IBM Integration Bus Interview Questions and Answers

IBM Integration Bus Interview Questions & Answers will be very helpful for the begineers who are ready to learn from scratch to an advanced level.

1. What are the versions of IIB ?
Ans: WebSphere Message Broker Version 7.0.
WebSphere Message Broker Version 8.0.
IBM Integration Bus Version 9.0.
IBM Integration Bus Version 10.0
IBM App Connect

2. What Is Parser And Difference Between Parser And Format?
Ans: A Parser is defined as a program that interprets the bit stream of an incoming message and creates an internal representation of it in a tree structure.

3.  How will input messages with different ­ different delimiters between the fields are handled in WMB?
Ans: Using MRM domain we can input messages with different ­ different delimeters between the fields in WMB.

4. Can we use SOAP node without WSDL?
Ans: Yes, By setting the Soap node properties i.e we have to set the operation mode property to Operate in gateway mode which disables all WSDL properties( port type, binding, Service port ) so that we can give the WSDL dynamically in the next node
Behavior of propagate with return true and return false.
SET OutputRoot = InputRoot;
PROPAGATE;
SET OutputRoot = InputRoot;
PROPAGATE TO TERMINAL ‘out1’;
SET OutputRoot = InputRoot;
PROPAGATE TO LABEL ‘ThirdCopy’;
In the above examples if we end the code with return true then the output is propagated twice. If we end the code with return false then the output is propagated only once.

5. What Is The Uniqueness Of Mb Over Ics?
Ans:
 Parallel processing

6. How Will We Use A Cobol Copybook In Mb?
Ans:
You can populate your message set with message definitions by importing COBOL copybook files, using either the New Message Definition File wizard or the mqsicreatemsgdefs command line utility.

7. What are Connectiontype and Protocol ?
Ans: ConnectionType : Valid values are ACTIVE or PASSIVE. is valid only when FTP is specified as the protocol. If SFTP is specified, this property is ignored.
The default is PASSIVE, which is more likely to be tolerated by most types of firewall protection that allow the client to log in. If you set this property to ACTIVE, this refers to a socket that is established by the remote server to the client (the broker message flow)
Protocol: The remote transfer protocol to use. Valid values are FTP or SFTP. If no protocol is specified in the configurable service, the value specified in the node is used.

8. When to use HTTP input node and when Soap input?
Ans: We use HTTP and SOAP input nodes to interact with WEB services, to decide which node to use when we can consider points below.

HTTP Input: If we want to use different messaging domains like XMLNSC, JSON, BLOB, MRM then we use HTTP input node.
If we are not using WS-Addressing or WS-Security Then it is better to use HTTP input instead of SOAP input node.

SOAP Input: If incoming message is SOAP based, SOAP with Attachments (SwA) or Message Transmission Optimization Mechanism (MTOM) message then we use SOAP node. If we are having a WSDL file to validate or checking our message then we use SOAP input Node. It supports WS-Addressing and WS-Security.

9. What are the types of TRACES?
Ans: User trace  and Service trace.

10. What are the types of variables in ESQL?
Ans: ESQL variables can be described as external variables, normal variables, or shared variables.

11. What is JMS ?
Ans: JMS (Java Message Service) is an API that provides the facility to create, send and read messages. It provides loosely coupled, reliable and asynchronous communication.

12. What is Library ?
Ans: The use of a library helps organization by grouping reusable resources together. This library can also be used by other applications, services, libraries, or integration projects.

13. Execution group is a process or a thread?
Ans: Execution group is grouping of message flows. It provides isolation between them and executes flows in separate address spaces. It is a Unique process.

14. Define Broker, Bar, Execution Group, Scada, And Components Of Broker?
Ans:

Broker: A broker is a set of execution processes that hosts one or more message flows to route, transform, and enrich inflight messages.

Bar: Flows and sets that are to be deployed are packed in it and sent to configuration manager

Execution Group: An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker. The broker enforces a degree of isolation between message flows in distinct execution groups by ensuring that they execute in separate address spaces, or as unique processes.

Scada: The SCADAInput node is used to receive messages from clients that connect to the broker across the WebSphere MQ Telemetry Transport. SCADA device clients use the MQIsdp protocol to send messages, which are converted by the SCADAInput node into a format recognized by WebSphere Message Broker. The node also establishes the processing environment for these messages.

Components Of Broker: Broker, Configmgr, User name service.

16. What are the Advantages Of Compute Node?
Ans: 1.To construct one or more new output messages.

2. To build a new message using a set of assignment statements.
3. To opy messages between parsers
4. To convert messages from one code set to another
5.To transform messages from one format to another.

17. When we hit any backend where all queue or backend details are are stored?
Ans: To hit or calling any backend system from message broker we need host Urls or Queues, and we store all these details in our database and at runtime we retrieve those details to make a call to the Host System.

18. What is the difference between Input and MQInput node?
Ans: Use the Input node as an In terminal for an embedded message flow (a subflow).The MQInput node receives a message from a WebSphere MQ message queue that is defined on the queue manager of the broker. It is the first node of your message flow. (E learning Portal)

19. What is Thrownode ?
Ans: It is present in Construction drawer of the palette, used to throw an exception in a message flow.
If the content of the message contains unexpected data.
For example, to back out a message that does not contain a particular field, you can check (using a Filter node) that the field exists; if the field does not exist, the message can be passed to a Throw nodeInclude a Throw node with a TryCatch node in your message flow to alert the systems administrator of a potential error situation; for example, if you have a Compute node that calculates a number, test the result of this calculation and throw an exception if the result exceeds a certain amount. The TryCatch node catches this exception and propagates the message to a sequence of nodes that process the error.

20. How to implement Multithreading concept in IIB?
Ans: We can implement the Multi threading concept by adding instances in the .msgflow properties after creating the bar file. The instance is nothing but a creating new thread.

21. How Many Builtin Nodes Are There? Categories Them?
Ans:
 WebSphere Message Broker supplies built-in nodes that you can use to define your message flows. For information about each of these nodes, follow the appropriate link below. The nodes listed here are grouped according to the function that they provide.

22. Can We Create Multiple Instances Of A Message Flow?
Ans:
 Yes we can. One way is by adding multiple node. For ex. A single message flow can handle DATA received across MQ and Messages that are received across native IP connections.

23. What is ESQL?
Ans: Extended Structured Query Language (ESQL) is a programming language based on Structured Query Language (SQL), which is commonly used with relational databases such as DB2. ESQL extends the constructs of the SQL language to provide support for you to work with both message and database content.

24. What is File Info ?
Ans: The broker reads files with the FileInput, FTEInput, CDInput, and FileRead nodes, and writes files with the FileOutput, CDOutput, and FTEOutput nodes.You can use the FTEInput and FTEOutput nodes to receive or send files to a destination on a WebSphere MQ File Transfer Edition network.FileInput node creates an mqsitransitin subdirectory in the input directory. The mqsitransitin subdirectory holds and locks the input files while they are being processed. The broker reads the file and propagates a message, or messages, by using the contents of the file.

25. What is difference between XMLNS and XMLNSC, why we use XMLNSC?
Ans: XMLNS and XMLNSC both are used for Parsing XML messages but there are some advantages in using XMLNSC over XMLNS as.

XMLNSC parser is compact and uses low memory then XMLNS.
XMLNSC can provide validation as we can apply message set validation if using XMLNSC, not in case of XMLNS.

26. What are the main components of IIB/WMB?
Ans:
The 3 main components in IIB/WMB are: 

Runtime: The broker runtime is the main processing component to which development artifacts are deployed.
Development: The Toolkit is used for development of message flows and other development artifacts.
Administration: Message Broker Explorer is an administration tool used to perform deploys, create brokers or new execution groups, and enable flow monitoring. WMB V8 provides a WebUI tool to view the broker runtime or resources deployed in a browser.

27. Difference Between Root And Output Root?
Ans:
 Root is used in the Database content changing and in Filter node.

Output Root is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based on the input message.

28.  About Resetcontent descripter Node, Label Nodet?
Ans:

Resetcontent descripter Node: To request that the message is reparsed by a different parser.

Label Node: use it in combination with a RouteToLabel node to dynamically determine the route that a message takes through the message flow, based on its content. The RouteToLabel node interrogates the Local Environment of the message to determine the identifier of the Label node to which the message must next be routed. 

29. How the interaction with Database does take place using Compute node?
Ans: In Data Source specify the name by which the appropriate database is known on the system on which this message flow is to execute.

30. What functionality ESQL provides?
Ans
: Through ESQL you can  Change the message content. Modify an existing message Create a new message Add dynamic terminals Route a message Propagate a new request .

32. What are the techniques used in transforming and enriching messages in WMB?
Ans: We can transform and enrich messages by using one or more of the following techniques.

Mappings ESQL Java XSL style sheets PHP .

33. Drawback of Library used in WMB 8 / IIB 9 ?
Ans: WMB v8 introduced Static library any changes made to these reusable artifacts (Common Error Handling framework / logging framework) always resulted in need to re-deploy all applications / services.IIB v10 has addressed this concern / problem by introducing Shared Libraries. Now the Applications / Services do not take copy of the Shared Library within themselves. As the Shared Libraries are deployed directly at the Integration Server level.

34. What Is Schema Of Broker?
Ans:
 A broker schema is a symbol space that defines the scope of uniqueness of the names of resources defined within it. The resources are message flows, ESQL files, and mapping files.

35. What Is An Execution Group?
Ans:
An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker. The broker enforces a degree of isolation between message flows in distinct execution groups by ensuring that they execute in separate address spaces, or as unique processes.

36. Where Do You Place Pass-thru Node In Message Flow?
Ans:
In the sub flows immediate to the input node.

Note: Browse latest IIB Interview Questions and Data Power Tutorials. Here you can check Cognos Online Training details and enroll for online training. Contact +91 988 502 2027 for more information.

All IIB Interview Questions

IIB Videos

Duration: 40.5 Hours | Version: 9, 10 | Development
5999/-
  • Experienced Faculty
  • Real-time Scenarios
  • Free Bundle Access
  • Course Future Updates
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Complimentary Materials

IIB Tutorial Videos

up to 90% Off

Min 60%