Top 44 SAP Business Objects Interview Questions Pdf

1. Explain personal, shared and secured ? (SAP Business Objects Interview Questions)

Answer:

Personal : The user and the universes, which are created using the personal connection belongs to that computer and can be accessed from that computer only, create it. (SAP Business Objects Interview Questions)
Shared : In shared type of connection we can use the common resources such as universes and documents. This can be used by several users. The parameters are stored locally in locdata folder with name sdac.lsi or sdac.ssi. This shared type of connection is used to setup in testing environment before publishing them.
Secured : In secured type of connection we can centralize and control access to secure the data. The secured connections are stored in security domain and are distributed to all the designers and supervisors who have the appropriate privileges.

2. Define Business objects ?

Answer:

Business object can be considered as integrated analysis, reporting and query for the purpose of finding solution to some business professionals that can be helpful for them to retrieve data from the corporate databases in a direct manner from the desktop. This retrieved information can be presented and analyzed within a document that of business objects. Business objects can be helpful as an OLAP tool by the high level management as a major part of Decision Support Systems.

3. Explain the pros of using business objects ?

Answer:

There are many advantages in making use of business objects and they are

User friendliness
Business terms that are familiar
Graphical interface
Deployment of documents on an enterprise basis by making use of WebI
Dragging and dropping
Powerful reports for a lesser amount of time.

4. Define Designer ?

Answer:

Designer is a module related with Business Objects IS used by the designers for creating and maintaining universes. Universes can be considered as semantic layer that can isolate the end users from the various issues that are technical and related with the structure of database. Universe designers has the possibility for distributing the universes to the end users after moving these as file through the system of files or can be done by exporting the files to the repository.

5. What is slice and dice ?

Answer:

An operation that allows one to select a portion of the data of a fact on the basis of specified values in one or several dimensions.

6. List out the kinds of users associated with business objects ?

Answer:

There are various different kinds of users associated with business object, they are

General supervisor
Supervisor
Graphical Interface
Designer
Supervisor Designer
End User
Versatile User

7. Define drill mode ?

Answer:

This is a kind of analysis mode associated with business objects and helps in breaking down data as well as in viewing data from all the possible angles and the levels of detail for discovering the factor that has caused good – bad result.

8. Define a Chasm Trap ?

Answer:

Chasm trap is a condition that arises when the values inside the fact table get inflated at the time of measuring the values from two different fact tables by considering the dimensions inside dimension table.

SAP Business Objects Interview Questions

9. How to access one derived table from another ?

Answer:

Using @Derived_table function, we can access one derived table from another. The syntax is as ,

@derived_table(the derived table name)

10. Define a class ?

Answer:

The class can be defined as a collection of objects in a universe. Subclasses can be derived from classes and using these classes and the subclasses, we can create a hierarchy.

Latest 38 Dot Net Interview Questions For Freshers

11. Define data mining ?

Answer:

Data mining is the process through which you can extract the required details from the database, which can be made used for making conclusions.

12. How many approaches are there for linking universes ?

Answer:

There are three approaches available for linking the universes and they are:

The Kernal approach.
The Master approach.
The Component approach.

13. List out the available Drill modes ?

Answer:

Drill modes helps to analyze data from different angles and different state of details. The available Drill modes are;

Drill up.
Drill down.
Drill by.
Drill through.

14. Define aggregate_awarness ?

Answer:

when we have a same fact tables in different grains,we use aggregate_awarness function to define one object for measures in fact tables.the syntax is as,

15. When we use a context ?

Answer:
Context is created when the dimension objects are present in one or both fact tables.

16. List out the schemas supported by Business Objects Designer ?

Answer:
There are five different schemas supported by Business Objects designer and they are:

star schema.
Snowflake schema
Multistar schema
Normalized production schema.
Data warehouse with aggregates.

SAP Business Objects Interview Questions

17. List out the tasks of universe designer ?

Answer:

The tasks consists of,

Designing the universe.
Creating the universe.
Maintaining the universe.
Distributing the universe

sap bobi training

18. Define strategies ?

Answer:

To automatically extract structural information from database or from a flat file we use a script known as strategy.

19. Give a definition for universe ?

Answer:

It is a set of objects and classes.these objects and clss es will be intended for an application or a group of users.

20. Define secured mode ?

Answer:

Secured mode restrict the access of specific users over specific commands.

21. What is BI launch pad ?

Answer:

Alternative question: A business user wants to view a webi report.

22. How will he achieve this ?

Answer:

This can be achieved through BI launch pad.

BI launch pad is a SAP BO BI 4.0 business user tool used for broadcasting the reports. It provides an interface to the SAP BO business intelligence platform repository that enables us to navigate to view & manage our business intelligence documents. It is a web based application/portal from where we can access the reports and organize the reports as per our need.

The images below show exactly how the BI launch pad looks like:

BI launch pad

BI launch pad 1

23. What is a client tool? / Why webi is referred as a client tool ?

Answer:

Webi is referred as a client tool because it can connect to the business objects main server (CMS). When we launch the tool, we have the option to connect to business object server. It asks for the ‘system name’ which is nothing but the BO server.

Every tool under SAP BO is capable of connecting to the business object repository. That is why these tools are referred as client tools.

SAP Business Objects Interview Questions

24. Explain your idea of a Universe in BO and its relevance with the assignments you have worked upon ?

Answer:

A universe is a logical layer between backend and a front end of the reporting. It is a metadata layer which isolates the technical complexities of the source system from business user/report developer.

In the universe, the required attributes and measures are picked up from the backend and arranged in a way we want to use them further for reporting. In my project, we used to create IDT universe on top of calculation views developed in HANA. These IDT universes were further utilized to create BO reports.

25. With what extension the universes get created in IDT ?

Answer:

In IDT, the universes get created with “.unx” extension. It is stored in the form of a file.

26. How the universes created in IDT are made available in BO ?

Answer:

Once universe is created, we publish the universe using a secured connection and then import the universe in BO to make a report on top of it.

27. What made you choose webi over other reporting tools ?

Answer:

The reason for opting webi was its user-friendly interface, the better way of presentations, ad-hoc analysis and advanced reporting capabilities. These features are lacking in other reporting tools like crystal reports, BeX analyzer, and WAD.

28. What is custom hierarchies ?

Answer:

It defines the universe for providing the drill down which is customized and occur between objects from same or different classes taking care of the user requirements. sap bobi traning

29. How we can create Custom Hierarchies ?

Answer:

We can create custom hierarchies by clicking on tools then choosing hierarchies from BO designer.

30. What do you understand by context in the universe ?

Answer:

Context can be explained as the specific path of join between a specific group of joins or the tables for the purpose of a specific query.

SAP Business Objects Interview Questions

31. Have you ever encountered the scenario of a chasm trap? If yes, what is the way to resolve it as per your suggestion ?

Answer:

Yes, I did encounter the scenario of a chasm trap in one of my assignments.

In a universe based upon a dimensional schema, we could have a dimension table joined with 2 fact tables so that both of them are one-to-many joins
In such a situation, if we have a tendency to drag a measure from each of the fact tables in conjunction with attributes from dimension table, the value of the measures within the fact tables are inflated.

This condition is understood as chasm trap. The chasm trap shows you misleading figures in the report which can impact management decision making. Thus, the condition of chasm trap should be avoided/resolved.

To resolve chasm trap: Go to Universe Parameters -> SQL -> Multiple paths -> check the options – ‘multiple SQL statements for each context’ and ‘multiple SQL statements for each measure’. And uncheck the option – ‘allow selection of multiple contexts’.

32. What do you mean by a fan trap and how would it be resolved ?

Answer:

In a universe structure, we might have three tables joined in such a manner that the first table contains a one to many join with the second table which successively contains a one to many join with the third table (A -< B -< C). ] In such a state of affairs, if a measure is contained within the second table and it’s dragged in conjunction with any dimension from the third table, the value of the measure is going to be inflated. Such a condition is thought as a fan trap. A fan trap is resolved by making an alias of the second table and shaping contexts so that, the conventional table is joined solely with the first table, whereas the alias is joined with both the first and the third table. We’d take second table’s measure solely from the conventional table and alternative dimensions of the second table from the alias table.

33. What can be different data sources for BO reports ?

Answer:

The different data source scan is SAP BW, OLAP, application database, customer database, Text file, XML file and Web service.

34. What is the difference between UDT and IDT ?

Answer: The universes which are designed in UDT are UNV universes whereas the universes which are designed in IDT are UNX universes. In UDT we don’t have multi-resource universes enabled whereas in IDT we have this option. IDT is enhanced and more organized as compared to UDT.

35. Does crystal reports can be built on top of UDT ?

Answer:

No, the tools like crystal report for Enterprises, Dashboards, BO explorer does not support UNV universe (designed by UDT). It supports only UNX universe (designed by IDT). Web Intelligence is the only tool which supports both the universes – UNV and UNX. Conclusion Before you step into SAP BO interview, you should have a very clear understanding of the SAP BO platform, the categories of tools it offers and how these tools are interrelated. You should be able to explain the end to end process of reporting. You should also have an idea of pros and cons of different SAP BO tools, the kind of requirements they serve and which tool to use for what purpose. There will always be questions coming from Universe and webi. So, these two topics should also be well-prepared.

36. What is Designer ?

Answer:

Designer is the Business objects product that is intended to develop the universes. These universe is the semantic layer of the database structure that isolates from technical issues of the database structure. (Latest 46 SAP Business Intelligence Interview Questions And Answers)

37. How many modes are there in BO & Designer ?

Answer:

There are two modes are there in BO and Designer are : Enterprise Mode Workgroup Mode

38. What do you mean by drill mode ?

Answer:

It is a kind of study mode related to BO and helps in breaching data as well as in presenting data from all the available angles and the levels of details for analyzing the factors which caused the good and bad result.

SAP Business Objects Interview Questions

39. Define personal connection ?

Answer:

It can be made only by one user and can’t be used by the others. The details for same are kept in a PDAC.LSI file.

40. Define Shared connection ?

Answer:

It is opposite of personal connection as it can be used by others also through a server which is common one. In this details of connections are kept in SDAC>LSI file which is there in installation folder.

41. What is Chasm Trap ?

Answer:
It is a situation which arises at the time when the value in the fact table get wrong when it is measured from two various fact tables.

42. What is the difference between @Prompt and @Script ?

Answer:
The @Prompt function lets you create an interactive object. In the Query Panel, this type of object causes a message to appear. This message prompts the end user to enter a specific value.
This function recovers the results of Visual Basic for Applications macro (VBA macro).

43. What are the disadvantage of using contexts ?

Answer:
The disadvantage of using context is that you expose the business objects end user to the database structure. They are forced to decide which context they want to use to run their query. The role of the universe is to shield end users from the database structure, so they do not have to make such decisions.

44. What are the components of data integrator ?

Answer:
Data Integrator has four components are :
Graphical designer : GUI to build and test ETL jobs for data cleansing, validation and auditing.
Data integration server : to integrate data from different source databases.
Metadata repository : to keep source and target metadata as well as transformation rules.
Administrator : A web based tool can be used to start, stop, schedule and monitor ETL jobs. The ETL jobs can be in batch mode or real time mode.