TFS Interview Questions and answers

Team Foundation Server (TFS) Interview Questions are Provided for Both Freshers and Experienced from the Real-Time Experts.

1. List out the functionalities provided by the team foundation server?
Ans:
Project Management
Tracking work things
Version management
Test case management
Build Automation
Reporting
Virtual science lab Management

2. am I able to install the TFS 2010 Build Service on my TFS 2008 build machine? (TFS Interview Questions)
Ans: Yes, you can. even supposing they each default to a constant port (9191), they will share that port with no issues.

3. will we tend to disable the “Override CheckIn Policy Failure” checkbox? will that be made-to-order supported User Login, Policy form of File type?
Ans: No. it’s designed to be absolutely auditable by as well as policy compliance information within the changeset details and within the arrival mail that’s delivered however left it up to the developer to see whether or not they have a decent reason for preponderating.

4. What square measures the various events obtainable within the event model and is there any documentation on them?
Ans: There is very just one SCC event which is that the one that’s raised on sign-in. Subscription is via the overall event model that’s mentioned within the extensibility kit.

5. square measure Deletes you create in TFS 2010 supply management physical or logical? will accidental deletes be recovered?
Ans: Deletes square measure absolutely recoverable with the “undelete” operation. You wouldn’t wish to try and do a SQL restore as a result of that might roll back each modification to the TFS within the time since the file was deleted.

6. however do I redisplay supply management explorer?
Ans: Selecting read > alternative Windows > supply management individual can show the supply management individual window inside the IDE.

7. Why doesn’t supply management notice that I actually have deleted a file/folder on my native disk?
Ans: The main state of affairs here is deleting a file (by mistake or intentionally) outside of Team Foundation so attempting to induce that file back from supply management. If the file version has not been modified the server thinks the user already has the file and doesn’t copy it over. this can be as a result of the server keeps an inventory of files that the user already has and once activities square measure created outside of supply management this list becomes out of date. Team Foundation Version management will have a force get a choice that can offer the practicality required to get the specified version however it’s presently partly hidden underneath the Get Specific Version Dialog window as a checkbox item.

8. am I able to compare directory structures in TFS supply Control?
Ans:

No, you can’t compare Directory Structures in TFS supply management

9. will we tend to tack together SCC to not arrive at the binary files? wherever square measure such configurations are done?
Ans: Team Foundation Version management provides some way to limit arrivals by putting in place arrival policies that square measure evaluated before check-in will go. the best thanks to trying this is by authoring a policy that checks if the user is attempting to arrive at a computer file from a given folder structure and reject or settle for it in accordance.

10. however am I able to add non-solution things to supply control?
Ans: This can be achieved by either clicking the Add icon or by planning to File > supply management and choosing the increased supply management menu item. (TFS Interview Questions)

11. once a user “edits” a get in a “source controlled” project, it gets confirmed mechanically. is that this configurable? will we alter this behavior?
Ans: Yes, it will be done by configuring TFS by planning to Tools > choices > supply management > surroundings provides associate possibility wherever a user will modify the settings to not checkout files mechanically on edit.

12. What plugin/extensibility API will it expose?
Ans: The Team Foundation Server element model for modifying each method model and making plugins is made to be entirely open(in several cases the entry points are outlined in XML configuration files). additionally, to having this the event team and community is sort of active in provision samples of this:
Brian Harry
Buck Hodges
Rob Caron
This open platform has additionally enabled associate scheme of add-ons like Team look, Teamprise, Teamplain, Teamwork, TFSPermission Manager. (TFS TRAINING ONLINE)

13. however, will it integrate with different non-MS platforms?
Ans: Team Foundation Server uses net Services for cross-machine communication so the Team Foundation Server practicality will be created offered to any pc. (see MSDN Team System Article on the way to use these net services) this is often specifically however corporations like Emprise, Teamplain, have engineered their purchasers to run on non-windows computers. (Office 365 Training Online)

14. however will it integrate with a different software package (eg custom task management software package etc)?
Ans: In addition to the combination strategies mentioned on top of Team Foundation is additionally a well-liked platform for different software package makers to host themselves in. samples of this are often Borland with their along and Caliber product and Compuware Testing with DevPartner.

