Salesforce Apex Interview Questions and Answers Pdf

Salesforce is the world’s best CRM service provider. They have higher than 40% business share in the Cloud CRM space and manages overall CRM scope with a market percentage of 19.7%. They were ranked the world’s #1 CRM for two following-to-back years and if the forecasted growth of Salesforce is anything to go by, the demand for experts with Salesforce training is only continuing to exponentially progress. This is everywhere Salesforce starts the design, and that is the reason to write a post on the popular frequently supplicated Salesforce interview questions.

Top 50 Salesforce Apex Interview Questions and Answers Pdf

Gratitude to the experience and wisdom accorded by some of our specialists from the industry, SVR Technologies have shortlisted the comprehensive list of the Top 50 Salesforce interview questions which in turn encourage you to breeze through your interview. Probably, this assists you to land a top-notch job in the field of your enthusiasm.  In case you revisited a Salesforce interview freshly, we request you to post some questions that you have encountered. (Best Online Training Institute)

Here are the best 50 objective type sample Salesforce Interview questions and their answers are presented simply following them. Certain example questions are composed of professionals from SVR technologies who lead for Salesforce Admin training to give you an idea of a type of questions which may be claimed in an interview. We have acquired to provide accurate answers to all the questions.

1. What Is Apex?
Answer: It is the in-house technology of salesforce.com which is similar to Java programming with object-oriented concepts and to write our own custom logic.

  • Apex is a procedural scripting language in discrete and executed by the Force.com platform.
  • It runs natively on the Salesforce servers, making it more powerful and faster than non-server code, such as JavaScript/AJAX.
  • It uses syntax that looks like Java.
  • Apex can be written in triggers that act like database stored procedures.
  • Apex allows developers to attach business logic to the record save process.
  • It has built-in support for unit test creation and execution.

2. What are the advantages of using Batch Apex instead of a trigger?
Answer:
 A Batch class allows you to define a single job that can be broken up into manageable chunks that will be processed separately.

If you have 10,001 Account records in your org, this is impossible without some way of breaking it up.

3. What is Apex provides built-in support for common Force.com platform idioms and What Apex is including?
Answer:

  • Data manipulation language (DML) calls, such as INSERT, UPDATE, and DELETE, that include built-in Dml Exception handling
  • Inline Salesforce Object Query Language (SOQL) and Salesforce Object Search Language (SOSL) queries that return lists of subject records
  • Looping that allows for bulk processing of multiple records at a time
  • Locking syntax that prevents record update conflicts
  • Custom public Force.com API calls that can be built from stored Apex methods
  • Warnings and errors issued when a user tries to edit or delete a custom object or field that is referenced by Apex

Note: Apex is included in Unlimited Edition, Developer Edition, Enterprise Edition, and Database.com

4. What is the difference between the public and global classes in Apex?
Answer:

  • The public class can be accessed within the application or namespace. This is not exactly like a public modifier in Java.
  • Global class visible everywhere, any application or namespace. Web Service must be declared as Global and which can be accessed inside JavaScript also. It is like a public modifier in Java.

5. What is Apex vs. Java: Commonalities?
Answer:

  • Both have classes, inheritance, polymorphism, and other common OOP features.
  • Both have the same name variable, expression, and looping syntax.
  • Both have the same block and conditional statement syntax.
  • Both use the same object, array, and comment notation.
  • Both are compiled, strongly-typed, and transactional.

6. What is Apex Pages? Add Message?
Answer: Apex Pages. add Message Add a message to the current page context. Use Apex Pages to add and check for messages associated with the current page, as well as to reference the current page. In addition, Apex Pages is used as a namespace for the Page reference and Message classes.

7. What is Apex vs. Java: Differences?
Answer:

  • Apex runs in a multi-tenant environment and is very controlled in its invocation and governor limits.
  • To avoid confusion with case-insensitive SOQL queries, Apex is also case-insensitive.
  • Apex is on-demand and is compiled and executed in the cloud.
  • Apex is not a general-purpose programming language but is instead a proprietary language used for specific business logic functions.
  • Apex requires unit testing for development into a production environment.

8. How Validation Rules Executed? Is It Page Layout / Visualforce Dependent?
Answer: The validation rules run at the data model level, so they are not affected by the UI. Any record that is saved in Salesforce will run through the validation rules.

9. Explain Considerations for Static keyword in Apex?
Answer:

  • Apex classes cannot be static.
  • Static allowed only in the outer class.
  • Static variables not transferred as a part of View State.
  • Static variables and static block run in the order in which they are written in class.
  • Static variables are static only in the scope of a request.

10. What Is The Difference Between Database? insert And Insert?
Answer:
Insert is the DML statement which is the same as database.insert.

However; database. insert gives more flexibility like rollback, default assignment rules, etc. We can achieve the database. insert behavior in insert by using the method setOptions.

Important Difference:

  • If we use the DML statement(insert), then in bulk operation if an error occurs, the execution will stop and Apex code throws an error that can be handled in a try-catch block.
  • If DML database methods(Database.insert) used, then if an error occurs the remaining records will be inserted/updated means partial DML operation will be done. Learn Salesforce Training Online From Real-Time Experts.

11. When do I want to export data into SF from Apex Data Loader, which Option should be enabled in Profile?
Answer: Enable API.

12. What Is The Scope Of Static Variable?
Answer:

  • When you declare a method or variable as static, it’s initialized only once when a class is loaded. Static variables aren’t transmitted as part of the view state for a Visualforce page.
  • Static variables are only static within the scope of the request. They are not static across the server, or across the entire organization.

13. How To Write The “where” Clause In Soql When Group By Is Used?
Answer: We cannot use the “Where” clause with Group By instead we will need to use the “Having Clause“.

Example:

Get all the opportunity where more than one record exists with the same name and name contains “ABC”.

SELECT COUNT(Id) , Name FROM Opportunity GROUP BY Name Having COUNT(Id) > 1 AND Name like ‘%ABC%’

14. What Happens If Child Have Two Master Records And One Is Deleted?
Answer: Child records will be deleted.

15. Explain a few considerations for @Future annotation in Apex?
Answer:

  • The method must be static
  • Cannot return anything ( Only Void )
  • To test @future methods, you should use startTest and stopTest to make it synchronous inside the Test class.
  • A parameter to the @future method can only be primitive or a collection of the primitive data types.
  • Cannot be used inside VF in Constructor, Set or Get methods.
  • A @future method cannot call another @future method.

16. What Is Difference In Render, Rerender And Renderas Attributes Of Visualforce?
Answer:

  • Render: It works like the “display” property of CSS. Used to show or hide the element.
  • Rerender: After Ajax which component should be refreshed – available on command link, command button, action support, etc.
  • Render as: render page as pdf, doc, and excel.

17. Explain Difference In Count() And Count(field name) In Soul?
Answer:

COUNT()

  • COUNT() must be the only element in the SELECT list.
  • You can use COUNT() with a LIMIT clause.
  • You can’t use COUNT() with an ORDER BY clause. Use COUNT(fieldName) instead.
  • You can’t use COUNT() with a GROUP BY clause for API version 19.0 and later. Use COUNT(fieldName) instead.

COUNT(fieldName)

  • You can use COUNT(fieldName) with an ORDER BY clause.
  • You can use COUNT(fieldName) with a GROUP BY clause for API version 19.0 and later.

18. How To Get The List Of All Available Subject In Salesforce Database Using Apex (dynamic Apex)?
Answer: Map<String, Schema.SObjectType> m = Schema.getGlobalDescribe();

19. What is batch apex? Why do we use batch apex?
Answer: A developer can now employ batch Apex to build complex, long-running processes on the Force.com platform. For example, a developer could build an archiving solution that runs on a nightly basis, looking for records past a certain date and adding them to an archive. Or a developer could build a data cleansing operation that goes through all Accounts and Opportunities on a nightly basis and updates them if necessary, based on custom criteria.

Batch Apex is exposed as an interface that must be implemented by the developer. Batch jobs can be programmatically invoked at runtime using Apex.

Batch Apex is exposed as an interface that must be implemented by the developer. Batch jobs can be programmatically invoked at runtime using Apex.

A need for Batch Apex: As you, all might know about the salesforce governor limits on its data. When you want to fetch thousands of records or fire DML on thousands of rows of objects it is very complex in salesforce and it does not allow you to operate on more than a certain number of records that satisfy the Governor limits.

But for medium to large enterprises, it is essential to manage thousands of records every day. Adding/editing/deleting them when needed.
Salesforce has come up with a powerful concept called Batch Apex. Batch Apex allows you to handle a number of records and manipulates them by using a specific syntax.

We have to create a global apex class which extends Database. Batch able Interface because of which the salesforce compiler will know, this class incorporates batch jobs. Below is a sample class that is designed to delete all the records of Account object (Let us say your organization contains more than 50 thousand records and you want to mass delete all of them).

20. How To Get All The Fields Of Subject Using Dynamic Apex?
Answer: Map<String, Schema.SObjectType> m = Schema.getGlobalDescribe() ;

Schema.SObjectType s = m.get(‘API_Name_Of_SObject’) ;

Schema.DescribeSObjectResult r = s.getDescribe() ;

Map<String, Schema.SObjectField> fields = r.fields.getMap();

21. What Is Property In Apex? Explain With Advantages?
Answer: Apex mainly consists of the syntax from the well-known programming language Java. As a practice of encapsulation in java, we declare any variable as private and then create the setters and getters for that variable.
private String name;
public void setName(String n)
name = n;
public String getName()
return name;
However, the Apex introduced the new concept of property from language C# as shown below:
public String name {get; set;}
As we can see how simple the code is and instead of using nearly 8 to 11 lines all done in 1 line only. It will be very useful when lots of members are declared in the Apex class. It has another advantage in the “number of lines of code” limit by salesforce which will drastically reduce

22. What are a few limitations of Savepoint or Transaction Control in Apex?
Answer:

  • Each savepoint you set counts against the governor limit for DML statements.
  • Static variables are not reverted during a rollback. If you try to run the trigger again, the static variables retain the values from the first run.
  • Each rollback counts against the governor limit for DML statements. You will receive a Runtime error if you try to roll back the database additional times.
  • The ID on an object inserted after setting a savepoint is not cleared after a rollback.

23. Explain The Need Or Importance Of The Controller Extension?
Answer: Controller extension is a very useful and important concept introduced by the salesforce recently. It gives the power to the programmer to extend the functionality of the existing custom controller or a standard controller.

A Visualforce can have a single Custom controller or standard controller but many controller extensions.

We can say that the custom extension is the supporter of a custom or a standard controller.

Consider one example: If there is one controller written and used by the multiple visualforce pages and one of them needs some extra logic. Then instead of writing that logic to controller class (Which is used by many visualforce pages) we can create a controller extension and apply it to that page only.

24. How To Force Lead Assignment Rule Via Apex While Updating Or Adding The Lead?
Answer: To enforce Assignment Rules in Apex you will need to perform the following steps:

  • Instantiate the “Database.DMLOptions” class.
  • Set the “use default rule” property of “assignmentRuleHeader” to True.
  • Finally call a native method on your Lead called “setOptions”, with the Database. DMLOptions instance as the argument.

// to turn ON the Assignment Rules in Apex

Database.DMLOptions dmlOptn = new Database.DMLOptions();

dmlOptn.assignmentRuleHeader.useDefaultRule = true;

leadObj.setOptions(dmlOptn);

25. How To Read The Parameter Value From The Url In Apex?
Answer: Consider that the parameter name is “RecordType”.

String record type = Apexpages.currentPage().getParameters().get(‘RecordType’);

26. What are the recommended ways to refactor in Apex?
Answer:
I use the second method. After refactoring, I select the ‘src’ folder, use File Search/Replace and all the changes are made and saved to the server in one go.

27. If One Object In Salesforce Have 2 Triggers Which Runs “before Insert”. Is There Any Way To Control The Sequence Of Execution Of These Triggers?
Answer:Salesforce.com has documented that the trigger sequence cannot be predefined. As a best practice create one trigger per object and use comment blocks to separate different logic blocks. By having all logic in one trigger you may also be able to optimize on your SOQL queries.

28. What Is The Need Of “custom Controller” In Visualforce As Everything Can Be Done By The Combination Of Standard Controller + Extension Class?
Answer: Sharing setting is applied on standard object/extension by default; In case we don’t want to apply sharing setting in our code then Custom control

It is possible that the functionality of the page does not require any Standard object or may require more than one standard object, then, in that case, a Custom controller is required.

29. What Is The Difference Between Trigger?new And Trigger.old In Apex – Sfdc?
Answer:

Trigger.new:

  • Returns a list of the new versions of the sObject records
  • Note that this sObject list is only available in the insert and update triggers
  • i.e., Trigger.new is available in before insert, after insert, before the update, and after update
  • In Trigger.new records can only be modified before triggers.

Trigger.old:

  • Returns a list of the old versions of the sObject records
  • Note that this sObject list is only available in update and delete triggers.
  • i.e., Trigger.old is available after insert, after update, before delete, and after the update.

30. Is there a defacto 3rd party utilities library for Apex such as Apache Commons is for Java?
Answer: Apex-lang is about as close to a Java-style library as you can get. It contains several strings, database, and collection utilities that mimmick Java functionality. Be aware though, some stuff including Comparing and Sorting collections is out of date with the advent of the Comparable interface in Apex. In addition to apex-lang, and like you suggest, I typically create or reuse static helper methods throughout my projects. Static helper methods are very convenient for reusing code in Chatter functionality, DML handling, Exception handling, Unit testing, etc.

31. How To Create Many To Many Relationships Between Object?
Answer:

  • Creating Many to Many relationships in salesforce is a little tricky. You cannot create this type of relationship directly. Follow the below steps to create this type of relationship.
  • Create both objects which should be interlinked.
  • Create one custom object(also called junction object), which should have an auto number as unique identification and create two master relationships for both objects, no need to create a tab for this object.
  • Now on both objects, add this field as a related list.

32. In Class Declaration If We Don’t Write Keyword “with Sharing” Then It Runs In System Mode Then Why Keyword “without Sharing” Is Introduced In Apex?
Answer: Let’s take an example, there is a class declared using “with sharing” and it calls the class method. ClassB is not declared with any keyword then by default “with sharing” will be applied to that class because the originating call is done through classA. To avoid this we have to explicitly define class with the keyword “without sharing”.

33. In Which Sequence Trigger And Automation Rules Run In Salesforce.com?
Answer: The following is the order salesforce logic is applied to a record.

  • Old record loaded from database (or initialized for new inserts)
  • New record values overwrite old values
  • System Validation Rules
  • All Apex “before” triggers (EE / UE only)
  • Custom Validation Rules
  • Record saved to the database (but not committed)
  • Record reloaded from the database
  • All Apex “after” triggers (EE / UE only)
  • Assignment rules
  • Auto-response rules
  • Workflow rules
  • Escalation rules
  • Parent Rollup Summary Formula value updated (if present)
  • Database commit
  • Post-commit logic (sending email)

Additional notes: There is no way to control the order of execution within each group above.

34. What is the apex data loader?
Answer: Apex data loader is used to insert, update, upsert, export the data. By using the apex data loader we can import the data from outside the salesforce also.

35. What Is S-control?
Answer: S-Controls are the predominant salesforce.com widgets that are completely based on Javascript. These are hosted by salesforce but executed at the client-side. S-Controls are superseded by Visualforce now

36. If User Doesn’t Have Any Right On Particular Record And Have Only Read Level Access At Object Level. Can He Change The Record Owner?
Answer: Yes. In profile, there is the setting for “Transfer Record”.

37. Will Visual Force Still Supports The Merge Fields Usage Like S-control?
Answer: Just like S-Controls, Visualforce Pages support embedded merge fields, like the {!$User.FirstName} used in example.

38. In How Many Ways We Can Invoke The Apex Class?
Answer:

  • Visualforce page
  • Trigger
  • Web Services
  • Email Services

39. What Are Merge Fields? Explain With Example?
Answer: Merge fields are fields that we can put in Email templates, mail merge templates, custom link or formula fields to incorporate values from a record.

Example: {!CustomObject.FieldName__c}

40. In Which Scenario Share Object “mycustomobject__share” Is Not Available/created For Custom Object “my custom object” ?
Answer: The object’s organization-wide default access level must not be set to the most permissive access level. For custom Objects, that is Public Read/Write. 

