AWS Tutorial

AWS Tutorial from SVR technologies by 20+ years experienced faculty. 50+ Tutorial videos & 100+ interview questions and answers. We Also Provide AWS Cloud Computing Training and also AWS Certified Solutions Architect Training. It’s a good opportunity for beginners who are willing to learn from Scratch.

AWS Tutorial Course Videos

Question: 1. What is S3? What is it used for? Should encryption be used?

Answer: S3 stands for Simple Storage Service. You can think of it like FTP storage, where you can move files to and from there, but not mount it like a filesystem. AWS automatically puts your snapshots there, as well as AMIs there. Encryption should be considered for sensitive data, as S3 is a proprietary technology developed by Amazon themselves, and as yet unproven vis-a-vis a security standpoint.

Question: 2. How to Migrate an Instance to another Availability Zone?

Answer: You can migrate your EC2 instance from one Availability Zone to another. Following are the steps to migrate an Instance to another Availability Zone. 

1. Create an AMI from the running instance

2. Launch an instance from the AMI that you just created, specify the new Availability Zone

3. You can use the same instance type as the original instance, or select a new instance type

4. If the original instance has an associated Elastic IP address, then associate it with the new instance

5. If the original instance is a Reserved Instance, change the Availability Zone for your reservation…

Question: 3. Explain how to Launch EC2 instance in an Availability Zone?

Answer: Each region is completely independent and each Availability Zone is isolated. When you view your resources, you’ll only see the resources tied to the region you have specified. 

To launch an EC2 instance, you must select an AMI that’s in the same region (if the AMI is in another region then you can copy the AMI to the region you are using). Now select an Availability Zone or let AWS choose for you.  After creating the EC2 instance, it will show up in the selected Availability Zone.

Question: 4. If I’m expending Amazon Cloud Front, can I custom Direct Connect to handover objects from my own data center?

Answer: Yes. Amazon Cloud Front provisions custom origins counting origins from separate of AWS. With AWS Direct Connect, you will be exciting with the particular data transfer rates…

Question: 5. Can S3 be cast-off with EC2 instances, in case of “Yes” please specify How?
Can S3 be cast-off with EC2 instances, in case of “Yes” please specify How?

Answer: Yes, it can be cast-off for instances with root approaches backed by native occurrence storage. By using Amazon S3, developers have access to the similar extremely scalable, dependable, fast, low-priced data storage substructure that Amazon uses to track its own worldwide network of web sites. In order to perform systems in the Amazon EC2 atmosphere, developers use the tools providing to load their Amazon Machine Images (AMIs) into Amazon S3 and to transfer them between Amazon S3 and Amazon EC2. Additional use case might be for websites hosted on EC2 to load their stationary content from S3…

Question: 6. While connecting to your instance what are the possible connection issues one might face?

Answer: The possible connection errors one might encounter while connecting instances are  

  • Connection timed out
  • User key not recognized by the server
  • Host key not found, permission denied
  • The unprotected private key file
  • Server refused our key or No supported authentication method available
  • Error using MindTerm on Safari Browser
  • Error using Mac OS X RDP Client

Question: 7. Which automation gears can help with spinup services?

Answer: The API tools can be used for spinup services and also for the written scripts. Those scripts could be coded in Perl, bash or other languages of your preference. There is one more option that is patterned administration and stipulating tools such as a dummy or improved descendant. A tool called Scalr can also be used and finally, we can go with a controlled explanation like a Rightscale. 

Question: 8. Which automation gears can help with spinup services?

Answer: The API tools can be used for spinup services and also for the written scripts. Those scripts could be coded in Perl, bash or other languages of your preference. There is one more option that is patterned administration and stipulating tools such as a dummy or improved descendant. A tool called Scalr can also be used and finally, we can go with a controlled explanation like a Rightscale. 

Question: 9. What is the way to secure data for carrying in the cloud?

Answer: One thing must be ensured that no one should seize the information in the cloud while data is moving from point one to another and also there should not be any leakage with the security key from several storerooms in the cloud. Segregation of information from additional companies’ information and then encrypting it by means of approved methods is one of the options.

Amazon Web Services offers you a secure way of carrying data in the cloud. Looking to master the AWS platform? Check this comprehensive AWS Certification Training. (Best Certification Courses – E learning Portal – IT Courses)

Question: 10. What is the relation between Instance and AMI?

Answer: We can launch different types of instances from a single AMI. An instance type essentially determines the hardware of the host computer used for your instance. Each instance type offers different compute and memory capabilities. 

After we launch an instance, it looks like a traditional host, and we can interact with it as we would do with any computer. We have complete control of our instances; we can use sudo to run commands that require root privileges.

Question: 11. What is configuration management? Why would I want to use it with cloud provisioning of resources?

Answer: Configuration management has been around for a long time in web operations and systems administration. Yet the cultural popularity of it has been limited. Most systems administrators configure machines as the software was developed before version control – that is manually making changes on servers. Each server can then and usually is slightly different. Troubleshooting though is straightforward as you log in to the box and operate on it directly. Configuration management brings a large automation tool into the picture, managing servers like strings of a puppet. This forces standardization, best practices, and reproducibility as all configs are versioned and managed. It also introduces a new way of working which is the biggest hurdle to its adoption.  

Enter the cloud, and configuration management becomes even more critical. That’s because virtual servers such as amazons EC2 instances are much less reliable than physical ones. You absolutely need a mechanism to rebuild them as-is at any moment. This pushes best practices like automation, reproducibility and disaster recovery into the center stage…

Question: 12. What is auto-scaling? How does it work?

Answer: Autoscaling is a feature of AWS which allows you to configure and automatically provision and spin up new instances without the need for your intervention. You do this by setting thresholds and metrics to monitor. When those thresholds are crossed a new instance of your choosing will be spun up, configured, and rolled into the load balancer pool. Voila, you’ve scaled horizontally without any operator intervention!

Question: 13. What is the Amazon Machine Image (AMI)?

Answer: An Amazon Machine Image (AMI) is a template that contains a software configuration (for example, an operating system, an application server, and applications). From an AMI, we launch an instance, which is a copy of the AMI running as a virtual server in the cloud. We can even launch multiple instances of an AMI.  

Question: 14. What are the security best practices for Amazon EC2?

Answer: For secure Amazon EC2 best practices, follow the following steps (What are the security best practices for Amazon EC2)

  • Use AWS identity and access management to control access to your AWS resources
  • Restrict access by allowing only trusted hosts or networks to access ports on your instance
  • Review the rules in your security groups regularly 
  • Only open up permissions that you require
  • Disable password-based login, for instance, launched from your AMI

Question: 15. What are the features of the Amazon EC2 Service?

Answer: Like the Amazon EC2 service is a cloud service so it has all the cloud features. Amazon EC2 provides the following features: 

  • The virtual computing environment (known as instances)
  • Pre-configured templates for your instances (known as Amazon Machine Images – AMIs)
  • Amazon Machine Images (AMIs) is a complete package that you need for your server (including the operating system and additional software)
  • Amazon EC2 provides various configurations of CPU, memory, storage and networking capacity for your instances (known as instance type)
  • Secure login information for your instances using key pairs (AWS stores the public key and you can store the private key in a secure place)
  • Storage volumes of temporary data are deleted when you stop or terminate your instance (known as instance store volumes)
  • Amazon EC2 provides persistent storage volumes (using Amazon Elastic Block Store – EBS)
  • A firewall that enables you to specify the protocols, ports, and source IP ranges that can reach your instances using security groups
  • Static IP addresses for dynamic cloud computing (known as Elastic IP address)
  • Amazon EC2 provides metadata (known as tags)
  • Amazon EC2 provides virtual networks that are logically isolated from the rest of the AWS cloud, and that you can optionally connect to your own network (known as virtual private clouds – VPCs)

Question: 16. What are the components involved in Amazon Web Services?

Answer: There are 4 components involved and areas below.Amazon S3: with this, one can retrieve the key information which is occupied in creating cloud structural design and amount of produced information also can be stored in this component that is the consequence of the key specified.Amazon EC2: helpful to run a large distributed system on the Hadoop cluster. Automatic parallelization and job scheduling can be achieved by this component. Amazon SQS: this component acts as a mediator between different controllers. Also worn for cushioning requirements those are obtained by the manager of Amazon.Amazon SimpleDB: helps in storing the transitional position log and the errands executed by the consumers. 

Question: 17. What are the basic structures of the Amazon EC2 service?

Answer: Like the Amazon EC2 service is a cloud facility so it has entirely all the cloud features. Amazon EC2 delivers the subsequent features: (What are the basic structures of the Amazon EC2 service)

  • Virtual computing atmosphere (popular as instances)
  • Pre-configured patterns for your illustrations (popular as Amazon Machine Images – AMIs)
  • Amazon Machine Images known as AMIs is a comprehensive set that you require for your server (counting the operating system and extra software)
  • Amazon EC2 delivers numerous arrangements of Storage, CPU, memory, and networking measurements for your occurrences (popular as for instance type)
  • Locked login data for your cases by means of key pair (AWS supplies the public vital and you can supply the inaccessible key in a safe place)
  • Storage capacities of provisional data are erased when you stop or dismiss your occurrence (popular as occurrence store volumes)
  • Amazon EC2 delivers tenacious storage volumes (by means of Amazon Elastic Block Store – EBS)
  • A firewall that permits you to stipulate the procedures, docks, and source IP ranges that can spread your occurrences using security groups
  • Stationary IP addresses for lively cloud computing (popular as Elastic IP address)
  • Amazon EC2 delivers metadata (popular as tags)
  • Amazon EC2 offers virtual systems that are reasonably secluded from the rest of the AWS cloud, and that you can optionally attach to your own system (recognized as virtual private clouds – VPCs)

Question: 18. Name the various layers of cloud architecture?

Answer: There are 5 layers and are listed below (Name the various layers of the cloud architecture)

  • CC- Cluster Controller
  • SC- Storage Controller
  • CLC- Cloud Controller
  • Walrus
  • NC- Node Controller

Question: 19. Is it possible to scale an Amazon instance vertically? How?

Answer: Yes. This is an incredible characteristic of cloud virtualization and AWS. Spinup is a huge case when compared to the one which you are running with. Let up the instance and separate the root EBS volume from this server and remove. Next, stop your live instance, remove its root volume. Note down the distinctive device ID and attach root volume to your new server and start it again. This is the way to scaling vertically in place.

Question: 20. In VPC with private and public subnets, database servers should ideally be launched into which subnet?

Answer: With private and public subnets in VPC, database servers should ideally launch into private subnets.

Question: 21. How the processes start, stop and terminate works?

Answer: Starting and stopping of an instance: If an instance gets stopped or ended, the instance functions a usual power cut and then change over to a clogged position. You can establish the case afterward since all the EBS volumes of Amazon remain attached. If an instance is in stopping state, then you will not get charged for an additional instance.

Finishing the instance: If an instance gets terminated it tends to perform a typical blackout, so the EBS volumes which are attached will get removed except the volume’s delete on termination characteristic is set to zero. In such cases, the instance will get removed and cannot set it up afterward.

Question: 22. How the processes start, stop and terminate works?

Answer: Starting and stopping of an instance: If an instance gets stopped or ended, the instance functions a usual power cut and then change over to a clogged position. You can establish the case afterward since all the EBS volumes of Amazon remain attached. If an instance is in stopping state, then you will not get charged for an additional instance.

Finishing the instance: If an instance gets terminated it tends to perform a typical blackout, so the EBS volumes which are attached will get removed except the volume’s delete on termination characteristic is set to zero. In such cases, the instance will get removed and cannot set it up afterward.

Question: 23. How can you send a request to Amazon S3?

Answer: Amazon S3 is a REST service, you can send a request by using the REST API or the AWS SDK wrapper libraries that wrap the underlying Amazon S3 REST API.

Question: 24. Explain storage for Amazon EC2 instance?

Answer: Amazon EC2 provides many data storage options for your instances. Each option has a unique combination of performance and durability. These storages can be used independently or in combination to suit your requirements.

There are mainly four types of storages provided by AWS.

Amazon EBS: It’s durable, block-level storage volumes can be attached in running Amazon EC2 instance. The Amazon EBS volume persists independently from the running life of an Amazon EC2 instance. After an EBS volume is attached to an instance, you can use it like any other physical hard drive. Amazon EBS encryption feature supports encryption feature.

Amazon EC2 Instance Store: Storage disk that is attached to the host computer is referred to as instance store. The instance storage provides temporary block-level storage for Amazon EC2 instances. The data on an instance store volume persists only during the life of the associated Amazon EC2 instance; if you stop or terminate an instance, any data on instance store volumes is lost. 

Amazon S3: Amazon S3 provides access to reliable and inexpensive data storage infrastructure. It is designed to make web-scale computing easier by enabling you to store and retrieve any amount of data, at any time, from within Amazon EC2 or anywhere on the web.

Adding Storage: Every time you launch an instance from an AMI, a root storage device is created for that instance. The root storage device contains all the information necessary to boot the instance. You can specify storage volumes in addition to the root device volume when you create an AMI or launch an instance using block device mapping…

Question: 25. Explain Stopping, Starting, and Terminating an Amazon EC2 instance?

Answer: Stopping and Starting an instance: When an instance is stopped, the instance performs a normal shutdown and then transitions to a stopped state. All of its Amazon EBS volumes remain attached, and you can start the instance again at a later time. You are not charged for additional instance hours while the instance is in a stopped state. 

Terminating an instance: When an instance is terminated, the instance performs a normal shutdown, then the attached Amazon EBS volumes are deleted unless the volume’s delete on termination attribute is set to false. The instance itself is also deleted, and you can’t start the instance again at a later time.

Question: 26. Explain in detail the function of Amazon Machine Image (AMI)?

Answer: An Amazon Machine Image AMI is a pattern that comprises a software conformation (for instance, an operative system, a request server, and applications). From an AMI, we present an example, which is a duplicate of the AMI successively as a virtual server in the cloud. We can even offer plentiful examples of an AMI. 

Question: 27. Explain how you would simulate perimeter security using Amazon Web Services model?

Answer: Traditional perimeter security that we’re already familiar with using firewalls and so forth is not supported in the Amazon EC2 world. AWS supports security groups. One can create a security group for a jump box with ssh access – only port 22 open. From there a webserver group and database group are created. The webserver group allows 80 and 443 from the world, but port 22 *only* from the jump box group. Further, the database group allows port 3306 from the webserver group and port 22 from the jump box group. Add any machines to the webserver group and they can all hit the database. No one from the world can, and no one can directly ssh to any of your boxes. 

Want to further lock this configuration down? Only allow ssh access from specific IP addresses on your network, or allow just your subnet.

Question: 28. Explain Elastic Block Storage? What type of performance can you expect? How do you back it up? How do you improve performance?

Answer: EBS is a virtualized SAN or storage area network. That means it is RAID storage to start with so it’s redundant and fault-tolerant. If disks die in that RAID you don’t lose data. Great! It is also virtualized, so you can provision and allocate storage, and attach it to your server with various API calls. No calling the storage expert and asking him or her to run specialized commands from the hardware vendor.

Performance on EBS can exhibit variability. That is it can go above the SLA performance level, then drop below it. The SLA provides you with an average disk I/O rate you can expect. (Company) This can frustrate some folks especially performance experts who expect reliable and consistent disk throughput on a server. Traditional physically hosted servers behave that way. Virtual AWS instances do not.

Backup EBS volumes by using the snapshot facility via an API call or via a GUI interface like an elastic fox.

Improve performance by using Linux software raid and striping across four volumes.

Question: 29. Explain can you vertically scale an Amazon instance? How?

Answer: Yes, you can vertically scale on Amazon instance. For that

  • Spin up a new larger instance than the one you are currently running
  • Pause that instance and detach the root webs volume from the server and discard
  • Then stop your live instance and detach its root volume
  • Note the unique device ID and attach that root volume to your new server

Question: 30. Distinguish Between Scalability and Flexibility?

Answer: The aptitude of any scheme to enhance the tasks on hand on its present hardware resources to grip inconsistency in command is known as scalability. The capability of a scheme to augment the tasks on hand on its present and supplementary hardware property is recognized as flexibility, hence enabling the industry to convene command devoid of putting in the infrastructure at all.

Question: 31. Describe Storage for Amazon EC2 Occurrence?

Answer: Amazon EC2 offers numerous data storage choices for your occurrences. Each choice has an exclusive mixture of presentation and sturdiness. These storages can be used self-sufficiently or in grouping to suit your necessities. 

There are chiefly four types of storages offered by AWS.

  • Amazon EBS: Its sturdy, block-level storage capacities can involve in running Amazon EC2 occurrence. The Amazon EBS volume continues self-sufficiently from the running lifespan of an Amazon EC2 occurrence. After an EBS volume is involved to an example, you can use it like any other bodily hard drive. Amazon EBS encryption feature provisions encryption feature.
  • Amazon EC2 Instance Store: Storage disk that is involved to the host computer is mentioned to as occurrence store. The instance storage offers provisional block-level storing for Amazon EC2 instances. The data on an illustration store volume perseveres only during the life of the related Amazon EC2 instance; if you halt or dismiss an instance, any data on occurrence store volumes is misplaced.
  • Amazon S3: Amazon S3 delivers access to dependable and budget data storage organization. It is intended to make web-scale calculating simpler by permitting you to store and save any amount of data, at any period, from within Amazon EC2 or anyplace on the web.
  • Addition Storage: Every time your presentation an occurrence from an AMI, a root storage device is twisted for that occurrence. The root storage device comprises all the information essential to boot the occurrence. You can stipulate storage volumes in the calculation to the root device volume when you generate an AMI or present an instance using hunk device mapping.

AWS Associate Architect Exam Questions

i) What is the aggregate volume of information and number of items that can be put away in Amazon S3 can? 

a) 1TB

b) 2TB

c) 5TB

d) Unlimited

Answer : a

ii) You are transferring objects onto amazon S3 cans utilizing PUT. What is the biggest question that can be transferred onto S3 in single PUT operation?

a) 5TB

b) 5GB

c) 4MB

d) 5KB

Answer : b

iii) What is the most extreme size of amazon S3 objects that can be put away in S3?

a) 3TB

b) 5TB

c) 10TB

d) boundless

Answer : b

iv) You have a prerequisite to transfer question onto S3 can that is 4TB in the estimate. Which ability will you make utilization of?

a) Multipart transfer

b) Multipart PUT

c) Multipart refresh

d) Multiple storing

Answer : a

v) What are the diverse stockpiling classes offered by Amazon S3? Pick all that apply?

a) S3 IA

b) S3 RRS

c) Amazon Glacier

d) EBS volumes

Answer : a,b,c

vi) Can I store 0byte estimated record in amazon S3?

a) Yes

b) No

Answer : a

Clarification: S3 can store boundless information with sizes going from 0 bytes to 5TB

vii) You need to erase numerous articles from S3. How might you achieve that?

a) Multi-Object Delete operation

b) Multi-Object Purge operation

c) Multi-Object Drop operation

d) Multi-Object Truncate operation

Answer : a

viii) When utilizing a custom VPC and putting an EC2 case into an open subnet, it will be consequently web available and you don’t have to apply a flexible IP deliver or ELB to the case. Is it valid or false?

a) True

b) False

Answer : b

Clarification: As a component of this design we have to dispense an Elastic IP deliver and relegate it to your occasion after it’s propelled

ix) If an Amazon EBS volume is an extra segment and not the root volume we can disconnect it without halting the occurrence. Say if this is conceivable?

a) Yes, in spite of the fact that it might require some investment

b) No, you should stop the case

Answer : a

Clarification: Yes. An EBS volume other than root volume can be disengaged from a live running occurrence. AWS CLI summons can be utilized for this reason too.

x) You just began utilizing AWS. Do you know what number of districts are there in AWS?

a) 11

b) 13

c) 16

d) 20

Answer : c

Clarification: By 2018 new districts in Stockholm Sweden will be accessible. Parts more have been arranged and extension activities are in progress inferable from developing prominence of AWS. Continue looking for this incentive to change in the coming days.

AWS Online Training Courses

About Aws Course:

SVR Technologies is offering a comprehensive AWS certification training created by industry experts. The entire AWS training course is in line with the AWS Certified Solutions Architect exam. You will learn various aspects of AWS like Elastic Cloud Compute, Simple Storage Service, Virtual Private Cloud, Aurora database service, Load Balancing, Auto Scaling and more by working on hands-on projects and case studies. You will implement AWS best practices in this training. (E Learning Portal)

Introduction to Cloud Computing & AWS

What is Cloud Computing, Cloud Service & Deployment Models, how AWS is the leader in the cloud domain, various cloud computing products offered by AWS, introduction to AWS S3, EC2, VPC, EBS, ELB, AMI, starting off with AWS, getting a detailed understanding of the AWS architecture and the AWS Management Console, virtualization in AWS (Xen hypervisor), what is auto-scaling, AWS EC2 best practices and cost involved.

Hands-on Exercise – Setting up of AWS account, how to launch an EC2 instance, the process of hosting a website and launching a Linux Virtual Machine using an AWS EC2 instance.

What are the objectives of our AWS Architect Certification Training?

On completion of the AWS Architect Certification training, the learner will be able to:

  • Design and deploy scalable, highly available, and fault tolerant systems on AWS
  • Efficiently handle Ingress and Egress data to and from AWS
  • Identify the appropriate AWS service based on data, compute, database, or security requirements
  • Identify the appropriate usage of AWS architectural best practices
  • Estimate AWS pricing and identify cost control mechanisms

What is AWS Certification?

The main perspective of AWS certification is that it allows you to gain more recognition for your technical skills and helps you stand out with a brand image for your knowledge beyond your working with AWS Services. Your preparation regarding certification provides you with a valuable opportunity to develop your exposure in expectation of AWS services.

AWS Certification transforms your knowledge on the technology into an industry-recognized credential. AWS certifications describe the candidates’ technical skills, designing skills, strategies in deploying applications and operating them. They summarize the stability of IT professionals on how they implement the infrastructure on Amazon Web Services platforms.

What do I need to do to unlock my SVR Technologies certificate?

To unlock your AWS certificate from SVR Technologies, you must:

Online Classroom:

Attend one complete batch.
Complete one project and one SVR Technologies test with a minimum score of 80%.
Online Self learning:
Complete 85% of the course.
Complete one project and one simulation test with a minimum score of 60%.

Is AWS a good career?

AWS is a good career move for those who want to explore and grow in the field of cloud computing. With the help of AWS, an individual, company, enterprises can get a cloud computing platform. For starting a career in AWS as a fresher, first of all, you need to undergo training for AWS.

We also Provide AWS Training In Bangalore and also AWS Training in Hyderabad.

AWS Videos

AWS Solution Architect (Associate Level)
5999/-
  • Experienced Faculty
  • Real-time Scenarios
  • Free Bundle Access
  • Course Next Version
  • Sample CV/Resume
  • Interview Q&A
Scroll to Top

New Batches

➤ Salesforce

➤ Selenium with Python

➤ Mulesoft

➤ SAP FICO

➤ SAP MM

➤ SAP PP

➤ IIB Admin

Enroll For Training

small_c_popup.png
₹ 5999
Any Self-Learning Course