15. however, will the version management compare to Perforce? Branching, merging, modification lists, etc?
Ans: Team Foundation Server supports all commonly expected supply management options like branching, merging, solely lockup, remote disconnected situations, labeling, looking out on numerous properties hi-fi news (how a lot of code churn per person per project per iteration, etc), and a few of newer paradigms like shelving and optimization for things like branching situations (many version management systems do a full copy for branches). I’d have some performance comparisons however most systems don’t enable this. (TFS Interview Questions)

16 automatic build system?
Ans: Yes, Team Foundation Server includes an automatic Build System. this method is predicated on MSBUILD and offers the extra practicality of mechanically running tests, profiling, code analysis, collateral policies, collating the changesets, and work things for news.

17. Any support for distributed build tools? For Eg desegregation, our custom knowledge build tools into the system throughout a network?
Ans: MSBuild was written to be protrusible and integrate with existing tools through straightforward-to-use XML coaching city. several of the industrial build utilities are already mistreatment and/or integrated with MSBuild –such as Cruisecontrol.net. additionally to creating these actions a part of} the build script I actually have found the generic tests set to run as part of the build to try to to even as smart employment with an expensive computer program and support for managing/filtering etc.
Subscribe at no cost Demo
Your Name
Your Email
Mobile range

18. Documentation support – eg desegregation documentation with code check-ins, etc?
Ans: This would usually be done through associate entry to a piece item (to be either associated or resolved) on time of sign-in and connected with this work item. (E-Learning Portal)
The links to the documentation will exist in a few ways that.
Checked in as Files (ie doc, HTML etc) Team Foundation Server makes it trivial to link all objects checked in (as well as different work things.)
Process steering files that exist on the Windows Sharepoint website – once more creating it straightforward for linking.
External files yet again to connected during a Work item entry.

19. will it send knowledge compressed over the network?
Ans: Team Foundation uses net Services for cross-machine communication and by default mechanically configures IIS use Compression.

20. engaging from home / remote location?
Ans:
Since cross-machine communication is accomplished through net services remote access is immensely simplified.

21. operating offline? If the server is offline?
Ans:
Yes, you wish to vary the file property to offline via a command utility referred to as TFPT and save changes in your native space. Any succeeding arrival will a get latest which might resolve if there are conflicts to be integrated.

22. Mention whether or not All Of The Team Foundation Service options are enclosed Into The Team Foundation Server?
Ans:
TFS service is updated every three weeks whereas Team Foundation Server “on-premise” is updated every three months. So, the on-premise version can continually stay a bit behind. However, TFS on-premise has one thing that the TFS service doesn’t.
You can use the TFS research lab
Customize work items/process templates.

23. justify however you’ll be able to produce a Git-TFS in Visual Studio 2013 express?
Ans:
ITo produce a Git-TFS in Visual Studio 2013 specific

Create AN account with MS TFS service if you don’t have the house TFS server
After that, you’ll be directed to the TFS page, wherever you’ll see two possibility for making a project, one with a new team project and another with a brand new team project+Git
The account uniform resource locator is found right below “Getting Started.”
Click on produce bum project and it’ll take you to a brand new window, wherever you specific details regarding the project like project name, description, the method guide, version management, etc., and once completed click on produce project.
Now you’ll be able to produce an area project in the team foundation server by making a brand new project in Visual Studio and don’t forget to mark the check box that says “Add to supply control”
In the next window, choose mark bum as your version management and click on ok, and you’ll be able to see the alteration created within the ASCII text file
After that, commit your code, right-click a go in team somebody and you’ll be able to compare version variations

24. justify what kind of report server you’ll be able to add in TFS?
Ans:
TFS uses SQL for its information storage, thus you have got to feature SQL server news services to supply a report server for TFS.

25 however would one understand whether or not the report is updated in TFS?
Ans
: For each report, there’ll be AN possibility “Date Last Updated” within the lower light-weight corner, once you click or choose that possibility, it’ll simplify regarding once it absolutely was last updated.

26 justify however you’ll be able to restore hidden program commands in Visual Studio 2013?
Ans
: To restore the hidden program feature, you have got to feature the command back to the command

Open your project, click on the Tools menu then click customize
Tap the command tab within the customize panel
In the menu bar, drop-down, select the right menu that you wish to contain the remodeled command
Tap on the Add command button
In the Add command box, select the command you wish to feature and click on OK
Repeat the step to feature another command

27. justify however you’ll be able to track your code by customizing the scroll bar in Visual Studio 2013?
Ans
:

To show the annotations on the scroll bar

You can customize the scroll bar to show code changes, breakpoints, bookmarks, and errors
Open the scroll bar choices page
Choose the choice “show annotations over vertical scroll bar”, then select the annotations you wish to examine
You can replace something within the code that often seems within the file that isn’t meant to be
Course program
Get On-Demand TFS coaching with Instructor-led categories
Instructor-led Sessions Real-life Case StudiesAssignments

28. a way to integrate TFS with alternative non-Microsoft platforms?
Ans
: Team Foundation Server will integrate with alternative non-Microsoft platforms exploitation net services that allow cross-communication among totally different computers. the exploitation of these net services we will build TFS practicality out there across all computers. Their area unit several firms like Teamplain etc engineered their shoppers on non-windows computers to access their applications or computer code.

29. Why isn’t TFS unable to discover native deleted files or folders?
Ans
: TFS unable to discover the native deleted files or folders as a result of those changes area unit happening outside of TFS and attempting to urge those files or folders back from the Team Foundation Server. If a file or folder doesn’t have any changes then TFS thinks that the user already has the file or folder regionally as TFS maintains an inventory of files that the user has and any changes created outside of TFS, this list won’t update. thus TFS is unable to discover regionally deleted files. however, there’s AN choice to come back to those files by exploitation force get and that we will get the specified version.

30 however will TFS compare to Perforce?
Ans
: Team Foundation Server supports all traditional tasks like branching, merging, modification lists, exclusive lockup, remote disconnection, labeling, looking out on numerous properties on totally different persons like what proportion code they modified per project per iteration, etc. It conjointly covers the paradigms like an improvement for various branching situations as several version management systems perform a full copy of branches as performance comparisons however most of the systems won’t enable this.

31. What area unit the various styles of functionalities provided by Team Foundation Server?
Ans
: These are the common TFS Interview queries asked in AN interview. Team Foundation Server provides differing kinds of functionalities like Project management, trailing work things, test suit management, build automation, reporting, metrics assortment, virtual science laboratory management, and version management of the code.

32. a way to roll back an arrival in TFS?
Ans:

We can rollback the last arrival in TFS in several ways in which area unit as below:

We can roll back by clicking on tools/options/SourceControl/VisualStudio/ team foundation server then choose uncheck get the newest version of file or folder on check upon.
We can read the history of supply management then right-click on the changeset to roll back.
We can check up on the edit on the project folder in supply management and register unfinished changes to the project folder in supply management. If visual studio shows merge conflicts or resolve conflicts we’d like to settle on to stay native changes and arrival.

33. a way to track your code by customizing the scroll bar within the visual studio?
Ans
: This is the foremost widespread TFS Interview queries asked in the Associate in the Nursing interview. to trace our code in visual studio by customizing the scroll bar, we will attain this as we will customize the scroll bar to indicate code changes, errors, and bookmarks. we will customize the scroll bar as below: open scroll bar choices, then choose show annotations over a vertical scroll bar and opt for that annotation you would like to show. we will replace something that regularly happens within the code.

34. Main distinction between TFS and GIT?
Ans
: Team Foundation Server could be a Microsoft product and supports nearly five million lines of code whereas lowlife is open supply and supports fifteen million lines of code and development is being done across the globe. TFS is incredibly secure as we will assign browse and write permissions whereas lowlife is a smaller amount secure. In TFS, we will do manual trailing whereas in lowlife we tend to can’t. TFS can take nearly half-hour to line up whereas lowlife can take but ten minutes. Finally, it’s a short discussion regarding totally different topics and questions on TFS that you may come upon throughout the interview. I hope you’re getting ready well for the interview and this text can assist you more in your preparation for the Interview. All the perfect.

35. outline TFS?
Ans: TFS suggests that the Team foundation server that used for inter-communication among the testing team, developer team, PM (Project Manager), and also the business executive for software system development surroundings.

36. What area unit the options given by TFS?
Ans:

Version management
Tracking work things
Functions in Project Management
Team Build Automation
Data assortment & news
Team Project Portal
Team Foundation Shared Services

37. putting in Team foundation server
Ans:

I have to line up a team foundation server for a corporation, one thing that I don’t have any expertise in.
The company can have five more or fewer developers that may be exploiting it.

38. Is there the simplest way to link work things across comes in TFS?
Ans: In Team Foundation Server is there the simplest way to possess work things in one project connected to alternative comes so that they show up within the reports in each. we tend to area unit pondering keeping unharness engineering things in their own project and need them connected to the project they’re really for additionally. is that possible? thus, for example, I’d produce the item beneath unharness engineering assigns it to Associate in Nursing engineer {and then|then|so|and thus} link it to Product X so it showed up as a piece item for Project X additionally.

This is potential in TFS 2010 at least: LINK TFS WORK ITEM TO totally different PROJECT
Not sure about the results on the news although.

tf standing item spec /user:* /recursive within the VS electronic communication. itemspec is that the TFS path to the item you would like to go looking for checkouts. No additional installations required

39. TFS: Moving from one server to a different, however, do I move my code and alter history from one TFS server to another?
Ans: Use this: TFS TO TFS MIGRATION TOOL from CodePlex

40. What to try and do with a branch when the merge with TFS
Ans: After merging a branch back to the “trunk” what does the general public do with the branch? simply delete it? Move it to a different area? amendment its permissions?
The concern we’ve got is that developers World Health Organization area unit away, and don’t browse their mail may return to figure and continue functioning on the branch when the merge has been done.
Once the branch is certainly dead then I favor deleting them. you’ll continually undelete one thing in TFS if necessary (Options, supply management, Show Deleted Items). Dev’s operating therein space while not realizing it should get some strange behavior (i.e. files disappearing once they do a Get Latest) but it gets them to work out one thing went on pretty quickly.

That said, typically it will take a short while to confirm that the branch is certainly deceased within which case dynamic the permissions on the branch so that solely a restricted range of individuals will edit the files thereon branch could be a handy technique. you’ll have one person lock all the files within the branch with a check-out lock however I’ve not found that to figure too well once physical change a branch – permissions look to figure higher so that you are doing not got to have a bunch of unfinished changes (the locks) to manage for all the files within the branch and conjointly you’ll have quite one person functioning on it whereas it’s being frozen.

41. Mention what’s Team Foundation Server?
Ans
: Team foundation server is employed for inter-communication between the tester, developer team, project manager, and chief executive officer whereas performing on software system development.

42. List Out The Functionalities Provided By Team Foundation Server?
Ans:

Project Management.
Tracking work things.
Version management.
Test case management.
Build Automation.
Reporting.
Virtual workplace Management.
Adv Java Interview queries

43. justify however you’ll be able to produce A Git-TFS In Visual Studio 2013 Express?
Ans:

To create a Git-TFS in Visual Studio 2013 specific:

Create an Associate in Nursing account with MS TFS service if you don’t have an inhouse TFS server
After that, you may be directed to the TFS page, wherever you may see two choice for making a project, one with a new team project and another with a brand new team project+Git
The account address is found right below “Getting Started.”
Click on the produce crumb project and it’ll take you to a brand new window, wherever you specify details concerning the project like project name, description, the method guide, version management, etc., and once completed click on produce project.
Now you’ll be able to produce an area project in the team foundation server by making a brand new project in Visual Studio and don’t forget to mark the check box that claims “Add to supply control”
In the next window, choose mark crumb as your version management and click on ok, and you may be able to see the alteration created within the ASCII text file
After that, commit your code, right-click a get in team individual and you’ll be able to compare version variations
Adv Java Tutorial

44. Mention whether or not All Of The Team Foundation Service options are enclosed Into The Team Foundation Server?
Ans:

TFS service is updated every three weeks whereas Team Foundation Server “on-premise” is updated every three months. So, the on-premise version can continually stay a touch behind. However, TFS on-premise possesses one thing that the TFS service doesn’t.

You can use the TFS workplace
Customize work items/process templates
SSIS(SQL Server Integration Services) Interview queries

45. justify What Kind Or Report Server you’ll be able to Add-In Tfs?
Ans:

TFS uses SQL for its information storage, therefore you’ve got to feature SQL server reportage services to supply a report server for TFS.

46. however One Would understand whether or not The Report Is Updated In Tfs?
Ans:

For each report, there’ll be Associate in Nursing choice “Date Last Updated” within the lower lightweight corner, once you click or choose that choice, it’ll explain concerning once it absolutely was last updated.

Git (software) Tutorial SSRS(SQL Server reportage Services) Interview queries

47. justify however you’ll be able to Restore Hidden computer program Commands In Visual Studio 2013?
Ans:

To restore the computer program feature that’s hidden, you’ve got to feature the command back to the command:

Open your project, click on the Tools menu then click customize
Tap the command tab within the customize panel
In the menu bar, drop-down, select the rectify menu that you would like to contain the remodeled command
Tap on the Add command button
In the Add command box, select the command you would like to feature and click on OK
Repeat the step to feature another command

48. justify however you’ll be able to Track Your Code By Customizing The Scroll Bar In Visual Studio 2013?
Ans:

To show the annotations on the scroll bar:

You can customize the scroll bar to show code changes, breakpoints, bookmarks, and errors.
Open the scroll bar choices page.
Choose the choice “show annotations over vertical scroll bar”, then select the annotations you would like to envision.
You can replace something within the code that often seems within the file that isn’t meant to be.
Git (software) Interview queries

49. Is there some way to tug 2 Copies Of one answer From Tfs 2010 For an equivalent User/machine?
Ans:

You can have multiple copies of one answer either by having multiple branches in TFS or by fixing totally different workspaces.

The branches are smart for once you ought to be able to sign up code for each copy of the answer, and produce other individuals who work with it too.

I use the multiple workspaces once I ought to have a final smart state of the code on my dev box whereas at an equivalent time and still performing on new options.

50. however, will It Integrate With alternative Non-ms Platforms?
Ans: Team Foundation Server uses net Services for cross-machine communication so the Team Foundation Server practicality is often created out there to any laptop. (see MSDN Team System Article on a way to use these net services) this can be precisely however firms like Emprise, Teamplain, have designed their shoppers to run on non-windows computers.

51. however, will It Integrate With an alternative software system (eg Custom Task Management software system Etc)?
Ans:

In addition to the combination ways mentioned on top of Team Foundation is additionally a well-liked platform for alternative software system makers to host themselves in. samples of this can be Borland with their along and Caliber merchandise and Compuware Testing with DevPartner.

52. however, will The Version management Compare To Perforce? Branching, Merging, amendment Lists Etc?
Ans:

Team Foundation Server supports all commonly expected supply management options like branching, merging, solely lockup, remote disconnected situations, labeling, looking out on varied properties sound reproduction reportage (how abundant code churn per person per project per iteration, etc), and some of newer paradigms like shelving and improvement for things like branching situations (many version management systems do a full copy for branches). I might have some performance comparisons however most systems don’t permit this.

53. Why Doesn’t supply management discover That I actually have Deleted A File/folder On My native Disk?
Ans
: The main state of affairs here is deleting a file (by mistake or intentionally) outside of Team Foundation and so attempting the get that file back from supply management. If the file version has not been modified the server thinks the user already has the file and doesn’t copy it over. this can be as a result of the server keeps a listing of files that the user already has and once activities are created outside of supply management this list becomes out of date. Team Foundation Version management will have a force get the possibility that can offer the practicality required to get the specified version however it’s presently partly hidden beneath the Get Specific Version Dialog window as a check box item.

54. however, Do I Redisplay supply management Explorer?
Ans:

Selecting read > alternative Windows > supply management individual can show the supply management individual window among the IDE.

55. ar Deletes you create In Tfs 2010 supply management Physical Or Logical? will Accidental Deletes Be Recovered?
Ans: Deletes are absolutely redeemable with the “undelete” operation. You wouldn’t wish to try to do a SQL restore as a result of that may roll back each amendment to the TFS within the time since the file was deleted.

56. What are the various Events on the market within the Event Model And Is There Any Documentation On Them?
Ans:

There is extremely just one SCC event which is that the one that’s raised on check-in. Subscription is via the overall event model that’s mentioned within the extensibility kit.

57. will we tend to Disable The “override Checkin Policy Failure” Checkbox? will That Be customized supported User Login, Policy style of File Type?
Ans:

No. it’s designed to be absolutely auditable by as well as policy compliance knowledge within the amendment set details and within the check in the mail that’s delivered, however left it up to the developer to see whether or not they have an honest reason for paramount.

58. am I able to Install The Tfs 2010 Build Service On My Tfs 2008 Build Machine?
Ans:

Yes, you can. even though they each default to a similar port (9191), they’ll share that port with no issues.

59. am I able to Compare Directory Structures In Tfs supply Control?
Ans:

No, you can not compare Directory Structures in TFS supply management

60. will we tend to tack together Scc To Not arrive at The Binary Files? wherever are Such Configurations Done?
Ans: Team Foundation Version management provides the simplest way to limit arrivals by fixing arrival policies that are evaluated before check-in will get. the simplest thanks to doing that are by authoring a policy that checks if the user is attempting to arrive at a computer file from a given folder structure and reject or settle for it in accordance.

61. however am I able to Add Non-solution things To supply Control?
Ans:

This can be achieved by either clicking the Add icon or by planning to File > supply management and choosing the augment supply management menu item.

62. once A User “edits” A go-in A “source Controlled” Project, It Gets confirmed mechanically. is that this Configurable? will we alter This Behaviour?
Ans:

Yes, it is done by configuring TFS by planning to Tools > choices > supply management > surroundings provides associate degree possibility wherever a user will amendment the settings to not checkout files mechanically on edit.

63. Any Support For Distributed Build Tools? Ex: group action Our Custom knowledge Build Tools Into The System Throughout A Network?
Ans: MSBuild was written to be extensile and integrate with existing tools through straightforward-to-use XML configuration files. several of the business build utility is already victimization and/or integrated with MSBuild –such as Cruisecontrol.net. additionally to creating these actions a part of} the build script I actually have found the generic tests set to run as part of the build to try to to even as sensible employment with a chic computer program and support for managing/filtering etc.

64. will Tfs embody an automatic Build System?
Ans: Yes Team Foundation Server includes an automatic Build System. this method is predicated on MSBUILD and offers the extra practicality of mechanically running tests, profiling, code analysis, substantiative policies, collating the changesets, and workitems for coverage.

65. will It Send knowledge Compression Over The Network?
Ans: Team Foundation uses internet Services for cross-machine communication and by default mechanically configures IIS use Compression.

Whatsapp: +91 9885022027

Days
Hours
Minutes
Seconds