Devops Ansible Interview Questions and Answers Pdf

Ansible Interview Questions

DevOps is the common prevailing technology trends. There is an increasing need for DevOps Engineer position in technology businesses.
Therefore you have ultimately attained your dream job in Ansible training yet are questioning how to break the Ansible Interview and what could be the feasible Ansible Interview Questions. Each interview is varied and the range of a job is different too. Having this in memory we have invented the multiple popular Ansible Interview Questions and answers to assist you to get a victory in your interview.

This blog includes specialized interview questions that an interviewer questions for DevOps Training Engineer job. Every question is supplemented by an answer so that you can prepare for a job interview in a short time Ansible Interview Questions. We have gathered the list later tending few of technical interviews in top-notch organizations like-Amazon, Netflix, Airbnb, etc.

Ansible Interview Questions

Frequently, certain questions and concepts are utilized in our regular work Ansible Interview Questions. But these are most valuable when an Interviewer is judging to examine your broad experience of DevOps.

Here is the list of popular Ansible Interview Questions that are proposed frequently in an interview

1. What Is Ansible?
Answer:
 Ansible is a software tool to deploy an application using ssh without sny downtime. It is also used to manage and configure software applications. Ansible is developed by Python language.

2. What Are The Advantages Of Ansible?
Answer:

  • Agent-less
  • Very low overhead
  • Good performance

3. How Ansible Works?
Answer: There are many similar automation tools available like Puppet, Capistrano, Chef, Salt, Space Walk etc, but Ansible categorizes into two types of server: controlling machines and nodes.

The controlling machine, where Ansible is installed and Nodes are managed by this controlling machine over SSH. The location of nodes is specified by controlling machine through its inventory.

The controlling machine (Ansible) deploys modules to nodes using SSH protocol and these modules are stored temporarily on remote nodes and communicate with the Ansible machine through a JSON connection over the standard output.

How Ansible Works: Ansible is agent-less, that means no need of any agent installation on remote nodes, so it means there are no background daemons or programs are executing for Ansible when it’s not managing any nodes.

Ansible can handle 100’s of nodes from a single system over SSH connection and the entire operation can be handled and executed by one single command ‘ansible’. But, in some cases, where you required to execute multiple commands for a deployment, here we can build playbooks.

Playbooks are a bunch of commands which can perform multiple tasks and each playbook are in YAML file format.

4. What’s The Use Of Ansible?
Answer: Ansible can be used in IT infrastructure to manage and deploy software applications to remote nodes. For example, let’s say you need to deploy a single software or multiple software to 100’s of nodes by a single command, here ansible comes into picture, with the help of Ansible you can deploy as many as applications to many nodes with one single command, but you must have a little programming knowledge for understanding the ansible scripts.

We’ve compiled a series on Ansible, title ‘Preparation for the Deployment of your IT Infrastructure with Ansible IT Automation Tool‘, through parts 1-4 and covers the following topics.

5. Is There A Web Interface / Rest API /Etc?
Answer: Yes, Ansible, Inc makes a great product that makes Ansible even more powerful and easy to use. See Ansible Tower.

6. How Do I Submit A Change To The Documentation?
Answer: Documentation for Ansible is kept in the main project git repository, and complete instructions for contributing can be found in the docs.

7. When Should I Use {{ }}? Also, How To Interpolate Variables Or Dynamic Variable Names?
Answer: A steadfast rule is ‘always use {{ }} except when:‘. Conditionals are always run through Jinja2 as to resolve the expression, so when: failed_when: and changed_when: are always templated and you should avoid adding {{}}.

In most other cases you should always use the brackets, even if previously you could use variables without specifying (like with_ clauses), as this made it hard to distinguish between an undefined variable and a string.

Another rule is ‘mustaches don’t stack’. We often see this:

{{ somevar_{{other_var}} }}

The above DOES NOT WORK, if you need to use a dynamic variable use the hostvars or vars dictionary as appropriate:

{{ hostvars[inventory_hostname][‘somevar_’ + other_var] }}

8. How To Install Ansible ?
Answer: Installation of Ansible Ubuntu 14.04

The best way to get Ansible for Ubuntu is to add the project’s PPA (personal package archive) to your system.

To do this effectively, we need to install the software-properties-common package, which will give us the ability to work with PPAs easily. (This package was called python-software-properties on older versions of Ubuntu.)

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install software-properties-common

Once the package is installed, we can add the Ansible PPA by typing the following command:

sudo apt-add-repository PPA:ansible/ansible

Press ENTER to accept the PPA addition.

Next, we need to refresh our system’s package index so that it is aware of the packages available in the PPA. Afterward, we can install the software:

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install ansible
  • We now have all of the software required to administer our servers through Ansible.

9. How Do I Generate Crypted Passwords For The User Module?
Answer: The mkpasswd utility that is available on most Linux systems is a great option:

mkpasswd –method=sha-512

If this utility is not installed on your system (e.g. you are using OS X) then you can still easily generate these passwords using Python. First, ensure that the Passlib password hashing library is installed.

pip install passlib

Once the library is ready, SHA512 password values can then be generated as follows:

python -c “from passlib.hash import sha512_crypt; import getpass; print sha512_crypt.encrypt(getpass.getpass())”

Use the integrated Hashing filters to generate a hashed version of a password. You shouldn’t put plaintext passwords in your playbook or host_vars; instead, use Vault to encrypt sensitive data.

10. Desired To Gain Proficiency On Ansible?
Answer: Explore the blog post on Ansible training to become a pro in Ansible.

11. How Do I Get Ansible To Reuse Connections, Enable Kerberized Ssh, Or Have Ansible Pay Attention To My Local Ssh Config File?
Answer: Switch your default connection type in the configuration file to ‘ssh’, or use ‘-c ssh’ to use Native OpenSSH for connections instead of the python paramiko library. In Ansible 1.2.1 and later, ‘ssh’ will be used by default if OpenSSH is new enough to support ControlPersist as an option.

Paramiko is great for starting out, but the OpenSSH type offers many advanced options. You will want to run Ansible from a machine new enough to support ControlPersist if you are using this connection type. You can still manage older clients. If you are using RHEL 6, CentOS 6, SLES 10 or SLES 11 the version of OpenSSH is still a bit old, so consider managing from a Fedora or openSUSE client even though you are managing older nodes, or just use paramiko.

We keep paramiko as the default as if you are first installing Ansible on an EL box, it offers a better experience for new users. 

12. What Is The Best Way To Make Content Reusable/redistributable?
Answer: If you have not done so already read all about “Roles” in the playbooks documentation. This helps you make playbook content self-contained and works well with things like git submodules for sharing content with others.

If some of these plugin types look strange to you, see the API documentation for more details about ways Ansible can be extended.

13. How Do I See All The Inventory Vars Defined For My Host?
Answer: You can see the resulting vars you define in inventory running the following command:

ansible -m debug -a “var=hostvars[‘hostname’]” localhost.

14. How Do I Copy Files Recursively Onto A Target Host?
Answer: The “copy” module has a recursive parameter, though if you want to do something more efficient for many files, look at the “synchronize” module instead, which wraps rsync. See the module index for info on both modules.

15. How Do I Access A Variable Name Programmatically?
Answer: An example may come up where we need to get the ipv4 address of an arbitrary interface, where the interface to be used may be supplied via a role parameter or other input. Variable names can be built by adding strings together, like so:

{{ hostvars[inventory_hostname][‘ansible_’ + which_interface][‘ipv4’][‘address’]}}

The trick about going through host vars is necessary because it’s a dictionary of the entire namespace of variables. ‘inventory_hostname’ is a magic variable that indicates the current host you are looping over in the host loop.

Note: Browse latest  Devops interview questions and Devops tutorial. Here you can check Devops Training details and  Devops training videos for self learning. Contact +91 988 502 2027 for more information.

All Devops Interview Questions

Devops Videos

Duration: 25+ Hours
5999/-
  • Experienced Faculty
  • Real-time Scenarios
  • Free Bundle Access
  • Course Future Updates
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Complimentary Materials
Scroll to Top

Devops Tutorial Videos

up to 90% Off

min 60% off