Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf

Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf

There is yet a significant lack of Salesforce experts over the experience, however, with drives so as Trailhead, knowledge of the program is growing open to anyone.

Before invading your chief Salesforce Admin training work, there are some things you have to check off your table. Professional expertise, skill, and broader business intelligence. All three of those fields will be examined in your interview to guarantee you are the best applicant for the position. A traditional misunderstanding is overlooking one of these 3 fields, you may grasp the variation within record types and page layouts, but if you can’t distinguish SaaS or PaaS, the employer may be doubtful of your technological expertise.

Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf

We aspired to cover off a question we understand on a conventional basis of applicants “What methodological questions will be claimed in an interview?” With 5 years’ experience in the market, we have placed a list collectively of the several well-known questions you will be asked in a Salesforce Developer Training interview. We would further suggest this list for businesses who are seeing to vet their applicants.

Certain model questions are designed by masters from SVR Technologies that train for Salesforce training to present you an idea of the kind of questions which may be needed in the interview. We must take full care to provide correct answers to all the questions. Here is best 30 objective type example Salesforce Interview questions and their answers are provided just beneath to them.

1. What is the Developer Force? (Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

Answer: Developer Force is salesforce.com’s free developer program for the Force.com platform. The Developer Force website is a free community-based online portal for developers, where developers can learn, access key resources, and discuss a diverse set of topics anchored around the Force.com platform. These topics include Apex Code, Visualforce, Web service APIs, database topics, packaging and distribution of your applications, and much more.(Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

2. Difference between auto-response rules and work flow rules ?

Answer:

In following ways it is showing the difference:

  • WF: It is designed for Notifications to interested parties
  • AR: For initial response to a particular case created person
  • WF: It runs when record is created or edited
  • AR: It runs only when record created
  • WF: It sends many emails whenever criteria matches
  • AR: Sends one email based on the first rule entry criteria it matches in a sequence of rule entries.

3. Name three Governor Limits ?

Answer: There’s like a thousand of them, here are some Apex limits:

Description Synchronous Limit

Total number of records retrieved by SOQL queries 50,000

Total number of records retrieved by Database.get Query Locator 10,000

Total number of SOSL queries issued 20

Total number of records retrieved by a single SOSL query 2,000

Total number of DML statements issued2 150

A total number of records processed as a result of DML statements, Approval.process, or database.empty Recycle Bin 10,000

4. Who is the Force.com Developer Community ?

Answer: The Force.com Developer Community comprises primary of a technical body of developers and architects, system administrators and IT management.

5. What is the difference between Profiles and Roles in Salesforce.com ?

Answer: Role is the simple thing it is just a name of designation. we can see in the role hierarchy.

The profile is very important one all the functions dependent on a profile. If we change the profile of a user, his functions will change completely.

(Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

6. what are governor limits in salesforce.com ?

Answer: Governor limits are run-time limits which is enforced at the time of Apex runtime why Because Apex runs in a shared, multitenant environment the Apex runtime engine strictly enforces a number of limits to ensure that code does not monopolize shared resources.

Types of limits that Apex enforces are:

  • Memory,
  • Database resources,
  • Number of script statements to avoid infinite loops,
  • Number of records being processed.

7. What is Force.com ?

Answer: The Force.com platform offers an extremely powerful, scalable and secure cloud computing platform. You can develop, package and instantaneously deploy applications without any infrastructure. This entire web site is dedicated to all things Force.com.

8. What is Dataloader ?

Answer: Dataloader is for integration. Mainly it is having 7 function buttons

  • Insert: It is for inserting data from external machine(file should be a CSV)
  • Update: It is for updating existing record
  • Upsert: It is having the function of insert and update
  • Delete: It is for deleting data(deleted files available in recycle bin)
  • Hard delete: It is for deleting but it is not recoverable
  • Export: It is for taking out the data from our salesforce.com
  • Export all: For all data extraction

Note: Its allow the files of comma separated value (.csv)

9. How can Developer Force help you ?

Answer: The primary goal for Developer Force is to promote community, learning and conversations. This is done through articles, the blogging community and its blogs, tech notes, sample code, providing a free Developer Edition account, together with discussion boards, RSS feeds, documentation, webinars, on-demand sessions, newsletters, event calendar and wikis.

To help drive conversation, Developer Force publishes several articles every month, the blogging community contributes its own, less formal, content. Note that you will also be able to contribute via the wiki.

10. Validation Rules, What are they use for in Salesforce ?

Answer:  Validation rules are very impotent one. It is useful to create a boundary for a particular field.

Example: I am having salary field in my employ object.if I enter -4000Rs it will take, but this is false activity.

if I created “salary__c < 0 “as a validation rule it won’t allow taking negative values.

Salesforce Trainnig

11. How can I participate in the Developer Force Community ?

Answer:  There are a number of ways in which you can participate in Developer Force:

  • Signup for a Developer Edition account.
  • Read and contribute articles, tech notes and white papers and comment on them too using the wiki.
  • Download and contribute sample code to Developer Force using the wiki.
  • Read our blogs, subscribe to our RSS feeds or become a blogger yourself.
  • Read and contribute to the Developer Force Discussion Boards.
  • Read the Force.com Developer News email newsletter.
  • Register for an event in our event calendar or watch and listen to archived multimedia events.
  • Participate in special programs such as developer previews to get a first hand look at what’s coming.
  • Watch technical webinars that help you get up to speed with new features.

Finally, you can become a registered member of Developer Force itself. Registered users can comment on articles, blogs and tech notes, post on the discussion boards, use the wiki, signup for a Developer Edition account and enjoy various discount programs.

12. What type of Workflow Alerts are there ?

Answer:  Basically workflow alerts are four types, those are:

  • Task: It is for making task to another user
  • Email alert: It is the process to create email alert (example: wishing mail for birthday)
  • Field updates: Field updates are field value dependent activity
  • Outbound messages: Outbound messages are for sending data to the endpoint.

13. When to use before and after trigger in Salesforce ?

Answer:

Before Trigger:

  • In case of validation check in the same object.
  • Update the same object.

After Trigger:

  • Insert/Update related object, not the same object.
  • Notification email. (Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

14. I’m setting up different page layouts for different user profiles. As a system administrator, is there another way to see what the user sees instead of them granting log in access to you ?

Answer: As a admin you can see what are the things in his layout and edit the layout.but you can not see the exact view which is like an user view.

15. What’s the maximum batch size in a single trigger execution ?

Answer: You can change the batch size (the number of rows that are returned in the query result object) that’s returned in a query() or queryMore() call from the default 500 rows.

The maximum batch size is 2,000 records

The batch size will be no more than 200 if the SQL statement selects two or more custom fields of type long text. This is to prevent large SOAP messages from being returned.

16. Where can you make a field required ?

Answer: In field creation we need to check on “field is mandatory”.(Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

17. What is Trigger.old and when do you normally use it ?

Answer:

Trigger.old : Returns a list of the old versions of the sObject records. Note that this sObject list is only available in update and delete triggers.

We normally use it when we :

Need to check if any field is update in the DML Activity then do another update, like if account name gets changed then update related opportunity name.

18. How to create field ?

Answer: Before doing this we need to know, what are the types of objects and fields

in salesforce.com basically, we have two types of objects and fields

stranded objects, stranded fields and custom fields, custom objects.

  • For creating field in stranded object we need to click on particular object in “customize”

setup> customize > account / contact > field > new

  • For creating field in custom object we need to click on object at “create”

setup > create > object > select the object > custom fields and relations > new

19. When should we build solutions declaratively instead of with code ?

Answer: As a salesforce best practice, if something can be done using Configurations (Declarative) then its preferred over coding. The declarative framework is optimized for the platform and is always preffered.

