Mulesoft interview questions

MuleSoft Interview Questions and Answers Pdf

1. What Is Mule?

Answer:

Mule is a lightweight event-driven enterprise service bus (ESB) and an integration platform. It is a lightweight and modular solution that could scale from an application-level messaging framework to an enterprise-wide highly distributable object broker.

2. Why The Name Mule?

Answer:

There is a lot of infrastructure work to be done before we can really start thinking about implementing any logic. So this infrastructure work is regarded as “donkey

work” as it needs doing for every project. A Mule is also commonly referred to as a carrier of load, moving it from one place to another. The load it specializes in moving is our enterprise information.

3. What Are Available Esbs Apart From Mule?

Answer:

All major JEE vendors (BEA, IBM, Oracle, Sun) have an ESB in their catalog. It is
unremarkably based on their middleware technologies and is usually at the core of a
much broader SOA product suite. There are also some commercial ESBs that have been built by vendors not in the field of JEE application servers, like the ones from Progress Software, IONA Technologies, and Software AG

4. What are Batch Jobs in Mule ESB?

Answer:

A batch job is a top-level element in Mule which exists outside all Mule flows. Batch
jobs split large messages into records which Mule processes asynchronously in a
batch job; just as flows process messages, batch jobs process records.
A batch job contains one or more batch steps which, in turn, contain any number of
message processors that act upon records as they move through the batch job.
During batch processing, you can use record-level variable and MEL expressions to
enrich, route or otherwise act upon records.

5. How will we identify ESB is needed in a project?

Answer:

Implementation of ESB is not suitable for all the projects. We should
analyze is really ESB is required here or not. You need to analyze by
taking below points into consideration:
In the project, require 3 or more applications and services to be integrated and there
must be a need to communicate between the applications.

If there is plain of interacting with more applications and Services in the future then
we can go with Mule ESB because it is highly scalable.
We need to keep cost also in mind before going to ESB implementation.

6. What are Message Sources is Mule ESB?

Answer:

Message sources in Mule are usually Anypoint Connectors, elements which provide
connectivity to a specific external source, either via a standard protocol (such as
HTTP, FTP, SMTP) or a third-party API (such as Salesforce.com, Twitter, or MongoDB.)

7. What is a REST web service?

Answer:

Representational State Transfer (REST) is an architectural style that specifies constraints, such as the uniform interface, that if applied to a web service induce desirable properties, such as performance, scalability, and modifiability, that enable services to work best on the Web. (MuleSoft interview Questions and Answers Pdf) (e Learning Portal)

8. What are the Message Sources in Mule ESB?

Answer:

Message sources in Mule are usually Anypoint Connectors, elements which provide connectivity to a specific external source, either via a standard protocol (such as HTTP, FTP, SMTP) or a third-party API (such as Salesforce.com, Twitter, or MongoDB).
REST stands for Representaional State Transfer or RESTful web service. REST is a client-server architecture which means each unique URL is representation of some
object or resource. Any REST API developed uses HTTP methods explicitly and in a way that’s consistent with the protocol definition. This basic REST design principle establishes a one-to-one mapping between create, read, update, and delete (CRUD) operations and HTTP methods. According to this mapping:
1. To create a resource on the server, use POST.
2. To retrieve a resource, use GET.
3. To change the state of a resource or to update it, use PUT.
4. To remove or delete a resource, use DELETE.

9. What Is Endpoint In Mule?

Answer:

An endpoint represents the specific usage of a protocol, whether it is for
listening/polling, reading from, or writing to a particular target destination. Hence it
controls what underlying entities will be used with the connector they depend on.
The target destination itself is defined as a URI. Depending on the connector, the
URI will bear a different meaning; for example, it can represent a URL or a JMS destination.

10. What is RAML?

Answer:

RAML stands for RESTful API Modeling Language is a YAML-based language for describing RESTful APIs. It provides all the information necessary to describe RESTful or practically RESTful APIs.
RAML is similar to WSDL, it contains endpoint URL, request/response schema, HTTP methods and query and URI parameter.

11. What are Flow Processing Strategies?

Answer:

  • Flow processing strategies in Mulesoft are:
  • Synchronous Flow Processing Strategy
  • Queued Flow Processing Strategy
  • Asynchronous Flow Processing Strategy
  • Thread Per Processing Strategy
  • Queued Asynchronous Flow Processing Strategy
  • Non-blocking Flow Processing Strategy
  • Custom Processing Strategy.

