Tibco Ems Interview Questions

Tibco Ems Interview Questions Updated 2018

1. That is TIBCO Certified Messaging?(Tibco Ems Interview Questions)

Answer:

Tibco certified messaging is an approach to guarantee delivery of every message from sender to its intended recipient. TIBCO certified messaging works on the principle of registration and acknowledgement. ( Tibco Ems Interview Questions)

2. What is purpose of Subjects in TIBCO RV communication?

Answer:

In TIBCO Rendezvous, publish subscriber mechanism of messages works on the basis of subjects. Messages are published on specific subjects which are then subscribed by other processes on the same subject.

3. What is RV Storm?

Answer:

TIBCO RV Storm is a situation in which TIBCO Rendezvous publisher bombards network with publishing so many messages and exhaust all network bandwidth of WAN links resulting in complete breakdown of network lines and communication.

4. What is persistant, non persistant queue in EMS?

Answer:

Persistent in EMS (Enterprise Messaging Service) is to store the messages on disk ordatabase, so that we can get the data from disk or database at later point of time when consumer is available.Non Persistent: Non persistent in EMS that the messages were not store at disk or database.They will remains in EMS server and expire after reaching the expiration limit. (Online Training Institute)

5. What are the different types of Transactions TIBCO provides?

Answer:

TIBCO Business Works offers a variety of types of transactions that can be used in different situations. You can use the type of transaction that suits the needs of your integration project. When you create a transaction group, you must specify the type of transaction. TIBCO Business Works supports the following types of transactions:

  • JDBC
  • Java Transaction API (JTA) User Transaction
  • XA Transaction

6. What Is The Purpose For Stores.conf?

Answer:

This file defines the locations either store files or a database, where the EMS server will store messages or metadata. Each store configured is either a file-based or a database store.

7. What Happens If The Message Expires/exceeded The Value Specified By Maxredelivery Property On Queue?

Answer:

If the jms_preserve_undelivered property is set to true, then it moves he message to undelivered message queue, if set to false, the message is deleted by the server.(Tibco Ems Interview Questions)

8. What are the TIBCO BW activities that can participate in transactions?

Answer:

Not all TIBCO Business Works activities can participate in a transaction. Only the following types of activities have transactional capabilities:

  • JDBC activities
  • JMS activities
  • Active Enterprise Adapter activities that use JMS transports
  • EJB activities
  • TIBCO iProcess Business Works Connector activities

9. What is the use of ESB BUS?Answer:

An enterprise service bus (ESB) is a distributed, message-based integration solution based on open standards. The role of an ESB is to facilitate reliable communications between IT resources such as applications, platforms and services that are distributed in multiple systems throughout an enterprise.

10. What is the role of domain utility?Answer:

  • Domain utility: is used to create, delete, and modify tibco domains.
  • To add machines to the specific domain.
  • To add EMS server plug-in to the tibco domains.
  • To modify server settings and http ports.

11. What is file based storage and database storage in TIBCO EMS and where we will configure it?Answer:

In file based store all messages will be saved on disk. Where as in database storage all messages will write on db. If we check in stores.conf we can find file storage and database storage. By default any message will be stored in the file.

Note: In EMS 6.0 there is no concept of server or data base storage. By default all the messages gets stored on the disc itself.

12. What is flow limit, max jobs and activation limit?

Answer:

Flow Limit: Maximum number of concurrently running process instances to start before suspending the process starter.

Max Jobs: Maximum number of process instances that can concurrently be loaded into memory.

Activation Limit: Once a process instance is loaded it must remain in memory until it completes.

13. What is a domain?Answer:

Domain is a computer term for a network based group of computers. These computers, in a domain, share a common database on that network. (Tibco BW Interview Questions And Answers Pdf The Best)

14. What are the three types of RV messaging interactions?

Answer:

  • Publish/Subscribe interaction.
  • Request/Reply Interactions.
  • Multicast Request/Reply interactions.

(Tibco Ems Interview Questions)

15. Can you send messages from a server to another server?

Answer:

TIBCO Enterprise Message Service servers can route messages to other servers.

Topic messages can travel one hop or multiple hops(from the first server).

Queue messages can travel only one hop to the home queue, and one hop from the home queue.

A server forwards topic messages along routes only when the global property is defined for the topic. When a route becomes disconnected the forwarding server stores topic messages. When the route reconnects, the server forwards the stored messages.

16. Where we will go for ADB adapter and JDBC Activities?

Answer:

We can go for ADB adapter where the data flow is synchronous and data integration is required between multiple data bases. Whereas JDBC Activities can be used for asynchronous operations and where the data integration is not required.

17. What is the critical section in TIBCO Business works and what is itused for?

Answer :

Critical section is used to sync process instances so that only once process instance executes the grouped activities at any given time. Any concurrently running process instances that contain a corresponding critical section group wait until the process instance that is currently executing the critical section group completes. Particularly used for controlling access to shared variables. Critical section is one of the group actions. Others are iterate, repeat until true, repeat on error until true, while true, pick first and transaction. If we select critical section as the group then we get two options. Single group and multiple groups.Single Group If you wish to synchronize process instances for a single process definition in a single process engine (only one ear(instance) is deployed ), perform the following:

1. Create a group around the activities you wish to synchronize.

2. Specify Critical Section for the Group Action field.

3. Specify Single Group for the Scope field.Only one process instance at any given time will execute the activities contained in the Critical Section group.Multiple Groups If you wish to synchronize process instances for multiple process definitions,or if you wish to synchronize process instances across multiple process engines,perform the following:

1. Create a Lock shared configuration resource and specify a name for there source.

2. To perform the synchronization across multiple process engines, check the Multi-Engine field of the Lock resource.When the process instances are executed by the same process engine,locking is performed in memory. When the process instances are executed across multiple engines, the process engines must be configured to use a database for storage, and a database transaction is performed to ensure that only one.

18. What Are The Messaging Models Supported By Jms?Answer:

  • Point-to-point
  • Publish-subscribe
  • Multicast

19. What Are The Extra Features Are Available In Ems Apart From Jms?Answer:

The JMS standard specifies two delivery modes for messages, PERSISTENT and NON_PERSISTENT. EMS also includes a RELIABLE_DELIVERY mode that eliminates some of the overhead associated with the other delivery modes.

 For consumer sessions, you can specify a NO_ACKNOWLEDGE mode so that consumers do not need to acknowledge receipt of messages, if desired. EMS also provides an EXPLICIT_CLIENT_ACKNOWLEDGE and

EXPLICIT_CLIENT_DUPS_OK_ACKNOWLEDGE mode that restricts the acknowledgement to single messages.

EMS extends the Map Message and Stream Message body types. These extensions allow EMS to exchange messages with TIBCO Rendezvous and Active Enterprise formats that have certain features not available within the JMS Map Message and Stream Message.

20. What Are The Different Types Of Messages That Can Be Used In Ems?

Answer:

  • Text
  • Simple
  • Bytes
  • Map
  • XML test
  • Object
  • Object ref
  • Stream

21. Tell Me About Flow Control On Bridges And Routes?Answer:

Flow control has to be specified on both sides of bridges where as on routes it operates differently on sender side and receiver side.(Company)

22. Can you change a value of a global variable at runtime?

Answer:

You can change the value of a global variable when you deploy your project in TIBCO Administrator.
See the section on modifying runtime variables in TIBCO Business Works Administration for more information on using TIBCO Administrator.

You can also specify values for global variables when starting a process engine on the command line. To do this, specify the following as a command line argument when starting the process engine:

-tibco. client Var.

where variable Path And Name is the name of the variable you wish to set, including the path to the variable if it is contained in a folder. Value is the value you wish to set the variable to.(Tibco Ems Interview Questions)

For example, if you have a global variable named item1 contained in a folder named my Group and you wish to set its value to 500, add the following argument to the command line when starting the process engine:
-tibco. client Var. my Group/item1 500

23. What are file based and process based ledgers in TIBCO RVCM?

Answer:

Ledger will maintain all the data about publisher and as well subscriber.File based will be stored in memory whereas process based with have saved in file system.

24. What all palettes you have worked in TIBCO BW?Answer:

File palette, generall activities palette, jdbc palette, http palette, jms palette, parse palette, service palette, soap palette, wsdl palette.

25. What are the protocols that RV and EMS use?

Answer:

EMS uses TCP protocol where as RV uses TRDP over UDP which will provide TRDP for secure communication.

26. What is the use of “Override Transaction behavior” option in JDBC Activities?Answer:

Overrides the default behavior of a transaction group. If this activity is in a transaction group, the activity is normally committed or rolled back with the other transactional activities.

If this checkbox is checked, this activity is not part of the transaction group and is committed when it completes. Checking this option uses a separate database connection to perform the activity and commit the SQL statement. (TIBCO Training Online)

27. What is force redeployment?Answer:

  • Selecting Force redeployment of all services to redeploy all services even if a
  • service is in a synchronized state. This is useful if you have manually changed
  • deployment files, or if you need to define NT Services to multiple hosts in a
  • Microsoft Cluster.

28. What protocol RV uses and explain about UDP and TRDB protocol?Answer:

TRDP (TIBCO Reliable Datagram Protocol) is a proprietary protocol running on top of UDP. (Trusted Router Discovery Protocol) It brings mechanisms to manage reliable message delivery in a broadcast/multicast paradigm, this includes:

  • message numbering
  • negative acknowledgement

(Tibco BW Online Training)

29. What is TIBCO?Answer:

It is a middle ware tool. It is a completely pictorial view of programming.

1. It has no server.

2. It is simply an in and out process.

3. Runs on any platform i.e. Platform independent.

4. Supports all the languages.

5. It supports SOA (Service Oriented Architecture) i.e. it is a loosely coupled and a distributed architecture. Hence each system is not completely and tightly dependent on other system.

30. Why do we use JMS?

Answer:

For BW to touch the EMS server we use JMS. Using this JMS we build a connectionbetween them and once the connection is successful we use this connection in the JMS queue sender. (Tibco Ems Interview Questions)

31. What is queue and topic based messaging?

Answer:

queue follows point to point mode of messaging where as topics follows pub/hub or client server messaging modes. Both are server based messaging in EMS.

32. Which configuration file is used for creating and configuring bridges in EMS?

Answer:

bridges between destinations are configured in a configuration file named as bridges.conf

33. What is the purpose of Retrieve Resource activity?

Answer:

The Retrieve Resources activity generates a WSDL file containing a concrete service(Conrete WSDL) description of any process definition that has a SOAP Event Source process starter. This allows clients to access the WSDL for a web service. The client can then use the WSDL file to invoke the web service. The Retrieve Resources activity can also be used to retrieve any other resources, including XSDs and WSIL.

34. What is file based storage and database storage in TIBCO EMS and where we will configureit?

Answer:

In file based store all messages will be saved on disk. Where as in database storage all messages will write on db. If we check in stores.conf we can find file storage and database storage. By default any message will be stored in the file.Note: In EMS 6.0 there is no concept of server or data base storage. By default all themess ages gets stored on the disc itself. (Tibco Video Training)

35. What is lock object and where it is used?

Answer:

It will allow only one process instance to access the data at a point of time.It will used along with critical section group in shared variables.

36. What all palettes you have worked in TIBCO BW 5.0?

Answer:

File palette, generall activities palette, jdbc palette, http palette, jms palette, parse palette, service palette, soap palette, wsdl palette. (Tibco Ems Interview Questions)

37. Explain some errors in while deployment the .ear?

Answer:

tibrv failed exception, tibhawk failed exception. No such memory found exception.Connection issues. Port availability exceptions.

38. What is the difference between SOAP Event Source and Service Activity?

Answer:

Using the SOAP Event Source, you can run only one operation at a time. While using the Service Palette you can run multiple operations simultaneously

The “SOAP Event Source” process starter creates a process instance for incoming SOAP requests. SOAP is a standard protocol for invoking web services. This allows you to create a web service using process definitions. Upon retrieval of the WSDL, the client can perform a SOAP request to invoke the web service.

39. What is use of HAWK and what are the components present in HAWK?

Answer:

HAWK is the tibco monitoring tool which can monitor the health of system, applications and can be manage the applications too.Hawk contains 3 major components, hawk display, hawk agents, and hawk micro-agents.30. What is the use of Query Builder in JDBC query Activity?No idea!! I never heard this query builder in JDBC.

40. What is the difference between parsed xml and render xml?

Answer:

Parse XML will parse the xml content as per the XML Schema or DTD or XSD that we defined. Render XML will render the data from the output and provide a xml string as per the Shema or XSD we defined.

41. What are the different types of variables available in TIBCO?

Answer:

There are three types of variables available in TIBCO.

They are:

Global variables: Global variables are used for assigning constants a value which is used over a project

Process variables: Process variables are again of four types.

They are:

Activity output

Predefined process variables

Error variables

User defined process variables.

Predefined process variables include $_Global Varialbes and $_Process Context

shared variables – User defined process variables could be defined at a process definition level and assigned a value by using an assign activity.(Tibco Ems Interview Questions)

42. What happens if I put a static value say ‘nitin’ in the sequencing key?

Answer:

All the processes which have this key in their sequencing key field will be executed in the order they were created.

43. What is the difference between shared variable, jobs hared variable, process variables and global variables?

Answer:

Shared variables can be accessible by multiple process definitions, and can Changeable by any process definition.Job Shared variables can be accessible within the execution jobs, and it will maintain a copy of variable for every job (execution).Process Variables can only be access for a particular process where it gets defined.Global variable can be accessible by across the project. Global variable can be edit at runtime too in Tibco administrator.

44. What is the difference between File poller and file adapter?

Answer:

File poller is a process starter activity which polls the given file for every polling interval time. It simply read the file and processes the text or binary output.

File adapter poll the set of files for every change event and make them sync as per the requirement.

45. Explain critical section group?Answer:

A critical section group controls the shared variables modification by other processes while the job is running at critical section group. We select lock object along with critical section group.

Check Demo Sesstion: