maximo customization interview questions

MAXIMO CUSTOMIZATION INTERVIEW QUESTIONS are Provided for Both Freshers and Experienced from the Real Time Experts.

1). Introducing the IBM SmartCloud Control Desk?
Ans: SmartCloud Control Desk may be a comprehensive IT Asset and repair Management solution that helps reduce cost and minimize service disruptions
through automated service request handling, efficient change management, optimized asset lifecycle management across IT and enterprise domains. With
SmartCloud Control Desk, you get one product that integrates the functionalityof of these products

• Tivoli Service Request Manager SmartCloud Control Desk provides the subsequent features and benefits:

• Reduce total cost of ownership by using one unified solution to license,install and manage multiple ITIL processes under one price point

• Reduce Business Risk by using advanced impact analysis and defining automated change procedures that make sure the integrity of existing
infrastructure while supporting business agility • Improve efficiency and Quality of Service by unifying asset, change, and problem management across
both IT and therefore the remainder of the enterprise.

• Lower cost and mitigate license compliance risk by performing end to finish software asset management

• Improve utilization rate and reduce unnecessary purchases by managing the IT asset lifecycle • Adaptive, role-based simplified UI, improves intuitiveness
for novice users and reduces training costs. ( Maximo Customization Interview Questions)

• Access from anywhere at any time via mobile device support – Blackberry,iOS, Android • Pick an answer delivery model – Traditional on-premise, SaaS, VM
image – that’s affordable and meets your current business needs; Seamlessly move between delivery models while keeping an equivalent functionality

2). what’s Communication Templates in IBM Maximo?
Ans: to make and manage generic communication templates that MAXIMO Users can leverage to standardize frequently used e-mail communications (Notifications)

3). Explain about Maximo Workflow nodes?
Ans: There are 8 Maximo workflow nods
1. Wait Node • It indicates that a record’s progress through a process should
pause until a required condition is met. • No Assignment is formed when a
record enters a wait node
2. Interaction Node • Redirect the user to a different application or screen with an equivalent application • Display an application tab with instructions
for adding or modifying data, Or to perform a specific application action • Automatically trigger an action from the toolbar or select the action menu •
Automatically trigger a process, for instance , another workflow process
3. Task node • Inbox assignment with Positive or Negative Result
4. Condition node • The system evaluates a condition with a binary True or False result then routes the record accordingly)
5. Manual Input node • Prompts the user with multiple • Options then routes the record accordingly
6. Subprocess node • Launch another workflow process within this process
7.Start
8. Stop Checkout IBM Maximo Tutorial. ( Maximo Customization Interview Questions)

3). What are the worldwide properties security levels?
Ans: the safety level determines whether a property are often retrieved an authenticated Connection to the system is established. There are three levels
of security: Public: The property and its value are often accessed through unauthenticated client sessions. Secure: The property and its value are often
accessed through authenticated Client sessions. Private: The property and its value are often accessed only within the Business object framework of the
system.

Q4). What are the kinds of common XML? And their usage?
Ans:Library XML: If we would like to share one piece of code across multiple  applications, we can’t copy-paste an equivalent code altogether applications.
To consolidate the common code we’ve Library XML

Ex: Suppose if i would like to display a dialog in numerous applications,
you only put the code snippet in library.xml and refer that code snippet ID altogether the applications where ever you would like .

Lookups XML: With this, you’ll search for an inventory of values. Like persons, classification, etc. ( Maximo Customization Interview Questions)

5). what’s the info storage level? Explain all the levels?
Ans: The system stores application data at one among the subsequent four levels:

System-level: the info is out there to all or any organizations and sites. Set level: a special category by which multiple organizations can share items
and vendor company data, data that the system stores by default at the organization level.

Organization level: the info is out there to only the required organization and every one sites within the organization. 
Site-level: the info is out there to only the required site. ( Maximo Customization Interview Questions)

6). Explain all the Status of an event in Maximo?
Ans:  You can’t revert to the present status after you modify it.

QUEUED: Ticket ownership has been assigned to an individual or a gaggle .Ownership assignments are often made manually or could be made automatically using workflow, a service level agreement, or another escalation process.

INPROG: ongoing . Someone is functioning on this ticket. the primary time a ticket reaches this status, the system populates the particular Start field if
it’s empty. ( Maximo Customization Interview Questions)

PENDING: An action on this ticket is pending (for example, vendor or user call-back, or expecting parts).

RESOLVED: Information has been gathered and routed, service has been restored or an answer has been provided. the primary time a ticket reaches this
status, the system populates the particular Finish field if it’s empty. If needed, you’ll reopen a ticket and alter the status from RESOLVED to INPROG (in progress).

CLOSED: The ticket becomes a historical document . When a record is closed,
you can’t change the status. You can, however, edit certain parts of the
historical document .

7). Which application associates failure hierarchies to Assets?
Ans: ASSETS

8). What are the worldwide properties data types?
Ans: Integer, Yes or No, ALN

9). What are the instance properties in System Properties?
Ans: An instance of a property is defined and related to a selected system server.

For example, you’ll configure the system property, mxe.crontask.donotrun, to be an instance-specific property. Within the Instance Properties table window,
associate the mxe.crontask.do not run system property with a selected server (for example, MXServer1) and value applies only thereto server (for example, a worth of BBCron). As a result, the Bulletin Board cron task (BBCron) doesn’t run on MXServer1; however, BBCron can run in another system instance, like
MXServer2.

10). Which action are often taken when creating a service item?
Ans: Assign a Commodity Group and code ( Maximo Customization Interview Questions)

This image has an empty alt attribute; its file name is rakesh-courses-copy-1-1024x536.jpg

11). A Preventive Maintenance (PM) alert is generated for either  meter-based PMs or time-based PMs. On which tab can the alert lead be found
within the Preventive Maintenance application?

Ans: Frequency

12). what’s the aim of a Condition Rate?
Ans: To assign relative values to inventory items

13). Where are the Roles used?
Ans: a part of a communication template, escalation, service level agreement,
or Workflow

14). When transferring an item or tool across organizations, an indoor order must be in situ . What must be an equivalent across the organizations?
Ans: Item Set

15). Which two steps are required to line the well-liked vendor for any stocked tool?
Ans: Assign a vendor, Enable the default vendor checkbox. ( Maximo Customization Interview Questions)

16). Which Maximo properties are read first when the Maximo Server is started?
Ans: Those defined within the Maximo .properties ( Maximo Customization Interview Questions)

17). Labor can have multiple qualifications which will be renewed or extended. a number of these qualifications expire after a period of your time .
what’s created to automatically expire these qualifications?

Ans: Escalations

18). How are you able to validate a text field?
Ans: Using an MBO Validate class you’ll validate a text field. within the
Database configuration within the attributes tab, you’ll specify a legitimate class
name.

19). Where you’ll mention the cron task logic? Explain for 10 instances?
Ans: you’ve got to specify the Cron task logic in java class. Suppose for the escalation Cron task you’ll define the login in psdi.app.escalation.engine.EscalationCronTask Class. 

Now if there are 10 Escalation Cron task instances are running meaning
there’ll be 10 java objects of EscalationCronTask class.

20). what’s the utilization of MaxObject, MaxAttribute, and Max Presentation?
Ans: MaxObject: during this table, the particular definition of the MBO is stored.

MaxAttribute: Describes all the attributes like data sort of the attribute,its length, is it persistent or not, does it have any validation class attached thereto .

MaxPresentation: Actual presentation XML of any application is stored.

21). Can we’ve multiple system properties with an equivalent name and values? Can we’ve multiple values? Can we’ve a default value?
Ans: We can’t have multiple system properties with an equivalent name, but we will have system properties with an equivalent values. we will have multiple
values for system properties. for instance for the attachments, we will have multiple values like .txt,.html, 

22). What is the way to manage the user login Sessions in Maximo?
Ans: Procedure: Session Configuration

TSRM User session characteristics are often modified. This document describes the parameters which will be changed and the way to vary them
Dependency: None
Session Configuration

The following two properties are often modified for user sessions in Maximo:

Session Timeout: this is often the duration of inactivity after which a Maximo session will timeout. this is often set to 10 minutes currently. The procedure to switch this is often as described below:

Log in to the Maximo Admin Server (IP).via Remote Desktop

Open the file C:
IBMSMPmaximoapplicationsmaximomaximouiwebwebmoduleWEB-INFweb.xml with an editor.

Search for the section shown below:the interval for all sessions created during this web application. The specified timeout must be expressed during a integer of minutes. –> 10 .Update the worth marked in red above to the amount of minutes that the session timeout must be set to.Save the file and shut the editor

Build and deploy Maximo as described within the document T_SOP_TSRM_Maximo_Build.doc

Concurrent Sessions: this is often the configuration parameter that defines whether a user is restricted to just one session or can open multiple sessions
in TSRM. The procedure to switch this is often described below:

Stop the WAS Servers as described in T_SOP_TSRM_WAS_Restart.doc

Connect to the Maximo database (IP)

Execute the subsequent query : select * from MAXPROPVALUE where propname=’mxe.enableConcurrentCheck’

If the worth of the PROPVALUE field is 1, then a user can only have one session on Maximo. If it’s 0, then the user can have multiple concurrent
sessions on Maximo.

To update this value if required, execute the subsequent SQL statement :
UPDATE MAXPROPVALUE SET PROPVALUE=’’ WHERE PROPNAME=’mxe.enableConcurrentCheck’

Startup the WAS Servers.

self-Paced Courses

Days
Hours
Minutes
Seconds