12. What is the Difference between SDO and SMO?

Answer:

SDO: Service Data Object is the representation of the variable or Object.
SMO: The SMO model is a pattern for using SDO Data Objects to represent messages

13. What is the use of Web service?

Answer:

Web services are XML-based information exchange systems that use the Internet for
direct application-to-application interaction. These systems can include programs,
objects, messages, or documents. A web service is a collection of open protocols and
standards used for exchanging data between applications or systems.

14. What are Web Services?

Answer:

Web service is a functionality or a small piece of program in any programming language that can be accessed over HTTP. Message format can be XML or JSON or any other program as long as the other programs can understand and communicate.
A Web service can be of synchronous or asynchronous type. Any web service has a server-client relationship and it can have multiple clients. (MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

mulesoft tutorial

15. What are the advantages of RESTful web services?

Answer:

Advantages of RESTful Web Services
Fast: RESTful Web Services are fast because there is no strict specification like
SOAP. It consumes less bandwidth and resource.
Language and Platform independent: RESTful web services can be written in any
programming language and executed in any platform.
Can use SOAP: RESTful web services can use SOAP web services as the
implementation.
Permits different data format: RESTful web service permits different data format
such as Plain Text, HTML, XML and JSON.

16. What is a Web service API?

Answer:

An API (Application Programming Interface) is the means by which third parties can
write code that interfaces with other code. A Web Service is a type of API, one that
almost always operates over HTTP (though some, like SOAP, can use alternate
transports, like SMTP).

17. What are the different types of variables in Mule ESB?

Answer:

The different types of variables in Mule ESB are:

  • Flow Variable
  • Session Variable
  • Record Variable

18. What are the various types of Exception Handling in Mule ESB?

Answer:

The types of exception handling in Mule ESB are:

  • Default Exception Handling
  • Global Exception Handling
  • Catch Exception Handling
  • Choice Exception Handling

19.Why the Mulesoft is preferred than other ESB implementations?

Answer:

Mule is lightweight but highly scalable, allowing you to start small and connect more applications over time. The ESB manages all the i…

20. How to find when the project needs ESB?

Answer:

ESB implementation is not suitable for all projects. Proper analysis should be done if the use of ESB will really benefit the project.
Some of the points to be considered while analyzing the need of ESB are as follows:
If the project requires integrating 3 or more applications/services. If the need is to communicate between two applications, using point-to-point integration would suffice.
If the project would need to be scaled in future where it might be needed to interact with more services in future. Not all projects need this as they may perform not that  big a task.
If the project needs message routing capabilities such as forking and aggregating. message flows. Such features are not required by all projects.
Is the architecture of what is to be achieved clear. It’s much better to do simple POCs integrating small parts to evaluate the benefits.

21. What are all the Primitives used in Mediation?

Answer:

  • We have different types of primitives in mediation.
  • Message Filter
  • Type Filter
  • Endpoint Lookup
  • Service Invoke
  • Fan-out
  • Fan-in
  • XSLT
  • BO Map
  • Message Element Setter
  • DB lookup
  • Data Handler
  • Custom Mediation
  • Header Setters
  • Message Logger
  • Even Emitter
  • Stop
  • Fail
  • Sub Flow

22. What are all the configurations required for JDBC Adapter
implementation?

Answer:

Data Source needs to be created and need to configure with DB. If we have security, then need to created security authentication. (MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

23. What Is Transformer In Mule?

Answer:

A transformer takes care of translating the content of a message from one form to
another. It is possible to chain transformers to cumulate their effects. Transformers
can kick in at different stages while a message transits through a service.

mulesoft training videos

24. How to select an ESB?

Answer:

Usability: How complicated is the installation process? The learning curve of the ESB should not be long.
Maintainability: How to monitor the product? If any GUI terminal is available for monitoring the services.
Community: Is there active community for the ESB. Various discussion forums,
tutorials etc.
Enterprose Support- Is the product support reliable. What services are available.
Flexibility: Can the ESB be configured to meet the business requirements.
Reliability: The reliablity of the ESB. Its current users and various case studies if
available.
Cost: The cost of the ESB. Its Licence policies. Support cose. etc.

25. What is REST?

Answer:

REST stands for Representaional State Transfer or RESTful web service. REST is a
client-server architecture which means each unique URL is representation of some
object or resource. Any REST API developed uses HTTP methods explicitly and in a
way that’s consistent with the protocol definition. This basic REST design principle
establishes a one-to-one mapping between create, read, update, and delete (CRUD)
operations and HTTP methods.

