Mulesoft interview questions

Mulesoft ESB Interview Questions And Answers (Best 53)

1. What is Mulesoft ? (Mulesoft ESB Interview Questions)

Answer:

MuleSoft provides the most widely used integration platform (Mule ESB & CloudHub) for connecting SaaS & enterprise applications in the cloud and on-premise.(Mulesoft ESB Interview Questions)

2. What is Shared Resource in Mule and how they have been used ?

Answer:

We can make connectors as a reusable component by defining them as common resources and expose them to all applications deployed under the same domain, these resources are known as shared resources. These shared resource needs to be defined inside Mule Domain Project and then referred to each of the projects that are meant to use the elements in it.

3. What is a Web service API ?

Answer:

An API (Application Programming Interface) is the means by which third parties can write code that interfaces with other code. A Web Service is a type of API, one that almost always operates over HTTP (though some, like SOAP, can use alternate transports, like SMTP).

4. What are various types of Exception Handling ?

Answer:

1. Choice Exception Handling.
2. Catch Exception Handling.
3. Rollback Exception Handling.
4. Global Exception Handling.
5. Default Exception Handling.

5. What Difficulties Mule Does Encompass ?

Answer:

Transport: applications can accept input from a variety of means, from the file system to the network.
Data format: speaking the right protocol is only part of the solution, as applications can use almost any form of representation for the data they exchange.
Invocation styles: synchronous, asynchronous, or batch call semantics entail very different integration strategies.
Lifecycles: applications of different origins that serve varied purposes tend to have disparate development, maintenance, and operational lifecycles. (Online Training Institute)

6. Why Mule Was Designed ?

Answer:

Mule’s core was designed as an event-driven framework combined with a unified representation of messages, expandable with pluggable modules. These modules would provide support for a wide range of transports or add extra features, such as distributed transactions, security, or management. Mule was also designed as a programmatic framework offering programmers the means to graft additional behavior such as specific message processing or custom data transformation. (Mulesoft ESB Interview Questions)

7. Why Spring-driven Configuration Builder Is Important Than Script Builder ?

Answer:

The advantages of Spring-driven configuration builder

It is the most popular — you are more likely to find examples using this syntax.
It is the most user-friendly — Spring takes care of wiring together all the moving parts of the ESB, something you must do by hand with a script builder. (What is Mulesoft)
It is the most expressive — dedicated XML schemas define the domain-specific language of Mule, allowing you to handle higher-level concepts than the scripting approach does.(Mulesoft ESB Interview Questions)

8. How can you change the runtime changes using mediation primitive ?

Answer:

We have future called Promotable properties in ESB. We can configure this future while development. Then we can make it changed at runtime without restarting the server it can be published.

9. What are all the configurations required for JDBC Adapter implementation ?

Answer:

Data Source needs to be created and need to configure with DB. If we have security, then need to created security authentication.

10. What is the difference between ESB and JMS ?

Answer:

ESB provides the middleware and interfaces that allow businesses to connect their applications without writing code.

JMS provides messaging capability and facilitates communication between the modules/applications.

11. What is Mule ESB ?

Answer:

Mule ESB is a Java-based enterprise service bus (ESB) and integration platform, developer can connect their application with ESB. Mule use service oriented architecture. Apart from of the different technologies the applications use, including JMS, Web Services, SMTP, HTTP. The advantage of ESB, it’s allow communicate different application. Messages can be any format SOAP to JSON. Mule ESB Development provide messaging framework that enable exchange of data among application. (Mulesoft ESB Interview Questions)

12. What is RAML ?

Answer:

RAML stands for RESTful API Modeling Language is a YAML-based language for describing RESTful APIs. It provides all the information necessary to describe RESTful or practically RESTful APIs.(Best Open Source ESB)
RAML is similar to WSDL, it contains endpoint URL, request/response schema, HTTP methods, and query and URI parameter.

13. Why we use RAML ?

Answer:

RAML helps client know, what the service is and how all the operations can be invoked. RAML helps the developer in creating the initial structure of this API. RAML can also be used for documentation purpose.

14. What Is Endpoint In Mule ?

Answer:

An endpoint represents the specific usage of a protocol, whether it is for listening/polling, reading from, or writing to a particular target destination. Hence it controls what underlying entities will be used with the connector they depend on. The target destination itself is defined as a URI. Depending on the connector, the URI will bear a different meaning; for example, it can represent a URL or a JMS destination.

mulesoft tutorial

15. Explain ESB Integration core principles ?

Answer:

Transformation – Data transformation between canonical data formats and specific data formats required by each ESB connector.
Transportation – Transport protocol negotiation between multiple formats. Such as HTTP, JMS, JDBC.
Mediation – Providing multiple interfaces for the purpose of a) supporting multiple versions of a service for backward compatibility or alternatively, b) to allow for multiple channels to the same underlying component implementation. This second requirement may involve providing multiple interfaces to the same component, one legacy interface (flat file) and one standard compliant (SOAP/XML) interface. (What is MuleSoft Used for)
Non-functional consistency – For a typical ESB initiative, this can include consistency around the way security and monitoring policies are applied and implemented.

16. What Is Transformer In Mule ?

Answer:

A transformer takes care of translating the content of a message from one form to another. It is possible to chain transformers to cumulate their effects. Transformers can kick in at different stages while a message transits through a service.

Mulesoft ESB Interview Questions

17. What is Correlation Context ?

Answer:

Correlation Context: Used when Mediation primitives want to pass values from the request flow to the response flow.

Used to pass values from the request message onto the response. (How to Learn MuleSoft)

18. Difference between Callout and Service Invoke ?

Answer:

Service Invoke: The Service Invoke primitive is used to make a service request in either a request or response mediation flow. The service may be Request/Response or One-Way. Multiple instances of the Service Invoke primitive are permitted in a flow, allowing a series of service invocations to be performed.

Callout: The Callout receives the message and calls the requested service and operation. There is a Callout node for each connected target operation in the mediation flow.

– If the call is successful, the Callout Response node in the response flow receives the response message.

– If the call is unsuccessful, the Callout can be set to retry service invocations depending on the type of fault received.

19. What are the Flow Processing Strategies ?

Answer:

Synchronous Flow Processing Strategy, Queued Flow Processing Strategy, Asynchronous Flow Processing Strategy, Thread Per Processing Strategy, Queued Asynchronous Flow Processing Strategy, Non-blocking Flow Processing Strategy, Custom Processing Strategy, Rollback Exception Handling. (Mulesoft ESB Interview Questions)

20. What are the different ESBs in the market ?

Answer:

There are various ESB’s available in the market. Some are opensource, some licenced:
1. Talend
2. Mule ESB
3. JBoss Fuse ESB21. What are the advantages of RESTful web services ?Answer:
Advantages of RESTful Web Services

Fast: RESTful Web Services are fast because there is no strict specification like SOAP. It consumes less bandwidth and resource.

Language and Platform independent: RESTful web services can be written in any programming language and executed in any platform.

Can use SOAP: RESTful web services can use SOAP web services as the implementation.

Permits different data format: RESTful web service permits different data format such as Plain Text, HTML, XML and JSON.22. What are the advantages of using an ESB ?Answer:
Provides a way for end points to connect to each other without having to directly talk to each other. It simplifies the communications for the end points as they only have to conform to a standard communication interface, the bus.

An ESB provides a single place to get some key end point metrics: frequency, availability, and performance.

An ESB tends to provide more than one communication interface. However, a developer only needs to choose the easiest one to get and receive the data from the bus.

23. What is caching and why to use it ?

Answer:

Caching is a concept with is used to store frequently used data in the memory, file system or database which saves processing time and load if it would have to be accessed from original source location every time.

24. How to select an ESB ?

Answer:

Usability: How complicated is the installation process? The learning curve of the ESB should not be long.
Maintainability: How to monitor the product? If any GUI terminal is available for monitoring the services.
Community: Is there active community for the ESB. Various discussion forums, tutorials etc.
Enterprose Support- Is the product support reliable. What services are available.
Flexibility: Can the ESB be configured to meet the business requirements.
Reliability: The reliablity of the ESB. Its current users and various case studies if available.
Cost: The cost of the ESB. Its Licence policies. Support cose. etc.

Mulesoft ESB Interview Questions

25. What is Mule Cache Scope and what are its storage types ?

Answer:

Caching in Mule ESB can be done by Mule Cache Scope. Mule Cache Scope has 3 storage types –

In-memory: This store the data inside system memory. The data stored with In-memory is non-persistent which means in case of API restart or crash, the data been cached will be lost.

Configuration Properties:

Store Name
Maximum number of entries
TTL (Time to live)
Expiration Interval
Managed-store: This stores the data in a place defined by ListableObjectStore. The data stored with Managed-store is persistent which means in case of API restart or crash, the data been cached will no be lost.

Configuration Properties:

Store Name
Maximum number of entries
TTL (Time to live)
Expiration Interval
Persistence (true/false)
Simple-test-file-store: This stores the data in a file. The data stored with Simple-test-file-store configuration is persistent which means in case of API restart or crash, the data been cached will no be lost.

26. Do you have any particular areas of interest or ability ?

Answer:

Talk to the interviewer about your strengths and be sure to highlight any particular skill that you excel in. It’s a great idea, if you can, to highlight specific skills that may be listed on the company’s job posting / job description. If there is a related area of interest where you’d like to expand your skills, you can mention those as well. (Mulesoft ESB Interview Questions)

27. What is ESB ?

Answer:

An enterprise service bus (ESB) is software architecture for middleware that provides fundamental services for more complex architectures. For example, an ESB incorporates the features required to implement a service-oriented architecture (SOA). In a general sense, an ESB can be thought of as a mechanism that manages access to applications and services (especially legacy versions) to present a single, simple, and consistent interface to end-users via Web- or forms-based client-side front ends.

mulesoft training videos

28. What Is Bridge Component In Mule ?

Answer:

A bridge component is used to pass the messages from the inbound router to the outbound one. A bridge is a neutral component: it does not perform any action or modify messages that it processes.

29. What is Transient Context ?

Answer:

Transient Context: Used for passing values between Mediation primitives within the current flow — either the request flow or the responses flow. The transient context cannot link requests and responses and hence cannot be used across. Used when you want to save an input message before a service invokes call (within a request or response flow). After the services invoke call, the next primitive can create another message by combining the service invoke response and the original message stored in the transient context.

30. Why Mule ESB ?

Answer:

Mule ESB is lightweight open source framework but highly scalable, allowing you to start small application and connect multiple applications. Mule manages all the interactions between applications and components transparently, ESB will take care of the multiple application, we can easily integrate third party application using Mule.

31. How can you implement a loop in mediation ?

Answer:

By using Fan-in and Fan-out primitive.

Mulesoft ESB Interview Questions And Answers

32. What Is Router In Mule ?

Answer:

Routers play a crucial role in controlling the trajectory a message will follow when it transits in Mule. They are the gatekeepers of the endpoints of a service, taking care of keeping messages on the right succession of tracks so they can reach their intended destinations. Certain routers act like the big classification yards: they can split, sort, or regroup messages based on certain conditions.

33. What is RAML and why we use it ?

Answer:

RAML – REST ful API Modeling Language
RAML is similar to WSDL, it contains endpoint URL, request/response schema, HTTP methods and query and URI parameter.

RAML helps client (a consumer of the service) know, what the service is and what/how all operations can be invoked.

RAML helps the developer in creating the initial structure of this API. RAML can also be used for documentation purpose.

34. What are the Message Sources in Mule ESB ?

Answer:

Message sources in Mule are usually Anypoint Connectors, elements which provide connectivity to a specific external source, either via a standard protocol (such as HTTP, FTP, SMTP) or a third-party API (such as Salesforce.com, Twitter, or MongoDB).
REST stands for Representaional State Transfer or RESTful web service. REST is a client-server architecture which means each unique URL is representation of some object or resource. Any REST API developed uses HTTP methods explicitly and in a way that’s consistent with the protocol definition. This basic REST design principle establishes a one-to-one mapping between create, read, update, and delete (CRUD) operations and HTTP methods. According to this mapping:

1. To create a resource on the server, use POST.
2. To retrieve a resource, use GET.
3. To change the state of a resource or to update it, use PUT.
4. To remove or delete a resource, use DELETE.

35. What Are Configuration Builders In Mule ?

Answer:

Mule uses configuration builders that can translate a human-authored configuration file into the complex graph of objects that constitutes a running node of this ESB. The main builders are of two kinds: a Spring-driven builder, which works with XML files, and a script builder, which can accept scripting language files.

36. What are different types of Primitives used in Mediation ?

Answer:

These are the different types of primitives in mediation:
1. Message Filter
2. Type Filter
3. Endpoint Lookup
4. Service Invoke
5. Fan-out
6. Fan-in
7. XSLT
8. BO Map
9. Message Element Setter
10. DB lookup
11. Data Handler
12. Custom Mediation
13. Header Setters
14. Message Logger
15. Even Emitter
16. Stop
17. Fail
18. Sub Flow

37. What is a REST web service ?

Answer:

Representational State Transfer (REST) is an architectural style that specifies constraints, such as the uniform interface, that if applied to a web service induce desirable properties, such as performance, scalability, and modifiability, that enable services to work best on the Web.38. Various types of variables in mule ?Answer:
1. Record Variable.
2. Flow Variable.
3. Session Variable.

Mulesoft ESB Interview Questions And Answers

39. Why Mule is preferred than other ESB implementations ?

Answer:

Mule is lightweight but highly scalable, allowing you to start small and connect more applications over time. The ESB manages all the interactions between applications and components transparently, regardless of whether they exist in the same virtual machine or over the Internet, and regardless of the underlying transport protocol used.

Several commercial ESB implementation provide limited functionality or built on top of an existing application server or messaging server, locking you into that specific vendor. Mule is vendor-neutral, so different vendor implementations can plug in to it. You are never locked in to a specific vendor when you use Mule.

40. When do we need ESB ?

Answer:

Mule and other ESBs offer real value in scenarios where there are at least a few integration points or at least 3 applications to integrate. They are also well suited to scenarios where loose coupling, scalability and robustness are required.

Check Demo Sesstion:

Check More Tutorial Videos

41. How Mule ESB works ?

Answer:

Mule is based on the concept of Event Driven Architecture (EDA), works by responding to messages initiated by external resources (that is, events). Mule applications accept and process events as messages through several message processors plugged together in a flow. Alternatively, large or streaming messages can be processed as records in a batch job.

Every Mule flow contains a series of message processors that accept, then process messages. Mule applications usually contain multiple linked flows and/or batch jobs, which, in combination, perform the integration required for your use case.

42. Explain Flow in Mule ESB ?

Answer:

A flow is the construct within which you link together several individual elements to handle the receipt, processing, and eventual routing of a message.

A Flow is a sequence of message-processing events. A message that enters a flow may pass through a wide variety of processors. In the example diagram below, Mule receives the message through a request-response inbound endpoint, transforms the content into a new format, and processes the business logic in a component before returning a response via the message source.

43. Explain Batch Jobs in Mule ESb ?

Answer:

A batch job is a top-level element in Mule ESB which exists outside all Mule flows. Batch jobs split large messages into records which Mule processes asynchronously; just as flows process messages, batch jobs process records.

A batch job contains one or more batch steps which, in turn, contain any number of message processors that act upon records.

A batch job executes when triggered by either a batch executor in a Mule flow or a message source in a batch-accepting input. when triggered, Mule creates a new batch job instance. When all records have passed through all batch steps, the batch job instance ends and the batch job result can be summarized in a report to indicate which records succeeded and which failed during processing. (Mulesoft Interview Questions – 2018 Latest)

44. What are Message Sources is Mule ESB ?

Answer:

Message sources in Mule are usually Anypoint Connectors, elements which provide connectivity to a specific external source, either via a standard protocol (such as HTTP, FTP, SMTP) or a third-party API (such as Salesforce.com, Twitter, or MongoDB.)

mulesoft-tutorial

45. Explain Mule Expression Language (MEL) ?

Answer:

MEL is a lightweight, Mule-specific expression language that you can use to access and evaluate the data in the payload, properties and variables of a Mule message. Accessible and usable from within virtually every message processor in Mule, MEL enables you to quickly and elegantly filter, route, or otherwise act upon the different parts of the Mule message object.

46. How did you find MuleSoft ?

Answer:

I found MuleSoft a little bit by coincidence. My wife got a job at UCSF so we moved here from Stockholm and while waiting for the paperwork to process I found out that MuleSoft’s HQ was located in San Francisco. Since I had tested Mule ESB at my previous job to build integrations and had liked the product, I thought I would apply.

Mulesoft Interview Questions

47. What is REST ?

Answer:

REST stands for Representaional State Transfer or RESTful web service. REST is a client-server architecture which means each unique URL is representation of some object or resource. Any REST API developed uses HTTP methods explicitly and in a way that’s consistent with the protocol definition. This basic REST design principle establishes a one-to-one mapping between create, read, update, and delete (CRUD) operations and HTTP methods. According to this mapping:

To create a resource on the server, use POST.
To retrieve a resource, use GET.
To change the state of a resource or to update it, use PUT.
To remove or delete a resource, use DELETE.
Example:
If we want to create a REST service that fetchs the record of a customer then our URI will be:
– GET https://tutorialsAtoZ.com/customer/{customerID}
where HTTP method is GET,
Resource is customer
And URI parameter is customerID which dipicts
for which resource we want to fetch the records

Mulesoft ESB Interview Questions

48. What are the different types of variables in mule ?

Answer:

Flow Variable
Session Variable
Record Variable

49. What are Shared Resources in Mule and how are they been used ?

Answer:

We can make connectors as an reusable component by defining them as common resources and expose them to all applications deployed under a same domain, these resources are known as shared resources. These shared resource needs to be defined inside Mule Domain Project and then referred to each of the projects that are meant to use the elements in it.

50. What are all the Primitives used in Mediation ?

Answer:

We have different types of primitives in mediation.

-Message Filter

-Type Filter

-Endpoint Lookup

-Service Invoke

-Fan-out

-Fan-in

-XSLT

-BO Map

-Message Element Setter

-DB lookup

-Data Handler

-Custom Mediation

-Header Setters

-Message Logger

-Even Emitter

-Stop

-Fail

-Sub Flow

51. Different between SDO and SMO ?

Answer:

SDO: Service Data Object is the representation of the variable or Object.

SMO: The SMO model is a pattern for using SDO Data Objects to represent messages

52. Most embarrassing moment ?

Answer:
I once got locked out of a sauna in the middle of winter (in Sweden), without any clothes. My friend managed to get a hold of a briefcase-sized mobile phone (this was a while ago) and called for someone with an additional key to let us in again. (Mulesoft ESB Interview Questions)

53. What’s a typical day like for you ?

Answer:

I help MuleSoft customers connect applications using CloudHub. I would say that on average I spend maybe 60% of my time in Mule Studio and the rest of the time with meetings, project planning, documentation and that sort of thing