Self Learning Videos       Live Training Courses        +91 988 502 2027

Top 32 Tibco Interview Questions And Answers Pdf

Tibco Interview Questions And Answers Pdf

1. What is file based storage and database storage in TIBCO EMS and where we will configure it ? (Tibco Interview Questions And Answers Pdf)

Answer:
In file based store all messages will be saved on disk. Where as in database storage all messages will write on db. If we check in stores.conf we can find file storage and database storage. By default any message will be stored in the file.

Note: In EMS 6.0 there is no concept of server or data base storage. By default all the messages gets stored on the disc itself.

Tibco Interview Questions And Answers Pdf

2. What is vcrepo.dat and when this file is created in TIBCO ?

Answer:
Vcrepo.dat file is used to store certain properties like TIBCO RV encoding, display name; description etc. vcrepo.dat file gets created automatically when a TIBCO BW project is saved for the first time. This file can be used for identification purposes.

3. While debugging TIBCO BW processes, which activity can be used to write complete schema information to a file ?

Answer:
TIBCO provides Inspector activity which can be used for debugging purposes while developing applications in TIBCO designer. Inspector activity can be used to write all output information of designer activities to a local file including process variables and other details.

4. What are the options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository ?

Answer:
The options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository are:

Local File: Information is stored in a local file which in case of engine crash/failure and the same information is used to resume the process flow once an engine is up. This mechanism works only in case of single server or load balancing approach.
Database: Information is stored in a database table which is used to resume engine later. Fault tolerant engines can recover from a checkpoint only when database is used.

5. If there are three activities in the critical section, jdbc update then a write file and then again jdbc update. If the second jdbc update fails, then what will happen to the file written by write file activity ?

Answer:
The contents of the file will persist.

6. What is prefetch and fail safe ?

Answer:
Prefetch is fetching the messages from the server before receiver calls. Failsafe property enables to write persistence messages to the file with synchronous i/o calls.

Tibco Interview Questions 2018 Latest

7. What is SQL direct? What is it used for ?

Answer:

SQL direct is used to execute command dynamically using output of other activities. This activity allows you to execute commands which other activities in the JDBC don’t allow, like DDL command create table.

Tibco Interview Questions And Answers Pdf

8. Can you change a value of a global variable at ru ntime ?

Answer:

You can change the value of a global variable when you deploy your project in TIBCO Administrator.
See the section on modifying runtime variables in TIBCO BusinessWorks Administration for more information on using TIBCO Administrator.

You can also specify values for global variables when starting a process engine on the command line. To do this, specify the following as a command line argument when starting the process engine:

where variablePathAndName is the name of the variable you wish to set, including the path to the variable if it is contained in a folder. Value is the value you wish to set the variable to.

For example, if you have a global variable named item1 contained in a folder named myGroup and you wish to set its value to 500, add the following argument to the command line when starting the process engine:
-tibco.clientVar.myGroup/item1 500.

9. What is difference between publish by value, publishby reference modes in ADB adapter ?

Answer:

publish by value: in this type the changes in the source table are reflected in the p_ table and the data is taken from there. its used when high speed is required. it dose not support data types like oracle long.

publish by reference: in this type the data is directly taken from the source table where only the primary key will come from p_ table. it allows data types like oracle long.
loss of changes in the source table can be lost bcos of the waiting time.(this can be avoided using alerter).

10. What Is The Use Of Critical Section Group ?

Answer:

Critical section groups are used to synchronize process instances so that only one process instance executes the grouped activities at any given time.
What are different types of transaction groups supported in TIBCO BW?

Iterate, repeat until true, repeat on error until true, critical section, transaction, pick first, while true.

11. How do you send a response from a web service ?

Answer:

We write to output to the queue from which we received the request.

12. What is the difference between soap event source and service palette ?

Answer:

Soap event source is used for single operation, single end. Service palette is used for multiple operations, multiple end bindings like https, jms.

13. What are the different modes of service invocation ?

Answer:

Services can be invoked in several ways. (Tibco Business Works Tutorial)

A one-way operation is executed once and does not wait for a response.

A request-response operation is executed once and waits for one response. In a request-response service, communication flows in both directions. The complete interaction consists of two point-to-point messages—a request and a response. The interaction is only considered complete after the response has arrived.

Publication (notification) means an operation sends information on an as-needed basis, potentially multiple times.

Subscription means incoming information is processed on an as-needed basis, potentially multiple times.

14. What are the TIBCO BW activities that can participate in transactions ?

Answer:

Not all TIBCO BusinessWorks activities can participate in a transaction. Only the following types of activities have transactional capabilities:

JDBC activities
JMS activities
ActiveEnterprise Adapter activities that use JMS transports
EJB activities

tibco training

15. If you want to count the number of times a job is called, how will you go about doing it ?

Answer:

Use job shared variable in a critical section.

Tibco Interview Questions And Answers Pdf

16. What is the use of confirm activity, checkpoint and how to use ?

Answer:

Confirm – is used to give client acknowledgements and also in RVCM Concept.

Checkpoint – is to saves the state of the process, avoids duplications, and BW Engine failures

17. What is the role of TRA ?

Answer:

TRA stands for TIBCO Runtime Agent.

The TRA has two main functions:

Supplies an agent that is running in the background on each machine.
The agent is responsible for starting and stopping processes that run on a machine according to the deployment information.
The agent monitors the machine. That information is then visible via TIBCO Administrator.
Supplies the run-time environment, that is, all shared libraries including third-party libraries.

18. Why do we need Non-exclusive queues?

Answer:

Non-exclusive queues are useful for balancing the load of incoming messages across multiple receivers. Regardless of whether the queue is exclusive or not, only one consumer can ever retrieve each message that is placed on the queue.(Tibco BW Online Training)

19. What are the resources that gets included in the EAR file, created by the TIBCO Designer ?

Answer:

An EAR file can contain local project resources, Library Builder resources, and files as specified in Alias Library resources. In addition, the TIBCO Designer classpath may include references to other files that are included in the EAR file.

20. What is the difference between RVD and RVRD ?

Answer:

RVD (Rendezvous Daemon): RVD is used to connect only within the network.

RVRD (Rendezvous Routing Daemon): RVRD is used to connect outside the network and also within the network. If we have RVRD then there is no need of RVD.

21. What are the different types of Transactions TIBCO provides ?

Answer:

TIBCO BusinessWorks offers a variety of types of transactions that can be used in different situations. You can use the type of transaction that suits the needs of your integration project. When you create a transaction group, you must specify the type of transaction. TIBCO BusinessWorks supports the following types of transactions:

JDBC
Java Transaction API (JTA) UserTransaction
XA Transaction

22. What activities are supported in JTA Transaction ?

Answer:

The Java Transaction API (JTA) UserTransaction type allows:

JDBC
JMS
ActiveEnterprise Adapter (using JMS transports)
EJB activities
to participate in transactions.

23. Process engines in a fault tolerant group can be configured as peers or master secondary.How do these differ ?

Answer:

The options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository are:

Peer means all of them to have the same weight. In this case when one engine fails another one takes over and continues processing till it fails.
In master secondary configuration weights are unequal, the secondary starts processing when the master fails. But when master recovers, secondary stops and master continue processing. (Tibco Online Training)

Tibco Interview Questions And Answers Pdf

24. How can we transfer the data between multiple EMS servers ?

Answer:

By using Routing concept. we need to set Global Property on Queues for achieving this.

25. What is a domain ?

Answer:

Domain is a computer term for a network based group of computers. These computers, in a domain, share a common database on that network.

26. Does Copy File Activity Allow Copying Directories To New Location ?

Answer:

Yes. The Copy File activity allows you to copy files and directories to a new location.

27. What are the different types of variables available in TIBCO ?

Answer:

There are three types of variables available in TIBCO. They are:

Global variables: Global variables are used for assigning constants a value which is used over a project
Process variables: Process variables are again of four types.
They are:

Activity output
Predefined process variables
Error variables
User defined process variables.
Predefined process variables include $_GlobalVarialbes and $_ProcessContext

shared variables – User defined process variables could be defined at a process definition level and assigned a value by using an assign activity.

28. Does Copy Create File Activity Allows Creating New Directories ?

Answer:

Yes. The Create File activity creates a new file or directory with the specified name. When creating a file, you can also provide the file contents.

29. What is the difference between parse data and render data ?

Answer:

Parse data will parse the text content as per the Data format defined.

Render data will render the data from the output and provide a string as per the Data format defined.

30. What Is The Difference Between Concrete Wsdl And Abstract Wsdl ?

Answer:

The Abstract WSDL describes the interface of the web service which includes the format of request and response messages of each operation. (Tibco BW Admin Training Videos)

The Concrete WSDL describes the abstract WSDL plus transport information. Concrete WSDL contains messages, operations and transport specific information (JMS or Http), which is used by SOAP client.

tibco training

31. What is the use of spawn option in called process ?

Answer:
If spawn is checked, then that process will be executes externally with main process. And we are not support to make this spawn when we are using job shared variables.

32. What is the use of transaction ?

Answer:
Transaction is used to perform All or nothing .If everything is successful then all will be commited ot else will be roll back .

It supports two types of Transactions

1.JDBC

2.XA.

The JDBC Transaction type provides transaction support only for the JDBC activities, and it does not provide transaction support for JMS or Checkpoint resources. The JDBC Transaction group allows you to perform multiple database operations within the group as a single unit of work. All database operations performed within the transaction group are either committed or rolled back.

The XA Transaction type allows you to perform JDBC and JMS operations within the group as a single unit of work. All JDBC and JMS operations performed within the transaction group are either committed or rolled back.

Share and Get 50+ Free Tibco Tutorial Videos


 
Boost your career skills
Faculty: 10+ Years Experience   ---   Duration: 30 - 35 Hours
​100% Hands on Classes   ---   Real Time Scenarios   ---   Free Recordings
I AM INTERESTED
close-link
Make an Enquiry ! ask your queries.
Send
Send