20. What does the Account Hierarchy tell or do ?

Answer:  The answer for above two questions

“Account hierarchy link will appear in accounts”

More information about this

Before going to this we need to know what is account and what is contact?

EXAMPLE: Acer is providing laptops and tabs and I am having the company of ABC bank. My marketing manager called Acer for 50 laptops and my HR manager called Acer for 35 TABs.

According to above condition

ABC bank is the account and marketing manager and HR manager will come under contact.

Account hierarchy shows these two contacts under ABC bank link. (Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf) (Top 30 Salesforce Developer Questions and Answers Pdf)

Salesforce Trainnig

21. Give an example of a standard object that’s also junction object ?

Answer: Using a custom junction object, you can model a “many-to-many” relationship between two objects. For example, you may have a custom object called “Bug” that relates to the standard case object such that a bug could be related to multiple cases and a case could also be related to multiple bugs.

To create a junction object, you need to make a new custom object type and add to it two master-detail lookup fields to the two parent/child objects that are being mapped. When you then want to link a parent to its many children (or visa versa) you need to then create these records. This can be done programmatically or using any of the many data loading tools.

22. What are Action Support, Action Function and Action Poller used for ?

Answer:

Action Function: Provides support for invoking controller action methods directly from JavaScript code using an AJAX request used when we need to perform the similar action on various events. Even though you can use it in place of Action Support as well where the only event is related to only one control.

Action Support: A component that adds AJAX support to another component, allowing the component to be refreshed asynchronously by the server when a particular event occurs, such as a button click or mouse over. Used when we want to perform an action on a particular event of any control like on change of any text box or pick list.

Action Polor : A timer that sends an AJAX update request to the server according to a time interval that you specify. The update request can then result in a full or partial page update. You should avoid using this component with enhanced lists. Used when we want to perform an action on the server again and again for a particular time interval.

23. Describe a use case when you’d control permissions through each of the following ?

Answer: The profiles and permission sets are configuration items in Salesforce that will allow us to control different types of functionalities and the roles with allow us to control record visibility primarily.

  • Role: “Salesforce offers a user role hierarchy that you can use with sharing settings to determine the levels of access that users have to your Salesforce org’s data. Roles within the hierarchy affect access to key components such as records and reports” (Help-User Role Hierarchy).
  • Profile: “Profiles define how users access objects and data, and what they can do within the application. When you create users, you assign a profile to each one” (Help-Profiles).
  • Permission Set: “A permission set is a collection of settings and permissions that give users access to various tools and functions. The settings and permissions in permission sets are also found in profiles, but permission sets extend users’ functional access without changing their profiles” (Help-Permission Set).
  • Sharing Rules: Watch how you can grant access to records using sharing rules. For example, use sharing rules to extend sharing access to users in public groups, roles, or territories. Sharing rules can never be stricter than your organization-wide default settings. They simply allow greater access for particular users.

24. What are custom settings ? When will you use custom settings ?

Answer: Custom settings are similar to custom objects and enable application developers to create custom sets of data, as well as create and associate custom data with an organization, profile, or specific user. All custom settings data is exposed in the application cache, which enables efficient access without the cost of repeated queries to the database. This data can then be used by formula fields, validation rules, Apex, and the SOAP API.

There are two types of custom settings:

  • List Custom Settings

A type of custom setting that provides a reusable set of static data that can be accessed across your organization. If you use a particular set of data frequently within your application, putting that data in a list custom setting streamlines access to it. Data in list settings does not vary with profile or user but is available organization-wide. Examples of list data include two-letter state abbreviations, international dialing prefixes, and catalog numbers for products. Because the data is cached, access is low-cost and efficient: you don’t have to use SOQL queries that count against your governor limits.

  • Hierarchy Custom Settings

A type of custom setting that uses a built-in hierarchical logic that lets you “personalize” settings for specific profiles or users. The hierarchy logic checks the organization, profile, and user settings for the current user and returns the most specific, or “lowest,” value. In the hierarchy, settings for an organization are overridden by profile settings, which, in turn, are overridden by user settings.

The following examples illustrate how you can use custom settings:

  • A shipping application requires users to fill in the country codes for international deliveries. By creating a list setting of all country codes, users have quick access to this data without needing to query the database.
  • An application calculates and tracks compensation for its sales reps, but commission percentages are based on seniority. By creating a hierarchy setting, the administrator can associate a different commission percentage for each profile in the sales organization. Within the application, one formula field can then be used to correctly calculate compensation for all users; the personalized settings at the profile level inserts the correct commission percentage.
  • An application displays a map of account locations, the best route to take, and traffic conditions. This information is useful for sales reps, but account executives only want to see account locations. By creating a hierarchy setting with custom checkbox fields for route and traffic, you can enable this data for just the “Sales Rep” profile.

25. What are some use cases for using the Schema class ?

Answer: You can specify one of the following sObject names:

  • Knowledge Article Version: To retrieve category groups associated with article types.
  • Question: To retrieve category groups associated with questions.

This method is similar to the getDescribe method on the Schema.sObjectType token. Unlike the getDescribe method, this method allows you to specify the sObject type dynamically and describe more than one sObject at a time.

You can first call getGlobalDescribe to retrieve a list of all objects for your organization, then iterate through the list and use describe sObjects to obtain metadata about individual objects.

26. How Salesforce organizes sales tracing ?

Answer: Salesforce is very scrupulous when it comes to copy complicated details like sales statistics, client details, customers assisted, replication clienteles, in order to generate thorough reports, charts and consoles for keeping track of sales.

27. How can I redirect user to a page after processing is completed in the controller/extension ?

Answer: Two problems here:

1) Your “save” function is shadowed by the standard controller’s “save” function, so your code won’t work. You have to rename the function and call that action instead.

2) “request” is null, because you never assigned a value to it. You don’t need it anyway because you can reference it directly from the controller.

Here’s how I would correct the two items:

public Page Reference save And Congrat() {

controller.save(); // This takes care of the details for you.

Page Reference congrats Page = Page.Congratulations;

congrats Page.setRedirect(true);

return congratsPage;

}

Finally, change the “{!save}” value of the action attribute to “{!saveAndCongrat}”, remove the extra variable, and you’re done.

28. How To Create Master Details Relationship Between Existing Records ?

Answer: Directly we can’t create Master-Detail relationship between existing records, first we have to create Lookup relationship and provide valid lookup fields and it shouldn’t null.

29. What are different types of reports you can create ?

Answer:

  • Tabular: Tabular reports are the simplest and fastest way to look at data. Similar to a spreadsheet, they consist simply of an ordered set of fields in columns, with each matching record listed in a row. Tabular reports are best for creating lists of records or a list with a single grand total. They can’t be used to create groups of data or charts, and can’t be used in dashboards unless rows are limited. Examples include contact mailing lists and activity reports.
  • Summary: Summary reports are similar to tabular reports, but also allow users to group rows of data, view subtotals, and create charts. They can be used as the source report for dashboard components. Use this type for a report to show subtotals based on the value of a particular field or when you want to create a hierarchical list, such as all opportunities for your team, subtotaled by Stage and Owner. Summary reports with no groupings show as tabular reports on the report run page.
  • Matrix: Matrix reports are similar to summary reports but allow you to group and summarize data by both rows and columns. They can be used as the source report for dashboard components. Use this type for comparing related totals, especially if you have large amounts of data to summarize and you need to compare values in several different fields, or you want to look at data by date and by-product, person, or geography. Matrix reports without at least one row and one column grouping show as summary reports on the report run page.
  • Joined: Joined reports let you create multiple report blocks that provide different views of your data. Each block acts like a “sub-report,” with its own fields, columns, sorting, and filtering. A joined report can even contain data from different report types.

30. What Is The Use Of “transfer Record” In Profile ?

Answer: If user have only Read access on particular record but he wants to change the owner name of that record, then in profile level Transfer Record enables he can able to change the owier.

Salesforce Trainnig

31. What are the Types of Account and difference between them ?

Answer: We have two types of accounts:

  • Personal accounts
  • Business accounts

In personal accounts, person’s name will be taken as primary considerations whereas in business accounts, there will be no person name, but company name will be taken into consideration.

32. What is difference between Action support and Action function ?

Answer:

  • Action function: Invoke the controller method from javascript using AJAX and we can use action function from different places on visual force page.
  • Action support: Invoke the controller method using AJAX when even occurs on the page like onMouseOver, onClick, etc… and we can use action support for particular single apex component.

33. What is the maximum size of the PDF generated on visualforce attribute renderAs ?

Answer: 15MB

34. What is the order of execution of workflow rules, validation rules, triggers ?

Answer: When a record is saved with an insert, update, or upset statement, the following events occur in order:

  • The original record is loaded from the database (or initialized for an insert statement)
  • The new record field values are loaded from the request and overwrite the old values
  • All before triggers execute
  • System validation occurs, such as verifying that all required fields have a non-null value and running any user-defined validation rules
  • The record is saved to the database, but not yet committed
  • All after triggers execute
  • Assignment rules execute
  • Auto-response rules execute
  • Workflow rules execute
  • If there are workflow field updates, the record is updated again
  • If the record was updated with workflow field updates, before and after triggers fire one more time (and only one more time)
  • Escalation rules execute
  • All DML operations are committed to the database
  • Post-commit logic executes, such as sending email

35. What is a VLOOKUP in S.F ?

Answer: VLOOKUP is actually a function in sales force which is used to bring relevant value to that record from another record automatically.

36. Explain Salesforce.com security implementation with respect to Profiles, Roles, and Hierarchy, Sharing rules, OWD(org wide default settings) ? Also, specify which is the most restrictive security setting ?

Answer: A report type defines the set of records and fields available to a report based on the relationships between a primary object and its related objects. Reports display only records that meet the criteria defined in the report type. Salesforce provides a set of pre-defined standard report types; administrators can create custom report types as well.

For example, an administrator can create a report type that shows only job applications that have an associated resume; applications without resumes won’t show up in reports using that type. An administrator can also show records that may have related records—for example, applications with or without resumes. In this case, all applications, whether or not they have resumed, are available to reports using that type. There is a limit to the total number of custom report types you can create.

37. What is app exchange ?

Answer: The developed custom applications can be uploaded into the app exchange so that the other person can share the application.

38. Why is it necessary for most sales teams to use both Leads and Contacts ?

Answer: Once you convert the lead, the lead record is no longer accessible via the UI. So to access any of the personal contact information that was captured on lead records, sales team use the contact record. (Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

39. Import wizard will support for which Objects?

Answer: Only Accounts, Contacts, Leads, Solutions and custom object’s data can be imported. If we want to import other objects like Opportunities and other object’s data, then we need to go for Apex Data Loader.

40. How to create Roll-up summary field on lookup relation ?

Answer: Not possible. Roll-up summary is enabled for only Master –Detail relationship.

Salesforce Trainnig

41. Through Sales force Import wizard how many records we can import ?

Answer: Using Import wizard, we can upload up to 50000 records.

