SAP BOBI Interview Questions and Answers

1. What is ‘business objects’?

Answer:

Business Objects incorporates query, reporting, and analysis for business organizations. It allows these business professionals to locate the data in databases from their computers and view the information in a document. It is similar to SQL, but instead of using unfamiliar terms, Business Objects incorporates terms that are used in your specific field, terms that can be understood by everyone.

2. What is Object qualification?

Answer:

Object qualification is an attribute of an object that helps to determine how it can be used in multidimensional analysis. Using this, the multidimensional analysis objects can either be qualified as dimension, detailed and measure.

3. What is Web Intelligence Job Server?

Answer:

The Web Intelligence Job Server processes scheduling requests it receives from the CMS for Web Intelligence documents. It forwards these requests to the Web Intelligence Report Server, which will generate the instance of the Web Intelligence Document (WID), stores the instance in the Output FRS and reports the status of running WID Jobs to the CMS.

The Web Intelligence Job Server does not actually generate object instances. When a user requests to view and interact with a stored document instance, the Web Intelligence report server accesses that instance directly.

As with all job servers, it uses the same main executable, as the other job servers and manages sub-processes, launching a job server child (jobserverchild.exe) sub-process for each concurrently scheduled job. The Web Intelligence Job Server sends successful instances to their scheduled destinations including Inbox and SMTP.

4. How to Schedule the reports in Xi R2?

Answer:

You could see the option to scheduling in infoview, right below

your report, otherwise you could schedule it from Central management Console.

Using Central Mgt Console.
In web intelligence, we can schedule report as well in cmc. Once you have written the query and run it and save it to folders, open that folder to schedule the report, in cmc you have the option to schedule the report.

5. What are slowly changing dimensions, confirm dimensions?

Answer:

Slowly Changing Dimensions: These are basically those dimensions whose key value will remain static but description might change over the period of time. For example, the product id in companies, product line might remain the same, but the description might change from time to time, hence, the product dimension is called slowly changing dimension.

Whereas Confirmed dimensions are something, which can be shared by multiple Fact Tables or multiple Data Marts.

Conformed Dimensions (CD): These dimensions are something that is built once in your model and can be reused multiple times with different fact tables.

For example, consider a model containing multiple fact tables, representing different data marts. Now look for a dimension that is common to these facts tables. In this example, let us consider that the product dimension is common and hence can be reused by creating short cuts and joining the different fact tables. Some of the examples are time dimension, customer dimensions, product dimension.

6. What is a secured association?

Answer:

Secured association is a sort of association that can be useful in conquering the different confinements related with the previous associations. The rights related to this sort of association can be set over records and also questions. The Universes can be brought into the focal store just by making utilization of the secured associations.

7. What is online and offline mode?

Answer:

Online default mode in Designer is for when you’re working in an environment with a repository, whereas Offline mode is for when you are not tied to a repository. To make a universe available in offline mode, you need to make sure that it has been opened once or more in online mode, and that it’s been saved by clicking “Save For All Users,” as demonstrated above. Once you’ve done that, you can access offline mode when you the repository is not available to you because the network is not accessible or because you are working from a different location. You must have connected in online mode at some point. You will be able to get into databases where connection and security information is kept on your device.

8. How do you design a universe?

Answer:

When designing a universe, there are two big steps you must go through. The first step involves designing the database structure of your universe, including tables and columns of the database, as well as the joins that will link them. Any loops that arise in the joins should be resolved using contexts or aliases. This step ends by testing the integrity of the structure as a whole. The second step is where you improve and fine tune the components of your universe. Once you are done, you want to test the integrity of the universe again and if all checks out, you can distribute your universes to other users by exporting them to the repository or using the file system.

9. Explain the concepts and capabilities of Business Object?

Answer:

It is the essential feature which is utilized just to invoke the Apex classes to enable them to keep running at unequivocal circumstances, to start with, execute the Schedulable assemblage for the class, at that point express the calendar by using either the Schedule Apex page or the System.

10. Have you at any point experienced the situation of a chasm trap? On the off chance that it is yes, what is the best approach to determine it according to your proposal?

Answer:

Indeed, I encountered the situation of a chasm trap in one of my assignments. In a universe given a dimensional diagram, we could have a measurement table joined with two certainty tables, so the two are one-to-numerous joins (F >-D – < F). In such a circumstance, if we tend to drag a measure from every one of the reality tables in conjunction with characteristics from measurement table, the estimation of the rules inside the reality tables are expanded. This condition is comprehended as a gorge trap. The gap trap demonstrates you are deceiving figures in the report which can affect central administration leadership. Hence, the state of gorge trap ought to be maintained a strategic distance from/settled.

11. How is the derived table unique about a view? Which one is a favored arrangement?

Answer:

An inferred table is available just at the universe level, while a view is made in information base level. By and large, perspectives are favored since, for its situation the onus of figuring stays on the database, and it doesn’t stack the BO server. Be that as it may, in situations where engineers don’t approach database, the determined table is the main arrangement.

12. List down all sorts of clients related to business objects?

Answer:

There are various types of clients related to the business protest, they are:

1. General administrator
2. Graphical Interface
3. Creator
4. Administrator Designer
5. Administrator
6. Flexible User
7. End User

13. What are Enterprise and Workgroup modes?

Answer:

Through designer, universes can be saved in enterprise or workgroup mode. If you’re using enterprise mode, it’s for an environment with a repository. On the other hand, workgroup mode means you’re working without a repository. How you save your universe will dictate whether or not other designers can get to them. If you do not specify where the universe is to be saved, it will automatically be saved in the mode that you’re already working in.

14. How do you save a Business Objects document which can be accessed by all users in workgroup mode?

Answer:

In order to make a universe that is available to another designer who is without a repository, click “Save For All Users” box under the Save as universe box.

15. What is a secured connection?

Answer:

Secured connection is a kind of connection that can be helpful in overcoming the various limitations associated with the former connections. The rights related with this kind of connection can be set over documents as well as objects. Universes can be brought inside central repository only by making use of secured connection. The parameters regarding these connection care usually saved inside CMS.

16. How to do scheduling in desktop intelligence in BO XI R2?

Answer:

To schedule a Report first you to export the report to the Administrator and select the Folder then select the object and select the schedule and you will get the choice to select like once, on demand, weekly, monthly so on.

Once the Report is saved, then dick on file, go to Export, and export the export which you want. Once the report is exported then a small dialog box appears which shows that Exporting is done successfully, then save ok.
Now go to Crystal Enterprise (Infoview) and open the report which you exported earlier in Desktop Intelligence. Click on that folder and you can see the Report over there. Then from there we can schedule the report like, daily, hourly, monthly, quarterly, yearly etc.

17. Is there any way to know how long the report executes and how many records will be returned before hitting the “run” option?

Answer:

Simple! take the report query and modify to take the count in the query and execute it at the back end.

Go to Definition tab in the data manager there you find these query options.
Before run a report just click on view button you can see the report.

18. How to restrict null values in webi report?

Answer:

You can define a formula like below Not IsNull(object). This formula should bypass all records that has null values. There might be some other ways too.

19. What is the query that gets executed and will get the results. In case if we have a large number of rows, how can we know the exact no of rows returned?

Answer:

Click on any column in result set, right click and select count all, this will display the total number of columns in the result set.

20. What are the differences between Personal, Shared, and Secured connections?

Answer:

Personal connections are created by a single user and cannot be used by others. It can only be used on the computer that created it. Whereas, shared connections can be used by others through a shared server. Unfortunately, rights and securities on objects cannot be set in a shared connection, nor can a universe be exported to a repository. Finally, secured connections overcomes the limitations that a shared connection has. Rights can be set on objects and documents, but universes can only be exported to the central repository through a secured connection. This is the safest form of connection to protect data.

21. How can we overcome by loops? and also is it possible, one user can different universe?

Answer:

By using Alias and context Alias- loop contains one look up table Context-loop contains more than one lookup table.

22. Explain the unique items related to Business Objects?

Answer:

There are different sorts of items related to business articles and they are

1. Client module
2. Creator
3. Administrator
4. Evaluator
5. Set Analyzer
6. Information View
7. Business Objects – Software Development – Kit
8. Communicate Agent

23. What is Scheduler class in Apex? Is it conceivable to call the Apex method in javascript code? If yes then clarify?

Answer:

Business Objects products include supervisor, designer, user module, broadcast agent, info view, and business objects software development kit, along with others.

24. How do you define universe parameters?

Answer:

Universe parameters will include its name, a description, and a connection to an RDBMS. The parameters should be input in the Universe Parameters box, which will also allow you to set up external strategies, graphic options, and print settings.

25. Define Business objects?

Answer:

Business object can be considered as integrated analysis, reporting and query for the purpose of finding solution to some business professionals that can be helpful for them to retrieve data from the corporate databases in a direct manner from the desktop. This retrieved information can be presented and analyzed within a document that of business objects. Business objects can be helpful as an OLAP tool by the high level management as a major part of Decision Support Systems.

26. What is BOMain.Key?

Answer:

A BOMain.key file contains all relevant information about the repository. It contains the address of the repository security domain. The file is sotred in the LOCData folder.

27. Give hierarchy of business object? who will see reports after reports developing is finished?

Answer:

Designer we design the universe and on the top of this table’s data we generate reports in WEB INTELLIGENCE, any nontechnical person can just see the reports to analyze the data.

28. How to connect to a server in business objects?

Answer:

There are some third party software’s are there to connect like “CITRIX”.

29. What is Shared connection?

Answer:

This is a kind of connection that is usually made used by other user via a server which is shared one. The details regarding the connection can be stored within the SDAC>LSI file which can be found within the installation folder of the business objects.

30. How is APEX Application components stored inside DB?

Answer:

This is hyper linking. The cell can be defined as a hyperlink and parameters can be passed to the destination report to open.

31. Define the two distinctive methodologies of executing complete mindfulness. Which is better as far as execution?

Answer:

The two approaches exist as follows:

Total tables are worked in the catalog, which holds the measurement fields (not outside keys) alongside the amassed measures. Inside the universe, these are available as independent tables, which aren’t joined with any of the measurements. Total mindful capacity is utilized to characterize both the sizes and to measure such tables.
None of the entire tables are worked at the folder level. Each of them contains the ordinary reality table at various small pieces. Inside the universe, total mindful is utilized to characterize the measurement and total inconsistency is set in like manner.
The principal method is better as far as execution since the larger amounts of the total amount of the data is acquired for a single table. Be that as it may, an expansive scale execution of this method in a dimensional design is troublesome. In most of the BI extends, the second method is favored.

32. What is aggregate awareness and steps involved In it?

Answer:

first you need to have thesummarized tables created at the back end. Then you have to identify the objects that are there in thesummarized tables and them make them as aggregate aware, for that you need to use the@aggegateware function like @aggregateaware(first object, second object ..). when youcreate aggregate aware you have to mention the objects from summary table objects to details. If notquery will not go to summary tables in case if you are generating summary report. Once ou createaggregate aware you have to declare what objects compatible and what are in compatible.

33. What is a database connection?

Answer:

A database connection allows access to an RDBMS based on parameters. These parameters have system information like user ID, data account, and the path to the database. There are three kinds of connections: secured, shared, and personal.

34. What are classes?

Answer:

A class is a logical grouping of objects within a universe. In a universe about to human resources, one class might be employees. Then, you can subdivide a class into subclasses. In the same example, a subclass of employees might be personal information. The designer is able to create a structure of classes and subclasses that is best suited for that particular business.

35. What are the differences between web intelligence reports and crystal reports?

Answer:

webl : it is ad-hock reporting. We can change the report as per requirement for management quick decisions, for management

Crystal Reports: It is standard reporting daily transactions(example bank , shopping malls) for production users.

36. what are steps involved in bo enterprise deployment?

Answer:

you need to have database to createdatabase connection, then you need to install the enterprise software where you need to install eitherany of the webservers available like tomcat, iis, websphere or you can use the existing webserveralready there on the server where you are trying to install the software. by default you havemysql Installed , but if you have database already you can use the existing database by giving user id, pwd, and instance name of the database to create and install the repository, it will automaticallyinstall the software.

37. On the off chance that there is quick need of answers to business questions, which device you would run with?

Answer:

We will run with business objects wayfarer for this situation. It acts as a business objects internet searcher. We can seek anything through a watchword look confine the voyager, and all the data spaces show up in the outcome where that specific catchphrase exists.

38. What are the contrasts between Personal, Secured and shared associations?

Answer:

A Personal association is made by one client and can’t be utilized by different clients. The association points of interest are put away in PDAC.LSI record.

Different clients can utilize a common association through a mutual server. The association points of interest are put away in SDAC.LSI record in the Commercial Objects establishment envelope. Anyway one can’t set rights as well as securities on the objects in a shared association. Neither could a Universe be traded to storehouse utilizing a common association.

A secured association beats these impediments. By rights, it can be determined to articles and records. Universes could be sent out to the local store just via a secured association. The association parameters for this situation are spared in CMS.

39. How to illuminate a gorge caught?

Answer:

A gap trap can be comprehended utilizing two techniques:

1. With the SQL universe parameters, the choice, create different inquiries for each measure should be chosen. This will form isolate SQL articulation for each step followed by giving the right outcomes. Be that as it may, this technique won’t work if a measurement (for instance date) is happened in various circumstances in the outcome set because of the gorge trap.

2. For a better approach, a wise choice is to put the two participates in two unique settings. This will create two synchronized questions, consequently taking care of the issue.

40. Define derived table and its utility?

Answer:

A derived table is made in the universe utilizing a SQL Query from the database level. The sections chose in the inquiry turn into the segments of the determined table. An inferred table can be utilized for complex computations, which are hard to accomplish in report level. Such counts are done in inquiry level itself. Another utilization of inferred table can be to get to tables from an alternate mapping by a dblink.

41. What are the diverse kinds of information suppliers?

Answer:

  • The different sorts of information suppliers which are accessible for business objects are:
  • Inquiries over universe
  • Put away techniques
  • VBA techniques
  • OLAP servers
  • Individual information documents
  • Freehand – SQL.

42. What’s your role?

Answer:

I am working as a developer where I am involved in creatingreports using deski, webi, and creating universes and part of administration. Involved in deploying thexir3 environment.

43. What is zabo application?

Answer:

if you do not have desktop intelligence on your desktop and you aretrying to open it from the infoview portal it will automatically get the requirement components fromthe bo server and enable to open the desktop intelligence i.e full client report.
BUSINESSOBJECTS
is an integrated query, reporting and analysis solution for business professionalsthat allow them to access the data in their corporate databases directly from their desktop andpresent and analyze this information in a BUSINESSOBJECTS document.
Universe
provides a semantic layer between you and the database. It consists of classes and objectsnamed in business terms. It is basically a mapping of table and the columns in the database to classesand objects respectively in the query panel.

44. How many strategies are there? Explain them in complete?

Answer:

There are 2 types of strategies are there

Built-in Strategy

External Strategy

Built-in Strategies: Designer provides a number of default strategies which we can use. These are strategies for extracting joins, detecting cardinalities, and creating default classes and objects. Options for indicating default strategies are located in the Database tab of the Options dialog box.

External Strategies: We can also create our own strategies. Such strategies are referred to as external strategies. With an external strategy, we can specify the exact way that objects and joins are to be extracted from the database structure. The strategy we use, for example, can be a script generated from a CASE Access tool. An external strategy is specific to one RDBMS.

45. Characterize Designer?

Answer:

Creator is the fashioners utilize a module related to Business Objects for making and looking after universes. Universes can be considered as a semantic layer that can confine the end clients from the different issues that are specialized and related to the structure of the database. Universe originators have the likelihood for disseminating the universes to the end clients in the wake of moving these as a document through the arrangement of records or should be possible by sending out the records to the store.

46. Define fan trap and how it can be illuminated?

Answer:

In a universe structure, we may have three tables participated. The first table has a one to many join with the second table, which thus has a one to many join with the third table (X- < Y- < Z). In such a situation, if a measure is available in the second table and it is dragged alongside any measurement from the third table, the estimation of the bill will be expanded. Such a condition is known as a fan trap.

A fan trap is fathomed by making a nom de plume of the second table and characterizing settings to such an extent that, the common table is joined just with the first table, while the false name is joined with both the first and the third table. We would take second table’s measure just from the common table and different measurements of the second table from the nom de plume table.

47.Would it be a good idea for us to experience fan traps in an information stockroom situation? Assuming this is the case, at that point how?

Answer:

On the off chance that an information stockroom depends on Kimball demonstrate it is a dimension mapping system. With a universe based on the DW, for a fan trap to happen in composition, we require a coordinate join between the two truth tables, which is against the standards of dimensional demonstrating.

Then again in an information stockroom in light of Inmon demonstrate, it is a standardized composition. In spite of the fact that in such a case, the universes are for the most part planned on Marts Data, which are dimension based constructions. If a world is based on the DW (with the end goal of operational detailing), then at that point, a fan-trap can happen in that universe.

48. What is a setting in the universe and how they are made?

Answer:

In a universe, a setting characterizes a specific join way between the tables or a particular gathering of joins in the particular inquiry. Any articles made on a table segment which have a place with specific settings is normally good with every single other protest from same settings. At the point when things from at least two settings are utilized, isolate SQL is created and comes about are at that point converged in a smaller scale solid shape. This ensures no off-base outcome is created because of the circle or some other join way issue.

Settings might be made utilizing recognize settings highlight or physically. They are for the most part made because of intelligent computation and business prerequisites; henceforth the recognize-setting technique isn’t extremely successful. To physically make a setting to Insert > Context and give the setting name and then select all the joins which ought to be available in the unique circumstance. For the universe, setting ought to be made in such a way which will make all the joins (else then alternate route joins) drop in no less than one setting.

49. Explain the arrangement of SAP Business qcustomer apparatuses?

Answer:

SAP BO customer devices are isolated into two sections:

Business qwork area devices: These are additionally called as window-based apparatuses. They can be propelled from the condition of the window. Suppose, we have IDT (Information configuration apparatus), UDT (Universe configuration instrument), live office, and so on. We can’t dispatch them from web/BI platform. For instance, on the off chance that you have to transmit UDT, you will open it through windows like this:
Business protest web customer apparatuses: These are the devices which can be propelled from BI platform. They are program based apparatuses. For instance, Business objects pilgrim, investigation version for OLAP, and so on.

50. Why the website is called as a business client apparatus and also a planner instrument in the meantime?

Answer:

The explanation for this is, a business client can sign into web insight and view reports, and on the off chance that they need to make straightforward statements on impromptu premise then it is likewise conceivable. The web is an extremely basic instrument to utilize. A business client can open a report from the BO storehouse and can also produce the story by simply choosing the universe, run an inquiry over it and get their last report thus..