41. How To Schedule A Class In Apex?
Answer: To invoke Apex classes to run at specific times, first implement the Schedulable interface for the class, then specify the schedule using either the Schedule Apex page in the Salesforce user interface or the System.schedule method.

After you implement a class with the Schedulable interface, use the System.Schedule method to execute it. The scheduler runs as a system: all classes are executed, whether the user has permission to execute the class or not.

The System. Schedule method takes three arguments: a name for the job, an expression used to represent the time and date the job is scheduled to run, and the name of the class.

Salesforce only adds the process to the queue at the scheduled time. Actual execution may be delayed based on service availability. The System.The scheduling method uses the user’s time zone for the basis of all schedules. You can only have 25 classes scheduled at one time.

Example Code:

String CRON_EXP = ‘0 0 * * * ?’;

clsScheduledHourly Sch = new clsScheduledHourly();

system.schedule(‘Hourly Sync’, CRON_EXP, sch); 

42. What are the differences between static and non-static variables in Apex?
Answer: A static variable is associated with the class as a whole rather than with specific instances of a class. Non-static variables take on unique values with each object instance.

43. What Are The Types Of Controller In Visualforce?
Answer: There are basically two types of Controller in Visual force page:

  • Standard Controller
  • Custom Controller

44. Which SOQL statement can be used to get all records even from recycle bin or Achieved Activities?
Answer: We will need the “ALL Rows” clause of SOQL.

Sample : SELECT COUNT() FROM Contact WHERE AccountId = a.Id ALL ROWS

45. Explain System.runas()?
Answer: Generally, all Apex code runs in system mode, and the permissions and record sharing of the current user are not taken into account. The system method, System.runAs(), lets you write test methods that change user contexts to either an existing user or a new user. All of that user’s record sharing is then enforced. You can only use runes in a test method. The original system context is started again after all runs() test methods complete.

Example :

System.runAs(u) {

// The following code runs as user ‘u’

System.debug(‘Current User: ‘ + UserInfo.getUserName());

System.debug(‘Current Profile: ‘ + UserInfo.getProfileId()); }

// Run some code that checks record sharing

46. How can you lock record using SOQL so that it cannot be modified by another user?
Answer: we will need the “FOR UPDATE” clause of SOQL.

Sample : Account [] accts = [SELECT Id FROM Account LIMIT 2 FOR UPDATE];

47. Explain Test.setpage()?
Answer: It is used to set the context to the current page, normally used for testing the visual force controller.

48. If you set more than one savepoint, then roll back to a savepoint that is not the last savepoint you generated, What will happen to later savepoint variables?
Answer: If you generated savepoint SP1 first, savepoint SP2 after that, and then you rolled back to SP1, the variable SP2 would no longer be valid. You will receive a runtime error if you try to use it.

49. How To Round The Double To Two Decimal Places In Apex?
Answer: Decimal d = 100/3;

Double and = d.setScale(2);

50. What are a few Considerations about Trigger?
Answer:

  • Upsert triggers to fire both before and after insert or before and after update triggers as appropriate.
  • Merge triggers fire both before and after delete triggers for the losing records and before update triggers for the winning record only.
  • Triggers that execute after a record has been undeleted only work with specific objects.
  • Field history is not recorded until the end of a trigger. If you query field history in a trigger, you will not see any history for the current transaction.
  • You can only use the Webservice keyword in a trigger when it is in a method defined as asynchronous; that is when the method is defined with the @future keyword.
  • A trigger invoked by an insert, delete, or update of a recurring event or recurring task results in a runtime error when the trigger is called in bulk from the Force.com API.
  • Merge trigger doesn’t fire there own trigger instead they fire delete and update of loosing and winning records respectively.

Note: Browse Latest  salesforce interview questions and salesforce tutorials. Here you can check Salesforce Training details and salesforce Learning videos for self learning. Contact +91 988 502 2027 for more information.

All Salesforce Interview Questions

Mentor Based Training

40 Classes | 80+ Challenges
9,999/-
  • Experienced Faculty
  • Real-time Scenarios
  • Free Bundle Access
  • Course Future Updates
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
  • Complimentary Materials