Top 15 Devops Splunk Interview Questions and Answers Pdf

1. What Is Mapreduce Algorithm ? (Splunk Interview Questions)

Answer: Mapreduce algorithm is secret behind splunk fast data searching speed.It’s an algorithm typically used for batch based large scale parallelization.It’s inspired by functional programming’s map() and reduce () functions.
(Splunk Interview Questions and Answers)

2. If I Want Add/onboard Folder Access Logs From A Windows Machine To Splunk How Can I Add Same ?

Answer: Below are steps to add folder access logs to splunk:

  • Enable Object Access Audit through group policy on windows machine on which folder is located
  • Enable auditing on specific folder for which you want to monitor logs
  • Install splunk universal forwarder on windows machine
  • Configure universal forwarder to send security logs to splunk indexer

3. How Would You Handle/troubleshoot Splunk License Violation Warning Error ?

Answer: License violation warning means splunk has indexed more data than our purchased license quota.We have to identify which index/sourcetype has received more data recently than usual daily data volume.We can check on splunk license master pool wise available quota and identify the pool for which violation is occurring.Once we know the pool for which we are receiving more data then we have to identify top sourcetype for which we are receiving more data than usual data.Once sourcetype is identified then we have to find out source machine which is sending huge number of logs and root cause for the same and troubleshoot accordingly.

4. How Splunk Avoids Duplicate Indexing Of Logs ?

Answer: At indexer splunk keeps track of indexed events in a directory called fish buckets (default location /opt/splunk/var/lib/splunk).

It contains seek pointers and CRCs for the files you are indexing, so splunkd can tell if it has read them already.

devops training videos

5. What Is Difference Between Splunk Sdk And Splunk Framework?

Answer: Splunk SDKs are designed to allow you to develop applications from the ground up and not require Splunk Web or any components from the Splunk App Framework. These are separately licensed to you from the Splunk Software and do not alter the Splunk Software.Splunk App Framework resides within Splunk’s web server and permits you to customize the Splunk Web UI that comes with the product and develop Splunk apps using the Splunk web server. It is an important part of the features and functionalities of Splunk Software , which does not license users to modify anything in the Splunk Software.

6. If I want add/onboard folder access logs from a windows machine to splunk how can I add same ?

Answer: Below are steps to add folder access logs to splunk

1. Enable Object Access Audit through group policy on windows machine on which folder is located

2. Enable auditing on specific folder for which you want to monitor logs

3. Install splunk universal forwarder on windows machine

4. Configure universal forwarder to send security logs to splunk indexer.
( Splunk Interview Questions

7. How would you handle/trou/bleshoot splunk license violation warning error ?

Answer: License violation warning means splunk has indexed more data than our purchased license quota.We have to identify which index/sourcetype has received more data recently than usual daily data volume. We can check on splunk license master pool wise available quota and identify the pool for which violation is occurring. Once we know the pool for which we are receiving more data then we have to identify top sourcetype for which we are receiving more data than usual data.Once sourcetype is identified then we have to find out source machine which is sending huge number of logs and root cause for the same and troubleshoot accordingly.

devops training online

8. What is mapreduce algorithm?

Answer: Maprduce algorithm is secret behind splunk fast data searching speed. It’s an algorithm typically used for batch based large scale parallelization.It’s inspired by functional programming’s map() and reduce () functions.9. How splunk avoids duplicate indexing of logs ?

Answer: At indexer splunk keeps track of indexed events in a directory called fish buckets (default location /opt/splunk/var/lib/splunk).

It contains seek pointers and CRCs for the files you are indexing, so splunkd can tell if it has read them already.

10. What is difference between splunk SDK and splunk framework?

Answer: Splunk SDKs are designed to allow you to develop applications from the ground up and not require Splunk Web or any components from the Splunk App Framework. These are separately licensed to you from the Splunk Software and do not alter the Splunk Software. Splunk App Framework resides within Splunk’s web server and permits you to customize the Splunk Web UI that comes with the product and develop Splunk apps using the Splunk web server. It is an important part of the features and functionalities of Splunk Software, which does not license users to modify anything in the Splunk Software.

11. What is the use of DB Connect in Splunk ?

Answer: DB Connect in Splunk is plugin to access generic SQL databases and integrate various information and data available in those databases with Splunk queries and reports.  (Splunk interveiw questions)

12. How Splunk helps the enterprise ?

Answer: In the midst of various tools available for managing general data, there is a need for an effective tool to manage the machine data. Splunk is more like a Google for your machine data. With the help of this engine the machine data in the system can be searched, visualized, monitored and reported easily. The tool also provides real-time insights on the machine data using representations such as charts, reports and alerts.

devops course content

13. How to locate the place where default Splunk configuration is stored ?

Answer: The below command can be used to access the default Splunk configuration.

$splunkhome/etc/system/default

( Splunk Interview Questions )

14. What is the use of summary index ?

Answer: Summary indexes are used in Splunk Enterprise to boost the reporting efficiency. It enables the users to generate reports after processing huge volumes of machine data.

15. Explain Data Models and Pivot ?

Answer: For creating a structured hierarchical model of your data Data Models are used. When you want to want to make use of that information without using complex search queries or you have a large amount of unstructured data, you can use Data Models.

On the other hand with pivots, you have the flexibility to create the front views of your results and then pick and choose the most appropriate filter for a better view of results.Devops Interview Questions:

Top 50 Devops Interview Questions and Answers

Top 30 Devops Interview Questions and Answers

Top 50 Devops Engineer Interview Questions and Answers

Top 30 Puppet Interview Questions and Answers

Top 30 Chef Devops Interview Questions and Answers

Top 20 AWS Devops Interview Questions and Answers

Top 50 GIT Interview Questions and Answers

Top 50 Maven Interview Questions and Answers

Top 20 Jenkins Interview Questions and Answers

Top 50 Splunk Interview Questions

Top 15 Ansible Interview Questions and Answers

Top 40 Jira Interview Questions and Answers

Top 30 Gradle Interview Questions and Answers

Top 15 SaltStack Interview Questions and Answers

Top 20 Nagios Interview Questions and Answers

Top 30 Bamboo Interview Questions and Answers

Top 40 JUnit Interview Questions and Answers

Top 30 Eclipse Interview Questions and Answers

Devops Training

Devops Video Training

Company

Check Demo Sesstion: