Oracle Apps Interview Questions and Answers Top 41 Updated

1. What is Oracle Apps (ERP)?

Answer:

ERP stands for Enterprise Resource Planning. A product of Oracle India Pvt. Ltd. As the name suggests Enterprise Resource Planning. Enterprise means a firm/organization. Resource means available source of wealth in firm and Planning means how you can maintain day to day resource. Hence in short to facilitate big businesses, companies Oracle Corporation have created huge software known in the category of ERP (Enterprise Resource Planning) as Oracle Applications..

2. What is Summary columns?

Answer:

A summary column performs a computation on another column’s data. Using the Report Wizard or Data Wizard, you can create the following summaries: sum, average, count, minimum, maximum, % total. You can also create a summary column manually in the Data Model view, and use the Property Palette to create the following additional
summaries: first, last, standard deviation, variance..

3. Explain ERP in Oracle apps?

Answer:

In Oracle applications. ERP stands for Enterprise Resource Planning. In this Enterprise means the organization or firm and resource means the available source and planning means to manage the day to day resource. Oracle applications have created the software to do this for the large organizations and companies.

4. What do you mean by Autonomous transaction?

Answer:

This transaction is mainly independent of another transaction. It allows you to suspend the transaction. It helps in performing SQL operations, rolling back of operations and committing those transactions as well. These autonomous transactions do not support resources, locks or any kind commit dependency which is the main part of the transaction.

5. Explain the parameters which are mandatory in procedures?

Answer:

This is the most asked Oracle Apps Interview Questions in an interview. There is the number of parameters which needs to take care while declaring the procedure and these parameters are assigned with some sort of job. For example, the parameter is Errobuf, this is the parameter which is used for returning the error messages in oracle apps and send it to the log file for tracking. The other parameter is Retcode, which is mainly used for showing the status code associated with a procedure like 0,1,2. These are the different status shown by this parameter. 0 defines the normal status, 1 mainly defines the completed warning status and 2 defines the error occurred in the procedure.

6. What Is The Implication Of Dynamic Insert?

Answer:

Dynamic Insertion is a feature which controls whether the user can enter new account code combinations from any form/window. If this feature is disabled, then the user cannot input new account code combinations from any window/form.

Oracle applications use a particular form (called a Combination form) for directly entering the new code combinations. Users can enter new account code combinations only through this form if Dynamic Insertion is disabled.

7. What Is Value Set?

Answer:

The value set is a collection (or) container of values.

Whenever the value set associated with any report parameters. It provides list of values to the end user to accept one of the values as report parameter value.

If the list of values needed to be dynamic and ever changing and define a table based values set. (Oracle Apps Interview Questions)

8. What is meant by concurrent Program?

Answer:

It is nothing but Instance of the execution along with parameters & Incompatibles. Here Incompatibles nothing but if we are submitting cc programs if any one can be execute in those program , which programs r not imp yet this time we will mention those programs in incompatibles tab.

9. Difference between FORM, Function and Menu?

Answer:

A menu is a hierarchical arrangement of functions and menus. Each responsibility has a menu assigned to it. A function is a part of an application that is registered under a unique name for the purpose of assigning it to be including it from a menu.

10. What is the use of CUSTOM Library in Oracle Apps?

Answer:

  • The main beneficial use of the custom library is allowing extension to Oracle Application without modification of Oracle Application code.
  • We can do the customization such as Zoom, enforcing business rules and disabling fields that do not apply for your site.
  • Also used to validate the base application without modifying the Custom.pll.
  • The CUSTOM library is an Oracle Forms PL/SQL library.
  • It allows you to take full advantage of all the capabilities of the Developer/2000 suite of products, and integrate your code directly with Oracle Applications without making changes to Oracle Applications code.
  • The CUSTOM library is located in the $AU_TOP/res/plsql directory (or platform equivalent).
  • The CUSTOM library you modify must replace the default CUSTOM library in this directory in order for your code to take effect.
  • After you write code in the CUSTOM procedures, compile and generate the library using Oracle Forms.
  • Then place this library into $AU_TOP/res/plsql directory (or platform equivalent).
  • Subsequent invocations of Oracle Applications will then run this new code.
  • The specification of the CUSTOM package in the CUSTOM library cannot be changed in any way.
  • You may add your own packages to the CUSTOM library, but any packages you add to this library must be sequenced after the CUSTOM package.
  • To ensure that your packages remain sequenced after the CUSTOM package even after a conversion from a .pld file, when program units are alphabetized.

11. What is Formula Column?

Answer:

A formula column performs a user-defined computation on another column(s) data, including placeholder columns.

12. What is TCA (Trading Community Architecture)?

Answer:

Oracle Trading Community Architecture (TCA) is a data model that allows you to manage complex information about the parties, or customers, who belong to your commercial community, including organizations, locations, and the network of hierarchical relationships among them. This information is maintained in the TCA Registry, which is the single source of trading community information for Oracle E-Business Suite applications.

13. What are Flex fields?

Answer:

A Flex field is a customizable field that opens in a window from a regular Oracle Applications window. Defining flex fields enables you to tailor Oracle Applications to your own business needs. By using flex fields, you can:

(a) Structure certain identifiers required by oracle applications according to your own business environment.

(b) Collect and display additional information for your business as needed.

Key Flex fields: You use key flex fields to define your own structure for many of the identifiers required by Oracle Applications. Profile – ‘Flexfields:Open Key Window’ (FND_ID_FLEXS)

Descriptive Flex field: You use descriptive flex fields to gather additional information about your business entities beyond the information required by Oracle Applications. Profile – Flex fields: Open Descr Window’ (FND_DESCRIPTIVE_FLEXS).

14. Explain Templates and attachments used in templates?

Answer:

A template is a form which is required before the creation of any other type of form. It is mainly having the attachments which are independent of platform and being associated with a particular library. There are several attachments that are part of template form:

APPSCORE: It is the attachment which consists of packages as well as procedure Which is mainly useful for all the different forms for the purpose of creating toolbars, menus etc.
APPSDAYPK: It is the attachment that consists of packages which are helpful in controlling applications associated with Oracle.
FNDSQF: It is the attachment which is having various procedures and packages for flex fields, profiles, message dictionary, and concurrent processing.
CUSTOM: It is the attachment which is helpful in extending the application forms of Oracle without modifying the application code. (Oracle Apps Interview Questions)

15. Explain the advantage of using the cursors in PL/SQL?

Answer:

The main purpose of using cursor is handling various rows query that is associated with PL/SQL. There are two types of cursor that are Implicit cursor and Explicit Cursor. An implicit cursor is already available in Oracle, which is available for handling all the queries related to Oracle. The memory space can be consumed by the implicit cursor which is being unnamed used by Oracle. An explicit cursor is a cursor that has been defined by the user.

16. Explain the different steps of attaching reports with Oracle Apps?

Answer:

They are certain steps or rules that need to take care while attaching the reports with Oracle apps that are Designing the report, generating the executable file related with report, moving the executable and source file to the appropriate folder of the product, registering the report in the form of concurrent executable, defining concurrent program for registered that are executable and last is adding the concurrent program for requesting the group of responsibility.

17. Define value set?

Answer:

It is the set for containing the values. These values sets are mainly aligned with report parameters and the list of values that are sent to the user for accepting one among the different values in the form of parameter values.

18. What Are The Benefits Of Flexfields?

Answer:

Configure applications to support your own accounting, product and other codes.
Enable the construction of intelligent keys.
Configure application to capture additional data.
Use the application to validate values and value combinations entered by the user.
Support multiple flexfield structures depending on data context.

19. What Is A Key Flexfield Qualifier??

Answer:

A qualifier is a label attached to a particular key flexfield segment so it can be located by the application requiring its information. A key flexfield qualifier can be of 2 types:

Flexfield qualifiers identify a segment in a flexfield.
Segment qualifiers identify a value set in a segment.

20. What Is Value Set Security Type?

Answer:

No Security: All security is disabled for this value set.
Hierarchical Security: With Hierarchical security, the features of the value security and value hierarchies are combined. With this feature any security that applies to a parent value also applies to its child values.
Non-Hierarchical Security: Security is enabled, but the rules of the hierarchical security do not apply. That is, a security rule that applies to a parent value does not “cascade down” to its child values.

21. What Is An Adjusting Period And It’s Implications?

Answer:

Typically, the last day of the fiscal year is used to perform adjusting and closing journals entries. This period is referred to as Adjusting Period.

Choosing whether to include an adjusting period or not in a calendar is a very important decision. There can be unlimited number of adjusting periods. Once the accounting calendar is used, changes to its structure to remove or add an adjusting period cannot be done. (Oracle Apps Interview Questions)

22. What Is The Implication Of The ‘future Period” Field In The Set Of Book Definition Form?

Answer:

The value mentioned in the Future Period field represents the number of future enterable periods that users can use to input journal entries (provided those future periods are opened). However, consideration must be given to minimize the number of future enterable periods to prevent users from accidentally entering journal entries in an incorrect period.

23. What Is Retained Earnings Account?

Answer:

Retained earnings refer to the percentage of net earnings not paid out as dividends, but retained by the company to be reinvested in its core business, or to pay debt. It is recorded under shareholders’ equity on the balance sheet.

24. What Is The Purpose Of/unique Feature Of The Net Income Account?

Answer:

Net income (NI) is a company’s total earnings (or profit); net income is calculated by taking revenues and subtracting the costs of doing business such as depreciation, interest, taxes and other expenses. Net income also refers to an individual’s income after taking taxes and deductions into account.

25. What are the steps in attaching reports with oracle applications?

Answer:

There are certain steps that you need to follow systematically for attaching the reports along with oracle application.
Designing the report.
Generating executable file related with report.
Moving executable and source files to the appropriate folder of the product.
Registering the report in the form of concurrent executable.
Defining concurrent program for registered that are executable.
Adding concurrent program for requesting group of responsibility.

26. What is the significance related with US folder?

Answer:

US folder is just a language specification. Multiple folders can be kept for language specification depending on the languages that are installed.

27. What is the purpose of cursors in PL/SQL?

Answer:

The cursor can be made used for the purpose of handling various row – query associated with PL/SQL. Implicit cursors are available for the purpose of handling all the queries related with oracle. The memory spaces that are unnamed are used by oracle for storing the data that can be used with implicit cursors.

28. Define application top?

Answer:

Application tops are found when we are connecting to server. There are two types of application tops available they are product top and custom top. Product top is the kind of top that is built in default by manufacturer. Custom top can be chosen by the client, and any number of custom tops can be created as per the requirement of the client.

29. How to register concurrent program with oracle apps?

Answer:

There are certain steps that you need to follow for the purpose of registering concurrent program.

The first step is to log in to your system with the responsibility of the system administrator.
The next step is to define executable concurrent program.
While defining concurrent program do take care to give application name, short name and description along with the selection of executable concurrent program. (Oracle Apps Interview Questions)

30. Define custom top and its purpose?

Answer:

Custom top can be defined as the customer top which is created exclusively for customers. According to the requirement of the client many number of customer tops can be made. Custom top is made used for the purpose of storing components, which are developed as well as customized. At the time when the oracle corporation applies patches, every module other than custom top are overridden.

31. What is the firing sequence related with report triggers?

Answer:

The sequence related with firing is as follows before parameter form, after parameter form, before the report, between pages and after report.

32. In Order To Allow Unbalances Juurnal Posting What Action Is Required At Set Of Book Definition Level / What Is A Suspense Account And Its Purpose?

Answer:

If you choose to allow posting of out-of-balance/unbalanced journal entries, GL automatically posts the difference to Suspense Account. However, the Suspense Account check box should be checked and an Account to be provided for this feature to work during the creation of set of books.

33. What Is The Purpose Of The Transaction Calendar?

Answer:

Transaction calendar is defined for the purpose of enabling average balance processing. Transaction calendar is created optionally with valid business days mentioned.

34. What Are The Three Essential Components Of A Gl Set Of Book?

Answer:

CHART OF ACCOUNTS

Your chart of accounts is the account structure you define to fit the specific needs of your organization.
You can choose the number of account segments as well as the length, name, and order of each segment.
ACCOUNTING CALENDAR

An accounting calendar defines an accounting year and the periods it contains.
You can define multiple calendars and assign a different calendar to each set of books.
CURRENCIES

You select the functional currency for your set of books as well as other currencies that you use to transact business and report in.
GL converts monetary amounts entered in a foreign currency to functional currency equivalents using supplied rates.

35. Types Of Flexfield Qualifier?

Answer:

NATURAL ACCOUNT: Each Accounting Flexfield structure must contain only one natural account segment. When setting up the values, you will indicate the type of account as Asset, Liability, Owner’s Equity, Revenue, or Expense.

BALANCING ACCOUNT: Each Structure must contain only one balancing segment. Oracle GL ensures that all journals balance for each balancing segment.
COST CENTER: This segment is required for Oracle Assets. The Cost center segment is used in many Oracle Assets reports and by Oracle Workflow to generate account numbers. In addition, Oracle Projects and Oracle Purchasing also utilize the cost center segment.
INTERCOMPANY: GL automatically uses the intercompany segment in the account code combination to track intercompany transactions within a single set of books. This segment has the same value set and the same values as the balancing segment. (Oracle Apps Interview Questions)

36. Cross Validating Values?

Answer:

For key flexfields with multiple segments, we can define rules to cross check value combinations entered with in the key flexfield segments. This option is referred as Cross Validation rules.

37. What Types Of Value Sets?

Answer:

NONE: A value set of the type None has no list of approved values associated with it. A None value set performs only minimal checking of, for example, data type and length.
INDEPENDENT: Independent type value sets perform basic checking but also check a value entered against the list of approved values you define.
DEPENDENT: A dependent value set is associated with an independent value set. Dependent value sets ensure that all dependent value are associated with a value in the related independent value set.
TABLE: Table value sets obtain their lists of approved values from existing applications tables. When defining your table value set, you specify a SQL query to retrieve all the approved values from the table.
SPECIAL: This specialized value set provides another flexfield as a value set for a single segment.
PAIR: This specialized value set provides a range flexfield as a value set for a pair of segments.
TRANSLATED INDEPENDENT: This works similar to Independent type. However, a Translated Independent value set can contain display values that are translated into different languages.
TRANSLATED DEPENDENT: This works similar to Dependent type. However, a Translated Dependent value set can contain display values that are translated into different languages.

38. Explain the Flex field and its types?

Answer:

It can be defined as the collection of subfields that can be added or removed to update the structure of the flex field. This is the basic Oracle Apps Interview Question asked in an interview. It does not need any programming level. It just appears the popup window that can cause each segment. The below are the types of Flex field:

Key Flex field: It is mainly used for creating the unique identifier. It is mainly stored inside the segment. It is building a block that defines the structure of objects. With key Flex field, there are two different attributes that are Flexfield qualifier and segment qualifier. These fields are flexible enough to use the coding scheme without using programming. It is used for storing the information related to the key and it helps in displaying the information related to the key. The key fields help in specifying the rules to apply to the segment values that get combined and form valid code.
Descriptive Flex Field: It is mainly used for capturing the additional information and provides the space to form and able to make it expand. It is also used to create new fields. It provides the feature of customizing the space. It can be context sensitive in which the information of application depends on the user entered in the forms.

39. Explain how to handle errors in Customer interface?

Answer:

We can handle errors by using SQL*Loader, or other import program, to load customer information into the interface tables.

When you import customer information, the Customer Interface program validates the global attribute columns in the interface tables and transfers those values into the customer tables.

Get through the interview bar with our selected interview questions for Oracle Apps Technical enthusiasts
Tell me something about SQL-LOADER.

Sql * loader is a bulk loader utility used for moving data from external files into the oracle database.

40. HWhat is Apps Schema and Schema?

Answer:

Schema: Schema is the location in database contains database objects like views, tables, and synonyms.

Apps Schema: It is used to connect the all schemas to get the information from The database.

41. What are the steps we will follow to register Reports as Concurrent Program?

Answer:

First develop the report & save it in local machine. upload into custom_top/11.5.0/reports/us/ go to system administrator open executable form create executable by mentioning executable method as reports ,executable as report name which was created. go to cc program form create ccprogram by attach executable name in executable section. then attach this ccprogram to request group, Request group to Responsibility.Responsibility to User.