Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

1. WHAT IS SAP HR?

Answer:
SAP HR records the data from the hiring an employee to its final termination in organization. It store the employee data such as designation, role, salary details, working shifts, address and so on.

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

2. What Time Constraint 1 on an Infotype?

Answer:
Infotype with Time Constraint 1(TC 1) must be unique, i.e. only one valid record can exist for a given period. There can be no gaps between the records. When we add a new record to an Infotype with TC1, the system delimits the overlapping record on the key date and adds new record.

3. What is internal recruitmente?

Answer:
Internal recruitment is search for internal applicants. when you integrate with personal development, you can use profile match up which help to search for resources internally.
– Also In recruitment it is represented by ‘P’ as Person and ‘AP” as external person.

4. What Do You Mean By Capacity Planning?

Answer:
Capacity Planning refers to the planning of production in an organization to meet the changing market demands of the products. The capacity is identified as maximum amount of work that an organization can complete in a given time period.

Top 50 SAP PP Module Interview Questions And Answers Pdf

5. How can you maintain information for an Infotype?

Answer:
To maintain information in an Infotype you could use –

PA30 – Personal Administration Maintenance

PA40 – Personal Actions

Alternatively, Fast Entry Screen.

6. What Do You Understand By Mandatory Activities?

Answer:
Mandatory activities are activities for which SAP does not deliver default settings, such as organizational structure. Customer specific requirements must be stored for activities that are classified as mandatory.

7. How is Time management and payroll is integrated?

Answer:
TM MGMT and Payroll are integrated in ways are time data is collected from the info type 0007 and these hours are taken in basic as Number of hours worked or utilized, and even with time evaluation and last with schemas integration.

X000 schema carries xt00 and these data can be transferred between other modules.

8. What Are Personnel Development Plans?

Answer:
Personnel development plans provide professional development for the employees of an organization. It can also be used to perform the training and job-related activities.

 

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

9. What Is Manager’s Desktop?

Answer:
The Manager’s Desktop is a computer system, which is available only to the managers. Other employees cannot see the Manager’s Desktop; whereas, the manager can use this computer system to see the status of all the employees who are logged in. The computer system also helps managers to perform their administrative and strategic works.

10. WHICH ARE THE SUB-MODULES IN SAP HR?

Answer:
Following are the modules in SAP-HR —

-Recruitment -Personnel Administration

-Organization Management

-Personnel Development

-Training and Event Management

-Compensation Management

-Personnel Time Management

-Payroll

-MSS – Manager Self Service

-ESS – Employee Self Service

11. What is the role of a administrator in PA?

Answer:
To restrict access to Personnel administration based on PA/PSA.
Administrator: we come across for Personnel administration, Time management, and Payroll in sap .
Each administrator is responsible for each individual activity. You can get the name of the administrator in the pay slip so the employee for any clarification he can meet the responsible administrator (accessed through payslip)
– This administrator (is created in PA of PM) is responsible for recruitment.

12. What is SAP HCM?

Answer:
SAP HCM is an on-premises system that services HR functions such as compliance, payroll, personnel files and benefits administration. In December 2011, SAP announced its acquisition of Success Factors, signaling SAP’s commitment to the cloud while maintaining its commitment to its HCM products.

-Payroll

-MSS – Manager Self Service

-ESS – Employee Self Service

13. What Is Personnel Area?

Answer:
A personnel area is a subunit of company code. It is identified as an organizational unit representing an area in an enterprise, which is organized according to personnel administration, time management, and payroll accounting criteria. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, the personnel area code for corporation is CORP.

14. What is an Infotype?

Answer:
ndividual Information such as last name, first name, DOB etc is defined in data fields. Data fields are grouped into information units according to their content, these information units are called Infotypes. Infotypes have names and 4 digit keys.

For Ex. Infotype 0002 is for Personal Data, which stores Employees Full Name, Date of Birth, etc.

An Infotype can have a sub-type.

Infotypes are classified as follows

1000 – 1999 == OM related

2000 – 2999 == Time related

9000 and above Customer Specific

Alternatively, Fast Entry Screen.

Retirement

etc.

15. What Is Personnel Cost Planning?

Answer:
Personnel Cost Planning is used to plan the personnel costs that are based on either the basic salaries or the vacated or filled vacancies. It can be done for the current year based on either the assumptions or the previous year costs.

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

16. What Is The Use Of Compensation Management?

Answer:
Compensation Management allows you to specify the guidelines for an organization’s compensation policy, which helps the organization to attract and preserve the best employees. It is necessary for the administration of compensation, such as carrying out payroll.

17. How to group employees for their allowances in payroll?

Answer:
Go to basic salary of India in Payroll India and group the employee first depending on the allowances to be paid and this is
applied for even differentiating the employees into groups depending on their pay structures.

18. What Do You Understand By Critical Activities?

Answer:
Critical activities are activities that should be carried out very carefully, because errors in these activities may lead to negative consequences.

19. What Are Optional Activities?

Answer:
Optional activities are activities for which SAP delivers default settings.
These default settings can be used if they satisfy the requirements.

20. Where are payroll results stored?

Answer:
Payroll results are store in PCL2 cluster, which can be accessed using the transaction pc_payresult.

21. What Are Non-critical Activities?

Answer:
Similar to critical activities, the non-critical activities should also be performed carefully, but the errors committed in these activities have less negative consequences.

22. In OM, how to get the details for group of employees (ex.) group of Drivers in the organisation?

Answer:
Similar to critical activities, the non-critical activities should also be performed carefully, but the errors committed in these activities have less negative consequences.

23. What Is Shift Planning?

Answer:
Shift Planning is a component of Personnel Time Management. It is used to plan the shift time and location of the employees according to their qualification and the number of job requirements. The document used to record this information is called planned shift document, which is also known as roster.

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

24. What Is The Use Of Training And Event Management?

Answer:
The Training and Event Management module is used to manage and schedule the training events and conventions.

25. What Is Sap Hcm Workflow?

Answer:
The SAP HCM Workflow automates business processes and assigns tasks to appropriate person at the right time.

26. What Are The Most Important Processes In The Hr Department?

Answer:
The HR is the most important division for any organization.
The processes of the HR department are employee administration, payroll, legal reporting of efficiency, and agreements with the changing global and local regulations.

27. List The Most Important Structures In Hr?

Answer:
Following are the important structures in HR:

Enterprise
Personnel
Organization
Pay scale
Wage type

28. What Is Employee Self-service (ess)?

Answer:
ESS facilitates the employees of an organization to create, view, and change the data anytime and anywhere, with the help of various technologies. It provides employees with an employee-centric portal to enable them to access and modify the information required for their jobs.

For example: employees can manage their home address and emergency contacts.

29. How Do You Hire A New Employee?

Answer:
A new employee is hired with the PA40 transaction code. After that, all the Infotypes are maintained for the employee by using the PA30 transaction code.

30. List The Functions Required To Select An Infotype?

Answer:
Following are the functions required to select an Infotype:

Create / INS
Delete
Delimit
Lock / Unlock

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

31. Which Personal Actions have you performed on an employee?

Answer:
Hire
Change Organizational Unit/Position
Change of Pay
Transfer
Terminate
Retirement
etc.

32. How to assign a person two different pers no.s and allocate him two different comp. codes and generate a single invoice?

Answer:
No, even with Concurrent employment also it is not possible to assign two personnel numbers for one person. You can assign him to work wih two Personnel ID Numbers with the same number and make invoice.

33. How do you import payscale data from non SAP to SAP?

Answer:
Yes you have to say from which transaction code you are transfeing data from Non SAP in to sap.

34. What is controlling area, what does it do, and how were is it assigned?

Answer:
Controlling area is under of FI person which helps to set for costing purposes also based on thses fiscal variant is set.

35. What is REPORT VARIANT FOR OFF CYCLE ACTIVITIES, what do we do in this step?

Answer:
Variant is to save all input field parameters. once you saved as a variant , you can use the same for future purposes.

If we have to create multiple positions, what method OR tool we can use to avoid errors due to creating them manually.

You can create multiple position by LSMW or batch programs for the Tcode PP01 or PPOCE.

36. What is IT 41 used for? How do I default IT 41?

Answer:
Date Specifications (Info type 0041). The following information is recorded in the Date Specifications info type (0041). The Date type specifies the type of information. A concrete Date type (specified by the user) is used in a series of reports, for example to evaluate an entry date that cannot be derived from the organizational assignment history but which is stored in the Date Specifications info type(0041). This info type can be used in payroll as well as for the leave program. The standard system contains twelve combinations of Date type and Date. If you require more than twelve date specifications for an employee at the same time, you can use time constraint 3.

37. What are Dynamic Actions?

Answer:
Give a few examples. What are the IT’s you used in them. (I know only Birth of Child action, and the IT’s used in it are Personal Data, Additional Payments)

Dynamic actions which are triggered by the system. They are result of some personnel action. If you make a change (personnel action) to the personnel data of an info type that then has an effect on the data of a second info type, the system automatically displays the info type. One of the main purpose of the dynamic action (of the system) is to have a consistent and coherent data. These actions are started automatically by the system, unlike the Personnel actions which you start by yourself. The best example is when you carry out an action lets say hiring, you need to populate a set of info types. Your initial entry of details in infotype 0000 is personnel action. When you do this system automatically displays next infotpes- which is result of dynamic action.

38. What is Recruitment Cycle?

Answer:
Its is the complete process of recruitment right from identifying the vacancies displaying the same, notifying them, inviting the applicants, screening the applicants, interviewing them, selecting them, and recruiting them and appointing them(giving an organizational position in the organization— all theses processes constitute the recruitment cycles.

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

39. What is meant by payscale structure? How did you configure payscale structure?

Answer:
(I said I created various payroll areas and defaulted them using the feature ABKRS. Seemed he was expecting more than this from me.)
A: Pay Scale Structure means creation of Payroll area , Pay scale type,area, group and levels with EmpSub group grouping for PCR & CAP’s.

40. What is time management status?

Answer:
Time Management status is the link between time management and payroll .The feature for time management status is TMSTA.
Time Management status field is available in infotype 0007 .
Values for the Time Management status are
* 0 – No time evaluation
* 1 – Time evaluation of actual times
* 2 – PDC time evaluation
* 7 – Time evaluation without payroll integration
* 8 – External services
* 9 – Time evaluation of planned times

41. What is the difference between Indian and US Payroll. (I said each of them have their own ITs and the taxation differs.)?

Answer:
Yes it correct and even you have to say about the Benefits which are more important in US. In US unemployment tax will come. Garnishments will come, Residence taxation, Work tax and others, you have to say it in broad way then only they can know that you are working, or confident enough.

42. What is Concurrent employment?

Answer:
Concurrent employment allows one Person to hold more than one position in under a single company code.
Conditions for Concurrent Employment are (i)An person has several personnel assignments with the same organizational unit at the same time (ii) employee’s data is managed in the same SAP R/3 system for all personnel assignments.
Example :
Kimberly Mathew is a “Consultant” holds to two positions (i) SAP HR consultant & (ii) SAP FICO consultant at the same time under same organizational unit “SAP consulting –North America”.He works Mon-Fri ,9.00-13.00hrs as a SAP HR consultant & Mon-Fri ,14.00-17.30 hrs as a SAP FICO consultant.

43. How to lock the personnel number for generating payroll?

Answer:
By checking check box “personal number locked “in info type IT0003.

44. What are the different type of Wage Types? What are the characteristics of wages?

Answer:
Types of wage types
1) Primary wage type
2) Secondary/Technical wage type
3)Customer specific wage type
Wage type characteristics:
1) Amount
2) Number
3)Rate

Top 50 SAP HR Interview Questions And Answers Pdf

45. What Are Features In Sap Hcm?

Answer:
Features are decision trees customized in the Implementation Guide (IMG) screen in SAP HCM that are made up of technical fields whose values are defaulted in the easy access.

46. What Do You Mean By Infotypes In Sap Hcm?

Answer:
Infotypes are referred to as system-controlled characteristics of employees. Information related to employee is stored in the form of Infotypes,
which are represented by a four-digit numeric code given as follows:

0000 for actions
0001 for organizational assignment
0002 for personal data
0003 for payroll status

47. What Is The Meaning Of Global Employment In Sap Hcm?

Answer:
Global Employment is termed as an employee having personnel assignments with one enterprise or several affiliated enterprises, in more than one country at the same time.

48. What Are The Functions Of The Personnel Administration Module?

Answer:
The following are the functions of the Personnel Administration module:

Providing authorizations required for the maintenance of master data
Assigning personnel number for people being recruited
Maintaining plausibility of other sub applications both within HCM and outside HCM
Maintaining plausibility within personnel administration
Designing input templates for personnel administration
Designing work processes required for personnel administration
Designing user interfaces.

49. What Do You Understand By Personnel Structure?

Answer:
Personnel structure is defined as the structure of employees in an organization. It comprises employee groups and employee subgroups.

The employee group allows you to divide employees into groups and define their relationship to the enterprise.

Following are some important organizational functions that can be performed using an employee group:

Creating default values when data is input, such as creating default values for the payroll accounting area or basic pay of the employee
Creating a criteria of selection to be used during evaluations
Creating a unit to be used for authorization check.
The employee subgroup is a part of the employee group and has the following functions:

Provides processing information in payroll accounting.
Provides information about the validity of primary wage types.
Provides information about the validity of work schedules.
Supplies information about the validity of pay scale groups.
Provides information about the validity of time quota types.

50. What Are Personnel Subareas?

Answer:
A personnel subarea is a part of personnel area, which can be subdivided according to the geographical location or the strategic line of business. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, if the branches or locations of an organization are defined as personnel area, then its departments, such as HR and ADMIN, are the personnel subareas of the organization.


 
Boost your career skills
Faculty: 10+ years Experience   ---   Duration: 30 - 35 Hours
​100% Hands on Classes   ---   Real Time Scenarios   ---   Free Recordings
I AM INTERESTED
close-link
Learn DevOps with 30+ Real Time Scenarios - ₹ 9000 ₹5999
Make an Enquiry ! ask your queries.
Send
Send