According to this mapping:

To create a resource on the server, use POST.
To retrieve a resource, use GET.
To change the state of a resource or to update it, use PUT.
To remove or delete a resource, use DELETE.
Example:
If we want to create a REST service that fetchs the record of a customer then our URI will be:
GET http://tutorialsAtoZ.com/customer/{customerID}
where HTTP method is GET,
Resource is customer And URI parameter is customerID which dipicts for which resource we want to fetch the records. (MuleSoft Training Online)

26. What are the Features of Mule ESB?

Answer:

An ESB is a used for integration using a service-oriented approach. Its main features are:
Set of Service Container
Message Transformation Service
Message Routing Service
Web Service Security.

27. What is Correlation Context?

Answer:

Correlation Context: Used when Mediation primitives want to pass values from the request flow to the response flow. Used to pass values from the request message onto the response.

28. What’s the difference between SOAP and REST?

Answer:

REST is almost always going to be faster. The main advantage of SOAP is that it provides a mechanism for services to describe themselves to clients, and to advertise their existence.
REST is much more lightweight and can be implemented using almost any tool, leading to lower bandwidth and shorter learning curve. However, the clients have to know what to send and what to expect.
In general, When you’re publishing an API to the outside world that is either complex or likely to change, SOAP will be more useful. Other than that, REST is usually the better option.

29. What are Shared Resources in Mule and how are they been used?

Answer:

We can make connectors as an reusable component by defining them as common resources and expose them to all applications deployed under a same domain, these resources are known as shared resources. These shared resource needs to be defined inside Mule Domain Project and then referred to each of the projects that are meant to use the elements in it.

30. What’s a typical day like for you?

Answer:

I help MuleSoft customers connect applications using CloudHub. I would say that on average I spend maybe 60% of my time in Mule Studio and the rest of the time with meetings, project planning, documentation and that sort of thing. (MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

31. What Is Service Layer In Mule?

Answer:

A Mule service is composed of all the Mule entities involved in processing particular requests in predefined manners.A service is defined by a specific configuration. This configuration determines the different elements, from the different layers of responsibility, that will be mobilized to process the requests that it will be open to receive. Depending on the type of input channel it uses, a service may or may not be publicly accessible outside of the ESB.

32. What Is Payload In Mule?

Answer:

The content of a message, also known as payload. It is wrapped in an instance of org.
mule. api. Mule Message, which provides different means of accessing the payload under different forms. A Mule Message also contains properties, much like the header of a SOAP envelope or the properties of a JMS message, and can also have multiple named attachments. (MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

Check Demo Sesstion:

Check More Tutorial Videos

33. What is SOAP Web Service?

Answer:

SOAP stands for Simple Object Access Protocol. It is a XML-based protocol
for accessing web services. SOAP is a W3C recommendation for communication
between two applications.
SOAP is XML based protocol. It is platform independent and language independent.
By using SOAP, you will be able to interact with other programming language
applications.

34. Difference between Callout and Service Invoke?

Answer:

Service Invoke: The Service Invoke primitive is used to make a service request in
either a request or response mediation flow. The service may be Request/Response
or One-Way. Multiple instances of the Service Invoke primitive are permitted in a
flow, allowing a series of service invocations to be performed.
Callout: The Callout receives the message and calls the requested service and
operation. There is a Callout node for each connected target operation in the
mediation flow.
– If the call is successful, the Callout Response node in the response flow receives the
response message.
– If the call is unsuccessful, the Callout can be set to retry service invocations
depending on the type of fault received. (MuleSoft Interview Questions – Top 50)

35. What is Flow Processing Strategies?

Answer:

The strategies of Flow Processing are majorly seven in number as follows:

• Synchronous Flow Processing Strategy
• Custom Processing Strategy
• Queued Flow Processing Strategy
• Thread Per Processing Strategy

36. Various types of Exception Handling?

Answer:

  • Default Exception Handling
  • Global Exception Handling
  • Catch Exception Handling

(MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

37. What is a Web service API?

Answer:

An API (Application Programming Interface) is the means by which third parties can
write code that interfaces with other code. A Web Service is a type of API, one that
almost always operates over HTTP (though some, like SOAP, can use alternate
transports, like SMTP).

mulesoft-tutorial

 

38. What Difficulties Mule Does Encompass?

Answer:

Transport: applications can accept input from a variety of means, from the file
system to the network.
Data format: speaking the right protocol is only part of the solution, as applications
can use almost any form of representation for the data they exchange.
Invocation styles: synchronous, asynchronous, or batch call semantics entail very
different integration strategies.
Lifecycles: applications of different origins that serve varied purposes tend to have
disparate development, maintenance, and operational lifecycles.  (Mulesoft Training Online)

39. Where to find the class Abstract Mule Test Case?

Answer:

This is in 1.4/1.4.1 distributions but was missing from the 1.3.3 distribution – the class is defined in /lib/mule/mule-core-.jar.
Our design of course tutorials and interview questions is practical and informative.
At TekSlate, we offer resources to help you learn various IT courses. We avail both
written material and demo video tutorials. For in-depth knowledge and practical
experience explore.

40. What is the difference between ESB and JMS?

Answer:
ESB provides the middleware and interfaces that allow businesses to connect their
applications without writing code.
JMS provides messaging capability and facilitates communication between the
modules/applications.

41. Is Mulesoft a middleware?

Answer:

Mule Enterprise Service Bus is a middleware technology that quickly, easily, and
securely connects the enterprise. Unlike typical middleware software, Mule as an
ESB is a Java-based middleware solution that is easy to use and easy to scale.

42. What is the difference between SOAP and REST?

Answer:

SOAP and REST

1. SOAP is a protocol. — REST is an architectural style.
2. SOAP stands for Simple Object Access Protocol. -> REST stands for
REpresentational State Transfer.
3. SOAP can’t use REST because it is a protocol. — REST can use SOAP web services because it is a concept and can use any protocol like HTTP, SOAP.
4. SOAP uses services interfaces to expose the business logic. — REST uses URI to expose business logic.
5. SOAP defines standards to be strictly followed. — REST does not define too much standards like SOAP.
6. SOAP defines standards to be strictly followed. — REST does not define too much standards like SOAP.
7. SOAP requires more bandwidth and resource than REST. — REST requires less
bandwidth and resource than SOAP.
8. SOAP defines its own security. — RESTful web services inherit security measures from the underlying transport.
9. SOAP permits XML data format only. — REST permits different data format such as Plain text, HTML, XML, JSON etc.
10. SOAP is less preferred than REST. — REST more preferred than SOAP.

(MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

43. What is the MuleSoft Anypoint platform and where it will be used?

Answer:

MuleSoft Anypoint Platform of integration products is designed to tie both software as a service (SaaS) and on-premises software.

44. What Is Multicasting Router In Mule?

Answer:

The multicasting router can send messages to multiple endpoints over different transports. The multicasting router allows you to easily move the same messages across these different endpoints.

45. Why Does An Endpoint In Mule Offer An Address Attribute?

Answer:

This allows us to configure a generic endpoint using the Mule 1.x style of URI-based destination addresses instead of the dedicated attributes of the specific endpoint element.

46. What Is Fileage Property In File Connector In Mule?

Answer:

The file Age property specifies how long the endpoint should wait before reading the file again. For instance, a file Age of 60000 indicates Mule should wait a minute before processing the file again.

47. Various types of variables in mule?

Answer:

1. Record Variable.
2. Flow Variable.
3. Session Variable.

48. What are the different ESBs in the market?

Answer:

There are various ESB’s available in the market. Some are opensource, some licenced:

1. Talend
2. Mule ESB
3. JBoss Fuse ESB

49. What is a Mule UMO?

Answer:

A Mule UMO is a Universal Message Object UMO is now a legacy term. What was once referred to as UMO Components are now referred to as Service Components. (MuleSoft interview Questions and Answers Pdf)

50. What are the different types of flow?

Answer:

Subflow : A subflow is always synchronous. It is similar to a synchronous flow, subflow executes in the same thread of the calling process. Calling process triggers
the sub-flow and waits for it to complete and resumes once the sub-flow has completed.
Synchronous Flow: Same as sub-flow, the only difference is that in synchronous flows you need to separately define an exception strategy to it, it does not inherit the exception strategy of its calling flow.
Asynchronous Flow: As in sub-flow and synchronous flow, calling process

triggers the sub-flow and waits for it to complete; for asynchronous flow the flow,
calling process triggers an asynchronous flow and moves ahead to its next activity.
An asynchronous flow executes in parallel to its calling/parent flow in a different thread.

An asynchronous flow does not return its output it its parent/calling flow.
Private Flow : flow that does not have an inbound connector in the source. Means a private flow cannot start of its own on receiving the inbound message as it does not have any inbound connector, A private flow can only be called using flow-ref same as sub-flow.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *