Salesforce Interview Questions

Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf

Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf

There is yet a significant lack of Salesforce experts over the experience, however, with drives so as Trailhead, knowledge of the program is growing open to anyone.

Before invading your chief Salesforce Admin training work, there are some things you have to check off your table. Professional expertise, skill, and broader business intelligence. All three of those fields will be examined in your interview to guarantee you are the best applicant for the position. A traditional misunderstanding is overlooking one of these 3 fields, you may grasp the variation within record types and page layouts, but if you can’t distinguish SaaS or PaaS, the employer may be doubtful of your technological expertise.

Salesforce Interview Questions

We aspired to cover off a question we understand on a conventional basis of applicants “What methodological questions will be claimed in an interview?” With 5 years’ experience in the market, we have placed a list collectively of the several well-known questions you will be asked in a Salesforce developer training interview. We would further suggest this list for businesses who are seeing to vet their applicants.

Certain model questions are designed by masters from SVR Technologies that train for Salesforce training to present you an idea of the kind of questions which may be needed in the interview. We must take full care to provide correct answers to all the questions. Here is best 30 objective type example Salesforce Interview questions and their answers are provided just beneath to them.

1. What are the types for relation in SFDC? (Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

Answer:

  • Lookup relation
  • Master relation
  • Many to May relation(junction creation)
  • Hierarchy. (Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

2. Difference between sandbox and developer organization ?

Answer: Sandbox is a test environment where we can test our code and everything or a copy of your Salesforce.com.

In SFDC we are having three type of sandboxes:

  • Configuration sandbox: 500Mb-Refresh once per day
  • Developer sandbox: For coding and testing -10MB-Refresh once per day
  • Full sandbox: No limit-refresh a full copy for every 29 days-in full sandboxes we can make a copy of 180 days for object history.

3. What were you doing before SFDC development ?

Answer: The good developers in the industry were hands-on developers, engineers or architects prior to getting into SFDC. They could come from a Java,.Net, Ruby, C#, SQL, Oracle, SAP, Siebel or any other type of technology development background. The more enterprise-level exp (SAP, Oracle, Sibel, etc) the more attractive.

Things to avoid: Admin/Developers, People who have one year of java that then moved to an SFDC admin/dev and are now SFDC developers.

(Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

4. How many types of Salesforce licenses are there ? What are the limits ?

Answer: Salesforce License Types:

Salesforce: Designed for users who require full access to standard CRM and Force.com AppExchange apps. Users with this user license are entitled to access any standard or custom app. Each license provides additional storage for Enterprise and Unlimited Edition users.

Salesforce Platform: Designed for users who need access to custom apps but not to standard CRM functionality. Users with this user license are entitled to use custom apps developed in your organization or installed from Force.com AppExchange. In addition, they are entitled to use core platform functionality such as accounts, contacts, reports, dashboards, documents, and custom tabs. However, these users are not entitled to some user permissions and standard apps, including standard tabs and objects such as forecasts and opportunities. Users with this license can also use Connect Offline. Users with a Salesforce Platform user license can access all the custom apps in your organization. Each license provides additional storage for Enterprise and Unlimited Edition users.

Force.com: One App – Designed for users who need access to one custom app but not to standard CRM functionality. Force.com – One App users are entitled to the same rights as Salesforce Platform users, plus they have access to an unlimited number of custom tabs. However, they are limited to the use of one custom app, which is defined as up to 10 custom objects, and they are limited to read-only access to the Accounts and Contacts objects.

Force.com App Subscription: Grants users access to a Force.com Light App or Force.com Enterprise App, neither of which include CRM functionality.

A Force.com Light App has up to 10 custom objects and 10 custom tabs, has read-only access to (salesforce crm training) accounts and contacts and supports object-level and field-level security. A Force.com Light App can’t use the Bulk API or Streaming API.

A Force.com Enterprise App has up to 10 custom objects and 10 custom tabs. In addition to the permissions of a Force.com Light App, a Force.com Enterprise App supports record-level sharing, can use the Bulk API and Streaming API and has read/write access to accounts and contacts.

Knowledge Only User: Designed for users who only need access to the Salesforce Knowledge app. This license provides access to the following tabs: Articles, Article Management, Chatter, Chatter Files, Home, Profiles, Reports, custom objects, and custom tabs. The (sap training) Knowledge Only User license includes a Knowledge Only profile that grants access to the Articles tab. To view and use the Article Management tab, a user must have the “Manage Articles” permission.

Chatter Free:  Designed for Unlimited, Enterprise, and Professional Edition users that don’t have Salesforce licenses but need access to Chatter. These users can access standard Chatter people, profiles, groups, and files. They can’t access any Salesforce objects or data.

Chatter Only: Also known as Chatter Plus. Designed for Unlimited, Enterprise, and Professional Edition users that don’t have Salesforce licenses but need access to some Salesforce objects in addition to Chatter. These users can access standard Chatter people, profiles, groups, and files, plus they can:

5. When is page layout assignment used ?

Answer: After defining page layouts, assign which page layouts users see. A user’s profile determines which page layout he or she sees. In addition, if your organization is using record types for a particular tab, the combination of the user’s profile and the record type determine which page layout is displayed.

You can assign page layouts from:

The object’s customize page layout or record type page

The enhanced profile user interface.

The original profile user interface

To verify that users have the correct access to fields based on the page layout and field-level security, you can check the field accessibility grid.

6. How many ways we can made field is required ?

Answer:

  • While creation of field
  • Validation rules
  • Page Layout level

7. What is a good set of naming conventions to use when developing on the Force.com platform ?

Answer: Follow the CamelCase Java conventions, except for VF pages and components start with a lower case letter.

Triggers:

Trigger – The trigger itself. One per object.

TriggerHandler – Class that handles all functionality of the trigger

TriggerTest

Controllers:

Controller

ControllerExt

ControllerTest

ControllerExtTest

Classes:

Test (These might be Util classes or Service classes or something else).

Visualforce pages and components:

[optionalDescription] (without the suffix Controller). There might be multiple views so could also have an extra description suffix.

Object Names and custom Fields

Upper_Case_With_Underscores

Variables/properties/methods in Apex

camelCaseLikeJava – more easily differentiated from fields

Test methods in test classes

test – For example, testSaveOpportunityRequiredFieldsMissing, testSaveOpportunityRequiredFieldsPresent, etc.

Working on something that would be used as an app or in some cases just a project? If yes, then do the following:

Prefix all custom objects, apex classes, Visualforce pages and components with an abbreviation so that they are easier to identify (e.g., easier for changesets). For example the WidgetFactory app would have the prefix wf on those. Additionally, when adding custom fields to a standard object they would also be prefixed to identify them as part of the app/package.

The main reason for the Object and Fields Names using Upper_Case_With_Underscores is that when you type in the name field or object with spaces it automatically adds the underscores. Although Apex is case insensitive, always refer to the Objects and Custom Fields in the code as Upper_Case_With_Underscores as well for consistency all around and consistency with what is generated by the SQL schema browser and other tools. Object and Field Labels (which are generally ignored by code but visible to users) should keep spaces, not underscores.

8. What are the pros and cons when using a Workflow Rule Field Update vs. a Formula Field ?

Answer: I think your new with Salesforce, but no problem.

The first thing to remember is that “Workflow rule” is not a field type in salesforce. Workflow rule is the process automation tool that automates your business flow.

Formula field: It is a field type on salesforce that produces a read-only output. Sometimes u want some calculated value in a field lest say I want my total sell in a day in one field then I can create one formula field on my object and I will write a formula that will calculate total sell.

The field included in formula field is called its source.

Now there is a similarity between workflow and formula field.

Whenever there is a change in the source field of formula field it automatically re-calculate its field value according to updated value in the source field.

In the same fashion, a workflow can also do the field update.

Salesforce Developer Training videos

9.What is the benefit of Salesforce CRM?

Answer:

Here are some of the top benefits of Salesforce CRM

  • Ensuring faster and better sales opportunity.
  • Deploying an analytical approach to customer acquisition.
  • Reducing cost and improving customer satisfaction.
  • Automation of repetitive and less important tasks.
  • Improved efficiency and enhanced communication on all fronts
  • Know more about why Salesforce is a must for your business? ( Salesforce Developer Questions and Answers Pdf)

10.What are custom objects in Salesforce?

Answer:Simply put custom objects are the database tables in Salesforce. All the data related to the enterprise can be stored in Salesforce.com. There is a need for Junction Object which is a custom object and it has a master-detail relationship. You can create a master-detail relationship between two objects and then connect a child object to a related list. Custom objects can be a List Custom Setting which is a custom setting that has a set of static data which is reusable.

These custom objects have to be defined first and then the following steps need to be taken:

  • Join records with custom objects.
  • The custom object data are displayed in custom lists.
  • Create a custom tab for a custom object.
  • Building page layouts.
  • Creating dashboard & report for analyzing the custom object.
  • The custom tab, app, an object can be shared
  • (Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

11.Define Object relationship overview?

Answer:In Salesforce you can link the standard and custom object records in a related list. It is done by Object relationship overview. Various types of relationships can be created in order to connect the specific business cases with specific customers. It is possible to create a custom relationship on an object and define various relationship types.

12.Explain the advantages of Salesforce SaaS functionality?

Answer:

Some of the main benefits of Salesforce SaaS are:

  • A pay-as-you-go model perfectly suited for all customers.
  • No hassle of infrastructure management.
  • All applications are accessed via internet.
  • Easy integration between various applications.
  • Latest features are provided without any delay.
  • Guaranteed uptime and security.
  • Scalable performance for various operations.
  • Ability to access via mobile devices from anywhere
  • Now that you are aware of the benefits of Salesforce, check the Salesforce Training.
  • (Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

13.How Salesforce deploys sales tracking?

Answer:Salesforce is very meticulous when it comes to recording intricate details like sales numbers, customer details, customers served, repeat customers, in order to create detailed reports, charts, and dashboards for keeping track of sales.

14.How many relationships are present in Salesforce?

Answer:

The two important relationships in Salesforce include:

  • Lookup relationship.
  • Master-detail relationship

15.What is a Trigger in Salesforce?

Answer: A Trigger is just a code that is executed before or after a record is inserted or updated.

  • (Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

16.Explain the various Standard Profiles in Salesforce?

Answer:

System Administrator – Customization and administration of the application.
Standard User – Can edit, view, update or delete one’s own record.
Read Only –
Able to just view the records.
Solution Manager – Comes with standard user permission but also can manage categories and published solutions.
Marketing User – Is able to import leads into the organization along with standard user permissions

17.Explain the Force.com platform ?

Answer:Force.com is the entire infrastructure and codebase on which the complete Salesforce application exists. In other words, Salesforce is built on Force.com which is a Platform as a Service (PaaS) that lets to simplify the design, development, and deployment of cloud-based applications and websites. Salesforce developers can work with Cloud Integrated Development Environment and deploy the applications on the Force.com servers.

Salesforce Developer Training Online

18.List the various types of Reports available in Salesforce?

Answer:

Tabular report: In this, the grand total is displayed in a table format.
Matrix report: An in-depth report wherein the three are both rows –based and column-based grouping.
Summary report: A report in which the grouping is on the column basis.
Joined report: A joining of two or more reports into one

19.How many reports can be added to the Salesforce dashboard?

Answer:A Salesforce Dashboard can be seen as a visual and pictorial representation of a report with the facility to add up to 20 reports within a single dashboard.

20.Explain the various dashboard components?

Answer:

The various Dashboard components are explained below:

Chart: it is used for showing data graphically.
Gauge: it is used for showing a single value within a range of custom values.
Metric: this is used for displaying a single key value – it is possible to click empty text field next to grand total and enter the metric label directly on components. All metrics placed above and below one another in dashboard column

The various Dashboard components are explained below:
Would be displayed as a single component.

Table: Showing report data in column form using the Table.
Visualforce Page: It is used for creating a custom component or showing information not available in another component type.
Custom S – component: this contains the content that is run or displayed in a browser like Excel file, ActiveX Control, Java applet or custom HTML web form.

  • (Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

alesforce training course content

21.What is Visualforce in Force.com?

Answer: The Visualforce can be defined as the user interface for the Force.com platform. It is a component-based framework that can include over 100 built-in components. It includes a tag-based markup language and each Visualforce tag corresponds to a page or field.
The Visualforce framework works on the standard MVC paradigm. It is possible to have a tight integration with the database and also deploy auto-generated controllers for database objects. Developers can use Apex codes to write own controllers. It is also possible to access AJAX components or create your own components.(Top 30 Salesforce Developer Interview Questions and Answers Pdf)

22.List the various object relations in Salesforce?

Answer:

  • One to many.
  • Many to many.
  • Master-detail

23. What is a static resource in Salesforce?

Answer:A static resource lets you upload content that is in the form of .jar, .zip format, style sheets, JavaScript and so on. It is recommended to deploy a static resource rather than uploading the file to the Documents tab since it is possible to package a set of files into a directory hierarchy and upload it. These files can be easily referred to in a Visualforce page.

24.Differentiate between Salesforce Object Query & Object Search languages?

Answer:Salesforce Object Query Language (SOQL) lets you search only one object whereas the Salesforce Object Search Language (SOSL) lets you search multiple objects. You can query all types of fields in SOQL but you can query only text, email and phone number in SOSL. Data Manipulation Language operations can be performed on query results but not on search results

25.What are the different types of reports available in Salesforce?

Answer:

The different types of reports in Salesforce are:

  • The tabular report that displays the grand total in table form
  • Matrix report where grouping is based upon both rows and columns
  • Summary reports that are detailed reports in which the grouping is based on columns.
  • Joined report which allows two or more reports to be joined in a single report.

Check Demo Sesstion:

Check More Tutorial Videos 

 

26. What is the junction object and what purpose does it serve?

Answer:Junction objects are used to build many-to-many relationships between objects. For example, the user can take a recruiting application where a position for a job can be linked to many candidates or can link a candidate to many other jobs. In order to connect the data model, a third party object is referred to as a junction object. In the given example, the junction object is “job application.”

27. What is an Audit Trail?

Answer:

The Audit Trail function in Salesforce is useful for gaining information or for tracking all the recent setup changes that the administration has done in the organization. The audit trail can preserve data for up to six months

28. What is the difference between SOQL and SOSL?

Answer:

SOQL is Salesforce Object Query Language and SOSL is Salesforce Object Search Language. If you are sensing that Salesforce is a culture unto itself, you are correct!

29.What is a Wrapper Class?

Answer:

A Wrapper Class is a class whose instances are a collection of other objects and is used to display different objects on a Visualforce page in the same table

30.What is the sharing rule?

Answer: The sharing rules are applied when a user wishes to allow access to other users.

Planning for a career in Salesforce? Check out the Course Preview of our Salesforce Course here

Salesforce has become the centerpiece of any company’s sales and marketing automation efforts, and the demand for qualified Salesforce administrators is as high as ever. Nonetheless, competition is also tough for the right positions, so preparation is key if you want to stand out from the crowd.

These 23 most common questions and answers will help you prepare effectively and perform well in Salesforce interviews. Study them thoroughly to make a good impression on your prospective employers. Do any of the above topics stand out as weak knowledge areas? We offer four different training courses to get you up to speed in a snap.