Tibco Interview Questions And Answers

1. What is TIBCO Certified Messaging?
Answer: TIBCO certified messaging is an approach to guarantee delivery of every message from the sender to its intended recipient. TIBCO certified messaging works on the principle of registration and acknowledgment

2. What is the difference between parsed xml and render xml?
Answer: Parse XML will parse the xml content as per the XML Schema or DTD or XSD that we defined.

Render XML will render the data from the output and provide an xml string as per the Shema or XSD we defined.

3. How You Perform Performance Tuning On Bw Engine?
Answer:

  • Max jobs
  • Flow limit
  • Activation Limit
  • Java heap size

4. What is the use of bridges in ems?
Answer: Using the bridge concept in EMS we can send messages between applications to applications without changing the application code. We can simply be using the same application logic with defined topics and queues. Here we simply bridge the desired topics to queues or queue to queue or topic to topic vice versa.

If u want to send a message between different messaging destinations within the EMS serve then go for bridge and its unidirectional

5. What is the difference between TIBCO RV and TIBCO EMS?
Answer: Below is some major differences between TIBCO RV and TIBCO EMS: 1.TIBCO RV is based on the TRDP/PGM Protocol while TIBCO EMS is based on JMS protocol.
2. TIBCO RV is based on dynamic subject-based messaging while TIBCO EMS is based on static queues and topic-based messaging.
3. In TIBCO RV, RVD Runs on every machine and hence it doesn’t have a single point of failure. In the case of EMS, the EMS server is a single point of failure.

4. TIBCO RV works on Bus model while TIBCO EMS works on Hub and Spoke model

6. Explain the critical section group?
Answer: A critical section group controls the shared variables modification by other processes while the job is running at a critical section group. We select lock objects along with critical section group. (online training institute)

7. What is the difference between queues and topics?
Answer:

Queues and Topics both are used in message store and transportation in EMS.

Queues are used in point to point communication mode whereas Topics are used in Publish-Subscribe communications.

Queues can assure the message deliver even if the reader/receiver is not active.

Topics case messages cannot be sent if the consumer is not active. but we can assurance by making them as durable

8. What Abstract WSDL and concrete WSDL?
Answer: Abstract WSDL contains the message, port and port type information which can be used by the web service providers.

Concrete WSDL contains abstract WSDL and transport details, and

9. What is the use of ESB BUS?
Answer: An enterprise service bus (ESB) is a distributed, message-based integration solution based on open standards. The role of an ESB is to facilitate reliable communications between IT resources such as applications, platforms, and services that are distributed in multiple systems throughout an enterprise.

10. What are the queue and topic-based messaging?
Answer: queue follows to point mode of messaging whereas topics follow pub/hub or client-server messaging modes. Both are server-based messaging in EMS.

11. When is a ‘Generate Error’ activity useful?
Answer: When you handle an error inside a called sub-processor group and want to re-throw the error to the caller (happens by default if you don’t handle the error in the called process).

12. What is the use of HAWK and what are the components present in HAWK?
Answer: HAWK is the Tibco monitoring tool that can monitor the health of system, applications and can manage the applications too.

Hawk contains 3 major components, hawk display, hawk agents, and hawk micro-agents.

13. What is the use of the “Override Transaction behavior” option in JDBC Activities?
Answer: Overrides the default behavior of a transaction group. If this activity is in a transaction group, the activity is normally committed or rolled back with the other transactional activities.

If this checkbox is checked, this activity is not part of the transaction group and is committed when it completes. Checking this option uses a separate database connection to perform the activity and commit the SQL statement.

14. What is the difference between SOAP Event Source and Service Activity?
Answer: Using the SOAP Event Source, you can run only one operation at a time. While using the Service Palette you can run multiple operations simultaneously

The “SOAP Event Source” process starter creates a process instance for incoming SOAP requests. SOAP is a standard protocol for invoking web services. This allows you to create a web service using process definitions. Upon retrieval of the WSDL, the client can perform a SOAP request to invoke the web service.

15. What is the purpose of the “Retrieve Resource” activity?
Answer: The Retrieve Resources activity generates a WSDL file containing a concrete service (Concrete WSDL) description of any process definition that has a SOAP Event Source process starter. This allows clients to access the WSDL for a web service. The client can then use the WSDL file to invoke the web service. The Retrieve Resources activity can also be used to retrieve any other resources, including XSDs and WSIL.

16. What is the need for monitoring?
Answer: To handle network health checks even when the administrator is not before the system we write some rule bases in HAWK and this HAWK will do the monitoring.

17. What is a subject-based messaging?
Answer: RV follows Subject-based messaging where all publishers publish the message on the subject name and interested subscribers are listening on this subject. It’s pure bus architecture.

18. What are the properties that we can set to a queue or topic?
Answer: import, flow control, sender_name, trace, expiration, overflow policy, store, and channel.

19. What are the protocols that RV and EMS use?
Answer:

EMS uses TCP protocol whereas RV uses TRDP over UDP which will provide TRDP for secure communication.

20. What is fault tolerance and Load Balancing in Tibco EMS and where to configure?
Answer: Fault Tolerance: The arrangement of failover recovery in EMS to assist client communications to EMS is called Fault Tolerance. Setting up primary and secondary EMS servers in an environment.

21. What are the configuration files present in EMS?
Answer: items.conf – EMS server config file which reads other config file queues.conf, topics.conf, durables.conf, acl.conf, the user.conf, group.conf, bridges.conf, route.conf etc.

22. What is force redeployment?
Answer: Selecting Force redeployment of all services to redeploy all services even if a

service is in a synchronized state. This is useful if you have manually changed

deployment files, or if you need to define NT Services to multiple hosts in a

Microsoft Cluster.

23. What is a persistent, nonresistent queue in EMS?
Answer: Persistent in EMS (Enterprise Messaging Service) is to store the messages on disk or database so that we can get the data from dist or database at a later point of time when the consumer is available.

Non-Persistent: Nonpersistent in EMS that the messages did not store at dist or database. They will remain in the EMS server and expire after reaching the expiration limit.

24. What are the Generate Error, Catch, and Rethrow activities?
Answer: Generate error is for error handling and catch and rethrow is for exception handling mechanism.

Rethrown will throw an error to the next level.

25. What is a static queue, dynamic queue, and a temporary queue?
Answer: Static queues are those created through Tibco ems admin tool.

Dynamic queues are created on top of the EMS server. They can be created at the designer level

or at the client level.

Temporary queues will exist until the application and client connection exists.

26. What is the difference between RV (rendezvous) and jms?
Answer:

RV and JMS both are Tibco messaging transports.

a) Architecture wise RV follows BUS architecture and JMS follows client-server architecture.

b) Protocol wise RV using UDP and JMS using TCP.

c) RV follows subject-based messaging whereas JMS using queues and topics.

d) RV is less secure and reliable in message transportation when we compare with EMS as EMS stores the messages on disk.

e) RV sending data asynchronously, EMS sends synchronously.

f) RV majorly used in Telecom sectors whereas EMS used in Banking and Financial sectors.

g) RV is a proprietary product of Tibco software inc whereas EMS is wrapper over JMS 1.1version

27. Where we define error schema to generating error activity?
Answer: Will have to define in END activity error schema tab so that it will get deflect on generate error tab.

28. What are the archive files in .ear?
Answer: Enterprise Archive(.ear) file contains combination .par, .sar and .aar files i.e process archive file, shared archive files and adapter archive files.

29. Where we will go for ADB adapter and JDBC Activities?
Answer: We can go for an ADB adapter where the data flow is synchronous and data integration is required between multiple databases. Whereas JDBC Activities can be used for asynchronous operations and where data integration is not required.

30. What is the difference between Filepoller and file adapter?
Answer: File poller is a process starter activity which polls the given file for every polling interval time. It simply read the file and processes the text or binary output.

File adapter poll the set of files for every change event and make them sync as per the requirement.

31. What is the difference between GUI Mode, Console Mode and Silent mode of installation?
Answer: GUI mode: In this mode, we can install in graphical mode, and well-instructed steps guide us to install.

No need to change any folder permissions in this mode.

Console mode: In this mode, we can install through from the command line. We have to run the command to install any Tibco product with the help of the below command.

In this mode, we have to modify the permissions for the root folders of every product of Tibco.

Silent mode: This mode is similar to Console mode, but here we are saving the installation in a store file. We have to run the below command in Silent mode.

Here also we have to change the ownership as root for the Tibco root paths.

32. How to define security to EMS sever Or use of SSL in Tibco EMS?
Answer: By using this SSL we can provide security to the EMS messages for this will have to configure the SSL certificate file,

33. What is the lock object and where it is used?
Answer: It will allow only one process instance to access the data at a point of time. It will be used along with a critical section group in shared variables. 

34. What protocol RV uses and explains about UDP and TRDB protocol?
Answer: TRDP (TIBCO Reliable Datagram Protocol) is a proprietary protocol running on top of UDP. (Trusted Router Discovery Protocol) It brings mechanisms to manage reliable message delivery in a broadcast/multicast paradigm, this includes:
– message numbering
– negative acknowledgment

35. What is the difference between Render XML activity and tib: render XML X-path function?
Answer: Render xml will take input as a string and generate it to xml.

Parse xml will be sued to generate the Xml file by giving text string as input.

36. What is the use of SSL and HTTPS?
Answer: Both will be used to provide security to TIBCO products.

37. What is the flow limit, max jobs, and activation limitS?
Answer: Flow Limit: Maximum number of concurrently running process instances to start before suspending the process starter.

Max Jobs: Maximum number of process instances that can concurrently be loaded into memory.

Activation Limit: Once a process instance is loaded it must remain in memory until it completes.

38. What is the difference between Get JMS queue and Wait for JMS queue message activity?
Answer: The Get JMS Queue Message activity retrieves a message from the specified queue. This activity allows you to perform a receive operation on the queue as opposed to waiting for a queue message to be delivered to the Wait for JMS Queue Message activity or the JMS Queue Receiver process starter.

The Wait for JMS Queue Message activity uses event key which is the ‘JMSCorrelationID’ to filter the right response with the right job. The ‘key’ is the ‘JMSMessageID’ sent by the Queue Sender activity.

39. What is the difference between SOAP Over JMS/HTTP?
Answer: The advantage of using “SOAP over JMS” over “SOAP over HTTP” is reliability as you may use the persistence and acknowledgment features built in the standard. The same applies if you need to establish asynchronous communication or need to use the load balancing features provided by JMS servers. You can achieve this using https but the implementation would be much more complicated.

40. What are file-based and process-based ledgers in TIBCO RVCM?
Answer:

The ledger will maintain all the data about the publisher and as well as subscribers.

File-based will be stored in memory whereas process based with have saved in the file system.

41. What are the other Tibco components that automatically come along with Tibco tra installation?
Answer:

TRA installs the following components:

TIBCO Rendezvous 8.1.1
Java Runtime Environment 1.5.0
Third-party core libraries 5.6.0
TIBCO Hawk 4.8.1
TIBCO Runtime Agent 5.6.0
TIBCO Designer 5.6.0

42. What is the role of domain utility?
Answer:

Domain utility: is used to create, delete, and modify Tibco domains.

To add machines to the specific domain.

To add an EMS server plug-in to the Tibco domains.

To modify server settings and https ports.

43. When do you get the error “Array Index out of Bounds Exception?
Answer: When the data formats are not specified correctly. If we give a Fixed format instead of delimiter we get this type of error. If we give a fixed format then we need to specify the length in offset as equal to the number of characters as (0, 4, 7) and so on.

44. What is the use of durable subscribers?
Answer: Durable subscribers are those who can subscribe to messages at a later point of time whenever they are active.

45. When we should use Reliable RV messaging and certified messaging?
Answer: Certified RV messaging should be used for critical messaging where the delivery of every message is very important. Certified message delivery protocols offer stronger assurances of delivery, along with tighter control, greater flexibility and fine-grained reporting. Reliable RV messaging is preferred when message sending is urgent but not critical.

46. What is meant by service and daemon in Rendezvous?
Answer: TIBCO RV Service is the UDP Port number on which Rendezvous messages are sent. Daemon is the port number on which communication takes place between RVD and application.

47. What is RV Storm?
Answer: TIBCO RV Storm is a situation in which TIBCO Rendezvous publisher bombards network with publishing so many messages and exhaust all network bandwidth of WAN links resulting in a complete breakdown of network lines and communication.

48. What is the critical section in TIBCO Business works and what is it used for?
Answer: The critical section is used to sync process instances so that only once the process instance executes the grouped activities at any given time. Any concurrently running process instances that contain a corresponding critical section group wait until the process instance that is currently executing the critical section group completes. Particularly used for controlling access to shared variables. A critical section is one of the group actions. Others are iterating, repeat until true, repeat on error until true, while true, pick first and transaction. If we select the critical section as the group, then we get two options. Single group and multiple groups.

Single Group

If you wish to synchronize process instances for a single process definition in a single process engine (only one ear(instance) is deployed), perform the following:

Create a group around the activities you wish to synchronize.
Specify the Critical Section for the Group Action field.
Specify Single Group for the Scope field.
Only one process instance at any given time will execute the activities contained in the Critical Section group.
Multiple Groups

If you wish to synchronize process instances for multiple process definitions, or if you wish to synchronize process instances across multiple process engines, perform the following:

Create a Lock shared configuration resource and specify a name for the resource.
To perform the synchronization across multiple process engines, check the Multi-Engine field of the Lock resource. When the process instances are executed by the same process engine, locking is performed in memory. When the process instances are executed across multiple engines, the process engines must be configured to use a database for storage, and a database transaction is performed to ensure that only one process instance is executing the critical section group at any given time.
Create a group around the activities you wish to synchronize.
Specify the Critical Section for the Group Action Field.
Specify Multiple Groups for the Scope field.
Use the Browse button in the Lock Object field to locate the Lock shared configuration resource you created in Step 1.
Perform steps 3 to 6 for any process definitions you wish to synchronize. Make sure you specify the same Lock shared configuration object for all Critical Section groups.

Note: Browse Latest  Tibco interview questions and Tibco tutorial. Here you can check Tibco Training details and Tibco training videos for self learning. Contact +91 988 502 2027 for more information.

All Tibco Interview Questions

Mentor Based Training

Duration: 40 Hours | Version: BW 6.X
9,999/-
  • Experienced Faculty
  • Real-time Scenarios
  • Free Bundle Access
  • Course Future Updates
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Complimentary Materials
Scroll to Top