Tableau Interview Questions

Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf

1. What different products Tableau provide ? (Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf)

Answer:

Tableau Server : on-premise or cloud-hosted software to access the workbooks built.
Tableau desktop : desktop environment to create and publish standard and packaged workbooks.
Tableau Public : workbooks available publicly online for users to download and access the included data.
Tableau Reader : get a local access to open Tableau Packaged workbook.

Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf

2. How can you display top five and last five sales in the same view ?

Answer:

Create two sets, one for top 5 another for bottom 5 and the join these two sets displaying a unique set of total 10 rows.

3. Is Tableau Software good for a strategic acquisition ?

Answer:

Yes for sure! It gives you data insight to the extend that others don’t.
Helps u plan and point the anomalies and improvise your process for betterment.

4. What is TDE file ?

Answer:

TDE is a Tableau desktop file that contains a .tde extension. It refers to the file that contains data extracted from external sources like MS Excel, MS Access or CSV file.
There are two aspects of TDE design that make them ideal for supporting analytics and data discovery.

Firstly, TDE is a columnar store.
The second is how they are structured which impacts how they are loaded into memory and used by Tableau. This is an important aspect of how TDEs are “architecture aware”. Architecture-awareness means that TDEs use all parts of your computer memory, from RAM to hard disk, and put each part to work what best fits its characteristics.

5. What is Tableau Desktop ?

Answer:

Tableau Desktop is based on breakthrough technology from Stanford University that lets you drag & drop to analyze data. It is great data visualization tool, you can connect to data in a few clicks, then visualize and crate interactive dashboards with a few more.(e learning Portal)

6. Mention the difference between published data sources and embedded data sources in Tableau ?

Answer:

The difference between published data source and embedded data source is that,

Published data source: It contains connection information that is independent of any workbook and can be used by multiple workbooks.
Embedded data source: It contains connection information and is associated with a workbook.

7. What are the characteristics to distinguish data source ?

Answer:

The data source are distinguished on the basis of following characteristics:

Icon/name
Connection type
Connects to
Live or last extract

8. When can we use Joins vs. Blending in Tableau ?

Answer:

If data resides in a single source, it is always desirable to use Joins. When your data is not in one place blending is the most viable way to create a left join like the connection between your primary and secondary data sources.

Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf

9. Explain Tableau Data Extract ?

Answer:

A Tableau data extract is a compressed snapshot of data stored on disk and loaded into memory as required to render a Tableau. A TDE is a columnar store and reduce the input/output required to access and aggregate the values.(Tableau Training Online)

10. What is the difference between blending and joining in Tableau ?

Answer:

Following are the difference between blending and joining in Tableau:

Joining term is used when you are combining data from the same source. for example, worksheet in an Excel file or tables in Oracle database.
While blending requires two completely defined data sources in your report.

Best 53 Agile Interview Questions And Answers Pdf

11. What is the maximum no. of rows Tableau can utilize at one time ?

Answer:

Tableau is not restricted by the no. of rows in the table. Customers use Tableau to access petabytes of data because it only retrieves the rows and columns needed to answer your questions.

12. What is Data Visualization ?

Answer:

A much advanced, direct, precise and ordered way of viewing large volumes of data is called data visualization. It is the visual representation of data in the form of graphs and charts, especially when you can’t define it textually. You can show trends, patters and correlations through various data visualization software and tools; Tableau is one such data visualization software used by businesses and corporates.

13. What are the differences between Tableau desktop and Tableau Server ?

Answer:

While Tableau desktop performs data visualization and workbook creation, Tableau server is used to distribute these interactive workbooks and/or reports to the right audience. Users can edit and update the workbooks and dashboards online or Server but cannot create new ones. However, there are limited editing options when compared to desktop.
Tableau Public is again a free tool consisting of Desktop and Server components accessible to anyone.

14. Differentiate between parameters and filters in Tableau ?

Answer:

The difference actually lies in the application. Parameters allow users to insert their values, which can be integers, float, date, string that can be used in calculations. However, filters receive only values users choose to ‘filter by’ the list, which cannot be used to perform calculations.
Users can dynamically change measures and dimensions in parameter but filters do not approve of this feature.Most in-depth, industry-led curriculum in Tableau.

Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf

15. What are fact table and Dimension table in Tableau ?

Answer:

Facts are the numeric metrics or measurable quantities of the data, which can be analyzed by dimension table. Facts are stores in Fact table that contain foreign keys referring uniquely to the associated dimension tables. The fact table supports data storage at atomic level and thus, allows more number of records to be inserted at one time. For instance, a Sales Fact table can have product key, customer key, promotion key, items sold, referring to a specific event.
Dimensions are the descriptive attribute values for multiple dimensions of each attribute, defining multiple characteristics. A dimension table ,having reference of a product key form the fact table, can consist of product name, product type, size, color, description, etc. (Top 50 Tableau Real Time Interview Questions And Answers Pdf)

16. What is aggregation and disaggregation of data in Tableau ?

Answer:

Aggregation and disaggregation in Tableau are the ways to develop a scatterplot to compare and measure data values. As the name suggests, aggregation is the calculated form of a set of values that return a single numeric value. For instance, a measure with values 1,3,5,7 returns 1. You can also set a default aggregation for any measure, which is not user-defined. Tableau supports various default aggregations for a measure like Sum, average, Median, Count and others.
Disaggregating data refers to viewing each data source row, while analyzing data both independently and dependently.

17. Mention what are different Tableau files ?

Answer:

Different Tableau files include:

Workbooks: Workbooks hold one or more worksheets and dashboards
Bookmarks: It contains a single worksheet and its an easy way to quickly share your work
Packaged Workbooks: It contains a workbook along with any supporting local file data and background images
Data Extraction Files: Extract files are a local copy of a subset or entire data source
Data Connection Files: It’s a small XML file with various connection information.

18. How to embed views onto Webpages ?

Answer:
You can embed interactive Tableau views and dashboards into web pages, blogs, wiki pages, web applications, and intranet portals. Embedded views update as the underlying data changes, or as their workbooks are updated on Tableau Server. Embedded views follow the same licensing and permission restrictions used on Tableau Server. That is, to see a Tableau view that’s embedded in a web page, the person accessing the view must also have an account on Tableau Server.

Alternatively, if your organization uses a core-based license on Tableau Server, a Guest account is available. This allows people in your organization to view and interact with Tableau views embedded in web pages without having to sign in to the server. Contact your server or site administrator to find out if the Guest user is enabled for the site you publish to.

You can do the following to embed views and adjust their default appearance:

Get the embed code provided with a view: The Share button at the top of each view includes embed code that you can copy and paste into your webpage. (The Share button doesn’t appear in embedded views if you change the showShareOptions parameter to false in the code.)
Customize the embed code: You can customize the embed code using parameters that control the toolbar, tabs, and more. For more information, see Parameters for Embed Code.(Tableau Training Online)
Use the Tableau JavaScript API: Web developers can use Tableau JavaScript objects in web applications. To get access to the API, documentation, code examples, and the Tableau developer community, see the Tableau Developer Portal.

19. What is Data Blending ?

Answer:

Unlike Data Joining, Data Blending in tableau allows combining of data from different sources and platforms. For instance, you can blend data present in an Excel file with that of an Oracle DB to create a new dataset.

20. What is Content Filte ?

Answer:

The concept of context filter in Tableau makes the process of filtering smooth and straightforward. It establishes a filtering hierarchy where all other filters present refer to the context filter for their subsequent operations. The other filters now process data that has been passed through the context filter.
Creating one or more context filters improves performance as users do not have to create extra filters on large data source, reducing the query-execution time.
You can create by dragging a filed into ‘Filters’ tab and then, Right-Click that field and select ‘’Add to Context”

Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf

21. Name the file extensions in Tableau ?

Answer:

There are a number of file types and extensions in Tableau :

Tableau Workbook (.twb).
Tableau Packaged Workbook (.twbx).
Tableau Datasource (.tds).
Tableau Packaged Datasource (.tdsx).
Tableau Data extract (.tde).
Tableau Bookmark (.tdm).
Tableau Map Source (.tms).
Tableau Preferences (.tps)

22. Explain the concept of Dual Axis ?

Answer:

Dual Axis is an excellent phenomenon supported by Tableau that helps users view two scales of two measures in the same graph. Many websites like Indeed.com and other make use of dual axis to show the comparison between two measures and their growth rate in a septic set of years. Dual axes let you compare multiple measures at once, having two independent axes layered on top of one another. Dual-axis-1 dual-axis-2.(Tableau Online Training)

23. How many maximum tables can you join in Tableau ?

Answer:

The maximum number of 32 tables can be joined in Tableau. A table size must also be limited to 255 columns (fields).

24. Can Tableau be installed on MacOS ?

Answer:

Yes, Tableau Desktop can be installed on both on Mac and Windows Operating System.

25. What is the different between twb and twbx file extensions. Please explain?

Answer:

Twb is a live connection, it points to the data source; the user receiving twb needs permission to said data source and no data is included. .twbx takes data offline, stroes the data as a package or zip like file, thereby eradicating the need for permissions from end user, it’s now a snapshot in time of the data as of the time it was Saved as . twbx

Top 30 Tableau Interview Questions And Answers Pdf

26. Why Tableau ?

Answer:

Whether your data is in an on-premise database, a database, a data warehouse, a cloud application or an Excel file, you can analyze it with Tableau. You can create views of your data and share it with colleagues, customers, and partners. You can use Tableau to blend it with other data. And you can keep your data up to date automatically.

27. What is the difference between heat map and tree map ?

Answer:

A heat map is a great way to compare categories using color and size. In this, you can compare two different measures. Tree map is a very powerful visualization, particularly for illustrating hierarchical (tree – structured) data and part – to – whole relationships.

28. How to view sql which is generated by Tableau Desktop ?

Answer:

The Tableau Desktop Log files are located in C:\Users\\My Documents\My Tableau Repository. If you have a live connection to the data source, check the log.txt and tabprotosrv.txt files. If you are using an extract, check the tdeserver.txt file. The tabprotosrv.txt file often shows detailed information about queries.

29. How will you publish and schedule workbook in tableau server ?

Answer:

First create a schedule for particular time and then create extract for the data source and publish the workbook for the server. Before you publish, there is a option called Scheduling and Authentication, click on that and select the schedule from the drop down which is created and publish. Also publish data source and assign the schedule. This schedule will automatically run for the assigned time and the workbook is refreshed.

30. What is dual axis ?

Answer:

To display two measure in one graph.

Check Demo Sesstion