and adapter archive files.(e learning Portal)

6. What is the difference between RV (rendezvous) and jms?

Answer:

RV and JMS both are tibco messaging transports.

a) Architecture wise RV follows BUS architecture and JMS follows client server architecture.

b) Protocol wise RV using UDP and JMS using TCP.

c) RV follows subject based messaging where as JMS using queues and topics.

d) RV is less secure and reliable in message transportation when we compare with EMS as EMS stores the messages on disk.

e) RV sending data in asynchronously, EMS sends synchronously.

f) RV majorly used in Telecom sectors where as EMS used in Banking and Financial sectors.

g) RV is a proprietary production of Tibco software inc where as EMS is wrapper over JMS 1.1version

7. What are the different delivery modes available in EMS?

Answer:

Persistent:

When a producer sends a PERSISTENT message, the producer must wait for the server to reply with a confirmation. The message is persisted on disk by the server. This delivery mode ensures delivery of messages to the destination on the server in almost all circumstances. However, the cost is that this delivery mode incurs two-way network traffic for each message or committed transaction of a group of messages

Non-Persistent:

Sending a NON_PERSISTENT message omits the overhead of persisting the message on disk to improve performance.
If authorization is disabled on the server, the server does not send a confirmation to the message producer.
If authorization is enabled on the server, the default condition is for the producer to wait for the server to reply with a confirmation in the same manner as when using PERSISTENT mode.

Regardless of whether authorization is enabled or disabled, you can use the npsend_check_mode parameter in the tibemsd. conf file to specify the conditions under which the server is to send confirmation of NON_PERSISTENT messages to the producer.

Reliable:

EMS extends the JMS delivery modes to include reliable delivery. Sending a RELIABLE_DELIVERY message omits the server confirmation to improve performance regardless of the authorization setting.

When using RELIABLE_DELIVERY mode, the server never sends the producer a receipt confirmation or access denial and the producer does not wait for it. Reliable mode decreases the volume of message traffic, allowing higher message rates, which is useful for messages containing time-dependent data, such as stock price quotations.

(Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

8. What is the difference between shared variable, job shared variable, process variables and global variables?

Answer:

  • Shared variables can be accessible by multiple process definitions, and can
  • Changeable by any process definition.
  • Job Shared variables can be accessible within the execution jobs, and it will maintain a copy of variable for every job (execution).
  • Process Variables can only be access for a particular process where it gets defined.
  • Global variable can be accessible by across the project. Global variable can be edit
  • at runtime too in Tibco administrator.(Tibco BW Scenario Based Questions – 2018 Latest)

9. What is the difference between SOAP Over JMS/HTTP?

Answer:

The advantage of using “SOAP over JMS” over “SOAP over HTTP” is reliability as you may use the persistence and acknowledgment features built in the standard. The same applies if you need to establish asynchronous communication or need to use the load balancing features provided by JMS servers. You can achieve this using http but the implementation would be much more complicated.

10. What is difference between GUI Mode, Console Mode and Silent mode of installation?

Answer:

GUI mode: In this mode we can install in graphical mode, and well instructed steps guideus to install.No need of change any folder permissions in this mode.

Console mode: In this mode we can install through from command line. We have to run the command to install any tibco product with help of below command.In this mode we have to modify the permissions for the root folders of every product of tibco.

Silent mode: This mode is similar like Console mode, but here we are saving the installation ina store file. We have to run the below command in Silent mode.Here also we have to change the ownership as root for the tibco root paths.

11. What is the difference between Get JMS queue and Wait for JMS queue message activity?

Answer:

The Get JMS Queue Message activity retrieves a message from the specified queue. This activity allows you to perform a receive operation on the queue as opposed to waiting for a queue message to be delivered to the Wait for JMS Queue Message activity or the JMS Queue Receiver process starter.The Wait for JMS Queue Message activity uses event key which is the JMS Correlation ID to filter the right response with the right job. The key is the JMS Message ID sent by the Queue Sender activity

12. What is the Maximum message size is supported by EMS?

Answer:

EMS supports messages up to a maximum size of 512MB. However, we recommend that application programs use smaller messages, since messages approaching this maximum size will strain the performance limits of most current hardware and operating system platforms.

13. What are the other tibco components that automatically come along with tibco trainstallation?

Answer:

  • TRA installs the following components:1.
  • TIBCO Rendezvous 8.1.12.
  • Java Runtime Environment 1.5.03.
  • Third party core libraries 5.6.04.
  • TIBCO Hawk 4.8.15.
  • TIBCO Runtime Agent 5.6.06.
  • TIBCO Designer 5.6.0

14. What is the difference between reliable, certified, distributed queues in RV?

Answer:

Reliable: Delivery guarantee in the reliable mode, subscriber can send the re-transmission request for the lost packets.

Certified: Certified messaging assures that both pub/subs are in certified mode of message delivery. And packets/messages will be stored on a ledger file. So that lost messages or packets can be delivered as per the re-transmission request.

Distributed: Distribute Queue is to share load between the workers; this will handled by Load balancing concept. Whoever is having highest work will be acting as scheduler and also we can decide worker capacity as well DQ-Load balancing!

15. What is the purpose of “Retrieve Resource” activity?

Answer:

The Retrieve Resources activity generates a WSDL file containing a concrete service (Conrete WSDL) description of any process definition that has a SOAP Event Source process starter. This allows clients to access the WSDL for a web service. The client can then use the WSDL file to invoke the web service. The Retrieve Resources activity can also be used to retrieve any other resources, including XSDs and WSIL.

16. If a persistent message is published on to a TOPIC, Does these messages will store on disk if topic doesn’t have durable subscriber or subscriber with a fault-tolerant connection?

Answer:

No. Persistent messages published to a topic are written to disk only if that topic has at least one durable subscriber or one subscriber with a fault-tolerant connection to the EMS server.(Company) In the absence of a durable subscriber or subscriber with a fault-tolerant connection, there are no subscribers that need messages resent in the event of a server failure. In this case, the server does not needlessly save persistent messages. This improves performance by eliminating the unnecessary disk I/O to persist the messages.(Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

17. What Are The Advantages And Disadvantages Of Multi Casting?

Answer:

Advantages: as the message broadcasts only once thereby reducing the amount of bandwidth used in publish and subscribe model. Reduces the network traffic.

Disadvantages: Offers only last-hop delivery. So can’t be used to send messages between servers.

18. What Is Jms Topic Requester?

Answer:

The JMS Topic Requestor activity is used to communicate with a JMS application’s request-response service. This service invokes an operation with input and output. The request is sent to a JMS topic and the JMS application returns the response to the request.

19. What is the difference between Static and Dynamic destination queues?

Answer:

  • Static EMS queues are created using EMS Administrator or by configuring directly in the configuration file (queues.conf) and are permanent and can be used at enterprise level.
  • Static queues have a permanent TTL (Time To Live) and they exist till the time they are deleted manually.
  • Dynamic queues are short lived queues which are created when needed and get expired once they are not in use. Dynamic queues remain alive until at least one client is associated with them.

20. What is the difference between JMS and TIBCO EMS?

Answer:

TIBCO EMS is a customization of JMS specifications by TIBCO.

The difference between JMS and TIBCO EMS is that JMS provides two types of delivery modes which are Persistent and Non-Persistent while TIBCO EMS adds another type of delivery mode which is RELIABLE delivery mode.

JMS provides NO_ACKNOWLEDGE mode to restrict of message acknowledgments while TIBCO EMS extends the functionality of JMS by providing EXPLICIT_CLIENT_ACKNOWLEDGE mode and EXPLICIT_CLIENT_DUPS_OK_ACKNOWLEDGE mode.

21. What is prefetch and failsafe?

Answer:

Prefetch is fetching the messages from the server before receiver calls. Failsafe property enables to write persistence messages to the file with synchronous i/o calls.

22. What is the difference between sqldirect and other jdbc activities?

Answer:

Other jdbc activities can only do a specific DML operation (insert, update, modify), whereas sql direct can executes all the DML operations including table creation and deletion too.SQL direct is mainly used for dynamic db operations.(TIBCO Training Online)

23. What is persistent, non resistent queue in EMS?

Answer:

Persistent in EMS (Enterprise Messaging Service) is to store the messages on disk or database, so that we can get the data from dist or database at later point of time when consumer is available.

Non Persistent: Non persistent in EMS that the messages were not store at dist or database. They will remains in EMS server and expire after reaching the expiration limi

(Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

24. What is difference between publish by value, publishby reference modes in ADB adapter?

Answer:

publish by value: in this type the changes in the source table are reflected in the p_ table and the data is taken from there. its used when high speed is required. it dose not support data types like oracle long.

publish by reference: in this type the data is directly taken from the source table where only the primary key will come from p_ table. it allows data types like oracle long.

loss of changes in the source table can be lost bcos of the waiting time.(this can be avoided using alerter).

25. What are the resources that gets included in the EAR file, created by the TIBCO Designer?

Answer:

An EAR file can contain local project resources, Library Builder resources, and files as specified in Alias Library resources. In addition, the TIBCO Designer class path may include references to other files that are included in the EAR file.(Tibco BW Online Training)

26. Name 3 Configuration Files And Tell Me What It Consists Of?

Answer:

  • Queues.conf
  • Topics.conf
  • Routes.conf
  • Factories.conf
  • Stores.conf
  • Groups.conf, users.conf, transports.conf

27. What is the role of TRA?

Answer:

TRA stands for TIBCO Runtime Agent.

The TRA has two main functions:

Supplies an agent that is running in the background on each machine.
The agent is responsible for starting and stopping processes that run on a machine according to the deployment information.
The agent monitors the machine. That information is then visible via TIBCO Administrator.
Supplies the run-time environment, that is, all shared libraries including third-party libraries.

28. What is Generate Error, Catch, and Rethrow activities?

Answer:

error handling and catch and rethrow is for exception handling mechanism. Rethrown will throw error to the next level.

29. What is the use of bridges in ems?

Answer:

Using bridge concept in EMS we can send messages between applications to applications without changing the application code. We can simply using the same application logic with defined topics and queues. Here we simply bridge the desired topics to queues or queue to queue or topic to topic vice versa.If u wants to send message between different messaging destinations within the EMS serve then go for bridge and its unidirectional.

30. Tell Me About Bridges. Why Do We Use Them, Syntax To Create Bridges, Use Of Message Selector?

Answer:

• Some applications require the same message to be sent to more than one destination possibly of different types. So we use bridges in that scenario.
• create bridge source=type: dest_name target=type: dest_name [selector=selector]

31. What is the use of Override Transaction behavior option in JDBC Activities?

Answer:

Overrides the default behavior of a transaction group. If this activity is in a transaction group,the activity is normally committed or rolled back with the other transactional activities.If this checkbox is checked, this activity is not part of the transaction group and is committed when it completes. Checking this option uses a separate database connection to perform the activity and commit the SQL statement.

32. How can you make only one consumer receives message from the queue?

Answer:

By making the queue exclusive. If the queue is exclusive, then all queue messages can only be retrieved by the first consumer specified for the queue. Exclusive queues are useful when you want only one application to receive messages for a specific queue. If the queue is not exclusive, any number of receivers can retrieve messages from the queue.

(Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

33. What is the difference between JMS Queue Receiver and JMS Queue Requestor Activity?

Answer:

  • JMS Queue Receiver is a process starter activity that starts a process whenever a new message is available in a queue.
  • JMS Queue Requestor is a non-starter (normal) activity which is used to request for a message to a queue and gets back a response.

34. What is structure of JMS Message?

Answer:

  • Header(Required)
  • Properties(optional)
  • Body(optional)

35. What is the use of transaction?

Answer:

Transaction is used to perform All or nothing .If everything is successful then all will be commited ot else will be roll back .It supports two types of Transactions.

1. JDBC2. XA. The JDBC Transaction type provides transaction support only for the JDBC activities, and it does not provide transaction support for JMS or Checkpoint resources.

The JDBC Transaction group allows you to perform multiple database operations within the group as a single unit of work.

All database operations performed within the transaction group are either committedor rolled back.

The XA Transaction type allows you to perform JDBC and JMS operations within the group as a single unit of work.

All JDBC and JMS operations performed within the transaction group areeither committed or rolled back.

36. Tell Me About Flow Control On Destinations?

Answer:

Sometimes the producer may send messages faster than the consumers can receive them. So, the message capacity on the server will be exhausted. So we use flow control. Flow control can be specified on destinations.

37. Process engines in a fault tolerant group can be configured as peers or master secondary.How do these differ?

Answer:

The options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository are:

Peer means all of them have the same weight. In this case when one engine fails another one takes over and continues processing till it fails.

In master secondary configuration weights are unequal, the secondary starts processing when master fails. But when master recovers, secondary stops and master continues processing.

38. Name some administrative level destination properties?

Answer:

  • Static queues are those created through tibco ems admin tool.
  • Dynamic queues are created on top of EMS server. They can be created at designer level
  • or at client level.
  • Temporary queues will exist until the application and client connection exists.

39. What is the difference between Queues and Topics?

Answer:

Queue

  • Guaranteed Service
  • Only the Target gets the message (One message per Consumer)
  • Uses Peer-to-Peer Mode to deliver messages
  • Load Balancing is possible

Topic

  • Reliable Service
  • Everyone active gets the message (One message may Consumers)
  • Uses Pub / Sub mode to deliver messages
  • Load Balancing is not Possible

40. What is fail-safe?

Answer:

The Tibco ems provides 2 modes for persistent topic/queue message storing to external device.

Normal: In this mode the messages stay in a buffer before writing to a storage(disk). So in case of any failure the messages may be lost.This mode is very efficient in situations were little loss of data is allowed.

Fail safe: in the fail safe mode the messages are first written to an external storage before sending so that no messages are lost ever. This is used when no loss of data can be encouraged.(Tibco Video Training)

41. What is the difference between TIBCO RV and TIBCO EMS?

Answer:

TIBCO RV is based on TRDP/PGM Protocol while TIBCO EMS is based on JMS protocol.
TIBCO RV is based on dynamic subject based messaging while TIBCO EMS is based on static queues and topic based messaging.
In TIBCO RV, RVD Runs on every machine and hence it doesn’t have single point of failure.
In case of EMS, EMS server is single point of failure. TIBCO RV works on Bus model while TIBCO EMS works on Hub and Spoke model

42. When we should use Reliable RV messaging and certified messaging?

Answer:

    • Certified RV messaging should be used for critical messaging where delivery of each and every message is very important.
    • Certified message delivery protocols offer stronger assurances of delivery, along with tighter control, greater flexibility and fine-grained reporting.
    • Reliable RV messaging is preferred when message sending is urgent but not critical.

(Tibco Ems Scenario Based Interview Questions)

43. What are the differences between server load balancing & producer/consumer load balancing?

Answer:

Point-to-Point: Non-exclusive queues are useful for balancing the load of incoming messages across multiple receivers. Programs can use distributed queues for one-of-n certified delivery to a group of servers, in order to balance the load among the servers.

Rendezvous distributed queue software assigns each task to exactly one of the servers, while the group of servers and the distribution of tasks remains completely transparent to the client processes.

EMS Load balancing can be done in only one way on the consumer side, by using multiple subscribers/receivers to a same topic/queue, and which will be executed in round robin fashion.

we ill implement multiple consumers but we have to consider above mentioned issues in consumer load balancing.

44. What are the advantages and disadvantages of multicasting?

Answer:

• Advantages: as the message broadcasts only once thereby reducing the amount of bandwidth used in publish and subscribe model. Reduces the network traffic.
• Disadvantages: Offers only last-hop delivery. So can’t be used to send messages between servers.

45. What are the messages bodies are supported by the EMS?

Answer:

      • Map Message
      • Text Message
      • Stream Message
      • Bytes Message
      • Object Message

46. Can we have more than one producer/consumer for a queue?

Answer:

      • More than one producer can send messages to the same queue, and more than one consumer can retrieve messages from the same queue.
      • Learn how to use Tibco Spotfire, from beginner basics to advanced techniques, with online video tutorials taught by industry experts.

47. What is the use of durable subscribers?

Answer: Durable subscribers are those who can subscribe messages at later point of time whenever they are active.

48. When do you get the error “Array Index out of Bounds Exception?

Answer:

When the data formats are not specified correctly. If we give Fixed format instead of delimiter we get this type of error. If we give fixed format then we need to specify the length in offset as equal to the number of characters as (0, 4, 7) and so on.

49. Tell Me About Multi Casting In Ems?

Answer :

Multicast is a messaging model that broadcasts messages to many consumers at once rather than sending messages individually to each consumer. EMS uses Pragmatic general multicast to broadcast messages published to multicast enabled topics.
Each multicast enabled topic is associated with a channel.

Share and Get 50+ Free Tibco Tutorial Videos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


 
Boost your career skills
Faculty: 10+ Years Experience   ---   Duration: 30 - 35 Hours
​100% Hands on Classes   ---   Real Time Scenarios   ---   Free Recordings
I AM INTERESTED
close-link
Make an Enquiry ! ask your queries.
Send
Send