Latest 45 Tibco Interview Questions For Experienced

1. What Is The Difference Between Ems And Rv ? (Tibco Interview Questions For Experienced)

Answer :

EMS

A producer sends a message to the central server. The server stores the message until it has delivered it to each consumer
Producer to server; server to consumers.
Store and forward queue protocol.
The central server stores all messages and delivery state for all its clients; it requires disk resources in proportion to total throughput volume.
Disk failure on a server host computer can be catastrophic, affecting all messages from every client. Many installations protect against disk failure using safeguards such as disk mirroring.
The central server is the master of overall delivery state.
RV

A producer sends a message to consumers. The producer stores the message until each consumer has acknowledged receipt
Peer-to-peer.
Stream-oriented protocol.
Each producer stores its outbound messages and some delivery state; it requires disk resources in proportion to its outbound volume.
Disk failure on a peer host computer affects only the messages that its programs produce or consume. However, disk mirroring for each individual peer is often impractical.

Tibco Interview Questions For Experienced

2. What are the different acknowledgment modes for a message ?

Answer :

There are 6 modes of acknowledgment. They are:

Auto – message is acknowledged automatically
Client – use confirm activity for acknowledgment
TIBCO EMS Explicit – use confirm activity for acknowledgment, only available for TIBCO EMS
TIBCO EMS no ack
Dups ok – message is acknowledged automatically on its receipt
Transactional – when a transaction is included in a process definition. The message is ack when the transaction commits.

3. How Do You Use Xslt File ?

Answer :

The Transform XML activity allows you to transform an input XML document into the output specified by the given XSLT File shared configuration resource.

4. What are TIBCO Ledger files and why they are important ?

Answer :

TIBCO Ledger files are used to store messages in case of RV certified messaging. Ledger files are important as they ensure delivery of each and every message to intended recipient in certified RV communication model in TIBCO.

5. What is difference between in memory ledger and file ledger in TIBCO ?

Answer :

Programs that require certification only for the duration of the program process can choose a process-based ledger. Once the process terminates the ledger file is no longer available. Programs that require certification that transcends process termination and program restart can choose a file-based ledger. Therefore, a file-based ledger preserves certified delivery information beyond transport invalidation, or process termination and restart. A memory/process-based ledger does not possess these characteristics.

6. What are the transactions in tibco ?

Answer :

In tibco every transaction is a business related message. We have JNDI, XA transactions available in tibco.

7. What Are The Maximum, We Can Configure In Ft Mode For Ems ?

Answer :

At any point of time, can configure only two servers in FT.

8. How to install tibco software components (sequence to install the components) ?

Answer :

We can install tibco software in 3 ways.

a) GUI mode

b) Silent mode

c) Console mode.

And we can install tibco software in the following sequence.

TRA, BW, Admin, EMS, RV, Adapters, Hawk.

Tibco Interview Questions For Experienced

9. What Is Difference Between Aliaslibrary And Librarybuilder ?

Answer :

A Library Builder activity is used to create a design time library which can used to share a set of TIBCO BW processes or resources across projects during the development phase.

An Alias Library is used to access some java classes which are part of a jar file.

10. Can we have more than one producer/consumer for a queue ?

Answer :

More than one producer can send messages to the same queue, and more than one consumer can retrieve messages from the same queue.

Learn how to use Tibco BW tutorial for beginners basics to advanced techniques.

11. How can you make only one consumer receives message from the queue ?

Answer :

By making the queue exclusive. If the queue is exclusive, then all queue messages can only be retrieved by the first consumer specified for the queue. Exclusive queues are useful when you want only one application to receive messages for a specific queue. If the queue is not exclusive, any number of receivers can retrieve messages from the queue.

12. What are the three levels of validations that can be performed in TIBCO designer ?

Answer :

Following are the three levels of validations supported by TIBCO BW:
1. Activity level validation

2. Process level validation

3. Project level validation

13. What is difference between fault tolerant and Load balanced deployment in TIBCO ?

Answer :

Load balancing:

Load balancing is done between two or more servers where the load is distributed between servers to avoid any server crashes due to heavy load on a single server.

Fault tolerance:

Fault tolerance is achieved between two servers where one server acts as a primary and the second server acts as a secondary/backup server for the primary server. Whenever failure occurs for primary server, the backup secondary server becomes the primary server.

14. Why do we need Non-exclusive queues ?

Answer :

Non-exclusive queues are useful for balancing the load of incoming messages across multiple receivers. Regardless of whether the queue is exclusive or not, only one consumer can ever retrieve each message that is placed on the queue.

15. How Restful web services can be developed in TIBCO ?

Answer :

TIBCO provides a Plugin for REST and JSON which can be used to develop Restful web services in TIBCO designer.

16. What is the difference between sqldirect and other jdbc activities ?

Answer :

Other JDBC activities can only do a specific DML operation (insert, update, modify), where as sql direct can executes all the DML operations including table creation and deletion too.

Top 32 Tibco Interview Questions and Answers pdf

17. Can we have backward transitions in TIBCO BW Processes ?

Answer :

In TIBCO Designer Processes, transitions between activities are always uni-directional. This means that we can’t go back to a previous transition from any point.

18. What are different Panels of TIBCO designer window and what is the purpose of each ?

Answer :

There are following four types of panels available in TIBCO designer window:

Project Panel: This panel shows project hierarchy.
Design Panel: This panel is used to design new BW Processes in TIBCO.
Palette Panel: This Panel has all the available Palettes with bundled activities which can be dragged and used in design panel during process development.
Configuration Panel: Configurations including input, output details for any activity are specified in the configuration panel.

19. What is functionality of TIBCO RVD (Rendezvous Daemon) ?

Answer :

TIBCO RVD is a background process that runs automatically to support all RV messaging.

20. Explain some errors in while deployment the .ear ?

Answer :

tibrv failed exception, tibhawk failed exception. No such memory found exception. Connection issues. Port availability exceptions.

21. Explain error handling mechanism ?

Answer :

We can handle the errors using generate an error, catch, and Rethrow.

22. What is the difference between shared variable, job shared variable, process variables and global variables ?

Answer :

Shared variables can be accessible by multiple process definitions, and can

Changeable by any process definition.

Job Shared variables can be accessible within the execution jobs, and it will maintain a copy of variable for every job (execution).

Process Variables can only be access for a particular process where it gets defined.

Global variable can be accessible by across the project. Global variable can be edit

at runtime too in Tibco administrator.

23. Why do we use JMS ?

Answer :

For BW to touch the EMS server we use JMS. Using this JMS we build a connection between them and once the connection is successful we use this connection in the JMS queue sender.

Tibco Interview Questions For Experienced.

24. What are the acknowledgement modes available in tibco EMS ?

Answer :

These are the following acknowledgement modes in EMS and JMS

JMS: The JMS specification defines three levels of acknowledgement for non-transacted

a). Auto (Tibco Certification Training)

b) Client Acknowledgement.

c) Dups-Ok Acknowledgement.

EMS: EMS extends the JMS acknowledge modes to include:

d) NO_ACKNOWLEDGE

e) EXPLICIT_CLIENT_ACKNOWLEDGE

f) EXPLICIT_CLIENT_DUPS_OK_ACKNOWLEDGE

25. What is the use of pick first and critical section ?

Answer :

Already covered in prev questions

26. List the X-path functions that you recently used ?

Answer :

String, Date, Numbers,logical.

27. What is the use of Query Builder in JDBC query Activity ?

Answer :

No idea!! I never heard this query builder in JDBC

28. What are the modes of TIBCO BW Installations ?

Answer :

GUI mode
Console mode
Silent mode

29. What Are Included In Ear File ?

Answer :

Library builder
Alias library
Process Definitions
Shared resources

30. What Are The Main Parts Of Jms Message ?

Answer :

Header
Body
Properties

31. What Are The Maximum, We Can Configure In Ft Mode For Ems ?

Answer :

At any point of time, can configure only two servers in FT.

Tibco Interview Questions For Experienced

32. In Mapping Using Xslt, What Is Meang Of (..) In The Statement ?

Answer :

Parent loop.

(Tibco Training Videos)

33. Is That Possible To Change Process Or Shared Variable During Runtime ?

Answer :

Yes, it’s possible to change process or Shared variables at run time using assign and Set shared Variable activity.

34. How You Send Messages In A Sequence Order In Ems ?

Answer :

By using Sequence Key property.

35. How To Set Message Priorities On The Destinations Using Tibco Ems ?

Answer :

By specifying priority index at receiving 

36. What all palettes you have worked in TIBCO BW ?

Answer :

File palette, generall activities palette, jdbc palette, https palette, jms palette, parse palette, service palette, soap palette, wsdl palette.

37. If the message has hit the queue, and there are no receivers for it, and the receiver comes alive after 6 hours, what happens to the message ?

Answer :

Message stays on the queue.

38. Can two queue receivers listen to the same queue? If yes, if the message arrives on the queue, when receiver receives it ?

Answer :

The queue which has made connection first. First come first serve.

Tibco Interview Questions For Experienced

39. What type of resources in TIBCO EAR file ?

Answer :

Following type of resources are typically added in EAR file in TIBCO:

Local Project Resources (Processes, Schemas, Connections, Services, Variables etc)
Library Builder Resources Files.
Files referred in designer CLASSPATH
Files under the Designer Installation directory

(Tibco Spotfire Training Online)

40. What are the three scenarios where BW engine must be configured with database persistence instead of Local File ?

Answer :

The three scenarios are:

Shared Variables across BW engines.
Locking across groups in multiple BW engines.

41. What is RVA ?

Answer :

To receive packets coming through internet i.e. web pages we use RVA (Rendezvous Agent)

42. If you have installed a particular version of TIBCO software e.g. TIBCO BW X.Y.Z, What are X, Y and Z number stands for ?

Answer :

Integration can be at different application layers:

X:Patch
Y:Major
Z:Minor

43. What happens if I put a static value say ‘nitin’ in the sequencing key ?

Answer :

All the processes which have this key in their sequencing key field will be executed in the order they were created.

44. What is the sequencing key in the misc tab used for ?

Answer :

It is used to call process instances in the order they are created.

45. What is TIBCO ?

Answer :

It is a middleware tool. It is a completely pictorial view of programming.

1. It has no server.

2. It is simply an in and out process.

3. Runs on any platform i.e. Platform independent.

4. Supports all the languages.

5. It supports SOA (Service Oriented Architecture) i.e. it is a loosely coupled and a distributed architecture. Hence each system is not completely and tightly dependent on other system.

Check Demo Sesstion: