Spotfire Interview Questions (TIBCO ) – The Best 2019 Latest Top 51

1. What is TIBCO Spotfire? (tibco spotfire interview questions)

Answer:

Spotfire’s Enterprise Player, when combined with Core Lab’s RAPID database, allows our clients to perform analytics on the data sets being generated in our Joint Industry Projects. Each active Joint Industry Project has a Spotfire Analytical Template associated with it which allows our clients to investigate the various data sets through tabular and graphical displays. Each display can be filtered by a wide variety of data types stored in our RAPID database such as formation, country, geologic basin, porosity, permeability, geochemistry parameters, etc. Spotfire is extremely easy to use and provides a powerful resource in reservoir evaluation.

2. Explain what is TIBCO Certified Messaging?

Answer:

TIBCO certified messaging is an approach to guarantee delivery of every message from sender to its intended recipient. TIBCO certified (How do I start learning TIBCO SpotFire? ) messaging works on the principle of registration and acknowledgment.

3. Explain what is the use of Spotfire Analytics?

Answer:

TIBCO Spotfire Analytics provides an incredibly fast and flexible environment for analysing critical data to help you and your organization make better and smarter decisions. With powerful in-memory analysis, predictive modelling and a highly visual and intuitive interface, Spotfire gives business and technical professionals the ability to rapidly explore their data, helping them find key insights to give them a unique competitive edge.

Spotfire Analytics is a single platform that spans the spectrum from rapid ad-hoc analysis to building custom analytic applications, from analysing spreadsheet and database data to real-time and event-driven data, and from desktop-based data exploration to widely distributed web-based interactive dashboards. Incorporating powerful statistics, Spotfire is the most powerful analytic platform in the world, giving individuals and organizations an immediate information advantage over their competitors.

4. Which version of Spotfire you are working on?

Answer:

Say only the one you worked, because the next question will be the difference you find in both .

5. What are the options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository?

Answer:

The options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository are:

Local File: Information is stored in a local file which in case of engine crash/failure and same information is used to resume the process flow once engine is up. This mechanism works only in case of single server or load balancing approach.

Database: Information is stored in a database table which is used to resume engine later. Fault tolerant engines can recover from a checkpoint only when database is used. (SVR Technologies)

6. Is TIBCO Spotfire a Core Lab product?

Answer:

The Spotfire Enterprise Player is a product of TIBCO, which Core Lab licenses for use in conjunction with our Joint Industry Projects. The Analytical Templates themselves are a product of Core Laboratories. In order to facilitate the transfer of data from our RAPID database to our Spotfire Analytical Templates, Core Lab developed RAPIDLink which automatically delivers all data to which a client is entitled.

7. Explain what is S Programming Language?

Answer:

The award-winning S programming language is at the core of both TIBCO Spotfire S+ and R. The only language created specifically for exploratory data analysis and statistical modeling, the S programming language allows you to create statistical applications up to five times faster than with other languages. (tibco spotfire interview questions)

8. What is vcrepo.dat and when this file is created in TIBCO?

Answer:

Vcrepo.dat file is used to store certain properties like TIBCO RV encoding, display name; description etc. vcrepo.dat file gets created automatically
when a TIBCO BW project is saved for the first time. This file can be used for identification purposes.

9. What is Spotfire Cloud?

Answer:

Spotfire Cloud is the leading data visualization and cloud-based business analytics software available today. Spotfire enables users to create beautiful, interactive visualizations from their laptop or tablet. While traditional business intelligence tools force the user to know what question to ask first, Spotfire allows users to explore trends, outliers and previously undiscovered insights in their data.

10. Explain what is Spotfire Analytics?

Answer:

Spotfire Analytics is an enterprise Analytics platform that helps business and technical users quickly to get an actionable insight. This allows customers to perform in-depth analysis of their data through the use of predictive and complex statistics.

11. While debugging TIBCO BW processes, which activity can be used to write complete schema information to a file?

Answer:

TIBCO provides Inspector activity which can be used for debugging purposes while developing applications in TIBCO designer. Inspector activity can be used to write all output information of designer activities to a local file including process variables and other details.

12. Explain what are Spotfire Shared Folders?

Answer:

Spotfire Cloud allows you to share Explain what you discover instantly. In order to share Spotfire analysis files, you must save the file to a folder in your library. Personal users create folders in their online library; Work Group users can create folders in both their online or desktop libraries. Folders can be public, shared (by you or with you) or private depending on your subscription type.

13. Have you ever created dashboard using procedures with input parameter ? If your answer is yes , definitely the next question will be how?

Answer:

You can create the procedures through IL, instead of table columns create procedures. While creating the procedures there is one option to select the query type. If it is with input parameters change that to post – query, write default values and save. Create IL using the procedure, and refresh the parameters to get the values.

14. What is the caption of TIBCO?

Answer :

The information Bus Company’. Since it transfers the messages in the form of a bus from one end to the other.

15. Have you heard about personalized information link?

Answer:

Yes, using this method we can filter the users to view the dashboard. 2 parameters are used for this. CURRENT_USERS AND GROUP_USERS, from version 6 onwards there is one more named CURRENT_USER_DOMAIN. (tibco spotfire interview questions)

16. What are Spotfire Shared Folders?

Answer:

Spotfire Cloud allows you to share what you discover instantly. In order to share Spotfire analysis files, you must save the file to a folder in your library. Personal users create folders in their online library; Work Group users can create folders in both their online or desktop libraries. Folders can be public, shared (by you or with you) or private depending on your subscription type.

17. What are different Panels of TIBCO designer window and what is the purpose of each?

Answer:

There are following four types of panels available in TIBCO designer window:

Project Panel: This panel shows project hierarchy.

Design Panel: This panel is used to design new BW Processes in TIBCO.

Palette Panel: This Panel has all the available Palettes with bundled activities which can be dragged and used in design panel during process development.

Configuration Panel: Configurations including input, output details for any activity are specified in the configuration panel.

18. What is difference between fault tolerant and Load balanced deployment in TIBCO?

Answer:

Load balancing:

Load balancing is done between two or more servers where the load is distributed between servers to avoid any server crashes due to heavy load on a single server.

Fault tolerance:

Fault tolerance is achieved between two servers where one server acts as a primary and the second server acts as a secondary/backup server for the primary server. Whenever failure occurs for primary server, the backup secondary server becomes the primary server.

19. What is SpotfireAnalytics?

Answer:

Spotfire Analytics is an enterprise Analytics platform that helps business and technical users quickly to get an actionable insight.This allows customers to perform in-depth analysis of their data through the use of predictive and complex statistics.

tibco spotfire training

20. How Restful web services can be developed in TIBCO?

Answer:

TIBCO provides a Plugin for REST and JSON which can be used to develop Restful web services in TIBCO designer.

21. What are the various visualization used in the Spotfire?

Answer:

You can tell the one you are able to recollect. If possible tell them the importance and the use of one or two.

22. Describe the main features of TIBCO Spotfire 6.5?

Answer:

1. Faster, Easier Use of Data

2. Create Spotfire applications that interact directly with complex big data sources while hiding the complexity from end users

3. Access huge volumes of information quickly and easily

4. Create complex applications faster and leverage existing database skill sets

5. Richer Location Analytics

6. Visualize sophisticated location source data directly in Spotfire

7. Get access to existing Esri and WMS data sources for richer data visualization

8. Bring GIS and data analysis strategies together seamlesslyNewSpotfire Desktop

9. The most complete desktop analytics authoring for Excel users, business analysts, R- knowledgeable analysts, and data scientists

10. Full Spotfire desktop authoring for a single user

11. Connect to the wide array of Spotfire direct connect data sources

23. Can we use different filters in different pages?

Answer:

We can use filtering schema to apply different filter.

24. The way dashboard using IL (information link) ?

Answer:

First create the data source, then take the columns you wanted for dashboard and save in a folder in the library. If using multiple tables, create the joins. Finally create the IL. Add data from library to access the IL to the front end. (Tibco Training Online)

25. What are the three levels of validations that can be performed in TIBCO designer?

Answer:

Following are the three levels of validations supported by TIBCO BW:

  • Activity level validation
  • Process level validation
  • Project level validation

26. Are you able to edit the marking, the name and color?

Answer:

Yes, from the Document Property, we can change the marking properties based on your requirement.

27. Is there any difference between the terms Data on Demand & Details on Demand?

Answer:

Data on Demand is one of method we used to adding data and Details on Demand is the way of displaying the detailed view of data.

28. Can we have backward transitions in TIBCO BW Processes?

Answer:

In TIBCO Designer Processes, transitions between activities are always uni-directional. This means that we can’t go back to a previous transition from any point.

29. What is the role of TRA (Tibco Runtime Agent)?

Answer:

There are two main functions of TRA:

TIBCO Runtime Agent (TRA) is responsible for starting and stopping of processes running on a machine.

TRA provides runtime environment for TIBCO applications.

TRA runs on every TIBCO machine in the background.

30. What type of resources in TIBCO EAR file?

Answer:

  • Following type of resources are typically added in EAR file in TIBCO:
  • Local Project Resources (Processes, Schemas, Connections, Services, Variables etc)
  • Library Builder Resources Files.
  • Files referred in designer CLASSPATH
  • Files under Designer Installation directory

31. Tell me the way you created the dashboard using IL (information link).

Answer:

First create the data source, then take the columns you wanted for dashboard and save in a folder in the library. If using multiple tables, create the joins. Finally create the IL. Add data from library to access the IL to the front end. (Tibco BW Online Training)

32. What are the transactions in tibco?

Answer:

In tibco every transaction is a business related message. We have JNDI, XA transactions available in tibco.

33. What is difference between in memory ledger and file ledger in TIBCO?

Answer:

Programs that require certification only for the duration of the program process can choose a process-based ledger. Once the process terminates the ledger file is no longer available. Programs that require certification that transcends process termination and program restart can choose a file-based ledger. Therefore, a file-based ledger preserves certified delivery information beyond transport invalidation, or process termination and restart. A memory/process-based ledger does not possess these characteristics.

34. What are the different modes of service invocation?

Answer:

  • Services can be invoked in several ways.
  • A one-way operation is executed once and does not wait for a response.
  • A request-response operation is executed once and waits for one response. In a request-response service, communication flows in both directions. The complete interaction consists of two point-to-point messages—a request and a response. The interaction is only considered complete after the response has arrived.
  • Publication (notification) means an operation sends information on an as-needed basis, potentially multiple times.
  • Subscription means incoming information is processed on an as-needed basis, potentially multiple times.

35. Can we use Multicast on queues?

Answer:

No, multicast can be used only for topics. Queues are point to point and can’t be used for multicast.

36. Where we will go for ADB adapter and JDBC Activities?

Answer:

We can go for ADB adapter where the data flow is synchronous and data integration isrequired between multiple data bases. Whereas JDBC Activities can be used for asynchronous operations and where the data integration is not required.

37. What are the resources that gets included in the EAR file, created by the TIBCO Designer?

Answer:

An EAR file can contain local project resources, Library Builder resources, and files as specified in Alias Library resources. In addition, the TIBCO Designer class path may include references to other files that are included in the EAR file. (Tibco Interview Questions And Answers Pdf)

38. What are the different types of Transactions TIBCO provides?

Answer:

TIBCO BusinessWorks offers a variety of types of transactions that can be used in different situations. You can use the type of transaction that suits the needs of your integration project. When you create a transaction group, you must specify the type of transaction.

TIBCO BusinessWorks supports the following types of transactions:

  • JDBC
  • Java Transaction API (JTA) UserTransaction
  • XA Transaction

(tibco spotfire interview questions)

39. Is it possible to create drop down filter?

Answer:

Yes, using the text area you can create drop down filter.

40. What is prefetch and failsafe?

Answer:

Prefetch is fetching the messages from the server before receiver calls. Failsafe property enables to write persistence messages to the file with synchronous i/o calls.

41. What is the difference between sqldirect and other jdbc activities?

Answer:

Other jdbc activities can only do a specific DML operation (insert, update, modify), whereas sql direct can executes all the DML operations including table creation and deletion too.SQL direct is mainly used for dynamic db operations. (Tibco Administration Online Training)

42. What is the difference between parsed xml and render xml?

Answer:

Parse XML will parse the xml content as per the XML Schema or DTD or XSD that wedefined.Render XML will render the data from the output and provide a xml string as per the Shema orXSD we defined.

43. Does Copy Create File Activity Allows Creating New Directories?

Answer:

Yes. The Create File activity creates a new file or directory with the specified name. When creating a file, you can also provide the file contents.

44. What Is The Difference Between Concrete Wsdl And Abstract Wsdl?

Answer:

The Abstract WSDL describes the interface of the web service which includes the format of request and response messages of each operation.

The Concrete WSDL describes the abstract WSDL plus transport information. Concrete WSDL contains messages, operations and transport specific information (JMS or Http), which is used by SOAP client.

45. What is the use of spawn option in called process?

Answer:

If spawn is checked, then that process will be executes externally with main process. And we are not support to make this spawn when we are using job shared variables.

46. What Is The Use Of Critical Section Group?

Answer:

Critical section groups are used to synchronize process instances so that only one process instance executes the grouped activities at any given time. (tibco spotfire interview questions)

47. What are TIBCO Ledger files and why they are important?

Answer:

TIBCO Ledger files are used to store messages in case of RV certified messaging. Ledger files are important as they ensure delivery of each and every message to intended recipient in certified RV communication model in TIBCO.(Tibco BW Admin Training Videos)

48. How Do You Use Xslt File?

Answer:

The Transform XML activity allows you to transform an input XML document into the output specified by the given XSLT File shared configuration resource.

49. How do you send a response from a web service?

Answer:

We write to output to the queue from which we received the request.

50. Have you ever created dashboard using procedures with input parameter ? If your answer is yes , definitely the next question will be how?

Answer:

You can create the procedures through IL, instead of table columns create procedures. While creating the procedures there is one option to select the query type. If it is with input parameters change that to post – query, write default values and save. Create IL using the procedure, and refresh the parameters to get the values.

51. Explain what are the features of Spotfire?

Answer:

  • Analyze and examine data with instinctive, interactive visualizations
  • It provide incredible speed and flexibility
  • Bar charts, treemaps, scatter plots, box plots, map charts, etc.
  • SAP BW, Oracle E-Business Suite, SAP R/3, Salesforce.com, any ODBC database etc.
  • Direct access to corporate and local data sources, including spreadsheets
  • Excel, CSV, any flat data file
  • Zero Footprint Client; no coding required
  • Create and allot analytic applications for the Web
  • Easily makes sophisticated statistical analysis
  • Analyze event-driven and real-time data
  • Tight integration between S+ statistical package and Spotfire
  • Tight integration with TIBCO infrastructure products

Check Demo Sesstion

Check More Tutorial Videos