42. Difference between a workflow rule and approval process ?

Answer:

  • Workflow: Workflow triggers when a DML events like Insert, Update Occurs.we cannot fire workflows after the record has been deleted. Workflow actions are Field Update, Email alert, Task alert and outbound message…….. so u can any of action for workflow.so whenever workflow fires that action takes place.
  • Approval Process: Suppose u can think like this, in a Software company there is an HR team, whenever they open a position, that position has to approved by HR team..if Hr team approved that position then that position is approved and they start open recruitment. if they rejected position then they do not open recruitment………for that position. whenever a record submitted to the Approval process, the record is going into locking state. if it is approved then it is in locking state forever.if it is rejected then that records come into unlocking state. In approval process, we can trigger the workflow when initial submission, approval action, rejection action, final rejection……………..
  • Trigger: Trigger is also same when a DML event occurs like insert, update, delete trigger will fire……
    Here in deletion Scenario also trigger will fire….but in workflows, a workflow cannot fire……….for deletion.

43. What is Roll-up summary ?

Answer: Roll-up displays the count of child records and calculate the sum, min and max of fields of the child records.

44. What is the System.assert method and when is it commonly used ?

Answer: A simple scenario would be to create a test class +methods in which some work is done (e.g. put something into the DB, update a field or whatever). Once this is done you would use System.Assert functions to check what has been done.

For example:

integer i = 0;

integer j = 1;

//this would throw an error and cause your test to fail

System.assertEquals(i,j);

//this would pass

System.assertNotEquals(1,i);

etc…

You may put something into the DB via an insert. You may then expect a trigger to run so you would then reload the item and check that the trigger has fired correctly as certain fields have been updated.

Really you could interchange any of the Assert functions dependent on your logic. Up to you. I find it easier to use AssertEquals as I mostly want to check that a proper number of records have been returned or that something I know about has happened and I’m expecting a certain result etc…

You are really just trying to create a method to test that some logic (i.e. code – trigger, apex…) is working correctly. Testing is required to cover a certain percentage of a class to enable packaging and a trigger must be tested (greater than 0%) to enable packaging. (Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

45. What is the use of “Transfer Record” in profile ?

Answer: If user have only Read access on particular record but he wants to change the owner name of that record, then in profile level Transfer Record enables he can able to change the owner.(Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

46. Is check box performs like controlling field ?

Answer: Yes possible. Controlling field should be Check box or pick list.

47. What is TAB in Salesforce ?

Answer: Tab is a user interface component to user creates to display custom object data.

They are three type of tabs:

  • Custom Tabs
  • Visual force Tabs
  • Web Tabs

48. How we can change the Grant access using role hierarchy for standard objects ?

Answer: Not possible.

49. When should you use a lookup instead of a master-detail relationship ?

Answer: The key difference is master-detail has a direct dependency between the objects:

  • You cannot have a detail record without a master.
  • The detail record inherits sharing rules from the master.
  • You cannot update the relationship to the master in a master-detail relationship.
  • The number of master-detail relationships you can use are limited.
  • You cannot set profile object permissions for a detail record
  • Master-detail relationships are automatically included in report record types

When you delete the master it will cascade delete all detail records relating to that master. A typical use of a Master-Detail would be the classic Sales Order and Sales Order Items objects.

  • Lookups are generally for use where you may or may need to have a relationship between two objects (but not always).
  • Lookups are generally used to reference commonly shared data, such as reference data.
  • Lookups are used to link two objects together when you don’t want the behaviour of the master-detail – particularly around sharing rules, profile permissions and cascade delete.
  • Lookups are used when you need to relate multiple ‘parents’ to the detail record.

50. What is manual sharing ?

Answer: Manual sharing is to share a record with a particular user manually.

Go to the detail page of a record and click on manual sharing button and assign that record to another user with Read or Read/Write access.

Manual Sharing button enables only when OWD is private to that object. (Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

SVR offers Salesforce Training with these facilities:

Top 50 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf

Download Pdf image

 
Boost your career skills
Faculty: 10+ years Experience   ---   Duration: 30 - 35 Hours
​100% Hands on Classes   ---   Real Time Scenarios   ---   Free Recordings
I AM INTERESTED
close-link
Learn DevOps with 30+ Real Time Scenarios - ₹ 9000 ₹5999
Make an Enquiry ! ask your queries.
Send
Send