sap hana admin interview questions

1. Mention what’s SAP HANA?
Ans:
SAP HANA stands for top Performance Analytical Appliance- in-memory computing engine. HANA is connected to ERP systems; Frontend modeling studios are often used for replication server management and cargo management. (sap Hana admin interview questions)

2. Mention the 2 sorts of relative knowledge keep in HANA?
Ans:
The two sorts of relative knowledge keep in HANA includes

  • Row Store
  • Column Store

3. Mention what’s modeling studio?
Ans:

Declares that tables area unit keep in HANA, 1st half is to urge the meta-data and so schedule knowledge replication jobs
Manage knowledge Services to enter the info from SAP Business Warehouse and different systems
Manage ERP instances affiliation, this unleashes doesn’t support connecting to many ERP instances
Use knowledge services for the modeling
Do modeling in HANA itself
essential licenses for SAP BO knowledge services

4. Mention what area unit the various compression techniques?
Ans:
There are unit 3 totally different compression techniques

  • Run-length encryption
  • Cluster encryption
  • Dictionary encryption

5. Mention what’s latency?
Ans:
Latency is said the length of your time to copy knowledge from the supply system to the target system.

6. justify what’s transformation rules?
Ans:
The transformation rule is that the rule laid out in the advanced replication setting group action for the supply table specified knowledge is remodeled throughout the replication method.

7. Mention what’s the advantage of SLT replication?
Ans:

It allows a period of time knowledge replication, replicating solely connected knowledge into HANA from non-SAP and SAP supply systems
It is totally integrated with HANA studios
Replication from many supply systems to 1 HANA system is allowed, additionally from one supply system to multiple HANA systems is allowed.

8. justify however you’ll avoid unnecessary data from being stored?
Ans:
To avoid unnecessary data from being kept, you have got to pause the replication by stopping the scheme-related jobs (sap Hana admin interview questions)

9. what’s the role of the master controller job in SAP HANA?
Ans:
The job is organized on demand and is accountable for
Creating info triggers and work table into the supply system
Creating Synonyms

10. justify what happens if the replication is suspended for an extended amount of your time or system outage of SLT or HANA system?
Ans:
If the replication is suspended for an extended amount of your time, the dimensions of the work tables will increase.

11. Mention what’s the role of the group action manager and session?

Ans:

The group action manager coordinates info transactions and keeps a record of running and closed transactions. once the group action is rolled back or committed, the group action manager notifies the concerned storage engines regarding the event so that they will run necessary actions.

12. justify however you’ll avoid unnecessary work data from being stored?

Ans:

You can avoid unnecessary work data from being kept by pausing the replication by stopping the scheme-related jobs.

13. What area unit the elements comprising SAP HANA technology?

Ans:

SAP HANA may be a technology that’s a group of various tools and technologies that job in tandem bicycle to bring it into existence. There are unit four technologies that put together build SAPA HANA:

SAP HANA DB: it’s the core in-memory info that’s central to the functioning of SAP HANA.
SAP HANA Studio: its modeling tools for knowledge handling and management.
SAP HANA Appliance: it’s the seller hardware during which we tend to install the SAP HANA package.
SAP HANA Application Cloud: it’s the cloud-based infrastructure making certain the functioning of appliances.

14. What platforms SAP HANA supports?

Ans:

SAP HANA supports numerous platforms:

Microsoft Windows visual image, 7, 8, Server 2008 (32-bit)
Microsoft Windows seven, 8, 10, Server 2008 / R2 (64-bit)
SUSE UNIX operating system Enterprise Server (SLES) eleven (64-bit)
Red Hat Enterprise UNIX operating system (RHEL) half-dozen (64-bit)
Mac OS X Mavericks (10.9

15. What does one perceive from in-memory computing? what’s its significance in SAP HANA?

Ans:

In in-memory computing, an enormous quantity of info} as information is kept within the Random-Access Memory (RAM) rather than secondary storage disks. This technology replaces the standard approach of storing knowledge in disks and uses online database management ways to fetch and method the information. In-memory computing technology is far cheaper and quicker than the standard info system.

Applications in SAP HANA area unit developed in shut association with the info and there’s about to no knowledge movement concerned from the info to the system. SAP HANA keeps a primary copy of {the knowledge|the info|the information} prepared in in-memory storage which ends in data access and process for ad-hoc reportage, analysis of information in a period of time, and fast question response. Also, it reduces knowledge complexness, knowledge redundancy, knowledge footprint, hardware, and IT prices.

16. What area unit the most elements of the SAP HANA environment?

Ans:

The primary elements of the SAP HANA surroundings are:

In-memory computing engine: this can be a part residing among the Index Server. it’s got many sub-components like designing Engine, Session Management, Disk Storage, Request process and Execution management, relative Engine, etc.

Database: This has data residing within the ERP info that is shipped to the HANA info. Replication Agent (in ERP DB) and Replication Server (in the computing engine) provisions this knowledge movement. This part provides log-based knowledge provisioning. (sap Hana admin interview questions)

SAP Business Objects metallic element 4: This part includes tools like SBO metallic element info Designer tool, knowledge Services Designer, knowledge Services Server, and knowledge servers, etc. we tend to use the elements for job-based knowledge provisioning. The style and implement employment on knowledge and store the reports created within the variety of a result. Therefore, it additionally acts as a repository.

SAP HANA Studio: this can be a user interfacing platform that AN Eclipse-based tool wherever we will manage, administer and manipulate knowledge. we will work on many views like Attribute, Analytic, and Calculation.

Clients: These area unit miscellaneous reportage tools that we will connect with the computing engine by utilizing specific drivers. we will style and share reports by utilizing these tools and consumer applications.

17. what’s the performance of a Replication server?

Ans:

The replication server is accountable for managing the replication of table knowledge similarly to information from the information supply.

18. what’s a persistence layer?

Ans:

The persistence layer is especially accountable for process knowledge backups sporadically and storing them for good. this can be called “Savepoints” and by default, the savepoint frequency is in every five minutes. {the knowledge|the info|the information} stores as log volumes and data volumes.

19. What area unit the subject area elements of SAP HANA?

Ans:

The SAP HANA system consists of various elements that along with making its system design.

Index server: The Index Server is that the main server in SAP HANA. it’s the information storage and process engine. Queries in several languages like SQL and MDX area unit received within the index server. Then, the queries area unit is processed by completely different elements and servers among it. The index server additionally manages the transactions and authentications. It additionally features a part that manages dealings logs and by selection stores knowledge. (SAP HANA Online Training)

Besides, the index server is additionally divided into smaller elements like relative knowledge engine, session manager, authorization management, designing engine, calc engine, and persistence layer.

Name server: The name server maintains the data of the topology or landscape of SAP HANA system surroundings. It contains info associated with the name and size of the HANA elements. It will increase the time interval by decreasing the re-indexing method because it keeps {the information|the knowledge|the knowledge} on what datastores during which server. (sap Hana admin interview questions)

Pre-processor server: Pre-processor server could be a text analyzing server that processes matter knowledge. The service provided by this part is employed throughout text search. Whenever an invitation initiates, this server processes matter knowledge and provides it to the user.

SAP HANA Studio Repository: The repository stores info associated with the freshly free updates. we will update the previous version to the newest ones with the assistance of this.

XS Engine: It facilitates communication between the external applications (Java and HTML based) and SAP HANA system via HTTP/HTTPS in an exceedingly applications program. The XS Engine converts the system’s state from the persistence model keep within the info into the consumption model for purchasers.

Subscribe for gratis Demo
Your Name
Your Email
Mobile variety

20. what’s the foremost necessary part of SAP HANA architecture?

Ans:

The Index Server is that the most significant part of SAP HANA design. it’s the info storage (having the particular data) part and a process engine. Queries in several languages like SQL and MDX square measure received within the index server. These queries square measure processed by completely different parts and servers at intervals of the index server.

21. Name the parts of the associate index server.

Ans:

There square measure six main parts of associate index server:

  • Relational knowledge engine
  • Connection and Session manager
  • Authorization manager
  • Planning engine
  • Calc engine
  • Persistence layer

22. what’s filler in SAP HANA?

Ans:

Sizing in SAP HANA refers to determinative the hardware necessities for specific SAP HANA installation necessities. Hardware parts are necessary for the filler purpose of reading square measure central processor, memory (RAM), and disc. the foremost crucial task in the filler is to estimate the scale of the server best suited to the business user’s necessities. (SAP HANA Training Videos)

In SAP HANA, we can perform filler in 3 ways:

Using fast Sizer tool
Using dB script
Using ABAP report

23. What square measure row and column storage in SAP HANA?

Ans:

Data within the SAP HANA info stores in 2 ways;

Row storage

Column storage.

Row storage is that the technique of storing knowledge in an exceedingly horizontal fashion. it’s just like however knowledge is held on historically in disk databases. However, there’s one main distinction between the SAP HANA row storage and ancient row storage. That is, in SAP HANA, knowledge is held on in rows within the main memory, and in ancient databases, knowledge is held on in rows within the disk storage.

Column storage technique stores knowledge in an exceedingly columnar fashion (linear/ vertical). knowledge is compressed with efficiency in column stores. It improves SAP HANA’s performance by optimizing each scan and write operation on knowledge. knowledge is held on within the column cargo deck that is split into 2 sections; Main storage and Delta Storage.

24. What square measure the various views in SAP HANA Studio?

Ans:

The SAP HANA Studio contains completely different views that we can like better to work on. Some usually used views are:

  • SAP HANA Administration Console
  • SAP HANA modeler
  • Application Development
  • Lifecycle Management
  • SAP HANA Development
  • ABAP
  • BW Modeling

25. what’s SAP HANA System Monitor?

Ans:

Using the system monitor in SAP HANA Studio, we can administer and monitor the system’s health and handiness of SAP HANA parts. Also, mistreatment the system monitor, we can access the system’s details and configurations and therefore the services offered by completely different SAP HANA parts.

We can monitor many aspects through the SAP HANA system monitor like the alerts, disk space, log disks, trace disk, data disk, memory, performance, volume, etc. Thus, it’s convenient to manage individual aspects, tasks, and parts.

26. What all body operations will we tend to succeed from the Administration Console?

Ans:

Several body tasks are often performed within the SAP HANA Studio such as; regulation (start/stop) services, observation of the system, audit policy, and security configuration, user management, and authorization,

All of those tasks are often performed from completely different tabs gift within the administration console of SAP HANA Studio such as:

Overview (monitor and general management)
Alerts (position and look at the main points of the alerts)
Performance (evaluates the performance of the system for the activities happening within the database)
System info (access system info files and queries)
Landscape (check of all running services)
Volumes (details of the logs and knowledge volumes)
Trace Configuration (includes the traces created information)
Configuration (includes the knowledge of system configuration files)
Diagnosis Files (includes the system log files)

27 what’s SAP HANA info Modeler?

Ans:

Information modeler lets US-style info views or models on high of the SAP HANA info mistreatment tables in it. Such models square measure created to serve a business logic and operation. they’re generated directly on high of the HANA info layer. {the info|the knowledge|the knowledge} modeler provides the interface and tools to pick out attributes and measures from the info tables so the user will produce multiple information views mistreatment the physical tables of transactional data hold on within the databases. the knowledge views square measure a logical illustration of the info which may be more revealed or consumed for analytical functions. info modeling implements on the SAP HANA modeler perspective of SAP HANA Studio.

28. what’s the distinction between info modeler and data Composer?

Ans:

The two disagree with one another supported target users. SAP HANA info modeler is for technical users with in-depth knowledge modeling necessities and technical information. they’ll perform a spread of advanced operations associated with modeling like making attribute views, analytic views, calculation views, process models, knowledge management and administration, knowledge loading, and import/export tables.

Whereas, info musician is formed for non-technical users WHO don’t seem to be IT and knowledge science consultants (with no info or modeling knowledge). the knowledge musician is therefore designed that aids non-technical users with an easy interface, animations, hints, and suggestions for modeling and coverage.

29. What square measure the 3 kinds of info views?

Ans:

The 3 kinds of info views are: Attribute read uses attributes, or the non-measurable, non-quantifiable knowledge to style views and models in step with the business logic. Thus, {the data|the info|the info} utilized in the attribute read is brought up as ‘Master data’ because it is employed as reference information in different views (analytic and calculation). The tables within the attribute read don’t contain any facts or measures.

In associate analytic read, we can produce star schemas, having a central dealing or truth table and multiple dimension tables joined thereto via primary keys. The measures square measure contained solely within the central dealing table which may be classified or joined with multiple dimension tables.

Calculation read is a complicated model that uses each attribute and analytic read components it to create complicated|a posh|a fancy} knowledge model following complex business logic.

It provides the US the liberty to mix and build from a spread of choices like tables, column views, analytic views, attribute views, etc. It allows the US to try and do two-dimensional coverage mistreatment measures and dimensions from a completely different source

30. What are the kinds of SAP HANA engines?

Ans:

There are 3 forms of SAP HANA engines:

Join Engine: we tend to use the be part of the engine on every occasion AN attribute read is made or used, or a be part of the condition is applied in an exceedingly native SQL command.
OLAP Engine: we tend to use the OLAP engine within the creation of analytic views. we tend to use it only attributes are utilized in the analytical read and no calculation is completed. If operations like calculations, counters, restricted measures are used then alternative engines sort of a calculation engine are employed besides the OLAP engine.
Calculation Engine: we tend to use the calculation engine in calculation besides getting used in alternative reads like analytical and attribute view whenever they apply complicated logic and calculation operations.

31 justify however Sql Statement Is Processed?

Ans:

In the HANA information, every SQL statement is enforced within the reference of the dealings. The new session is assigned to brand new dealings.

32 the way to Perform Backup And Recovery Operations?

Ans:

During a daily operation, knowledge is by default hold on to the disk at savepoints in SAP HANA. As presently a there’s any update and dealings, logs become active and acquire saved from the disk memory. just in case of a power outage, the information restarts like every alternative sound unit returning to the last savepoint log state. SAP HANA needs backup to shield against disk failure and reset the sound unit to the previous state. The backups at the same time because the users keep activity their tasks.

33 outline Set Configuration?

Ans:

Configuration is that the important info to ascertain an affiliation between supply, SLT system, and SAP HANA design as declared within the SLT system. Programmers are allowed let’s say a brand new Configuration in Configuration and observance Dashboard.

34 what’s Stall?

Ans:

The waiting method for knowledge to load from the most memory to the hardware cache is termed Stall.

35. List The deserves And Demerits Of victimization Row-based Tables.?

Ans:

Merits:

No knowledge approach is quicker than row-based if you would like to investigate, method, and retrieve one record on just one occasion.
Row-based tables are helpful once there’s a specific demand for accessing complete records.
It is most well-liked once the table consists of less range of rows.
This knowledge storage and process approach are simpler and effective with no aggregations and quick looking. Demerits:
The data retrieval and process operations involve the entire row, even though all the data isn’t helpful.

36 what’s the most Sap Hana information Component?

Ans:

Index Server consists of actual knowledge engines for processing together with input SQL and MDX statements and performs authentic transactions.

37. justify The thought Of Persistence Layer.?

Ans:

The persistence layer in SAP HANA handles all work operations and transactions for secured backup and knowledge restoring. This layer manages knowledge to hold on in each row and column and provides steady savepoints. engineered on the thought of persistence layer of SAP’s online database, it ensures victorious knowledge restores.

38. justify what’s Schema Mapping In Sap Hana?

Ans:

As mentioned earlier, suppose we tend to ar moving elements from Development System (DEV) to the Production System (PROD).

The tables in DEV reside in DEV_SCHEMA and therefore the same tables reside in the PROD system in the PROD_SCHEMA schema. If AN attribute read is transported from DEV to PROD, it’ll not work as a result of the schema name is documented within the definition of attribute read. so as for the promoted objects to figure in PROD, schema mapping must come upon within the target system.

39. What are System necessities For Sap Hana?

Ans:

Java JRE 1.6 or 1.7 should be put in to run the SAP HANA studio. The Java runtime should be laid out in the trail variable. make certain to settle on the proper Java variant for installation of SAP HANA studio:

32-bit installation, opt for a 32-bit Java variant.

For a 64-bit installation, opt for a 64-bit Java variant.

40. what’s A Delivery Unit In Sap Hana?

Ans:

Delivery unit (DU) could be an instrumentality employed by the Life Cycle Manager (LCM) to move repository objects between the SAP HANA systems.

41. Why To tack Import Server In Sap Hana?

Ans:

To load knowledge from external sources to SAP HANA, we want to ascertain a reference to the server. To connect, we want to supply details of the Business Objects knowledge Services repository and ODBC drivers. Once the affiliation is established, we can import the table definition and so load knowledge into the table definition.

42. justify The Column And Row Store In Hana?

Ans:

HANA supports each form of knowledge store in information.
Row store is employed after you have to be compelled to use choose a statement and no aggregations square measure performed.
Column store is employed to perform aggregations and HANA Modeling is supported solely on Columns based mostly on tables.

43. What square measures the various License Keys varieties In Hana System? what’s Their Validity?

Ans:

  • Temporary License key
  • Permanent License Key
  • Temporary License key:

Temporary License keys square measure mechanically put in after you install the HANA information.
These keys square measure valid just for ninety days and you must request permanent license keys from SAP marketplace before the end of this ninety days amount once installation.
Permanent License Key:

Permanent License keys square measure valid until the predefined expiration date.
License keys specify the quantity of memory licensed to focus on HANA installation.

44. what’s The Distinction Between Catalog And Content Tab?

Ans:

you can open SQL editor and style information objects.

Content tab: this is often wont to maintain style time repository. you’ll be able to produce new packages and style data views in the HANA system. varied views will be created below the content tab to satisfy business demand and to perform analytical reports on the highest of the Modeling views.

45. What square measure the benefits Of Attribute View?

Ans:

Attribute read acts as Master knowledge context, that provides Text or Description for Key/Non-key field.
Attribute read will be utilized in Analytic read and Calculation read.
Attributes read is employed to pick a set of columns and rows from an information table.
Attributes (fields) will be calculated from multiple table fields.
There is no live and aggregation choice.

46. that Engine is employed to form Attribute View?

Ans:

Join engine is employed to form attribute read
This engine is employed once we execute any Attribute read in HANA or run native SQL on over one table with being part of the condition.
If there square measure any calculations concerned either in Attribute read or in native SQL then be part of Engine can use Calculation Engine for calculations or fetch the result.

47. What square measures the various forms of Nodes In Calculation View?

Ans:

Different types of nodes are:

Join: This node is employed to hitch 2 supply objects and pass the result to the consecutive node. The be part of varieties will be inner, left outer, right outer and text be part of. Note: we will solely add 2 supply objects to be part of the node.

Union: this is often wont to perform union all operation between multiple sources. The supply will be n a variety of objects.

Projection: this is often wont to choose columns, filter the info and build further columns before we tend to use it in the next nodes sort of a union, aggregation, and rank.

Aggregation: This is often wont to perform aggregation on specific columns supported by the chosen attributes.

Rank: this is often the precise replacement for RANK operate in SQL. we will outline the partition and order by clause supported the necessity.

48.  what’s Calculation read With Star Join?

Ans:

Calculation read with Star be part of :

It doesn’t enable base column tables, Attribute Views, or Analytic views to feature at knowledge foundation.
All Dimension tables should be modified to Dimension Calculation views to use in Star be part of.
All reality tables will be added and may use default nodes in Calculation read.

49. that Engine is employed to form Analytic View?

Ans:

This engine is referred to as within the backend whenever we tend to run any queries on Analytic Views in SAP HANA.
If there are not any further calculations performed like calculated columns, restricted measures, and counters, then everything is processed in OLAP Engine.
OLAP Engine acts as to be part of the engine for those Attribute Views employed in Analytic Views, with no calculated columns
All the be part of engine work are reborn into ‘BwPopJoin’ that is an element of OLAP Engine.
If there square measure any calculations gift, to be performed then Calculation engine are used along with side OLAP Engine.

50. Tell one thing you recognize concerning social control And De-normalization?

Ans:

Normalization is nothing however the method that’s adopted for the aim of removing the redundant knowledge from the information. this is often usually done by cacophonous the table into completely different sections. This truly makes certain of integrity. On the opposite aspect, de-normalization is that the method of considering the redundant knowledge so that all the queries that square measure advanced will be increased in terms of overall performance.

51 What type of benefits Do Businesses Have With Effective information Management?

Ans:

By knowledge managing the users square measure absolve to derive results which will be thought-about for the long haul
A lot of difficulties associated with knowledge will be avoided simply
The data will be managed in sections and may be accessed simply
Well-managed knowledge is helpful in planning reports, making ready documents, and helping varied departments in different tasks.

52. What specifically is that the Significance Of Persistence Layer In Sap Hana?

Ans:

It is truly necessary|a crucial|a vital|a very important} later in SAP HANA that plays an awfully important role. Actually, HANA includes a computing engine engineered within and also the users have to be compelled to utilize the info directly while not taking any backup. constant will produce a problem throughout powerful failure and so it’s necessary to stay a backup of constant. This layer comes as a savior and it makes certain no loss of knowledge throughout such a scenario.

53. What square measure the advantages That Sql will Bring For You?

Ans:

If the queries within the SQL square measure straightforward, the user’s square measure absolve to retrieve terribly|a really| an awfully} massive total of knowledge very simply from the system. Another sensible factor concerning SQL is it’s terribly straightforward to be told and implement. there’s enormous support obtainable for SQL and every one of the queries will be self-addressed faithfully. Using SQL, the information will be managed terribly simply and actually while not considering an outsized quantity of writing.

Whatsapp: +91 9885022027

Days
Hours
Minutes
Seconds